Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Neden IQ`dan Daha Önemlidir?

Duygusal Zekâ EQ

Daniel Goleman

Duygusal Zekâ EQ Yorumları ve İncelemeleri

Duygusal Zekâ EQ yorumları ve incelemelerini, Duygusal Zekâ EQ kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Duygusal Zekâ EQ puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
526 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
160 günde okudu
Bəzən belə bir deyim eşiridik "qəlbimlə düşünüm ya ağlımla?" Əslində isə həyatımızda aldığımız qərarlarda hər ikisinində təsiri vardır. Məntiqlə düşündüyümüz qərarlara duyğularımızıda qatsaq qərarlarımızda daha uğurlu olarıq. Yalnız məntiqi qərarlar almaq duyğuları önəmsizləşdirmək heç də düzgün deyil. Duyğular bizim üçün qoruyucu bir qalxandır, bizim qəhrəmanımızdır. Necəki bir təhlükə hiss etdiyimizdə qorxuruq və yaxud hədiyyə aldığımızda sevinirik. Duyğularımızın həyatda uğurlu olmağımızda çox önəmi var. Emotional İntelligent( duyğusal zəka)
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
420 syf.
7/10 puan verdi
·
105 günde okudu
Zeka denildiğinde akla ilk olarak IQ geliyor. IQ nun bir insanın hayatta geleceği yeri belirleyen temel faktör olduğu düşünülüyor. Okullarda verilen eğitim bile buna yönelik. Ancak yeterli değil. Yüksek IQ sahibi bazı kişilere bakarsanız sosyal eksikliklerle mücadele ettiklerini görebilirsiniz. Duygusal zeka yani duyguların kontrolü tam da burada devreye giriyor. Son yıllarda daha çok adını duymaya başladığımız duygusal zeka nedir peki? Kitapta, dengeli bir hayat, aşırılıktan uzak kalmak, sevinci de hüznü de dengeli yaşamak olarak betimlenmiş. Fakat bunun her zaman ve her durumda mümkün olmadığını söylemek gerek. Bazen anlık kaygı ya da öfke patlamaları sonucunda kendimizi bile şaşırtacak davranışlarda bulunuruz. Hatta bu durum bazı kimselerin mizacı olarak nitelendirilir. Kitapta uzunca bir duygusal zeka tanımlaması ve açıklaması yapılmış. Kavramın ne olduğunu gayet güzel anlıyoruz. Ancak sonlara geldiğinde duygu durumunun kontrolüne dair tavsiyelerle ve örnek eğitim stratejileriyle karşılaşıyoruz. Bu kısmı yetersiz bulduğumu söyleyebilirim. İçimizden 10'a kadar saymanın işe yaramadığı zamanlara daha çok değinilmesini beklerdim.
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
Reklam
420 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Duygusal zeka konusuna bu kitapla bir giriş yapmış bulunuyorum. Zor bir giriş oldu çok sayılmasa da teknik bir kitap diyebilirim. Okumak için emek istiyor. Bu konuda okumaya devam etme kararı verdirdi kesinlikle.
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
440 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Intellectual Intelligence Versus Emotional Intelligence
Kafamın karışık olduğu bir anda okumaya başladığım için satırları ziyan etmemek adına okumaya iki kez baştan başladım. Bence buna değdi çünkü sona geldiğimde güzel bir araştırma-inceleme kitabı okumuş oldum. Goleman, IQ ve EQ'nun üstünlüğünün insana; sosyal, akademik ve hayatın birçok etkileşimsel evresinde nasıl yansıdığını incelemiş. Anlatıma ilk olarak, beynin yapısını tanıtmakla başlıyor. Bunu da bir duygu hissetmemiz veya mantık kurmamız gibi eylemler esnasında, beyinin hangi bölgelerinin uyarıldığını açıklayarak yapıyor. Örnek vermek gerekirse: Mantıksal düşünmek ve plan yapmak için prefrontal kortekste birtakım tepkimeler gerçekleşirken; korkuyu yorumlamada limbik sistemdeki amigdalanın verdiği sinyallerin tam olarak nasıl meydana geldiği anlatılıyor. Böylece kitabın ilk çeyreğinde, IQ ve EQ olarak ayrımını yaptığımız şeyleri nörofizyolojik bir temele oturtmuş oluyoruz. Daha sonraysa bunlardan birinin üstün, diğerinin zayıf olduğu durumlarda ortaya ne tür problemler çıkardı? Nitekim IQ'su çok yüksek ama EQ'su çok zayıf bir bireyin yaşayacağı adaptasyon problemleri neler olurdu? Veya hangisinin baskınlığı yaşadığımız dünya açısından daha avantajlıdır? Örneklerle açıklanıyor. Yazarımız, geleneksel zeka (IQ) kavramının abartıldığı kadar duygusal zekanın da (EQ) önemli olduğunu düşünüyor. Fakat aşırı kaygılı bireylerde, meydana gelen stresin, çeşitli patojen faktörlere zemin hazırlaması bile EQ'nun fazla duyarlı olmasının bir eseri değil midir? Diye düşünmeden edemedim.
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
420 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Herkesin okuması gereken , görmezden gelinen duygusal zekanın gücünü gösteren bir kitap. Özbilinç oluşturmanızda ve eminim ki çocuklarınızı yetiştirmenizde , duyguların kaynağını, olayını anlamanızda faydalı harika bir kitap .Çok şey kattı bana . Kütüphaneye eklenilmesi gerektiğini düşünüyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum:) Herkese iyi bayramlar ve iyi okumalar:)
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
420 syf.
10/10 puan verdi
·
36 günde okudu
Zeki olup insan olamayanları anlamak için rehber...
