Einstein'ın Düşleri

Orijinal Adı:
Einstein's Dreams

2023 43. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2023 10:46
Einstein'ın patent bürosunda çalışırken zaman ve varsayımsal zaman üzerine gördüğü düşleri açık bir dille anlatır Alan Lightman. Zaten paradoks ve Einstein'ın sağduyumu ilgi alanımda. Öneririm Einstein'ın Düşleri Alan Lightman
2018 71. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2018 18:38
Öncelikle şunu belirteyim, kitabın Einstein ile ilgisi yok. Yazar zaman ile ilgili fantezilerine Einstein'i meze etmiş. Kitap zaman ile ilgili üçer sayfalık farklı senaryolar içeriyor. Kiminde insanların gelecekleri belli, kiminde hareket edenler için zaman daha çabuk geçiyor, kiminde zaman tersine akıyor. Bunları okumak keyifli ama bu mini öyküler derinlikten yoksun. Kitabın iyi tarafı ise yazarın önümüze koyduğu fanteziyi sizin kendi hayal gücünüzde dallanıp budaklandırabilecek olmanız. Hatta yazmak ile ilgili size ilham vermesi bile olası. Özet olarak çok şey beklemeden okursanız size keyif verebilecek, vasatın üstüne çıkamayan, kısa sürede okuyabileceğiniz bir eser.
2017 15. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2017 01:26
Gerçekten çok ilginç bir kitap.Einstein'ın olağanüstü hayal gücüyle ,zaman kavramiyla ilgili sorular sorarak anlamlandırmaya ,somutlaştırmaya çalışması anlatılıyor. İste bu sorulardan bazıları: ▪Ya bu dünyada zaman tersine aksaydi? ▪Ya insanlar fani değilde ebediyen yaşıyor olsalardı? ▪Ya geçmişler değiştirilebilseydi? ▪Ya zaman diye bir kavram olmasaydi? ▪Ya insan ömrü sadece bir gün olsaydı? ... Sorular cevaplandıkça,kendinizi bir terapi seansında gibi hissediyorsunuz:) Kitabın yazari MIT üniversitesinde hem sosyal bilimler hem fen bilimlerinde ders vermek üzere atanan ilk profesörmüş.Hayal gücümüzü zorlayan zaman kuramının bu kadar başarılı anlatılabilmesinin arkasında böyle bir yeteneğin olduğu aşikar. Oldukça kısa tutulmuş dikkatli okundukça herkesin anlayabileceği başarılı bir eser.Tavsiye edilir:)
2018 38. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2018 17:43
-Şşş, (olmaz , olmaz bu çok kaba oldu. Başka bir şey yapmam lazım.) -İyi akşamlar. (Hahaha bu hiç olmaz, tam da konumuz zamanken böyle bir pot kıramam, hem ya gündüz vakti okurlarsa..yok yok komik olur bu!) Hah buldum işte :) Pardon, Bakar mısınız? Evet, evet size seslendim. (Şimdide broşür dağıtır gibi oldum, kesin okumadan geçecekler!) Neyse artık muhakkak bi okuyan çıkar.. . Hem ben okudum zaten kitabı, okumayanlar da yararlansın istiyorum o yüzden bu ısrarım. Çünkü bu kitap insanın hayal gücünü hem zorluyor, hem geliştiriyor. Nasıl mı? Hemen soruyorum. Soruyorum dedim çünkü anlatmayacağım, size bir kaç soru sorup ilk etapta sizin düşünmenizi isteyeceğim, neden mi, çünkü hayal gücünüzü gelişsin ;) (Nasıl ama güzel fikir dimi...Biliyorum,Teşekkür ederim:)) O halde sorular gelsin! 1-)Zaman bir nicelik değilde nitelik olsa. Yani zaman var, var ama ölçülemeseydi ne olurdu? 2-)Zamanın hiç bulunmadığı bir dünyada, zaman tersine aksaydı mesela? 3-)Zaman kendi üzerinde bükülen bir çember olsaydı ve dünyada hiçbir değişikliğe mahal vermeden sürekli kendini yenileseydi diyelim? 4-)yaşam tek bir gün olsaydı? 5-)Geçmişi değiştirdiğimizi farz edelim? 6-)İnsanlar fani değil de, ebediyen yaşasalardı? 7-)Bedenin zamanı ve mekanik zaman? 8-) Zaman duraksasaydı? 9-) Evin konumuna göre yaşam? İtiraf edelim çoğumuzun düşünmediği sorular bunlar :) "-Ya ben bunları düşündüm ama cevaplarımı sevemedim, tatmin olamadım " derseniz de eğer, hiç vakit kaybetmeden bu kitabı okuyun derim. Pişman olmazsınız, olmayacaksınız. :)
