İlk Yayın Tarihi:
2024
Yabancı

2024 151. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2024 15:27
"Bedenim içimden akıp giden duyguların büyüklüğünü kaldıracak boyutta değildi. Nasıl olur da böyle bir öfke hissettiğim halde gökyüzünü parçalayıp yeryüzünü yakıp yıkamazdım?" Hayat çok zor ama bir kadınsanız, yaşadığınız zorlukların haddi hesabı yok. Uğradığımız hem sözlü hem fiziksel t@cizler, iş ve sosyal hayatta bize yapılan tüm o ayrımcılıklar, varlığımızın tek amacını hizmet etmek ve soy devamını sağlamak olarak gören bir toplumda büyümek... Bazılarının gözünde "biz iki bacaklı rahimleriz sadece, hepsi bu." Düşüncelerimizin bir önemi var mı? Hayallerimizin? Hayır bizim tek hayalimiz evlenip kocamıza ve onun erkek evlatlarına hizmet olmalı. Demir Dul ataerkil bir toplumu anlatıyor bize (gerçi günümüz dünyasından pek de farkı yok). Dünyayı istila eden Hundun isimli varlıklara karşı savaşan bir pilot sistemimiz var. Pilotlar içlerindeki Çi adı verilen güçleri büyük robotlara aktararak kullanıyorlar ve Hundun'larla bu şekilde savaşıyorlar. Ancak bir robotun hareket etmesi için dengeye ihtiyaç vardır. Pilotlardan biri kadın, diğeri erkek olmalıdır. Ancak her ne hikmetse bir savaşın sonunda ölenler hep kadın pilotlar olur. Zetian'ın ablası da bu sistem yüzünden ölmüştür ve Zetian ablasının intikamını almaya kararlıdır. Cariye-Pilot olmaya gönüllü olur ve ablasını öldüren pilotla eşleştirilir. Şimdi kesin adamı öldürmeye giderken ona aşık oldu, dediğinizi duyar gibiyim. Hayır, Zetian erkek pilotu gerçekten öldürüyor ve nadir bir türün, kendini feda etmeyip erkek pilotu öldüren o kadın pilot türünün unvanını alıyor: Demir Dul. Ve tüm olaylar da bu şekilde başlar, başlarını eğik tutmaları küçüklükten beri söylenen cinsiyetten birinin, bir kadının gözlerini kaldırıp gerçekleri görmesiyle. Kitapla ilgili beğendiğim o kadar fazla şey var ki hangi birinden
2024 1. kitabı
Xiran Jay Zhao’nun “Demir Dul” adlı kitabı, Çin mitolojisi ve tarihinden esinlenen, distopik bir dünyada geçen epik bir hikaye sunuyor. Kitap, antik Çin hanedanlıklarını andıran bir toplumda, kadınların ikincil olarak görüldüğü bir dünyada baş karakter Zetian’ın intikam ve özgürlük arayışını anlatıyor. Zetian, erkeklerin egemen olduğu bu dünyada, kız kardeşinin ölümünden sorumlu tutulan erkek pilotu öldürmek için intikam yemini eder ve bu süreçte kendi gücünü keşfeder. Ana karakter Zetian, ailesinin ve toplumun dayatmalarına karşı koyan güçlü bir kadın figürü olarak öne çıkıyor. Kız kardeşinin intikamını almak için pilot olarak orduya katılan Zetian, gücünü ve kararlılığını kullanarak hem kendi kaderini hem de toplumun geleceğini şekillendirmeye çalışıyor. Zetian’ın partneri Li Shimin de Zetian gibi, sistemi sorgulayan ve kendi travmalarıyla yüzleşen bir karakter. Ayrıca, zengin bir aileden gelen Gao Yizhi, Zetian’ın çocukluk arkadaşı ve ona her durumda destek olan bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Bu üçlü, kitap boyunca derin