Yoksulluktan Varoluşa

Doğan Kitap

Varoluşumuzun Şerefine
2021 27. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2021 11:27
Yaklaşık iki yıl önce çok değerli bir dostumun tavsiyesi olan ve bir başka değerli arkadaşımın hediye etmesiyle nihayet okuduğum deneme türündeki bu kitabın incelemesiyle herkese merhaba diyorum. Kitaba geçmeden önce yazarımız Mine Özgüzel’den kısaca bahsedeyim: İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olup farklı kurumlarda nöroloji ve nöropsikiyatri alanlarında çalışmalar yapmış; okuyup etkilendiği yazar ve filozoflar sayesinde varoluş felsefesine bağlanmış, kendisini hala bu yönde ilerletmeye çalışmakta. Kitapta yazarın en çok etkilendiği Dostoyevski de olmak üzere Virginia Woolf, D. H. Lawrence, Jean-Paul Sartre, Kafka, Stefan Zweig, Albert Camus, Andre Gide, Simone de Beauvoir gibi sanatçıların eser verme serüvenleri, varoluş hakkındaki düşünceleri, hayata bakış açıları verilmiş; yazar hem kendi yaşamıyla hem toplumsal yaşamla hem de biz okurların yaşamlarıyla bu sanatçıların bağlantısını kurmuş. Bu anlamda hem biyografik hem otobiyografik hikayeleri, hem psikolojik hem de sosyolojik tespitleri içinde barındıran bir kitap olmuş. Kitapta en çok dikkat çeken şeylerden biri neredeyse bu isimlerin hepsinin ödipal sorunlar yaşayıp kendi gerçeklerini, varoluşlarını bu sorunlarla başa çıkarak bulmaları. Hemen hepsi kendilerini cinsel açıdan keşfetme serüvenlerinde çeşitli çıkmazlara düşmüş, toplum ve aile tarafından ezilmiş, yabancı ve öteki olarak görülmüş kişiler. Aslında kitap ismini biraz da buradan alıyor gibi: Birilerinin yok sayması bu isimlerin kendilerini var etme mücadelesine itmiş, onlar da sanatlarıyla, fikirleriyle kendilerini yeniden yaratmışlar. Yazar bu isimleri tanıtırken bizlere de “sahte olan dış ben”imizden aslolan “iç ben”e yönelmemizi söylüyor; gözlemlerinden ve kendi yaşamından da verdiği örneklerle “iç ben” kavramını
2020 15. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2020 14:14
Kitapta yazarın kendi bireysel yolculuğu, terapilerinden yola çıkarak varoluşçuluğu çok güzel bir şekilde tanıtması, ek olarak bir de 9 muhteşem yazar ve onların eserleri olunca, böyle katman katman bir eseri yorumlamak biraz zor olabiliyor... Ancak ben yine de bana o kadar katkısı bulunmuş bu kitap hakkında hislerimi belirtmenin kitaba olan farkındalığın artması yönünde boynumun borcu olduğu kanaatindeyim. Edebiyat terapi sayesinde egzistansiyalizm (varoluşçuluk) kavramıyla tanıştım. Daha doğrusu hep etrafında döndüğüm, anlamaya çalıştığım bir arayıştı bu kavram. Ama içselleştirmeden bir terim olarak yüzeyde bilincimle anlamaya ve tanımlamaya çalıştıkça bana oturmayan yabancı bir kavram gibi geliyordu. Camus’u okuyor, hislerini derinden anlıyor fakat kitabın sunduğunu tam olarak göremiyor varoluşçuluğu kabul halini hayatıma uyarlayamıyordum. Böylece bu tarz eserler sadece keyifli, güzel eserler olarak kitaplığımda yerini alıyordu. Mine Hanımın akıcı, anlaşılır, bir o kadar kendi deneyimleriyle ortaya koyduğu rehberliği sayesinde kendimdeki bu hisler benim için daha anlaşılır oldu. Meğer kurtuluşum varoluşçuluktan geçiyormuş da haberim yokmuş… Kitapta varoluşçu önde gelen yazarlar ve onların varoluşlarını keşfetmelerine giden süreçleri, çocukluk hikayeleri var. Hem yazarları tanıyorsunuz hem de birçok muhteşem eseri okuma listenize ekliyorsunuz. Ayrıca bir yandan bu yazarların Mine Hanımın ruhunda oluşturduğu izleri ve onun çocukluktan beri kendini özdeşleştirerek varoluşuna giden rehberliklerine şahit oluyorsunuz. Ve sonra görüyorsunuz ki; bu kitapla birlikte siz de varoluşunuza giden bir yapı taşı döşemişsiniz. Açıkçası kitap benim için çevre tarafından şekillendirilmiş benliğimden biraz sıyrılıp dibe bastırdığım bilinçaltımda neler oluyor diye –gerçek manada -
2019 112. kitabı
Şu kitabı okumadan, ailesi hakkında olgun bir görüş sahibi olmaya başlamak, pek mümkün değil gibi. Dostoyevski, Zweig, Sartre, Kafka, Camus... Tümünün biyografilerinin varoluşçu psikoloji bakış açısıyla incelemesi mevcut. Bu kitabı ne yap ne et, erteleme!
