Devlet Ana

8.410 üzerinden
2.382 kişi
Devlet Ana
2020 129. kitabı
Kemal Tahir – Devlet Ana  Devlet Ana, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir'in, 1967 yılında yayımladığı en önemli eserlerinden olan, tarihi bir roman. Ertuğrul Bey'den, Osman Bey'in batıya doğru beyliği genişletmesini ve Osmanlı Devleti'nin hangi amaçla ve nasıl kurulduğu ile ilgili süreçteki olayları konu edinir. Okuması biraz zor olsa da kesinlikle okunması gereken kitaplar arasında bulunuyor. Dünya kuruldudan beri kılıç mı daha kanlı kalem mi ayırt edilebilmiş değildir ,bence kılıç yarası bir kalem yarası bin... Yazar, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarını sürükleyici bir romana dönüştürmeyi başarıyor. Devlet Ana Kemal Tahir
Tarih
Kemal Tahir - Devlet Ana
2020 117. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2020 22:28
Rahmet Yolları Kesti kitabını okuduğumdan beri Kemal Tahir’e ayrı bir hayranlık beslerim. Devlet Ana ile bu duygum daha da katmerlendi. Kısa bir süre önce Yaşar Kemal’den İnce Memed dörtlemesini okumuştum. Serinin ilk kitabı 1955’te yayınlanmış; Devlet Ana ise 1967 yılında okuyucuyla buluşmuş. Kemal Tahir bu kitapla adeta “Orada İnce Memed var ise burada da Devlet Ana var.” demiş. Fakat bu asla bir rekabet tadında değil. Aksine bir ozan atışması gibi keyifli, doyurucu. Bu dev eserlerden biri Cumhuriyetin ilk yıllarını diğeri ise Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş arifesini anlatıyor. İnce Memed serisi ve Devlet Ana’yı henüz okumamış olanlara, bu seneki okuma hedefleri arasına bu harikulade eserleri mutlaka almalarını tavsiye ederim. Bitirdiğinizde öyle büyük bir okur hazzı alacaksınız ki! Devlet Ana’yı okurken satırlar sanki vücut bulup zihnimin içinde film çevirmeye başladı. Olaylar o kadar soluk soluğa ilerliyor ki adeta bir gecede oturup tüm sezonu seyrettiğiniz Netflix dizileri gibi sizi kendine meftun ediyor, bitirmeden yerinizden kalkmıyorsunuz. Hele o diyaloglar! İnsanların öyle konuştuğu zamanlara ışınlanmak isterdim. Bu arada Kemal Tahir ile ilk tanışma hikayemi size anlatmak isterim. Devlet Ana’nın yazıldığı yıllara yakın bir tarihte, küçük bir köyde dünyaya geldim. Çiftçi olan babam okumayı çok sever ve kendimi bildim bileli evimizde bir kitap rafımız vardır. O dönemler Fakir Baykurt, Yaşar Kemal.. kitapları çok meşhur. Kitaplığımızda yabancı yazarlar da vardı. İçlerinde bana göre en dikkat çekici olanlar ise Mike Hammer dedektif kitaplarıydı. Yıllar sonra öğrendim. Meğerse çevirilerini Kemal Tahir yaparmış. Bu kitaplar o dönemler o kadar meşhur olmuş, o kadar çok talep görmüş ki ecnebinin yazdığı yetişmediğinde, Kemal Tahir oturup yeni kitaplar yazmış ve
2018 53. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2018 23:11
Kemal Tahir'in Devlet Ana'sını ilk kez 20-21 yaşlarında okumuştum.O dönem çok etkilendiğimi hatırlıyorum.Uzun yıllardır tekrar okumayı planlıyordum.Tam 28 yıl sonra Devlet Ana'yı tekrar okumak, okuma serüveninde nasıl yol aldığımı gösterme açısından önemli bir okuma oldu benim için.Yaptığım iki farklı okumayı da karşılaştırma olanağı buldum.İlk okuma içgüdüsel, aynı zamanda edebiyatı yeni yeni keşfettiğim gençlik döneminin heyecanlı okumalarındandı.Olayların hızlı akışı, kullanılan mizah, yer yer destansı anlatım sürükleyip götürmüştü beni.Hem o yıllarda kitaplar üzerine okuma yapma gibi ( hayat akıyor, gelsin yeni kitaplar, yeni yazarlar telaşı) bir alışkanlığım yoktu, hem de imkânım. Yıllar içinde bir kitabın nasıl okunacağına dair kendimce yöntemler geliştirdim.