بداية الهداية

İmam Gazali

EsselâmuAleykûm erenler ve dahi erenlere gönül verenler.
·160 syf.·
2023 36. kitabı
İmam Gazali kimdir, tanımak istiyorum fakat hangi eseri ile başlayacağımı bilmiyorum diyenlere acilen duyurulur ki bu eser ilkin okunmalı. Gazzâli bu eserinde ilim talep etmek isteyenlere dolaylı yoldan yardımcı oluyor. Ve gerçekten de bu işe yarıyor. Kafası karışık olanlara, dinî konularda ne yapacağını bilmeyenlere, bilhassa ateizme darbe niteliğinde her eseri. Allah ondan razı olsun. İnsanlar ilim talep etme konusunda üç kısma ayrılır; 1-İlmi, ahirete azık yapmak, Allah'ın rızası ve ahiret yurdu dışında bir gaye gütmeden o ilmi elde etmeye çalışan kişidir. Bu kişi kazanan taifedendir. 2-İlmi, dünya hayatına destek olması; itibar, mal ve mevki elde etmek amacıyla talep eden kişidir. O kişi bunu bildiği halde onun kalbinde bu duruma karşı bir dirençsizlik ve basit gayeler vardır. Bu kişi tehlike içinde bulunan taifenin arasında bulunur. Bu kişi tövbe etmeden ölürse akıbeti kötü bir şekilde ahirete gitmesinden korkulur. Eğer ölmediyse geriye kalan hayatında tehlike altında bulunur. Şayet eceli gelmeden önce tövbe etmeye muvaffak kılınır ve ilmin yanına ameli ekler, kaçırdığı fırsatları telafi ederse o zaman bu kişi kazananların taifesine ilhak olur. Çünkü günahından tövbe eden kişi hiç günah işlememiş kişi gibidir. 3-Şeytanın tahakküm ettiği kişilerdir. Öyle ki; bu kişi çok mal edinmeyi, makamla övünmeyi, peşine çok insanın takılmasını, ilmiyle her yere girip çıkmayı hedef edinmiş ve dünyalık ihtiyaçlarını böyle gidermeyi umarak ilmini basamak olarak kullanmıştır. Tüm bunlarla beraber o kişi kendisiyle ilgili kalbinde âlimlik payesini görür, Allah katında muteber biri olduğu kanaatini taşır, konuşmalarında ve giyiminde kendisini âlimmiş gibi düşünür. Oysa bu kişi zahiren ve bâtınen dünyaya karşı aşırı düşkün ve isteklidir. İşte bu kişi mağrur olan ahmaklar
1K
Hidayete İlk Adım - Bidâyetü'l Hidayeİmam Gazali · Çelik Yayınevi · 20192,193 okunma
Gazzâlî 'den Pratik Hayat
2025 11. kitabı
İyi günler Sevgili Okurlar. Büyük Alim, müctehhiid, Allâme alim İmam Gazzâlî'nin İhya eserinin küçük bir nüshası şeklindeki kitap bir Müslümanın bireysel ve toplumsal olarak nasıl hareket etmesini gerektiğini kısa ve öz olarak aktaran önemli bir eserdir. Kitap Şâfii mezhebine göre akrarılmış olsa da; Hanifi mezhebine de dipnotlarda yer verilmiştir. Dili sade ve anlaşılır olduğu için küçük - büyük her okurun faydalanabileceği eserdir. Gönül rahatlığıyla okuduktan sonra gündelik yaşamda uygulayabileceğiniz pratik faaliyetler mevcuttur.