2018 13. kitabı
Okunma: 21 Mart 2018 22:56
Herkese merhaba ! Uzun zamandır bu sitede işimin yoğunluğundan dolayı inceleme yazısı yazamamıştım ne yazık ki ! Bir kaçamak yaptım ve değerli bir kitap için bir inceleme yazısı yazmaya gayret edeceğim: -Zaman nedir ? Einstein'in söylediği gibi 4.bir boyut mu ? -Sürekli mi yoksa durağan mı ? Bir duyumsama mı bir olgu mu ? Gerçek mi hayali mi ?...bir dünya soru zaman hakkında.İşte bu kitap da zaman şöyle olsa idi böyle olsa idi sorularına fantastik bir şekilde cevap veriyor olay örgüsü ve betimlemelerle tarih tarih not ederek. Kitap da tarihler ve tarihlere bahşedilen zaman şöyle ise bu sorulara verilen cevaplar var.Dikkatimi çeken tarihler daha doğrusu zaman şudur sorusuna cevap veren durumları inceleyeceğim kitapta bazı tarihlere gönderme yaparak. 14 Nisan 1905 -Zamanın bir çemberden ibaret olduğu her yaşanan günün tekrar tekrar yaşandığı örnekleyen kuram ''Groundhog Day(Bugün Aslında Dündü) (1993) filmine esin kaynağı olmuş. imdb.com/title/tt0107048 16 Nisan 1905 Zaman içinde geçmişe dönük yolculuğun gelecekte kırılmalara yol açacağı fikri;''Kelebek Etkisi'' filmine esin kaynağı oluşturmuş. imdb.com/title/tt0289879... 19 Nisan 1905 Uzay üç boyutludur,eni,boyu ve yükseliği.Yazar zamanın da uzay gibi üç boyutlu olduğunu ve zaman içinde sonsuz dünyalar olduğunu belirtiyor bu bölümde . 24 Nisan 1905 Dünyada iki zaman vardır diyor yazar biri mekanik saat diğeri bedensel saat. Mekanik saate göre yaşayanlar saatlerin esiri olmuştur.Saat 8.00 iş başı 12.00-13.00 öğle tatili,17.00 iş sonu... Bedensel saate göre ise yaşayanlar canı istediği zaman yer,içer,canı istediği zaman çalışır...Kısaca saatlere ve toplumsal bir düzene bağlı değil,özgür bir yaşam içinde ! ''Kapitalizm, çalışanların bedenlerini olduğu kadar zamanlarını da
2020 34. kitabı
Farklı zamanlara, farklı bakış açıları ile aynı insanların farklı davranış biçimlerinin zamana göre değişikliğini ve bu değişikliğin hem psikolojik hem de sosyolojik alt yapısını an'lara indirgeyip zamandan bağımsız ve zamana uyarlı bir şekilde tarihlendirerek, yaşatarak, yaşarak, hem duygusallığı hem de mantık çizgisini bozmadan, hem bireye hem de topluma özel anlatarak, anlatırken zamanın önemine ve nedenselliğine vurgu yaparak, eğlendirerek moral tazeleyen, hüzünlendirirken umut veren, zamansal ve mekansal olayları harmanlayıp gerek ütobik gerekse realiteyi elden bırakmayarak özgünlüğünü koruyan özgür düşünceyi ruhsal öğreti ile perçinleyen, okumaktan zevk alacağınız, ah keşke diyeceğiniz, nerde o günler diye hayıflanacağınız, içerik olarak tamamen kendine özgü olan, taklidi olmayan, olamayan, olsada boy ölçüşülemeyecek kadar akılcı olan akıl sınırlarını zorlayıp sinir uçlarını uyaran, nöronlara salsa yaptıran, sonunda da ben ne okudum dedirten (iyi anlamda) şahane bir kitap. Not: Tavsiye eder miyim? Herkese değil çünkü kişisel gelişmemiş ya da gelişmekte olan ve o kulvarda gelişime ihtiyaç duyanların, gündüz kuşağı dizilerini izleyenlerin, egolarını doyurmak için bol bol çamur yoğuranların, zamanını onu bunu pohpohlayarak geçirenlerin, birilerine yaranmak için onların egolarını şişirenlerin anlaması ve yorumlaması çok zor olan bir kitap. Not not: Buraya kadar okuyan ve anlayan herkese teşekkür ederim. Not not not: Çorbayı çorba yapan tadından çok sunuluş şeklidir, ama yine de tavuklu pilavı hiçbir yemeğe değişmem. (Bir de salata) Not not not not: Not yok.
