Beslenmenin Felsefesi ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Yavuz Yörükoğlu
Temmuz 2020
Hayy Kitap

2020 27. kitabı
Ne kadar bilsek de uzmanından öğrenmeye ihtiyacımız olan bilgilerle dolu, 40 yıllık Kalp Damar Cerrahisi uzmanı bir Profesör’ün tecrübesiyle yoğrulmuş muhteşem bir kitap #okudum Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun cümlesinden yola çıkan @dryavuzyorukoglu önce doktor kimliğiyle herkesin anlayabileceği net yalın ve basit diliyle sağlıklı beslenmenin felsefesini anlatmış. Sonra makro gıdalardan mikro gıdalara, antioksidanlardan pito kimyasallara, baharat ve otlardan süper gıdalara, probiyotiklerden prebiyotiklere, sık sık yemekten oruçla şifa bulmaya, yağlardan şekere, yumurtadan kolesterole, konvansiyonel gıdalardan organik tarım ürünlerine kadar merak edilen tüm konuları ele almış ve soruları cevaplamış. Kendi uzmanlık konusuna da yoğunlaşarak kalp, hipertansiyon ve şeker hastalıklarında beslenme konusuna da özel bir bölümde yer vermiş yazarımız. Ayrıca doktor önlüğünü çıkarıp mutfak önlüğünü de giyerek bizleri sağlıklı enerji veren kilo aldırmayan yemek tarifleri ile buluşturmuş. Son olarak doktorumuz sadece beslenmeye dikkat etmenin yeterli olmadığını; hareket etmenin de çok önemli olduğunu vurgulayarak günde 10.000 adım veya muadili sporun önemini de vurgulamış.
2020 83. kitabı
Merhaba arkadaşlar Sağlık dolu bilgiler ve mükemmel tariflerle süslenmiş bir kitap yorumuyla geldim sizlere. Sağlıklı yaşamak hepimiz için şart. Bağışıklık sisteminin güçlü olması demek hastalıklar karşısında dirençli olmamız anlamına gelir ki artık virüslere savaştığımızı düşünürsek bedenimiz ve sağlığımıza artık eskisinden de fazla önem vermemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Doktorumuz tıbbı terimlere boğmadan herkesin anlayabileceği bir yalınlıkla önce karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, baharat ve aromatik otlar, pro ve prebiyotikler, organik gıdaları en temel haliyle anlatıyor. Sonrasında kalp ve şeker hastalıklarında, hipertansiyonda nasıl beslenmemiz gerektiği bilgisini veriyor. Doğru bildiğimiz pek çok besin hakkında bilgiler veriyor ve son bölümde sağlıklı 35 adet tarif sunuyor. Eşi Vildan hanım ile birlikte kolları sıvayıp mutfağa geçmişler. Vildan hanımın sağlıklı yemek yapma çaba ve becerisini bilimsel bir tabana oturma işi de @dryavuzyorukoglu hocamıza ait. Ayrıca konuyla ilgili bölümler de hocamızın kendine ait YouTube video başlıkları da verilmiş ki çok faydalı. Ve tabi ki bu kadar beslenmeye ek olarak vurgulanan hareket hareket ve yine hareket.... Ben kitabı gerçekten çok sevdim. Çok akıcı birkaç saatte bitiyor ve sizi süper bilgilendiriyor. Sloganımız "gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun." "ne yerseniz osunuz" Kitabı okumama vesile olan Kahvekokulukitaplar1 Ve Hayykitap a sonsuz teşekkürler Yine yeni yorumlarda görüşünceye dek kitapkalın hoşçakalın.