2025 7. kitabı
Okunma: 16 Mart 2025 11:33
Geç kalmışlık hissini yaşatan ve hemen ardından zararın neresinden dönsem kardır, dedirten, okumasıyla akıcı ve heyecan yaratan, düşündürmesiyle kendini, varoluşunu sorgulatan, önyargıların ve önkabullerin farkına varmamı sağlayan ve değerlerimi yeniden gözden geçirmem için bir fırsatım daha olduğunu hatırlatan, edebiyat-felsefe-psikoloji üçgeninde hayata bakış açıma derinlik kazandıran bir okuma serüveni yaşadım. Bir kez daha yazarlara duyduğum hayranlıkla kendimden geçerek kendime geldim. Okumak, insan kalabalığının içindeki yalnızlığı anlamlı kılan bir eylem. Veeeee, iyi ki okumak insan olmaya dair bir eylem.
2021 1. kitabı
İç dünyamızdan dışarıya çıkabilmek için kitap mahallelerinde sizlerle buluşuyoruz. İlk durağımız Mine Özgüzel’in “Edebiyat Terapi”adlı kitabı. Yazar, Dünya Edebiyatı’nın en önemli temsilcileri olan “Virginia Woolf, D.H. Lawrence, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Zweig, Dostoyevski, Albert Camus, Andre Gide ve Kafka”‘yı okuyucularıyla buluşturuyor. Satır aralarında ismi geçen yazarların, yazıya başlama serüvenlerini ortaya çıkaran çocukluk travmalarına yer veriyor. Bunu yaparken de okuyucuyla adeta terapi yapıyor. Kendinizi bir anlığına o terapi koltuğuna ait hissediyorsunuz. İşte burada edebiyat ve psikoloji buluşmaları başlıyor. “Edebiyat Terapi, yoksunluktan varoluşa, özgürlüğe kavuşma isteğidir.”
2022 21. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2022 13:47
“Okumak ve edebiyat varsa sıradan yaşamak yoktur, buna inanıyorum.” Ünlü yazarların hayatları ve eserlerinden yola çıkarak anlatılan bu içsel yolculuğa eşlik ettiğim için çok mutluyum. Bir şeyleri anlamlandırmamızı sağlayan her yazara binlerce kez teşekkürler..
2023 4. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 22:43
"Yaşamımız boyunca bizde izler bırakan bir aile içinde dünyaya geliriz. Ve bu izlerin ruhsal yaşamımızın varlığını, oluşumunu yapılandırdığı engellenemez bir hakikat. Ancak biz bu izlerin varlığının farkına bile varamayıp kendimize aitmiş gibi yaşar gideriz. Bununla da kalmaz, mirasımızı çocuklarımıza da kendi gerçekleri buymuş gibi yaşatırız. " diyor Mine Özgüzel. Yazarları hep bir dost gibi görüp onları okuyarak, anlayarak kendini de anlayıp çözebileceğine inanmış, yazarlardan yaşamdaki sorunlar karşısında farklı düşünebilmenin en önemli mesele olduğunu anlamış, yaşamımızın nedeninin ve varlığımızın hikayesinin bilinçaltımızda gizli olduğunu keşfetmiş ve bunlardan yola çıkarak bu kitabı yazmış. İyiki de yazmış. Daha önce kitaplarını okuduğum Dostoyevski, Virginia Woolf, Kafka, Stefan Zweig, Albert Camus gibi birçok ünlü yazarın hayatını farklı açılardan inceleyip onlar ve yazdıkları hakkında daha bilinçli olmama, artık yazdıklarına daha farklı bir bakış açısıyla bakarak okumama, kendi hayatımı da tekrar irdelememe sebep oldu bu kitap.
