Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğu Batı-Makaleler 1

Halil İnalcık

Doğu Batı-Makaleler 1 Gönderileri

Doğu Batı-Makaleler 1 kitaplarını, Doğu Batı-Makaleler 1 sözleri ve alıntılarını, Doğu Batı-Makaleler 1 yazarlarını, Doğu Batı-Makaleler 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir ülke düşünün ki, her alanda her eline kalem geçiren, ilim adamı süsüyle konuşuyor, yazıyor ve ahkam kesiyor. İhtisası olmayan kitle, sağ akçayı sahtesinden nasıl ayırsın ?
... Osmanlı Anayasası, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile taban tabana zıttır. Özetle, Türkiye Cumhuriyeti'yle Osmanlı devlet sistemi arasında hiçbir bağ kurulamaz. Bu noktada Osmanlı, tamamıyla ve kesinlikle son bulmuştur.
Sayfa 358Kitabı okudu
Reklam
Cumhuriyet, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünde ifadesini bulur.
Sayfa 358Kitabı okudu
Artık devletin sahibi ve efendisi, hanedan veya halife değildir. Türk bireyleri tebaa değil, eşit vatandıştırlar.
Sayfa 358Kitabı okudu
Tarih, toplumun geçmiş hayatıdır ve onun halini ve geleceğini belirleyen en güçlü faktördür.
Sayfa 357Kitabı okudu
392 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Halil İnalcık’ın daha önce Doğu Batı dergisinde yazmış olduğu ve mühtelif makalelerinden oluşan tarihe ışık tutan mükemmel bir eser. Ansıklopedi tarzında olan bu esere ihtiyaç halinde başvurabileceğiniz nitelikte bir tarih derinliği olan eser tarih sevenlerin mutlaka görmesi gerekir diye düşünüyorum
Doğu Batı-Makaleler 1
Doğu Batı-Makaleler 1Halil İnalcık · Doğu Batı Dergileri · 200592 okunma
Reklam
Türk halkı için dinî kurallar yalnız dinî bir ödev değildir, aynı zamanda ve daha çok birer sosyal yaşam kuralı haline gelmiştir. Günümüzde halk arasında olup bitenleri, sadece din taassubu olarak tanımlamak bizi doğru önlemler almaktan alıkoyar. Bu sosyal olgunun niteliğini sosyolojinin ışığı altında anlamak zorundayız. Dini, siyasî maksatla kullanmak isteyen politikacı, bu yolda çok daha beceriklidir; halkın sosyal psikolojisini çok daha iyi anlamaktadır.
Sayfa 387Kitabı okudu
Osmanlı, bütün tarihi boyunca Batı'dan birçok kültür ögesi/alıntıları yapmıştır, ama Batılı olamamıştır. Batılı adı altında topladığımız toplumlar da Rönesans'tan beri ortak çizgilerinde ve kültür gelişimlerinde birbirlerine yakındırlar, fakat her biri ayrı bir kültüre sahiptir.
Sayfa 386Kitabı okudu
Toplumun bugünkü koşullarını, sorunlarını anlamak için mutlaka geçmişe bakmak zorundayız. Bugünün yorumunu yapmak, tarihe bakmakla mümkündür. Kökten değişmeler sonunda bile, neyin değiştiğini anlamak için geçmişe bakmak zorundayız. Aksi halde, atacağımız adımlarda yanılgılara düşebiliriz.
Sayfa 384Kitabı okudu
Türkiye'de ulus-devlet, laik eğitim, endüstrileşme ile demokrasi birbirinden bağımsız gelişmeler gösterdi. Fabrika ve tren yolları mutlak zihniyet değişimini getirmedi. Batı modernitesinin kültür gelişim prensiplerinin, meselâ laik bir eğitim sisteminin mutlaka toplumda yapısal ve kuramsal değişimler getireceği teorisi, günümüzde yapılan gözlemlerin ışığında her gün daha çok sorgulanıyor, eski tek çizgide gelişim teorisinin yetersizliğini ortaya koyuyor. Herhalde Batılılaşma, her yerde aynı gelişmeyi getirmiyor.
Sayfa 377Kitabı okudu
85 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.