2020 13. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2020 14:24
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu - Doktor Mutfakta Kitap Yorumu Merhaba Hayykitap 'tan çıkan çok faydalı bir kitabın yorumu ile geldim. Kitaba başladığımızda Hipokrat' ın sözü karşılıyor değerli okurları. Üç bölümden oluşan kitabımızın ilk bölümünde sağlıklı beslenmenin temelleri ile baş başa kalıyoruz. Yanlış bildiğim birçok bilginin aslında yanlış anlatılmış, eksik bilgiler olduğunun farkına vardım. Okurken kitapla baş başa değil de sanki sayın doktor Yavuz bey ile konuşuyor gibi hissediyorsunuz. Yağdan karbonhidrata, proteinden vitamin ve mineralleri kapsayan önemli yazıları okudum. Baharat kullanmanın önemine de değinilmiş kitapta.. İkinci bölümde ise kalp ve şeker hastalıkları için beslenme düzeninden bahsedilmiş. Bu gibi ciddi konularda televizyondan veya bulunulan ortamdan duyulan bilgiler ile hareket edilmemesi gerek. Doğru sanılan yanlışlar sağlığımızı, vücut denge ve düzenimizi alt üst edebilir. Günümüzde karşılaştığımız birçok şey stresli olmamızı sağlıyor. İçine girdiğimiz stres hali ise beyin faktörlerinden başlayarak organlarımızı da ele geçiriyor. Sürekliliği olan bazı hastalıklar bünyemizde meydana gelirken her geçen gün daha fazla olumsuz etkileniyoruz. Doktor Mutfakta kitabı ise yanlış bilgileri önleyecek birçok bilgi içeriyor. Kitaplığınızda bulunan bir kitap ise okuma önceliğini ilk bu kitaba vermenizi, okuduysanız arada bir göz atmanızı, kitaplığımda yok diyorsanız da bir an önce almanızı tavsiye ederim. Bir başka önerim de Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu ismini YouTube uygulamasında aratırsanız birbirinden faydalı bilgiler ile karşılaşacaksınız. Kitabı okuduktan sonra videoları da izlerseniz bilgiler daha kalıcı olacaktır. Kitabın son bölümüne geldiğimizde de birbirinden harika tarifler yer almakta. Aynı şekilde kitapta yer alan bazı tarifleri YouTube
2020 66. kitabı
Merhaba arkadaşlar.. Nasılsınız,iyi misiniz,sağlığınız sıhhatiniz nasıl diyerek başlamak istiyorum sevgili @dryavuzyorukoglu nun kaleme aldığı #doktormutfakta kitabımızı anlatmaya. Kitabımız üç bölümden oluşmakta. Benim ilgimi en çok üçüncü bölüm çekti Çok güzel "sağlıklı" tarifler var ve önce o yiyeceklerin analizini yapıp sonra tarifi paylaşmış sevgili doktorumuz. Diğer bölümlerde ise madem sondan başladım öyle devam edeyim; ikinci bölümde çağımızın genel sorunu olan diabet,hipertansiyon ve kolestrol hastalarının beslenmeleri için dikkat edilmesi gereken hususlar içermekte. Bu hastalıklara neler sebep olur, nasıl yiyecekler tüketilir gibi. İlk bölümde ise beslenmenin temel ilkelerine yer verilmiş. Bu kitabın sevdiğim en güzel yani akademik terimler yerine halkın anlayabileceği dilde "doğru beslenme ile nasıl sağlıklı ve kaliteli yaşanırı" anlatmış olmasıdır. Kulaktan dolma bilgiler yerine bu ve buna benzer kitaplar okuyarak hastalıkların tedavisine ek ne yapılabiliri çok da iyi uygulayabiliriz. E bu kadar anlatmadan sonra bi tarif paylaşmadan olur mu Elbette olur çünkü kitabı alıp kendiniz okuyup, o değerli tarifleri uygulayın diye Sağlıcakla kalın... Kitapla kalın.. @dryavuzyorukoglu Hayykitap #doktormutfakta #sağlıklıbilgiler #doktortarifleri #neokudum #tavsiyekitap #beslenmeninönemi
2023 4. kitabı
Bir önceki kitabında nasıl sağlıklı yaşayacağımızı anlatırken hocamız bu sefer mutfağa gidiyor bütün ürünler hakkında yani neredeyse bütün ürünler hakkında bize bilgiler veriyor sağlığa faydaları ve ne zaman tüketilmesi gerektiğine dair tarifler bize sunuyor aslında bu tarifler tam tamam tamamıyla bir reçete görevi de geliyor ben ne yaparım ne yapacağım demeden bile bir uygulayabileceğimiz uygulamalı olarak harf harf yazılan tarifler herkese tavsiye ederim
2020 55. kitabı
Merhabalar herkese bugün aslında birçoğunuzun ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir kitap önerisiyle geldim. Bugün size Yavuz Yörükoğlu’nun kaleme aldığı “Doktor Mutfakta” adlı kitaptan bahsedeceğim. Tahmin edersiniz ki kitabımızın ana teması sağlıklı yaşam. Özellikle diyette olan veyahut başlayacak olan arkadaşlarımızın bu süreci daha bilinçli ve daha sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri adına güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Yazarımız vücudumuzdaki yağlardan, vitaminlerden, minerallerden bahsederek onlar hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamasının yanında ekmek tüketiminden öğün sayımıza kadar birçok konuyu ele alarak bireyin kendi vücudunu tanımasını ve buna göre beslenme düzenini belirlemesini hedeflemiş diye düşünüyorum. Kitap bu bağlamda iki bölümden oluşuyor diyebilirim. Önce sağlıklı yaşam adına bilgi edinip daha sonra bunları hayatınıza uygulayabilmeniz adına kitabın ikinci kısmında sizi oldukça sağlıklı ve lezzetli yemek tarifleri bekliyor olacak. Şunu özellikle belirtmeliyim ki okurken hiç zorlanmayacak aksine bi yerlere not almadan duramayacaksınız. Dili oldukça anlaşılır hiç kuşkunuz olmasın.. Dolu dolu bir kitap daha okumuş oldum bu alanda öneri isteyen arkadaşlara gözüm kapalı öneriyorum inceleyeceklere de şimdiden keyifli okumalar diliyorum..