·184 syf.·
2021 48. kitabı
Bugün hala kendime şu soruları soruyorum: Kimim? Ne istiyorum? Varoluşum ne? Bunlara içtenlikle cevap vermek için kime döndüm Sartre'a. Çünkü o kendi varoluşunu ölümüne dek sorgulamaktan hiç vazgeçmez ve ''İnsan, kendisini oluşturduğu varlıktan başka hiçbir şey değildir.'' diye yazar. Ben de onunla birlikte , onun yolundan giderek, varoluşumu tüm çıplaklığıyla bir kez daha sorgulamak istiyorum. Bu sözleri sarf eden yazarımız tüm kitabı boyunca, varoluşçuluğu esas alan ve edebiyat hayatına ismini altın harflerle yazmış birçok yazarın yazın kimliklerinin dışında bir insan olarak yaşamlarına büyük bir ışık tutmayı başarmış. Nitekim bu ışık kendi hayatındaki karakterine de yansımış. Kitabın aslında tek anlatmak istediği; insanın içine dönüp kendi kimliğini, varlığını yeniden doğurması. İşte bunun içinde o çok bildiğimiz yazarların hayatlarının perde arkasına bir mercek tutmuş ve size rehber edinmesini sağlıyor. Hem kendi hayatını, hem de bu yazarların kendilerine edindikleri yolu birlikte çok güzel harmanlamış. Bildiğim, öğrenmek istediğim, gerçekten de bitirdikten sonra bir terapi almış gibi hissettiğim muazzam bir kitaptı. Varoluşuna ışık tutmak isteyen aynı zamanda edebiyata farklı bir pencereden bakmak isteyen herkesin okumasını tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Edebiyat Terapi
2019 26. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2019 18:14
Klinik psikolog Mine Özgüzel’in yazdığı, ufkumu açan, çok etkilendiğim bir eser oldu. 9 önemli yazardan bahsetmiş. Bunlar; Virginia Woolf, D. H. Lawrence, Jean Paul Sarte, Kafka, Stefan Zweig, Dostoyevski, Albert Camus, Andre Gide, Simone de Beauvoir. Bu yazarların hayatlarından kesitler sunuyor ve eserlerinin hayatını nasıl değiştirdiğinden bahsediyor. Varoluşçuluk felsefesi üzerinden değerlendiriyor yazarların yapıtlarını. Ve bunu yaparken tabii ki bizlere de çok güzel kapılar aralıyor, düşünce dünyamızı zenginleştiriyor. Terapi gibiydi gerçekten de. Edebiyatın insan üzerindeki muazzam etkisini çarpıcı bir şekilde yeniden algıladım kitap sayesinde. Sayfa sayısı az fakat yazılanları sindire sindire okumanız gerekiyor. Oldukça da hoş ve akıcı yazılmış zaten. Kesinlikle öneriyorum. Gerçek edebiyatseverler kendine çok şey katacaktır okuyarak. Elimden bırakamadan bayılarak okudum.
2020 89. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2020 11:29
Varoluşçu Felsefeden yola çıkarak kendini arayan, kafasındaki birçok soruya cevap vermeye çalışan psikolog Mine Özgüzel'in yolu bazı yazarlarla ve onların önemli kitaplarıyla kesişir. Kendini, hayatını, kafasında dönüp duran sorularını bu yazarlar ve kitaplar sayesinde yeniden yorumlar ve bu sayede bambaşka yolun kapıları aralanır hayatında. Nedir o kapılar? Edebiyat Terapi. Yazarlar. Onların yaşamları, sorunları kendi hayatına yardımcı olur. Ve ortaya da böyle muhteşem bir kitap çıkar. Kitabın içerisinde benim için yeri çok apayrı, çok sevdiğim, bağ kurduğum yazarları görünce kitap benim için daha da önemli oldu. Kitapta adı geçen o yazarlardan bazıları: Franz Kafka, Stefen Zweig, Dostoyevski ve tabi ki Simone de Beauvoir.

Mine ÖzgüzelYazar · 1 kitap
Mine Özgüzel, İstanbul Üniversitesi Umumi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra mesleki yaşamına Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Çocuk Nöroloji servisinde başladı. Daha sonraki yıllarda, Şişli Etfal Hastanesi’nde Nöropsikiyatri Kliniği’nde çalışmalarına devam etti. Lise yıllarında, Dostoyevski ile tanışınca ilgi duymaya başladığı edebiyat, meslek hayatında yepyeni bir yolun kapılarını araladı: Varoluşçu Terapi. Kendi disiplini Klinik Psikoloji’den ayrılmadan edebiyat ve felsefe alanlarında, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Virginia Woolf, D.H. Lawrence gibi kendisini çok derin bağlarla bağlı hissettiği, kavram yapısı çok zengin yaratıcı kişiliklerden yola çıkarak varoluşçu yaklaşımını zenginleştirmeye devam etmektedir.