Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Konya’da İşçi-İşveren İlişkileri ve Dindarlık

Emeğin Tevekkülü

Yasin Durak

Emeğin Tevekkülü Gönderileri

Emeğin Tevekkülü kitaplarını, Emeğin Tevekkülü sözleri ve alıntılarını, Emeğin Tevekkülü yazarlarını, Emeğin Tevekkülü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
144 syf.
·
Puan vermedi
·
65 günde okudu
Emeğin Tevekkülü
Emeğin Tevekkülü’nü her şeyden önce, Türkiye’nin daha önceden ele alınmamış acı bir gerçeğini ortaya koyan saha çalışmadır. Bu çalışmanın Konya’da yapılmasının sebebi siyasi alanda önce RP(N.Erbakan) daha sonra AKP(R.T.Erdoğan) nin siyasi söylemler üzerinden yaptıkları siyaset ve Konya’da aldıkları oy oranlarına binaen İslamcı ideolojiyi
Emeğin Tevekkülü
Emeğin TevekkülüYasin Durak · İletişim Yayıncılık · 201340 okunma
“Neo Liberal İslamcı egemenliğinin gündelik hayatta kendini gerçekleştirmesini sağlayan şeyin gündelik hayatın her alanında ‘uygulanabilir olanın sınırlarını tayin eden’ kültürel hegemonya olduğu aşikardır.”
Reklam
" Konya'da 'yobazlık' , aslında Anadolu'nun her köşesinde görülebilecek sıradan taşra tutuculuğundan devşirildi."
" Sanki din bir ticarethanedir onlar için, işlettiklerinde kazanıp ihmal ettiklerinde zarara uğradıkları."
Tiyatro ve tavizlerin kültürel hegemonyanın islami retoriğiyle sürdürülmesi, gerçek ilişkilerin efsunlanmış bir kavrayışını (sabır, sınav, şükür, tevekkül, kader nosyonlarında görüldüğü gibi) ortaya çıkarmaktadır ki böylelikle mevcut ilişkiler uhrevi atıflarla meşrulaşır.
Çalışma ilişkilerinin normları islami atıflarla şekillenmekte, taleplerin ve çatışmaların ifade edilebileceği meşru biçimleri belirleyen bir dil hapishanesi oluşmaktadır.
Sayfa 128Kitabı okudu
Reklam
İşverenlerin tiyatral manipülasyonları sayesinde, birçok durumda, bu mitolojik atıflar ve naif inanışların yarattığı tahayyüller de hegemonik kültürle eklemlenebilir. Özellikle hegemonyanın yarattığı temayüle uygun mitlerin çoğunlukla eşitsizlikleri meşrulaştıran uhrevi atıflara kaynak teşkil ettiği görülebilir.
Sayfa 124Kitabı okudu
Tanrının ve iyiliğin ya da atalarının ve doğanın ruhlarının imgeleri bu kırsal üretim tarzında emeğin ethosuna hükmederken, şeytan ve kötülük ise kapitalist üretim tarzı ile ilişkili olarak bu yerel metafiziğin içine işler".
İşverenlerin otoritesini ve meşruiyetini yok ederek işçilerin kolektif meydan okumalarını ortaya çıkaran asıl şey,işverenlerin kendi otoritelerini meşrulaştıran kültürel atıfları çiğnemeleridir.
Yakınlaşmasının sebebi işçiyi manipüle etmek
...işçiyi sürekli yoğurmak gerekir" (9. Görüşmeci- İşveren). Buradaki ifadelerde de görüldüğü gibi, kendi manipülasyonlarına koşut oluşturan her türden işçi dayanışması karşısındaki en etkili strateji, -yukarıdaki işverenlerden birinin- ifadesiyle "işçiyi sürekli yoğurmak" , yani -toplantılar yahut dertleşmeler gibi yollarla- itirazları tekrar manipülasyonla karşılamak, endişeleri gidermek yahut son çare olarak problemleri ifade edenleri genellikle başka bahanelerle ve bir süre bekledikten sonra] işten atmaktır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Hegemonik kültür aynı anda hem Yahudilerle çalışmak istemeyen işçilerin hem de onların Yahudilerle çalışmayı çok seven patronlarının kanaatlerini birbiriyle çelişkisiz hale getirebilir.
Sayfa 103Kitabı okudu
Sistem bu enayiler sayesinde ayakta
Suğur OSTlM'de yaptığı çalışmasında KOBİ'lerde çalışan işçilerin ağır çalışma koşulların karşın rıza göstermelerinin sebeplerinden birisi olarak işçilerin bu koşulların "geçici" olduğunu düşünmesine dikkat çekmekteydi. Dünyanın bir sınav olduğu fikri aracılığıyla yorumlanması nedeniyle işçiler mevcut ilişkiler içerisinde bir "kurtuluş" tahayyül etmemekte, eşitsizliklere ilişkin hesaplarını "öteki dünyaya" bırakmaktadır.
Dinsel kavrayışın verili eşitsizliklerin işçi sınıfı tarafından kabulü bağlamında kültürel hegemonyaya sağladığı başlıca referanslar (1) sabır, (2) sınav, (3) şükür, (4) tevekkül ve (5) kader nosyonları olarak belirginlik kazanmaktadır.
Eşitsizlikler dinsel söylemlerle kapatılır
Kültürel hegemonyanın temel dayanaklarından olan ortak dünya görüşü dindar-muhafazakarlığa bağlı olarak, burada hegemonik kültür "kutsal" bir meşruiyete kavuşur. Hegemonyanın lisanını oluşturan din (Sünni İslam) buradaki ilişkilerin temel referanslarını sunmakta oldugundan, Konya Organize Sanayi'deki eşitsizlikler din aleminin sislerini örtünür. Gerçek ilişkiler uhrevi atıflarla sürdürüldügünden, hegemonik kültüre olan bağlılık aynı zamanda örneğin Tanrı'ya bağlılık anlamına gelebilir. Bu sayede buradaki işçilerin gündelik hayatında eşitsiz ilişkilerin "efsunlu" yorumları fazlasıyla revaç bulmaktadır.
Bazı sendika liderleri direkt milletvekili oluyorlar. Yani halkın adamı değil... Hiçbir şekilde hiçbirisi güven vermiyor...
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.