Mekteb-i Edeb

Edep Eğitimi

Muallim Naci
Edep, güzel ahlâk, güzel terbiye, utanma, zarafet, insanlara söz ve fiil olarak güzel davranışta bulunmak şeklinde tanımlanmıştır. Sözlerimizde ve davranışlarımızda hepimizin ortak amacı nasıl ki iyiyi gerçekleştirmek, kötülükle mücadele etmek ise bu amacı uygulamada ilk hareket noktamız da edep olmaktadır. Onun eğitiminden geçmedikten sonra ne iyi, iyi olarak kalabilir ne de kötülükler ortadan kalkabilir. Şekil olarak hepimiz insan suretindeyiz. Fakat ruhumuzla, kalbimizle, aklımızla, söz ve davranışlarımızla da insan olmak edep eğitiminin o aydınlık, tertemiz ve arı duru yollarını katetmekle mümkün. Hem görünür davranışları düzeltmek hem de nefsi olumsuzluklardan arındırmak, kalpte niyet temizliğini esas hale getirmek bu eğitimin nihai amacı. Haddi bilmek, sınırları muhafaza etmek, insan kardeşlerimize hürmet etmek, hakikete saygı ve sadakat, sabır, yumuşaklık, nezaket, ahde vefa, insanlara mutluluk vermek gibi nice hasletler edep okulunda alınacak her biri başlıbaşına bir ders. Aslında alınacak bütün derslerin tek bir amacı var: İnsanın, yüce Yaratıcının kendisine üflediği ve doğduğunda tertemiz olan ruhunu koruması. Mekteb-i Edeb-Edep Eğitimi bize ruhumuzu koruma ve ona sadakatle sahip çıkma yollarını gösteren bir eser. Eser bu düşünceleri büyük bir açıklıkla dile getirmesinin yanında hükümdar-kral gibi tarihi şahsiyetlerin, düşünürlerin, şairlerin, yazarların hayatlarından ve düşüncelerinden örneklerle zenginleştirilmiş bir hikmetler antolojisi aynı zamanda.
Yazar:
Muallim Naci
Muallim Naci
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 17 dk.Sayfa Sayısı: 504Basım Tarihi: Haziran 2016Yayınevi: Büyüyenay Yayınları
ISBN: 9786059268448Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
504 syf.
·
Puan vermedi
Bir konuda doğrunun, yapılması gerekenin ne olduğunu birçoğumuz biliriz. Misal hepimiz yalan söylemenin kötü bir davranış olduğunu söyleyebiliriz. Lakin her daim bu minval üzerine sözlerimizde dürüst müyüz? Renk renk yalanlar eksik oluyor mu hiç ağızlarımızdan? Misal süte su katmayanımız kaldı mı? Neden böyle olduk? Oysa hepimiz hakikat düsturlarını çağlardan beri ezbere biliyorduk. Buna rağmen kaç kez Kabil olup Habil'i öldürdük. Bir yerde fazilet sahibi olmaktan bahsedilse çoğumuz "Amaan biliyoruz işte!" deriz, dinlemekten sıkılırız. Oysa kaç kez günaha batar çıkarız. Sonra bin kere pişman oluruz bir gün. Bu sebepten tükenmez kalemlerle yazdığımız hayat yazgımızı hatalarla doldurmak istemiyorsak hakikati sıkça anmalıyız. Anmalıyız ki nefsimizin ateşi bizi kavurunca hakikat yağmurları serin serin yağsın ruhumuza. Mekteb-i Edep bu yolda ilk durağımız olsun. Hayatımızda dönem dönem tekrar tekrar açıp okuyalım. Muallim Naci bu kitabı yazarken gerek doğudan gerek batıdan onlarca alimden, kıssalardan bahsetmiş. Bu kitabı okuyup bitirdiğinizde ruh ve fikir dünyanızda çığır açacak, kültürel donanımınızı ciddi ölçüde artıracak. Ben alıntı yapmalara doyamadım, umarım sizlerde okuyup daha fazlasını keşfedip eklersiniz buraya. Sağlıcakla.
Edep Eğitimi
Edep EğitimiMuallim Naci · Büyüyenay Yayınları · 201645 okunma
Reklam
504 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 saatte okudu
İnançlı olsun ya da olmasın her insanda bulunması gereken ahlakî özelliklere değinen Muallim Naci sözünde durmaktan nezakete, zamanı kullanabilme yetisinden istişareye kadar bçok sayıda vasfı yerli yabancı hikayeler ile zenginleştirerek anlatıyor. Ayrıca hikayeleştirerek anlattığı bu vasıflarda adı geçen şahısların kim olduğunu, tarihte ne gibi roller üstlendiğini de dipnotta açıklıyor.
Edep Eğitimi
Edep EğitimiMuallim Naci · Büyüyenay Yayınları · 201645 okunma
504 syf.
9/10 puan verdi
Edep, güzel ahlak, güzel terbiye, utanma , zerafet, insanlara söz ve fiil olarak güzel davranışta bulunmak şeklinde tanımlanmıştır. . Muallim Naci, kendi döneminde büyük bir kayıp içinde olduğunu, ihmal edildiğini düşündüğü bir kavramı gündelik hayatta kimsenin fazla ciddiye almadığı, önemsemediği bir davranış kataloğunu tartışmaya açıyor, gündeme getiriyor. Biz bu gün yüzyıl öncesinin değerlendirmelerini yeniden okumaya tabi olurken bir anlamda kendi kayıplarımızında bir bilançosunu çıkarmış oluyoruz.
Edep Eğitimi
Edep EğitimiMuallim Naci · Büyüyenay Yayınları · 201645 okunma
510 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 günde okudu
Umumun Menfaatini Kişisel Menfaatinizden Üstün Tutun
Kitabın ilk baskısı 1886 yılında yapılmış, daha sonra yine Osmanlı döneminde genişletilerek birkaç baskısı daha yapılmış ve Büyüyenay Yayınları kitabı ilk defa günümüz Türkçesi ile yeniden yayımlamış. Kitabın dili gayet anlaşılır ve kullanılmadığı için artık unutulmuş bazı kelimelerin de günümüz Türkçe karşılıkları her sayfanın altında verilmiş, bu açıdan çok iyi. Kitabın içeriğine gelecek olursak; eser toplum içerisinde insan ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda edep, ahlak, iyilik, dürüstlük, nezaket, cömertlik, merhamet ve daha sayamayacağım bir çok manevi değerler üzerine kısacası insan gibi insan olmak üzerine yazılmış. Ve Peygamberimizden sahabalere, filozoflardan muhtelif krallara kadar bir çok tarihi kişilerin yaşanmışlıklarından kıssalar ve ibretli sözleri, şiirleri ile de kitap çok güzel beslenmiş. Kitabın yazarı "kitapçılık" mesleğini yaptığı için o dönemde eline geçen ve okuduğu eserlerden faydalı ve hikmetli bulduğu kıssaları ve sözleri bu kitabı için seçerek bizlere ulaştırmış. Öyle ki o dönemde okumuş olduğu yazar ve eserlerinin bazılarının Cumhuriyet döneminde hiç baskısı olmamış ve isimlerini ilk defa duyduklarım var. Sadece bu yönüyle dahi çok kıymetli bir eser. Sonuç olarak kitabı okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Hatta okullarımızda ders kitabı olarak dahi okutulmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Emeği için yazardan Allah razı olsun ve Allah kendisine rahmet eylesin diyorum.
Edep Eğitimi
Edep EğitimiMuallim Naci · Büyüyenay Yayınları · 201845 okunma
Resim