Çevrenize baktığınızda genelde çok "zeki" ve "kariyer sahibi" insanların "yakın ve gerçek bir duygusal ilişki" kuramadığını, çoğunlukla yalnız olduklarını fark etmişsinizdir; ya da "böyle zeki bir insan böylesine saçma bir kararı nasıl verir?" sorusunu da sormuşsunuzdur. Akademik zekanın hayattaki önemi ayrı fakat insanı insan yapan niteliklerin çoğu, duygusal zekadan gelmektedir. Öncelikle öğretmenler ve ebeveynler, ama herkes bu kitabı okumalı! #iyikiokudum . Duygusal zeka 5 ana başlık altında toplanır: 1)Özbilinç(Kendini tanıma) 2)Duyguları idare edebilmek 3)Kendini harekete geçirebilmek 4)Başkalarının duygularını anlamak 5)İlişkileri yürütebilmek( s.73) #152694944 #153281988 #156583102 #156589008
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
Reklam
420 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitabı her okuduğumda (ikinci bölümde özellikle) aklıma Patch Adams geliyor. IQ yani akdemik zeka insanda ne kadar yüksek seviyede olursa olsun duygusal zekadan(EQ) üstün değildir. Bununla birlikte kitapta bir sürü örnekler verilmiştir. Patch Adams filminde ise doktor olmak isteyen bir çok arkadaşımız var fakat yalnızca bir tanesi duygularıyla
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
420 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Duygusal Zeka
Newton yaklaşımı dış dünya’nın koşullarına göre duygularımızı şekillendiririz. Ancak, 1990 yıllından sonra Duygusal Zeka üzerine araştırmalar yapılmaya başlanıyor. Duygusal Zeka, özdenetim, azim, sebat ve kendi kendini harekete geçirebilmeyi kapsıyor. Dürtülerine teslim olan kişilerin, ahlaki anlayışları yetersiz olduğu belirtiliyor. Duygu dünyasını bilimsel bulgular ışığında değerlendirebileceğimiz bir kitap. Birinci bölüm, beyin hakkında bilgiler vermektedir. İkinci bölüm, duygusal zekanın temel yaşam becerilerine olan etkisine ışık tutuyor. Üçüncü bölüm, yaşamsal yeteneklerin içinde en önemli ilişkilerimizi koruyabilmemiz üzerine araştırmaları içeriyor. Dördüncü bölüm, duygusal zekanın çocukluk ve ergenlik döneminde duyguların bizi yeterli ve yetersiz hissettirmesine dair duygusal alışkanlıklarımızın nasıl oluştuğunu anlatıyor. Beşinci bölüm, duygusal zeka eksiklerinin nelere yol açtığına değiniyor. Öncü okullarda yapılan çalışmaları aktarıyor. “Sorun duygusallıkta değil, duyguların ve ifadelerin uygunluğundadır.” Aristoteles.
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
420 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tezgahta görüp başlığından etkilenip almıştım. Her kitap alışverişinde, tavsiyeler haricinde, bir tane keşif kitap alıyorum.Bazı kitapları siz aramıyorsunuz, onlar bir şekilde sizi buluyor.İnsanız ve hayatımızda her zaman duygusal inişler ve çıkışlar olacak. Tam da öyle bir süreçten geçtikten sonra okumaya başlayıp ula neden daha önce okumadım ki, demiştim. E tabii iş işten geçmişti o zamanlar.Ben ki kitap sayfasının kırışmasına bile karşıyımdır. Ancak kitap öyle anekdotlar sunuyor ki bize, dayanamadım .İlk kez bir kitabı kalemle, hemde fosforlu kalemle karalıyorum.Her sayfası bir makale niteliğinde(benim gibi sıkılgansanız, geç bitirebilirsiniz.şöyle 1-2 yıl falan) .Özellikle akademik çalışmalar için pratik amaçlı kritik edebilirsiniz. Kitapta çözümlediğim bir nokta ise, özellikle analitik zekası(IQ vs), kariyeri veya başarı düzeyiyle kendine yer edinmiş bir çok kişiyi eleme noktasında, (kıyaslama veya seçme durumunda) son başvurulan adresin, kişinin duygusal zekası olmasıydı.Duyguları aşağılan ( kendini bu şekilde zeki sanan) zeka fakirlerine duyurulur. Elendiniz.
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
420 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Psikolog yazarımız, bu kitabında hiç bir ihtimale ve tahmini bir görüşe yer vermemiş; her cümle tamamen, denekler üzerinde yapılan geniş çaplı araştırma ve deneyleri örnek göstererek Duygusal Zeka konusunu ele almış. Bu açıdan akademik bir kitap olma özelliğine sahip olduğunu düşünüyorum. Bu yüzdendir ki çoğu lisans ve yüksek lisans programlarında hocaların öğrencilerine okumalarını şiddetle tavsiye ettiği -zorunlu tuttuğu- bir kitap. Kitapta en sevdiğim nokta, diğer bir çok kişisel gelişim kitapları gibi hayatınıza mucizevi bir şekilde dokunacağı veya bir anda hayatınızı/karakterinizi değiştireceği gibi gerçekleşmesi güç vaadlerde bulunmamaş olması. Duygusal Zeka nın insan yaşamının her evresinde ve her türlü ikili ve toplumsal ilişkilerde, başarı ve mutluluk açısından ne denli önemli olduğunu son derece bilimsel ve profesyonel bir şekilde ortaya koymuş. Okurken sıkmayan çokça bilgilendiren insan ilişkilerinde farkındalık yaratacak, insanlara ve kendinize karşı daha hoşgörülü yaklaşmanızı sağlayacak bir kitap. Her anne babanın, eğitimcinin, kendini geliştirmek isteyenlerin, insan ilişkilerinde daha başarılı olmayı arzulayanların okuması gereken kaliteli bir eser.
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20192,821 okunma
146 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.