Duygu/Düşünce
·144 syf.·
2023 36. kitabı
"Allah'a, nasıl hamdedilmesi gerekiyorsa, o şekilde gerçek olarak hamd olsun. Salat ve selam, yaratılmışların en hayırlısı, Allah'ın kulu ve Resulü olan Muhammed'e, onun ehli beytine ve bütün ashabına olsun." Bidayetü'l Hidaye, sayfa 54'e kadar İmamı Gazali'nin hayatı, fikirleri ve mücadelesi Mustafa Kasadar tarafından anlatılıyor. Sonrasında büyük imam, İmamı Gazali kalemi eline alıyor. Onun kalemi eline alması okuyucuyu kitaba, bir vidanın, duvara vidalanması gibi bir etki yapıyor. Gerçekten de okudukça zevk aldığım bir yazar ve amcam oldu artık. Kitapta bolca dua var ve meğer bizler duanın nasıl edildiğini bile bilmiyormuşuz! Öyle bir dua etmeli ki Allah'u Teala o duaya icabet etmeli. Bizi Allah'a daha fazla yaklaştıracak olan dini bilgilerimizi tekrardan gözden geçirmenize vesile olacak bir kitap, hatta bizler dinimizi yaşamıyormuşuz dedirtecek. İslam'da her bir davranışın bir adabı vardır ve İslam bizleri bu kurallarla başıboş bırakmıyor. Bizleri en güzel şekilde eğitmek istiyor fakat bizimde İslam'a yardımcı olmamız şartıyla. İslam'a yardım, İslam'ı yaşayarak ve yaşatarak olur; Bir müslüman bazen konuşmaz ve konuşmasına da gerek kalmaz. Zaten müslümanın bedeni konuşuyordur. Bu yolda da İmamı Gazali amcam bir köprü kurmuş ve bizlerin kısa yoldan karşıya geçmemize yardımcı olmak istiyor. Madem o Allah'u Teala'nın ve Hz. Muhammed Mustafa'nın (sav) yolunda bizlere yardımcı olmak istiyor ve bu uğurda yıllarını harcıyor, neden bizlerde O'nun bu davetine uymayalim! Onun İslam davetine uymalıyız! Bizi Allah'a yaklaştıracak ve Hz Muhammed Mustafa'nın (sav) ümmetinden olabilenlere nasip olacak nimetlere kavuşturacak bu yolda bir köprü kurmuş madem, bizde o köprüyü kullanıp karşıya geçelim. Ve Allah'u Teala'nın razı olduğu, Hz Muhammed Mustafa'nın (sav) ümmetim
Bidâyetü'l Hidâyeİmam Gazali · Ravza Yayınları · 02,193 okunma
Puan vermedi·160 syf.·
2021 7. kitabı
İmam Gazali'nin Ölüm ve Ötesi kitabını küçük yaşta okuduktan sonra travma yaşayıp, bir daha İmam Gazali okumayan, sözlerine kulak tıkayıp dinlemeyen ablama burdan selam ederim.. Her eseri gibi bundan da fazlasıyla etkilendim. İnsanın kendi kalbinden dahi bihaber olduğu gerçeği beni haddinden az korkutuyor ki hâlâ bende bir değişim cereyan etmiyor. Korkudan uyuyamamalıydım, silkelenip aslıma dönmeliydim.. bir şeyler olmalıydı. "Onların dünya hayatında çalışmaları boşa gitmiştir. Oysa onlar güzel işler yaptıklarını sanıyorlardı" (Kehf 18/104). Bu ayetten korkmakta yalnız olmadığımı biliyorum. Düşünelim; hayatımızı farzları yerine getirerek, haramdan kaçınarak, elimizdeki imkanlarca yardımda da bulunarak, Sıla-i Rahim yaparak yani tam bir Müslüman gibi yaşayarak geçiriyoruz. Huzura gittiğimizde bunları halis niyetle değilde hep başka nedenlerden yaptığımız yüzümüze çalınıyor. Dehşet. Korkutucu. Kalbimizden bi haberiz. Böyle yetiştiğimiz için mi yapıyoruz bunları? Çevremizden böyle gördüğümüz için mi yapıyoruz? Başka başka sebepler şan, takdir, gösteriş ne olursa.. Allah rızası için yapabiliyor muyuz? Kalbimize dönmeliyiz.. Sahabe-i Kiram, üstün örnek insanlar, imanlarından emin olamayıp akıbetleri için bu kadar korkup, göz yaşlarıyla günlerini geçirmişken, biz nasıl kendimizden, ibadetimizden bu kadar emin olabiliyoruz? Her şey son nefese bağlı. O zamana kadar güvende olmadığını, asla emniyette olamayacağını bilip ürpermeli insan. Bütün kötülüklerden, hatalardan koruyucu bir adım olabilir, umulur ki bizi nefsimize karşı dizginleyebilir.. Yardımcı rota olarak: derler ki, bir şey nefsine ağır geliyorsa, zorlanıyorsan doğru yoldasın. Nefs insan yanlış yaparken rahattır. “İki işten, nefsine ağır geleni yap! Çünkü, Hak olan iş, nefse ağır gelir” Hadis-i şerifte buyuruldu
2025 3. kitabı
Kısa ve öz aynı zamanda derin anlatımlı imamların onderi olan imam gazalinin kitaplarini unutsam da rastladigim vakit hemen okumak istiyorum çok duru bir anlatımı var herkesin okuması ve farkındalık kazanması için gerekli bir eser . Allah ondan razı olsun ...