Einstein'ın DüşleriAlan Lightman · Aylak Kitap · 2012502 okunma
"Burası, sayısız kopyalar dünyası"
·120 syf.·
2018 42. kitabı
Yazarın okuduğum ikinci kitabı Einstein'in Düşleri. Algan Sezgintüredi çevirisiyle epub olarak okudum. Tek solukta okunacak kadar kısa ve sürükleyici. Böyle dediğime bakmayın. Her hangi bir öykü kitabı okuyormuş gibi olmuyorsunuz. En azından benim düşüncem bu. Yazarın daha önce okuduğum Bay Tanrı kitabını oldukça beğenmiş ve kitaptan etkilenmiştim. Sonra öğrendim ki Einstein'in Düşleri kitabını önce yazmış. Kendimce "Bay Tanrı'yı demek ki daha da olgunlaştıktan sonra yazmış, bu kitaptan fazla beklentiye girmeden okuyayım bari." dedim ve kitaba adını veren yüzyılın büyük zekası Einstein'in dediği gibi "Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan daha zordur." sözü geçerliliğini tekrar kanıtlamış oldu. Kitaba gelirsek; çeviri olarak olabildiğince iyiydi. Epub olarak okumama rağmen yazım yanlışı vb. hatalar da yoktu. (Bunu belirtiyorum çünkü bazı epublarda gözü yoracak kadar hatalar oluyor ve epub olarak okuyacak olanlar için rahatlatıcı bir bilgi diye düşünüyorum.) Dili kolayca anlaşılabiliyor. Ayrıca yazarın anlatımı ve kitabın az sayfa olmasıyla tek solukta okunabilmesini sağlıyor. Elbette okuyup köşeye bırakılacak kitaplardan değil. İçerisinde zamanın farklı hallerini anlattığı birçok durum söz konusu. Zamanın bülbül olduğu, zamanın olmadığı, tek boyutlu olduğu, geleceğin olmadığı, geçmişin olmadığı ve birkaç farklı şekli daha. Zamanın farklı hallerini uzun uzun olmasa da anlaşılabilecek kadar uzunlukta anlatmış. Ben okurken bu bölüm bölüm betimlemeleri sanki bir film senaryosu taslağıymış veya bir romana başlarken hazırlanan ana hatlarmış gibi okudum. Çünkü bana göre zamanın bu farklı hallerini anlattığı her bölüm kendi başına bir roman ya da film olabilecek kalite ve özgünlükte. Elbette edebi olduğu kadar yazarın fizikçi kimliği de kitapta olması betimlemeleri daha
2017 45. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2017 00:00
İnsanı çeken kitabın adı olsa da içinde Einstein'le ilgili pek bir şey bulamıyorsunuz. Yazar zamanı farklı taraflarından ele alıp farklı hikayeler şeklinde bize sunuyor; zamanın tersine aktığı bir dünya ya da farklı kentlerde farklı hızla aktığı dünyalar gibi. Zamanla ilgili birbirinden bağımsız, kısa ve sadece amaca yönelik kısa hoş hikayelerden oluşan bir kitap. Beklediğimden oldukça farklı olsa da okuması oldukça keyifli ve bir bakımdan doyurucu idi, insana zamana farklı pencerelerden bakma imkanı tanıyor ve okudukça zamanın işleyişinin hayatımızdaki önemini görme fırsatı sunuyor. Dili oldukça sade ve akıcı bir kitap, merak edenlerin okumasını tavsiye ederim. Zamana karşı değişik bakış açıları kazandırabilir.
