Mekteb-i Edeb

Büyüyenay Yayınları
Türler:
Sıralamalar

2022 1. kitabı
Bir konuda doğrunun, yapılması gerekenin ne olduğunu birçoğumuz biliriz. Misal hepimiz yalan söylemenin kötü bir davranış olduğunu söyleyebiliriz. Lakin her daim bu minval üzerine sözlerimizde dürüst müyüz? Renk renk yalanlar eksik oluyor mu hiç ağızlarımızdan? Misal süte su katmayanımız kaldı mı? Neden böyle olduk? Oysa hepimiz hakikat düsturlarını çağlardan beri ezbere biliyorduk. Buna rağmen kaç kez Kabil olup Habil'i öldürdük. Bir yerde fazilet sahibi olmaktan bahsedilse çoğumuz "Amaan biliyoruz işte!" deriz, dinlemekten sıkılırız. Oysa kaç kez günaha batar çıkarız. Sonra bin kere pişman oluruz bir gün. Bu sebepten tükenmez kalemlerle yazdığımız hayat yazgımızı hatalarla doldurmak istemiyorsak hakikati sıkça anmalıyız. Anmalıyız ki nefsimizin ateşi bizi kavurunca hakikat yağmurları serin serin yağsın ruhumuza. Mekteb-i Edep bu yolda ilk durağımız olsun. Hayatımızda dönem dönem tekrar tekrar açıp okuyalım. Muallim Naci bu kitabı yazarken gerek doğudan gerek batıdan onlarca alimden, kıssalardan bahsetmiş. Bu kitabı okuyup bitirdiğinizde ruh ve fikir dünyanızda çığır açacak, kültürel donanımınızı ciddi ölçüde artıracak. Ben alıntı yapmalara doyamadım, umarım sizlerde okuyup daha fazlasını keşfedip eklersiniz buraya. Sağlıcakla.
İnsan
2024 25. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2024 13:46
İnançlı olsun ya da olmasın her insanda bulunması gereken ahlakî özelliklere değinen Muallim Naci sözünde durmaktan nezakete, zamanı kullanabilme yetisinden istişareye kadar bçok sayıda vasfı yerli yabancı hikayeler ile zenginleştirerek anlatıyor. Ayrıca hikayeleştirerek anlattığı bu vasıflarda adı geçen şahısların kim olduğunu, tarihte ne gibi roller üstlendiğini de dipnotta açıklıyor.
2020 20. kitabı
Edep, güzel ahlak, güzel terbiye, utanma , zerafet, insanlara söz ve fiil olarak güzel davranışta bulunmak şeklinde tanımlanmıştır. . Muallim Naci, kendi döneminde büyük bir kayıp içinde olduğunu, ihmal edildiğini düşündüğü bir kavramı gündelik hayatta kimsenin fazla ciddiye almadığı, önemsemediği bir davranış kataloğunu tartışmaya açıyor, gündeme getiriyor. Biz bu gün yüzyıl öncesinin değerlendirmelerini yeniden okumaya tabi olurken bir anlamda kendi kayıplarımızında bir bilançosunu çıkarmış oluyoruz.
Umumun Menfaatini Kişisel Menfaatinizden Üstün Tutun
2022 1. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2022 09:55
Muallim Naci 1893 yılında vefat eden Osmanlının son dönem edebiyatçılarından. Kendisinin bir çok eseri bulunmaktadır. Okumuş olduğum Edep Eğitimi'nin ilk baskısı 1886 yılında yapılmış, daha sonra yine Osmanlı döneminde genişletilerek birkaç baskısı daha yapılmış ve Büyüyenay Yayınları kitabı ilk defa günümüz Türkçesi ile yeniden yayımlamış. Kitabın dili gayet anlaşılır ve kullanılmadığı için artık unutulmuş bazı kelimelerin de günümüz Türkçe karşılıkları her sayfanın altında verilmiş, bu açıdan çok iyi ve yararlı bir baskı olmuş. Kitabın içeriğine gelecek olursak; eser toplum içerisinde insan ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda edep, ahlak, iyilik, dürüstlük, nezaket, cömertlik, merhamet ve daha sayamayacağım bir çok manevi değerler üzerine kısacası insan gibi insan olmak üzerine yazılmış. Ve Peygamberimizden sahabelere, filozoflardan muhtelif krallara kadar bir çok tarihi kişilerin yaşanmışlıklarından kıssalar ve ibretli sözleri, şiirleri ile de kitap çok güzel beslenmiş. Kitabın yazarı "kitapçılık" mesleğini yaptığı için o dönemde eline geçen ve okuduğu eserlerden faydalı ve hikmetli bulduğu kıssaları ve sözleri bu kitabı için seçerek bizlere ulaştırmış. Öyle ki o dönemde okumuş olduğu yazar ve eserlerinin bazılarının Cumhuriyet döneminde hiç baskısı olmamış ve isimlerini ilk defa duyduklarım var. Sadece bu yönüyle dahi çok kıymetli bir eser. Sonuç olarak bu kıymetli kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Hatta okullarımızda ders kitabı olarak dahi okutulmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Emeği için yazardan Allah razı olsun ve Allah kendisine rahmet eylesin diyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Kişisel Gelişim
Edep EğitimiMuallim Naci · Büyüyenay Yayınları · 201855 okunma

Muallim NaciYazar · 25 kitap
Muallim Naci 1850 yılında İstanbul'da doğdu. Asıl adı Ömer'dir. Babasının ölümü üzerine dayısının yanına Varna'ya gitti. Orada medrese öğrenimi gördü. Varna Rüştiyesi'nde öğretmenlik yaptı. Sait Paşa'nın özel katibi olarak Rumeli ve Anadolu'nun birçok kentini dolaştı. İstanbul'a geldi. Memuriyetten istifa etti. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde edebiyat sayfasını yönetmeye başladı. Başka gazetelerde çalıştı. Galatasaray Lisesi ve Mekteb-i Hukuk'ta edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. Yaşadığı dönemde, Recaizade Ekrem ekolüne karşı klasik edebiyatı savundu. Aruzu ustalıkla kullandı. Servet-i Fünuncuları etkiledi. Şiirinin yanında edebiyat tarihi ve sözlük çalışmalarıyla da ilgi çekti. Ünlü bir üstattı. Fatih ilçesinde, Karagümrük ile Balat bölgeleri arasında, adını taşıyan bir ilköğretim okulu bulunmaktadır. 1893 yılında 13 Nisan'da öldü ve II. Mahmut Türbesi haziresine gömüldü.