2024 37. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2024 23:19
Adından da anlaşılacağı gibi İmam Gazali'nin okunması gereken ilk kitaplarından birisi . Hatta bu kitabı okuyup diğerlerini okumaya başlamak daha güzel olur. Sanki diğer kitaplarının bir karışımı hatta cep boy kitabı gibi. Bilenler bilir Antrenmanlarla matematik kitabına benzettim okuduğumda en temelden almış bilinmesi yapılması gerekenleri. İmam Gazali'nin kitaplarını bi seferlik okuyup bitirilen kitap gibi düşünmeyin bu da öyle bi kitap,hepsi tek seferde alınabilecek bilgiler değil. Baştan bi daha okuyun , kalemle altını çizin gerekirse not alın. Ders çalışır gibi çalışın yani. Çünkü bi dersimiz var neticede; Ahiret hayatı. Ondan mütevellit herkese bu şekilde okuması naçizane tavsiyem. Umarım herkes istifade eder. Hayırlı okumalar. Hidayete İlk Adım - Bidâyetü'l Hidaye
2023 2. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2023 14:10
İmam Gazali(r.a)'nin duru ve arı anlatımı bu eserinde de mevcut. O kadar yalın ve su gibi bir anlatımı var ki kitap akıp gidiyor. Temel konuları yormadan ve akılda kalıcı bir şekilde anlatmış, dini eserlere başlayan okurların mutlaka okuması gereken bir eser. Küçük bir not;İmam Gazali şafii olduğu için bazı yerlerde Şafii meshebine göre anlatmış :) İyi okumalar.
2021 66. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2021 22:14
Herkesin okuması gereken bir kitap . Kitabın içeriğinde nasıl bir müslüman olmamız gerektiğini anlatmış. Günlük yaşantımızı nadil islama göre uygulamamız gerektiğini anlatan bir kitap. Namazın, orucun ,cumanı, uykunun ve bunun gibi bir-çok konunun adabını anlatan bir kitap. Duaların, hadislerin ve ayetlerin yoğunlukta olduğu bi kitap. Tekrar tekra okumanızı tavsiye ediyorum. Bu kitaptan sonra bir silkelenip yaşantınızda islami uygulamaya daha dikkat edeceksiniz. Bu kitaptan sonra daha çok öğrenmem islami gerektiğini anladim .Kitabı okuyup ,anlamamızı ve istifade etmemiz gerekiyor.
Müslümanca Hayat
2022 15. kitabı
Hüccetü'l İslam İmam Gazali Aristo, Sokrates ve Eflatun gibi filozofların fikirleri ile kararlı bir şekilde mücadele edip felsefeye yön veren büyük bir İslam alimi. Öyle bir alim ki fikirleri günümüzde de Avrupa’nın en iyi üniversitelerinde ders verilmektedir. Onun sadece Oxford Üniversitesinde üç kitabı ders kitabı olarak kullanılmaktadır. İmam Gazali için tarihte çığır açan bir alim desek mübalağa olmaz. Ondan öncesi ve ondan sonrası... Hüccetü'l İslam İmam Gazali'ye göre “İman, amel ile hayat bulur ve meyve verir. Amelleri süsleyen ise adaptır.” Bu kitap İmam Gazali'nin en büyük eseri olan İhyâü Ulûmi’d-Dîn’i okumak isteyenler için kılavuz niteliğinde diyebilirim. İlmihal bilgilerinizi gözden geçirmek ve tazelemek için Müslümanca Hayat'ı okumanızı tavsiye ederim.
