Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Derviş’in Kavalı ve Felsefe Dersleri

Ergür Altan
“Bir balık mı yaşamımız kuş olmaya hüküm giymiş?” dedi. Torunlarımızı düşündüm yine. Onların her muzır sorusuna, aynı muzırlıkta cevap verişimi. “Kuş olamayacağını anlayınca uçanbalık olmuş bir yaşamımız var belki de” dedim. (Derviş’in Kavalı ve Felsefe Dersleri) “Bir kadın niye saklanır odalar içinde bayım? Bir kadın, yıkadığı çamaşırları ipe asarken, sütyenlerini niye saklar bir erkek gömleğinin ardına?” (Uyumsuz Kadınları İncitmeyiniz) “Bu dünyanın çözülebilecek bir sırrı yok, herkes kendi sırrını çözmeli. Ben kendi sırrımı çözdüm ve âşık oldum. On yedi yaşında âşık oldum ilk kez ve ud calıp besteler yapmaya başladım on yedi yaşından itibaren. Sonra çoğullaştı aşklarım, çocuklaştı; çocuklara, kedilere, yeryüzüne ve doğaya bütünlendi. (Naira’nın Aşk Şarkıları) “On ikinci doğum günümde, 150 bin liralık bir arabanın altına girdim elimde İngiliz anahtarıyla. Bir kedi sokuldu yanıma o anda ve bana bir çırpıda öğretiverdi arabaların altında durulacak açıyı ve çekilecek acıyı.” (Baran`ın Yağmurları) “Kitaplar gibi kokmaktır özgürlük; otlardan sevgi büyüleri yapmak ve toprağa karıştığımda bir gün, Tabiat Ana’nın beni şefkatle anmasıdır.” (Böyle Buyurdu Muhammet) Ötekilerin Öykücüsü Ergür Altan, sosyal medyada okunma rekorları kıran öykülerinden sonra, şimdi kitap sayfalarında…
Yazar:
Ergür Altan
Ergür Altan
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: 18 Ekim 2018Yayınevi: Kerasus Yayınları
ISBN: 9786055225940Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
9/10 puan verdi
Çocukların Bir Masala Kandığı Gibi
Derviş’in Kavalı tınısıyla sizi kitabın ilk sayfasından alıp bir yolculuğa çıkartıyor. Yolda kısa kısa öyküler eşlik ediyor size. Kimlerin öyküleri yok ki: fahişeler, sokak çocukları, travestiler, mevsimlik işçiler, kadınlar, çocuklar, ruhları incinmiş ve tecavüze uğramış bedenler…karşılıyor sizi. Bir nevi ötekilerin öyküleri bunlar, biliyorsunuz
Derviş’in Kavalı ve Felsefe Dersleri
Derviş’in Kavalı ve Felsefe DersleriErgür Altan · Kerasus Yayınları · 201835 okunma
Reklam
192 syf.
9/10 puan verdi
"Başka bir dünya mümkün" demeye var mısınız?
"Başka bir dünya mümkün" diyor yazar Rüyada Neşet Ertaş'ı Görmek" isimli öyküsünde. Neşet Ertaş kadar biz de inanalım başka bir dünyanın mümkün olduğuna... Kağıt toplayıcıların öykülerini anlatıyor yazar, fahiselerin, delilerin, evsizlerin, mevsimlik işçilerinin ve daha nicesinin öykülerini. İncelikli bir kalemi var yazarın. Öykülerinde kadınları ve çocukları anlatıyor ağırlıklı olarak. Yalnızca büyükşehirlerde geçmiyor bu öyküler; bir öyküde Ağrı'da buluyorsunuz kendinizi, bir öyküde Zonguldak'ta, bir diğeri Tunceli'de, Diyarbakır'da, Çukurova'da... Buruk bir gülümsemeyle okunuyor bu öyküler, kederle sevinç iç içe geçiyor duyumsamalarımızda. Bir öyküde kapıcı çocuğuyla empati yapacak, bir Öyküsünde seksen yaşında ilk kez rock bara giden bir kadının cesaretine hayran kalacaksınız.
Derviş’in Kavalı ve Felsefe Dersleri
Derviş’in Kavalı ve Felsefe DersleriErgür Altan · Kerasus Yayınları · 201835 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Ergür Altan sizi bir yolculuğa davet ediyor öykülerinde. Ötekilere doğru yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Ötekilerin Öykücüsü`nden, ötekilerin öyküleri; “başka bir dünya mümkün” demeye var mısınız? Bende “varım” dedim ve okumaya başladım. Kitabın başında içindekiler bölümü, sonrasında Ergür Altan’ı ve kitabı anlatan “Sunuş” yazısı var. Her öykünün başında onu anlatan/tanıtan bir resim olan 38 öykü var. Kimi uzun, kimi kısacık ama bu öyküler yalnızca metropollerde geçmiyor; bir öyküde Ağrı`da buluveriyorsunuz kendinizi, bir öyküde Zonguldak`ta, bir diğerinde Tunceli`de, Diyarbakır`da, Çukurova`da... Çocuklar ve kadınlar sokak hayvanlarıyla ve doğayla bütünleşiyor öyküler. Kedilere masal anlatanlar, kitap okuyanlar, şarkı söyleyenler eksik olmuyor öykülerde; köpeklerle simidini paylaşanlar, ağaçlarla, ormanlarla, gökyüzüyle dostluk kuranlar bizi başka bir dünyaya götürüyor. Birkaç satırda sizi içine çekiveriyor, öykü bitince yarım kalıyorsunuz. Bu öykülerin bir kısmı bilindik, bir kısmı unutulmuş ama kahramanların çoğu hep dışlanmış, toplum tarafından görmemezliğe gelinen kişiler. Gene de siz onlarla bütünleşiyorsunuz, yaşananlarda kendinizden, duygularınızdan bir şeyler buluyorsunuz. Öykülerin hepsi değerli, etkileyici olsa da ben en çok “Seksen yaşında öğrendim müziğin evrensel olduğunu” adlı öyküyü sevdim. Belki her tür müziği sevdiğim, kendimden bir şeyler bulduğum için, kim bilir… Başucu tabir edilen kitaplardan olmalı bence; hep sıradan kitapların dışında “ötekileri” temsil eden; ara sıra rastgele bir sayfa açıp okuyacağınız bir kitap.
Derviş’in Kavalı ve Felsefe Dersleri
Derviş’in Kavalı ve Felsefe DersleriErgür Altan · Kerasus Yayınları · 201835 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.