2022 403. kitabı
.....Doktor Mutfakta..... ”Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” düsturuyla kitaba başlayan @dryavuzyorukoglu günümüzde gıda sektöründe gelinen son noktayı çok güzel özetlemiş. Bir hemşire ve bir anne olarak, çocuklarımın ve kendi sağlığımız için özellikle son yıllarda daha titiz davranıyorum. Çocukluğumda ( ileri yaşlarda biri olarak ️ ) kış ayları domates, salatalık gibi sebzeleri bulamazdık.Son yıllarda artık sebzelerin ve meyvelerin de yazı kışı kalmadı. Yani yaz meyve ve sebzesini kışın da alabiliyorsak, bi durup düşünmemiz gerekir. Belki bir sağlıkçı olarak, uzun yıllardır benimde savaştığım bir konuya, işlenmiş gıdaya karşı yeni beslenme önerileriyle çözüm bulmuş kitabında @dryavuzyorukoğlu.Hem lezzetli hem sağlıklı tarifler de bulabilirsiniz bu kitapta. Ayrıca kronik rahatsızlığı bulunan kişilere de özel beslenme önerileri bulunan bu kitap, sağlıklı beslenme bilincine sahip olan herkese önerimdir. . . “Sağlık, en değerli varlığımız ve sermayemiz.” . * * #bloghemsire
2020 43. kitabı
@dryavuzyorukoglu Hayykitap @doktormutfakta Herkese merhaba yaz aylarının gelmesi ile birlikte eminim çoğumuz sağlıklı, dengeli beslenmeye, yeme alışkanlıklarımızı düzenlemeye başlamışızdır İşte böyle dönemde, beslenme üzerine işin uzmanımdan kaleme alınan güzel bir kitaba denk gelmenin keyfini sürüyorum ben şuan Sevgili yazarımız; Gıda sektöründe gelinen son noktamız nedir? Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri nelerdir? Sağlıklı beslenmeyi nasıl yaşam tarzımız haline getirebiliriz? Sebze meyve ve bakliyatların vücudumuza faydaları ne yöndedir? Orucun faydaları nelerdir? Ve en sevdiğim sondaki yemek tarifleri oldu Bu ve buna benzer hayatımız için önemli noktaları ele alan, uzmanından püf noktaları merak ediyorsanız mutlaka okuma listenizde yer almalı bu güzel eser ve sonda yer alan tarifleri denemek içinse sabırsızlanıyorum açıkçası Benim sevgili arkadaşım Kahvekokulukitaplar1 moderatörlüğünde okumuş oldugumuz @dryavuzyorukoglu kaleminden, Hayykitap yayınları'ndan çıkan bu güzel kitap için emeği geçen herkese çok teşekkür ederim Yazarımızın kalemi daim, okuyucusu bol olsun inşallah #2020okudugumkitap62
2020 92. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2020 00:00
Herkese selamlar . Bugün sizlere farklı bir kitap ile geldim @dryavuzyorukoglu 'nun kaleminden çıkan "Doktor Mutfakta" ***************************** Kitap üniversitesi yıllarımdan aşına olduğum bilgiler ile başlıyor. O yıllarda da hocamızın dediği gibi çok önemli konulara herkesin yorumu oluyor. Bilgi kirliliği çok var bu yüzden çok seçici olmalıyız. @dryavuzyorukoglu yaptıklarıyla anlattıklarıyla çok iyi bir doktor. Hayatına baktıktan sonra babasının da Türkiye’nin ünlü bilim adamlarından çocuk Psikiyatristi olduğunu öğrendim . Kitabın ilerleyen sayfalardaki tarifleri görünce çok sevindim. Çok değişik ve güzel tarifler var annemle birlikte baktık bu sayfalara . Sağlıklı beslenmek ile ilgili çok güzel bilgiler var ama bu bir türlü uygulayamayanlardanım . Tabikide yediklerime dikkat ediyorum ama böyle bir düzenim yok. Belli bir düzen sahibi olmak isteyenler ve sağlıklı yemek tarifi öğrenmek isteyenler için çok güzel bir kitap. Kitabımızın birazda iç kısmından bahsetmek istiyorum. Üç bölümden oluşuyor: Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri Kalp ve şeker hastalıklarında beslenme Sağlıklı yemek tariflerimiz Gerçektende çok güzel tarifler var. Annemle bazı yemekleri uygulamak istiyoruz . Bu sıkıntılı dönemlerde türlü türlü olumsuzluklarla karşılaştık ve Dünyamızı, çevremizi, sağlığımızı ve bütün insanlığın sağlığını hiç düşünmeden hareket ettik. Bizim sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar Dünyamızın sağlığına da dikkat etmeliyiz. Bunların ilerle geri dönüşleri hiçte iyi olmaz. Herkes kendi çevresini sağlığını düşünüp uygulasa hiçbir sorun kalmıyacak ama maalesef bu olmuyor. Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun... **************************** @dryavuzyorukoglu 'nun kaleminden Hayykitap yayınlarından çıkan güzel kitabı Kahvekokulukitaplar1 moderatörlüğünde güzel
2020 68. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2020 03:03
Günaydınlar efendim Sabah sabah size harika bir kitapla geldim. Kalp-Damar Cerrahisi Uzman Prof. @dryavuzyorukoglu nun yazdığı #doktormutfakta kitabı 3 bölümden oluşmakta. 1. Bölüm Sağlıklı Beslenmenin Temel İlkeleri 2. Bölüm Kalp ve Şeker Hastalıklarında Beslenme 3. Bölüm Sağlıklı Yemek Tariflerimiz Beslenme ile ilgili temel bilgiler ile sağlıklı beslenmeye örnek teşkil edebilecek Türk mutfağındaki örnek yemekler mevcut kitapta. Suni tatlandırıcılar kilo aldırıyor mu? Kolestrol faydalı mı, zararlı mı? Ne kadar protein tüketmeliyiz? Sağlıklı beslenme nasıl olmalı? Tuz hangi durumlarda zararlı? gibi sorulara cevap bulurken, her karbonhidratın, her tereyağının aynı olmadığını, trans yağların zararlı etkilerini, hayvansal proteinlerin fazlasının zararlı olduğunu ve daha fazla bilgiyi de öğrenmiş oluyoruz bu kitapta. Annem şeker ve tansiyon hastası olduğu için büyük bir merakla okudum bu kitabı. Öyle güzel bir anlatımla ele alınmış ki kitap hiç sıkılmadan okuyacaksınız. Bence her evde bulunması gereken bir kitap, kesinlikle tavsiye ediyorum. Ağız tadıyla sağlıklı günler dilerim...

Yavuz YörükoğluYazar · 4 kitap
Yavuz Yörükoğlu 1955 yılında Ankara’da doğdu. Ülkemizin ünlü bilim adamlarından, Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı rahmetli Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu’nun oğludur. Çocukluk yılları ve ilkokulun ilk 3 senesi ABD’de geçti. İlkokul, ortaokul ve liseyi TED Ankara Koleji’nde okuyarak bitirdi. 1979 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Hacettepe Üniversitesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nde tamamladı. Vatani görevini tamamladıktan sonra 1 yıl İngiltere’de Cambridge Üniversitesi, Papworth Hospital’da, 2 yıl da Londra St. Thomas Hastanesi’nde çalıştı. Yurda dönüşünde SSK Ankara Hastanesi’nde şef muavini ve şef olarak çalıştı. 1984 yılında Doçent oldu. SSK Etlik İhtisas Hastanesi’nde kurucu Başhekim olarak görev aldı. 1998 yılında ABD Alabama Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Yurda dönüşünde mesleğine özel sektörde devam etti. 2005 yılında Ankara Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi ABD kurucu kadrosunda yer aldı, 2006 yılında Profesör oldu, 7 yıl bu üniversitede öğretim üyesi olarak görev aldı. Yörükoğlu, halen serbest çalışmaktadır. örükoğlu'nun 60'ın üstünde yayınlanmış bilimsel makalesi, yayınlanmış 3 kitabı vardır. Evli ve 2 çocuk babasıdır. Ankara'da özel muayenehanesinde çalışmalarını sürdürmektedir. "5 Dakikada Sağlık" isimli Youtube kanalının yaratıcısıdır. Aynı zamanda Türkiye'de öncüsü olduğu "Tele Tıp" ile tedavilerini "Online" olarak da sürdürmektedir.