bir bağ ve karmaşık ilişkiler geliştiriyor. Kitap, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, intikam ve adalet, güç ve kontrol gibi önemli temaları ele alıyor. Kadınların sistematik olarak baskılandığı bir dünyada, Zetian’ın mücadelesi, kadınların maruz kaldığı adaletsizliklere karşı bir direniş sembolü olarak öne çıkıyor. İntikam arayışı ise adalet kavramını sorgulamamıza neden oluyor; intikamın gerçekten adalet getirip getirmediği ve bunun bedelinin ne olduğu gibi derin sorularla yüzleşiyoruz. Gücün kimde olduğu ve nasıl kullanıldığı, kitabın ana temalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Zetian’ın gücü keşfetmesi ve bunu kullanma şekli, bireysel ve toplumsal değişim için neyin gerekli olduğunu gösteriyor. Xiran Jay Zhao, kitabında oldukça akıcı ve
2024 15. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 17:47
"DEMİR DUL" KİTAP YORUMU Hepinize selamlar! Bugün çok merak ederek başladığım fakat beklentimin aşağısında kalan kitabın yorumuyla geldim. İlk olarak konusundan bahsedeyim. Huaxia'da erkek çocukları, Çin Seddi'nin ötesinde bulunan uzaylılarla savaşacak krizalitlerin pilotu olmak için can atar ve kızlar ise bu uğurda can verir. Zetian da ablası gibi kendini cariye-pilot sunar fakat bundaki amacı ablasını öldüren erkek-pilotun canını almaktır. Aralarındaki bağı kullanarak erkek-pilotu öldürür ve o artık "Demir Dul"dur. Zetian'ın gücünden faydalanmak için bilgeler ve strateji uzmanları onu Vermilyon Kuşu'nun pilotu Li Shimin ile eşleştirir. Artık Zetian'ın amacı öldürülen kızların intikamını almak ve bu yolda kızların kurban gitmesini önlemektir. Peki Zetian'ın bunu başarabilecek midir? Kitabın konusunu okuyunca dedim ki "Bu tam benlik!" ama yanılmışım. Öncelikle kitabın konusu çok iyi. Normalde bu tarz kurgu okumak hoşuma giderdi ama ne yazık ki ben kız karakterimize ısınamadım. Bence ne yaptığını bilmeyen bir karakterdi. Kitabımız kız karakterimizin ağzından anlatılıyor ve karakteri sevemediğim için bu beni epey zorladı. Bu beğenmediğim ilk nokta. İkincisi kitapta aşk yok. Yani nasıl desem, ikili değil üçlü ilişki var. Kitapta bulunan üç karakter de birbirini seviyor. Bu benim sevmediğim bir durum açıkçası. Kitapta hiç aşk olmasaydı yani hiç kimse birbirini sevmeseydi daha iyiydi. Üçüncü durum ise yazar direkt evreni anlatmadan olaya girişti bu yüzden başlarda ne okuduğumu anlayamadım. Sevdiğim birkaç nokta vardı onlardan da bahsetmek istiyorum. Öncelikle yazarın hakkını yemeyeceğim. Kitabın son 40 sayfası çok iyiydi. Sanki başları yazan yazar o değilmiş gibiydi. Ayrıca kitaptaki özlü sözler yani alıntıladığım yerler çok hoşuma gitti. Zaten kitabın konusunu çok
2024 59. kitabı