2015 6. kitabı
Kitap size zamanın önemini, önemsizliğini,ölüm kaygısını ve bir çok konuyu eş zamanlı olarak akıcı bir dille anlattığı için sıkılmadan okuyacaksınız.
2025 17. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 14:38
Alan Lightman’ın Einstein’ın Düşleri kitabı, bilimi ve edebiyatı çok güzel bir şekilde birleştiriyor. Kitapta genç Einstein’ın kuramını geliştirirken gördüğü hayali dünyalar anlatılıyor. Her bölümde zaman farklı bir şekilde akıyor; bir yerde duruyor, başka bir yerde dairesel dönüyor ya da geçmiş hiç bitmiyor. Bu fikirler sadece fizik değil, insanın hayatla olan ilişkisini de sorgulatıyor. Yazar, zamanı hem bilimsel hem de duygusal bir açıdan ele alarak insana düşünmeyi öğretiyor. Kitap kısa bölümlerden oluşsa da her biri çok anlamlı. Okurken bazen bir rüyanın içindeymişim gibi hissettim. Lightman’ın dili sade ama derin; anlatmak istediğini doğrudan kalbe dokunarak söylüyor. Bana göre Einstein’ın Düşleri, zamanı sadece saatlerle ölçülen bir şey değil, insanın içinde yaşadığı bir duygu gibi gösteriyor. Bu yüzden kitap hem düşündürücü hem de çok etkileyici ve tabiki okunmaya değer...

Alan LightmanYazar · 5 kitap
Alan Paige Lightman (28 Kasım 1948 doğumlu), Amerikalı bir fizikçi, yazar ve sosyal girişimcidir. Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) fakültelerinde görev yapmış ve şu anda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) beşeri bilimler uygulama profesörüdür. Lightman, MIT'de hem bilim hem de beşeri bilimler alanlarında ortak fakülte pozisyonunda bulunan ilk kişilerden biriydi. Düşünce ve yazıları, özellikle bilim, felsefe, din ve maneviyat arasındaki çoklu diyaloglar olmak üzere, bilim ve beşeri bilimlerin kesişim noktasını keşfeder. Lightman, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne doğrudan rapor veren Birleşmiş Milletler Bilimsel Danışma Kurulu üyesidir. Bu Kurulun amacı, BM liderlerine bilim ve teknolojideki atılımlar konusunda tavsiyelerde bulunmak ve etik ve sosyal konular dahil olmak üzere olası riskleri azaltmaktır. Lightman, uluslararası çok satan "Einstein'ın Düşleri"nin yazarıdır ve "Teşhis" adlı romanı Ulusal Kitap Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Ayrıca, Güneydoğu Asya'da yeni nesil kadın liderleri yetiştirmeyi amaçlayan Harpswell adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun da kurucusudur. Lightman, "Arama: Bilim Çağında Anlam Arayışımız" adlı kamu televizyon dizisinin sunuculuğunu yapmaktadır. Altı fahri doktora unvanı almıştır. İlk Yaşamı ve Eğitimi Alan Lightman, Memphis, Tennessee'de doğup büyümüştür. Babası Richard Lightman bir sinema salonu sahibiydi ve 1962'de Güney'deki sinema salonlarının ırk ayrımcılığının kaldırılmasında önemli bir rol oynamıştır. Annesi Jeanne Garretson bir dans öğretmeni ve Braille daktilocusuydu. Lightman, White Station Lisesi'nden mezun oldu. Robert Naumann'ın danışmanlığında "Fisyon izomer bozunmalarının uçuş süresi ölçümlerini yapabilen bir gaz sintilasyon detektörünün tasarımı ve yapımı" başlıklı bir bitirme tezi tamamladıktan sonra 1970 yılında Princeton Üniversitesi'nden fizik alanında Phi Beta Kappa onur