2021 18. kitabı
imam-ı gazali nin felsefe ilmi çok fazla ona rağmen dini ilmi de bayağı baskınmış hayatımıza geçirmemiz gereken adablar usuller var kitabında biraz dili ağır okurkende nefs e ağır geliyor sizi yerden yere vuruyor diyebilirim yavas yavas okunmasını tavsiye ederim güzel kitap bilinmesi gereken kaideler var istifadeli oldu benim için...

İmam GazaliYazar · 302 kitap
Gazzâlî (Farsça: الغزّالی) (d. 1058, Tus - ö. 18 Aralık 1111, Tus), Büyük Selçuklu Devleti devrinin İslam âlimi, filozofu, mutasavvıfı ve müderrisi. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî'nin lakapları Hüccetü’l-İslâm ve Zeynüddîn'dir. Genel olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle tanınmaktadır. Gazzâlî Hicri 450 (Miladi 1058) yılında Horasan'ın Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus'ta Ahmed bin Muhammed er-Razikânî’den almış, daha sonra Cürcân şehrine giderek Ebû Nasr el-İsmailî’den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi’nde öğrenim görmüş, itikadî düşünce olarak Ebü'l Hasan Eş'arî’den ve ameli görüş olarak ise Şafiî'den etkilenmiştir. Hocası İmam-ı Harameyn lakaplı Abdülmelik el-Cüveynî 1085 yılında ölünce Nişabur’dan Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizamülmülk’ün yanına gider. Nizamülmülk'ün huzurunda olan bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat’taki Nizamiye Medresesi'nin baş müderrisliğine tayin edilir. Burada bilgisi ve edindiği öğrenci topluluğuyla kısa sürede ün ve saygınlık kazandı. Tasavvuf'a yöneldi ve Ebû Alî Farmedî'nin tesiriyle bu alanda yoğunlaştı. Bu ilgi ve hac arzusuyla medresedeki vazifesini bırakarak 1095 yılında Bağdat'tan ayrıldı ve Şam'a gitti. Şam da iki yıl kaldıktan sonra 1097 yılında hacca gitti. Hac sonrası Şam'a döndü ve buradan Bağdat yoluyla Tus'a geçti. Şam ve Tus'ta bulunduğu sürede uzlet yaşamı sürdü ve tasavvuf alanında ilerledi. Bağdat'tan ayrılışından on bir yıl sonra 1106 yılında Nizamülmülk’ün oğlu Fahrülmülk'ün ricası üzerine Nişabur Nizamiye Medresesinde tekrar eğitim vermeye başladı. Buradan kısa süre sonra Tus'a dönerek yaptırdığı tekkede müritleriyle birlikte sufi yaşamı sürdü. Gazzâlî 1111 (Hicri 505) yılında doğum yeri olan İran'ın Tus şehrinde öldü. Gazzâlî’nin yaşadığı dönemde İslam âleminde siyasî ve fikrî büyük bir karmaşa hakimdi. Bağdat’ta Abbasi halifelerinin gücü zayıflamasına karşın Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları genişliyor ve nüfuzu artıyordu. Melikşah’ın veziri Nizamülmülk savaş meydanlarında zaferler kazanıyor, ilim meclisleri denilen tartışma ortamlarını ve medreseleri açıyordu. Bu dönemde Mısır tahtında Şiî-Fâtımî hanedanı vardı. Avrupa’da ise Endülüs Emevi Devleti gerilemekte idi. İlk Haçlı Seferi de Gazzâlî döneminde yapılmış, Gazzâlî 40 yaşında iken Antakya haçlılarca kuşatılmış bir yıl sonra da Kudüs ele geçirilmiştir. Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam da Gazzâlî ile aynı çağda yaşayan tanınmış kişilerdir. İslam âlemindeki bu karışıklığı fikrî bir çöküntü tamamlıyordu. Gazzâlî'nin öğrenme merakı onun çok sayıda dini ve fikrî akımları araştırmasına neden oldu. Yaşadığı dönemde hakikati bulmak isteyen insanların dört kısıma ayrıldığını ve her birinin hakikati kendi yolunda aradığını gördü. Bunlar; felsefeciler, kelâmcılar, sûfiler, bâtınîlerdi. Hepsinin görüşlerini inceleyerek; kelâm, felsefe ve Bâtınîlik yolunu kitaplarında ayrıntılarıyla tenkit etti ve sûfilerin yolu olan tasavvufa yönelerek hakikati bu yolda aradı.