Kitap bana hediye geldiği için hiç bir fikrim yoktu ama içindeki çizimler ilgimi çekti. Bunlar nedir diye merakımdan okumaya başladım. Aslında yazarın yarattığı bu yeni evreni algılamak çok karmaşık değil. Düşmanlarımız metalden yapılmış devasal böcek gibi yaratıklar bunlara Hundun deniyor onları alt etmek için yüksek mühendisler Hundunların ölüsünden topladıkları parçalar ile metal başka tasarımlar yapıyorlar bunlara da Krizalit deniyor ama bunları kullanmak için çok yüksek yaşam gücü gerekli. Özellikle kadın ve erkek bir arada olmalı. Erkek pilotlar kahraman- prens- kral pilot olarak yücelirken kadınlar sanki bu aletlerin yaşam pili gibi bir kaç uçuş onların ölümüne neden oluyor. Öyle bir mekanizma işliyor. Kız kardeşini bu uğurda kaybeden Zetian Wu bu sisteme dur demek için kararlı. Ve kardeşinin ölümüne neden olanlardan intikam almak için her şeyi göze alıyor. Kardeşinin ölümüne sebep olan pilotu öldürünce Demir Dul olarak anılıyor ve O'nu Demir İblis olarak bilinen bir katil pilot ile eşleştiriyorlar. Li Shimin yani Demir İblis abisini öldüren biri çünkü öğreniyoruz ki abisi tecavüzcü. Aslında kötü birini öldürmenin cezasını çekmekle yükümlü iyimser, okumayı seven, hassas biri. 2. erkek karakterimiz ise Yizhi aşırı zengin medya patronu oğlu. Zetian ise görevine odaklanmış durumda aslında, genç kızlar bu şekilde yaşam enerjileri kullanılıp atılmamalı, bu gidişe bir dur diyen olmalı. Kurgu başlangıç hatta içindeki aşk üçgeni bile okeydi ama sonlara doğru cidden fazla hızlı oldu her şey. Çin Kültürü olsun farklı bir evren ve işeyiş okuyayım diyorsanız bakabilirsiniz. Bu kitap seri olacak. 2. kitap Göksel Tiran. Okurum ama aşırı istekli değilim keşke tek kitap olsaydı. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
2024 2. kitabı
Kitaba nasıl şimdiye kadar inceleme yazmamış hayret ettim. Ben kitabı ingilizce orijinalinden okudum ama buraya da yorum yazmak istedim. Kitap kusurları olsa da ortalamanın üstündeydi. *kitabın birinci bölümü kötü. neden bilmiyorum ama gereksizce uzun, fazla detaylı ve bize hiçbir bilgi vermeyen bir girişi var. İkinci bölümden sonra kitap akıp gitmeye başlıyor ama. *Ana karakterimizi, sevgilisini ve sevgilisinin sevgilisini çok sevdim. (Homofobikseniz bu kitaptan uzak durun) Aralarındaki dinamik yavaş yavaş gelişti ama çok tatlıydı. *Bazı noktalarda yazarın acemi olduğunu hissetim. (bknz: Li shimin'in geçmişinden bahsettiği kısmı). *Kitabın sonunu okurken zorlandım, biraz gereksiz uzun ve karmaşıktı sanki (ben İngilizceden okuduğum için ekstra zorlanmış olabilirim) ama insanı çok merakta bırakan bir şekilde bitmeyi başardı. İkinci kitabın çıkmasını bekleyene kadar ikinciye okumak zorunda kalacağım. (Kitap yer yer karanlık öğeler içeriyor, hassas bir insansanız okuması zor gelebilir.) (Distopik kitaplarda genelde hep kıyam oluyor ama yine de uyarmak lazım) Ben kitabı çok sevdim. O yüzden 9 puanı hak etti. (Ayrıca basım evinin kelime sayısı kısıtlamasından dolayı karakter gelişimine dayanan pek çok sahneyi kesmek zorunda kalan yazarımızın uzatılmış bir versiyon çıkartabilmesini diliyorum.) Yazar kitap çıkmadan önce çin kültürü hakkında uzun videolar yapıyordu, onları hep yemek yerken izliyordum, kendisini bayağı sevmiştim kitabı okuduktan sonra iki kat daha fazla seviyorum.