Önce kitabı okuyorum, sonra kitap hakkında yapılan incelemeleri, yazarla yapılan röportajları imkânlarım doğrultusunda okumaya çalışıyorum. İnsan sevdiğini düşündüğü ( kafasında öyle yer etmiş ) kitapları ikinci kez okurken heyecan ile karışık tedirginlik duyuyor.Ben ya da.️ Devlet Ana'yı okuduktan sonra Berna Moran'ın Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış'ta ( 2. kitap) yer alan Kemal Tahir'in Roman Anlayışı ve Devlet Ana'nın Kalıpları yazılarını okudum.Daha sonra Tahsin Yücel'in Yazın ve Yaşam kitabında bulunan "Devlet Ana Nasıl Okunur?" adlı eleştiri yazısını okudum.Birkaç da tez karıştırdım kısıtlı sürede.Yarın da CKM okuma atölyesinde masaya yatıracağız Devlet Ana'yı. Kafam oldukça karıştı.1968 yılında Türk Dil Kurumu ödülünü alan Devlet Ana, sanırım üzerinde en çok tartışılan romanlardan biri.Seveni kadar sevmeyeni de bol. Tarihsel bir roman olarak nitelendirilen Devlet Ana'da Kemal Tahir tarihsel doğruluktan çok tez peşinde koşmuş.Berna Moran romans olarak nitelemiş kitabı. "Devlet Ana hem geniş anlamda
2021 33. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2021 11:30
Şu kitabı adamakıllı doğrusuyla yanlışıyla değerlendireni görememek üzdü açıkçası..Bana kalırsa yeryüzünden bu tarz kitaplar kaldırılmalı. Kurgu da olsa tarihi olaylara bu tarz yalan yanlış hatta iğrenç şeyler katılması ya birçok kişinin gözünden kaçmış ya da "e ne var ki gerçek hayatta yok mu bunlar" deyip iğrençlikleri bu derece kabullenmişler sanırım.Eserdeki amaç "Türkiye’deki çökmüş bir imparatorluğun yaşadığı aşağılık duygusunu silmek ve Osmanlı insan tipini, onun erdemlerini, devlet kurma yeteneğini belirtmek" miş miş bir de bak bak laflara.Allah aşkına Yunus Emre gibi zatlara,alimlere içki içirerek, afyon çektirerek, erkeklerin gördüğü her körpe bacıya afedersiniz ama sulanan bir profil çizerek mi Türkiye'yi aşağılık kompleksinden kurtaracaksınız."Ee ama eserde Osmanlı'daki ağalık ve devlet kurarken gösterilen üstün meziyetlerden de bahsedilmiş" diyenleri duyar gibiyim de e mübarekler insana demezler mi böyle anlatacaksın hadi doğruluğunu geçtim saçma sapan,hiç akla hayale gelmeyecek,hele de edebe müğayir birçok sahne niye var içinde madem bu eserin? Nerde kalıyor senin, benim kültürümü, ahlakımı yüceltmen...Batının pedofili, gay, hemoseks yapısını bizde yok diyerek mi yükselmeyi düşünüyorsunuz yoksa?Gerçekten bunlarla mı kıyaslanıyoruz batıya karşı yüceliğimizi gösterirken !!!Okumak isteyenler için eserin içinde bu anlattıklarım dışında hiçbir şey yok inanın..Biz bir eseri ya da bir insanı değerlendirirken faydası mı fazla zararı mı fazla buna karar verip öyle muamele ederiz her zaman.Ben bu eserin neresinde fayda var inanın göremiyorum.Görenlerin de "çok güzel kesinlikle okumalısınız, yoksa tarihinizi öğrenemezsiniz..hem dili de zamanın dilini cohguzel yansıtmış..." gibi salt, 9-10 yaşındaki çocuklar gibi çocukça yorum yapmalarına, bundan kendilerini
Devlet Ana- Kemal Tahir
2020 1. kitabı
Okunma: 07 Mart 2020 11:51
Kemal Tahir'in Devlet Ana'sı bence Nutuk, Kuran'dan sonra evlerde olması gereken temel eserlerden birisidir. Osmanlı kuruluşu esnasında; Anadolu'ya ait coğrafi, sosyoloji, psikolojik ve siyasi durumları kurguda anlatmış. Kitaba ait yorumum aşağıdaki linktedir. Dilerim izlersiniz. youtube.com/watch?v=kFDAT3a...
Tarih