derecesiyle mezun oldu. Daha sonra Kip S. Thorne'un danışmanlığında "I. Yoğun cisimlerin etrafında zamanla değişen yığılma diskleri. II. Gravitasyon teorilerini analiz etmek ve test etmek için teorik çerçeveler" başlıklı bir doktora tezi tamamladıktan sonra 1974 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden fizik alanında doktora derecesi aldı. Kariyeri Lightman, Cornell Üniversitesi'nde astrofizik alanında doktora sonrası araştırmacı (1974–1976); Harvard Üniversitesi'nde yardımcı doçent (1976–1979); Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde kıdemli araştırmacı bilim insanı (1979–1989); ve ardından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör olarak görev yapmıştır (1989–günümüz). Bu dönemde küçük dergilerde şiirler ve sonunda Science 80, Smithsonian, The New Yorker ve diğer dergilerde denemeler yayınlamaya başladı. MIT'de, 1990'ların ortalarında Lightman, tüm lisans öğrencileri için iletişim gerekliliğini oluşturan komiteye başkanlık etti. 2005 yılında, Cambridge'deki MIT ve Central Square Tiyatrosu arasında, bilim ve bilim kültürüyle ilgili oyunlara sponsor olan Catalyst Collaborative at MIT'nin kurucularından biriydi. Aynı yıllarda Lightman, MIT'de bilim yazarlığı yüksek lisans programının kurucularından biriydi. Ağustos 2023'te Lightman, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne doğrudan rapor veren Birleşmiş Milletler Bilimsel Danışma Kurulu üyeliğine atandı. Bilimsel Çalışmaları Bilimsel çalışmalarında Lightman, aşırı sıcaklık ve yoğunluklar altındaki astrofiziksel süreçler teorisine katkılarda bulunmuştur. Özellikle araştırmaları, rölativistik gravitasyon teorisi, yığılma disklerinin yapısı ve davranışı, yıldız dinamiği, radyasyon süreçleri ve rölativistik plazmalar üzerine odaklanmıştır. Önemli başarılarından bazıları, Douglas Eardley ile birlikte, astronomide geniş uygulaması olan kara delikler gibi devasa yoğun cisimlerin etrafında oluşan yığılma diskleri olarak adlandırılan yörüngedeki madde disklerinde yapısal bir kararsızlık keşfi; David L. Lee ile birlikte, Zayıf Eşdeğerlik İlkesi'ne (tüm nesnelerin bir yerçekimi alanında aynı ivmeyle düştüğü deneysel olarak doğrulanmış gerçek) uyan tüm gravitasyon teorilerinin, yani yerçekimini zaman ve uzayın geometrik bir bükülmesi olarak tanımlaması gereken metrik yerçekimi teorileri olması gerektiğini kanıtlaması; Stuart L. Shapiro ile birlikte, devasa bir kara deliğin etrafındaki yıldızların dağılımı ve bu yıldızların delik tarafından yok edilme oranının hesaplanması; İsveçli Roland Svensson'dan bağımsız olarak, elektron-pozitron çiftlerinin hakim olduğu optik olarak ince, sıcak termal plazmaların negatif ısı davranışının, yani ince sıcak gazlara enerji eklemenin sıcaklıklarını artırmak yerine düşürmesine neden olduğu sonucunun keşfi; ve ayrıca astrofizikte geniş uygulaması olan termal ortamlarda doymamış ters Compton saçılması gibi olağandışı radyasyon süreçleri üzerine çalışmalarıdır. 1990 yılında Ulusal Bilimler Akademisi Astronomi ve Astrofizik Araştırma Komitesi'nin bilim paneline başkanlık etti. Amerikan Astronomi Derneği Yüksek Enerji Bölümü'nün eski başkanıdır.