2025 28. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2025 01:10
#demirdul -XİRAN JAY ZHAO Bu hikaye, çin tarihinden esinlenerek ataerkil bir topluma baş kaldıran feminist yapıda genç bir savaşçı kadının hikayesi. Bilimkurgu türünde olsa da kesinlikle kurgu bütünlüğünde verilmek istenen mesajlar olduğunu da düşünüyorum. Hikaye, insanların mekanik savaş makinalarına pilotluk yaparak düşmanlarla çevrili bir toplumdaki savaşının etrafında şekilleniyor. Tabiki burda da hiyerarşi söz konusu. Zengin ve asilller bir kesimdeyken, toplumun alt tabakası olarak görülen bir kesimde belli bölgelerde. Ve bu toplumda herşeye rağmen kadınlar ötekıleştiriliyor. Ama bu baskıcı düzene baş kaldıracak ve yıkmak için tüm gücüyle mücadele edecek bir karakter ortaya çıkıyor. Huaxia adlı imparatorlukta, halk devasa yaratıklar olan Hundunlar ile savaşmak için mekanik robotları kullanıyor. Bu robotlarda güçleri ve özelliklerine göre de kendi içlerinde kategorize ediliyorlar. Fakat bunları kullanmak içinde iki pilota ihtiyaçları var. Asıl gücü elinde tutan erkek pilotlar ve güçleri ölçülerek seçilmiş kadınlar. Kadınlar erkek için birer araç niteliğinde. Onlar enerji kaynağı olarak erkeklere yardım ediyorlar ama pek çoğuda savaştan sağ çıkamıyor. Gördüğünüz gibi baskıcı rejim için sadece birer araç kadınlar. Alt tabakadan olan insanlar ise kızlarını para karşılığı pilot olmaları için imparatorluğa satıyor. Zetian’ın aileside onlardan biri. Yoksullukla başa çıkmak için tek çözümleri bu. Önce büyük kızlarını satıyorlar ve kısa zamanda onun ölüm haberini alıyorlar. Bu onları yıldırmıyor ve sıra Zetian’a geliyor. Fakat düşünemedikleri Zetian bunun için zaten istekli. Çünkü ablasının intikamını alacak. Gözünü karartmış.Başarıyorda gücüyle dikkat çekiyor ve ablasının katili olan pilotu öldürüyor. Fakat gücü dikkat çekince orduda kalmasına izin veriliyor ve başka
2024 28. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2024 21:34
Kitabı az önce bitirdim, o kadar heyecanlandım ki sonlarında buraya ne yazacağımı bile bilemiyorum şu an. Anakarakterimiz şimdiye kadar okuduğum en güçlü kadın karakter. Ne istediğini biliyor, hedefinden vazgeçmiyor. İlk bölümde nereye düştük böyle diyebilirsiniz fakat fantastik evren basit tutulmuş, öğrenmeniz gereken çok fazla şey yok bu yüzden okuması kolay bir kitap. Zaten su gibi akıp gidiyor. Kadınların bu denli hor görüldüğü bir evreni okurken bazı yerlerde sinir krizi geçirmeniz muhtemel. Homofobik kişileri rahatsız edebilecek bir kaç sahnesi mevcut. Son bölümü okuduktan sonra devamını merak etmemek mümkün değil. Umarım ikinci kitap Demir Dul en kısa sürede elimize ulaşır.
Edebiyat & Roman
Kızgın ve Parıldayan Bir Hanım Abla
2025 9. kitabı
Uzun zamandan beri elime alıp aynı gün içinde bitirdiğim nadir kitaplardan biri oldu Demir Dul. Heyecanlı ve kötücüldü eheheheh Ortalığın anasını çekinmeden belleyen bir hanım ablamız var ki ne desem az kalıyor. Zeitan, yavrum, azıcık hasta ruhlu bir psikopat olabilir misin acaba? Sevgiler, saygılar... Öyle bir ortam var ki erdemli bir kahraman yetişecek sanırsınız. Yani en azından biz öylesini okumaya alışmışız. Eh... ana karakter illa biraz yoldan çıkar ama Zeitan bambaşka bir manyak. Haklı da, bir şey diyemiyorum. Eski Çin geleneklerini içinde barındıran ve okudukça "Yok be, yapmamışlardır," diyerek Google da Çin tarihini araştırıp "Yapmışlar lan! Hasta itler!"le bitirdiğim paragraflara şaşırdığım bir kitaptı. Kızımızın ayağını bağlamış, para ve ün uğruna askeriyeye satmış, onu bu yolda aşağılamış ve sonunda ondan hala medet ummayı kesmemiş bir ailenin içinde yetişmiş bir kadından pek de merhamet beklememek lazımdı. Eşeklik bende. Kitap hakkında ne desem az kalır. Öyle bir içeriği vardı ki ben bile şok oldum, kızardım, kıkırdadım ve sövdüm saydım. Sayesinde 'üçgen'in en güçlü şekil olduğunu öğrendim ;) Üçgenlere bir daha asla eskisi gibi yaklaşamayacağım... Arka kapak yazısında mekanik uzaylılar vs geçtiği için çok da sıcak baktığım bir kitap değildi ama kitaba dair alıntıları okudukça okumak istedim ve iyi ki de okumuşum diyorum. ÇOK SEVDİM SENİ DEMİR DUL! Yetişkin içeriği yok. Bazıları bu tür şeylere dikkat ediyor. Ancak başka unsurlar var. Ne yazık ki uyarı verirsem spoi vermiş olurum. Ama standart aile yapısını şiddetle destekliyorsanız, içerik hoşunuza gitmeyecek ögeler barındırabilir :D AMA ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM.
2025 11. kitabı
Kadınların hor görüldüğü bu evren de güçlü ve hedefine şaşmadan devam eden bir kadını okumak öyle güzel hissettirdi ki. Son zamanlarda okuduğum en güçlü kadın karakter Zetian oldu diyebilirim. Erkeklerin bu denli toplumda güç yarışı halinde olması ve onun ablasının ve diğer kızların intikamı için tek başına çıktığı bu mücadele de hiç pes etmeden istikrarlı bir şekilde ilerlemesi gurur vericiydi. Zetian, çabalamak ve savaşmak zorundaydı eğer o yaşamazsa bir çok kız kurban gidecekti ve buna bir son verecek kişi varsa oda kendisiydi. Çin seddinin ötesinede gizlenen mekanik uzaylılarla savaşabilecek dev dönüşümlü Krizalitlere pilotluk yapan erkekler bunları kullanmak için ruh basıncı yüksek olan kızlarla eşleştiriliyordu. Erkek ve kadınların bir arada olduğu bir çalışma sistemi. Savaş sırasında genelde ölen pilotlar kadınlar olur ve erkekler ünvan alır. Ölenler öldüğü İle kalır sadece. Ve bir gün ölenlerden birisi Zetian’ın kız kardeşi olur.Kız kardeşinin ve diğerlerinin ölümünden sonra intikam almak için ve bu duruma son vermek isteyerek ablasının eşleştiği pilot Yang Guang ile eşleşmek için cariye - pilot olarak geçiş yapar. Eşleşmeden sonra pilotu öldürür bunu keskin zekası ve gücü İle yapar. Bu olaydan sonra korkulan kadın pilot grubunda Demir Dul olarak anılır. Bu durum Krizalit’i güçlendirmek için erkeğin kız partnerini feda etmesi yerine erkek partnerini feda eden kız anlamına geliyor. Bu durum da varlığı ordunun güvenirliliğini sorgulamasına neden olur yeni bir eşleşme olur ve Vermilyon Kuşu’nun pilotu Li Shimin’le eşleşir. Herhangi bir ayrıcalık istiyorsa Shimin ile iyi bir ekip olabileceğini kanıtlaması gerekiyordu. Huxaixia’daki en güçlü ve en tartışmalı erkek pilotu İle eşleşmişti. Bu sayede asıl gücünün farkına var Zetian artık durdurulması zor birisi haline
·424 syf.·
2024 122. kitabı
Demir Dul - Xiran Jay Zhao Herkese selam... Mervenin anlık gazıyla başladım kitaba hiç aklımda yoktu açıkçası konusunu falan hiç bilmeden başladım. Merve guzel başladı seversin deyince hemen atladım. Arkadaşlarıma işte bu kadar güveniyorum Neyse kitaba gelecek olursak; Yazar güzel bir evren çıkarmış ortaya karakterler güzeldi. Fakat her şey çok hızlı oldu. Bütün olaylar o kadar arka arkaya gelişti ki bir süre takip edemez oldum. Wu Zetian gayet güzel bir kadın karakterdi. Görevini her zaman her şeyin önüne koydu kendi ölme pahasına. Onun dışında asıl erkek karakter kim kitapta anlamadım açıkçası sürekli değiştiği için ona bir şey diyemeyeceğim. Ama farklı bir evren olsun biraz da çin kültürü olsun diyorsanız bu kitabı tavsiye ederim.

Xiran Jay ZhaoYazar · 0 kitap
Xiran Jay Zhao, Çin'in küçük bir kasabasından göç eden ve internetle büyüyen birinci kuşak bir göçmen. Vancouver'daki Simon Fraser Üniversitesinden yeni mezun olmuş, biyokimyasal sinir yolları hakkında daha fazla çalısması gerekirken, bilimkurgu ve fantezi kaleme almıştır. Meme'ler için onu Twitter'da takip edebilir, cosplayleri için Instagram hesabına göz atabilir ve Çin tarihi ve kültürü hakkında uzun videoları için YouTube adresini ziyaret edebilirsiniz. Demir Dul, onun ilk romanı.