Malazan Book of the Fallen #2

Врата Мертвого Дома

Steven Erikson

2022 56. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2022 15:44
Öncelikle onu söyleyeyim ki serinin ikinci kitabı ilk kitabın zamanlama olarak devamı ama genellikle farklı karakterleri okuyoruz. Sadece birkaç tanıdık isim göreceksiniz. Eseri beğendim. İlk kitaba göre anlaşılması daha kolay, karakterleri de daha iyi tanıtmış yazar. Tüm kitap boyu kendimi çok rahatsız hiss ettim ve böyle de olması gerekiyordu, yazar tam da bunu yapmak istiyordu bence. Olayların hepsini merakla takip ettim. Bir karakterin yolunu izleyince o kadar kendimi kaptırıyordum ki başkasına geçince hemen hızlı dinleyeyim de devamını göreyim diyordum, bu sefer de dinlediyime gidiyordu aklım. Sertlik, kanlı olaylar bakımından da ilk kitaptan çok daha amansız. Özellikle birçok karakterin öldürülme şekilleri dehşetdi. Filmde olsa kesinlikle izleyemezdim. Yazarın çizim yeteneği var mı bilmiyorum ama keşke olsaydı da olayların geçtiği tüm mekanları görselleştirseydi. Bir tek Duiker’in izlediği olayları dikkatsiz dinledim, başlarda ilgimi çekmedi. Askeriyye, rütbeler, çok fazla karakter derken bir noktadan sonra dikkatsizlik ettim, çok yazık. Bu güne kadar çok fantastik seri/eser okumasam da okuduklarımın hiçbirine benzemiyor. Hiçbir şey saçma gelmiyor, herşey insanları anlatıyor, “siz insanlar böylesiniz işte” diye bağırıyor sanki.
Врата Мертвого ДомаSteven Erikson · Эксмо · 2015121 okunma
2023 4. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2023 19:19
Sınırsızlık... Böyle bir kelime var mı diye öncelikle gittim bir sözlüğe baktım çünkü serinin ikinci kitabını okurken aklımdan geçenleri anlatan en iyi kelime sınırsızlıktı. Fantastik edebiyatta temel bazı unsurlar vardır ve bunların başında da kahramanın yolculuğu yer alır. "Ölühane Kapıları" bu yolculuğu o kadar ayrı koldan yürütüyor ki ilk iki yüz sayfa sonunda bile kim kimdi... ne neydi soruları okur olarak yakanızı bırakmıyor. Ben buna "Silmarillion Etkisi" diyorum. Bir sayfa içinde arkanızda etinizi kemiklerinize kadar ayırmak isteyen bir hortumla çölde su bulmaya uğraşırken öteki sayfada başları kesik bir mürettebatın çektiği gemiye sudan boğulmamak için çıkmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bir sayfada kendinizi karanlık bir mezarlıkta anlaşılmaz bir sohbetin içinde bulurken bir sayfa sonra tek mantıklı çözüm en mantıksız sonuç verecek şekilde hareket edebiliyorsunuz. Kitapta iyi ve kötü, onur ve ikiyüzlülük, yalan ve dürüstlük kalıpların dışında sözcük ve durumlarla anlatılıyor. Okurken yer yer zorlandığım lakin bitirdikten sonra kapağı mutlu kapattığım eşsiz bir deneyim oldu. Son sözler Coltaine için, Gördüm güneşin okunun adamın alnına kadar şaşmaz bir yay çizdiğini. Vurduğunda kargalar üşüştüler oraya gecenin nefes alması gibi. Okuduğunuz için teşekkürler.
Fantastik
2022 64. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2022 18:44
Malazan serisinin ikinci kitabı Ölühane Kapıları, ilk kitabın geçtiği Genebackis Kıtası'ndan uzağa, Malazan İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü Yedi Kent'e ve farklı karakterlere odaklanıyor. İlk kitapta tanıtılan Köprüyakarlar'dan Kalam, Kemancı, Apsalar ve Eli Uzun Crokus'un devam eden macerasının yanında, yeni karakterler ve farklı olay örgüleri ile uçsuz bucaksız bir evren gözler önüne seriliyor. Büyücü ve efsuncuların güçlerinin kaynağı farklı alemlere açılan kovanlar, insanlar aracılığı ile olaylara müdahale eden Ermişler, medeniyetlerin kurucusu Ata Irklar, birbirinden farklı özelliklere sahip türler,kilden varlıklar T'lan İmasslar,şekil değiştirenler, katliam sahnelerinin ayrıntısı ile işlendiği savaşlar, alemlere açılan kapıları koruyan Azathlar gibi zengin unsurların yer aldığı engin bir evren kurgusuna sahip. Ancak bağlantıların belirsizliği, karakterlerin uzun içsel konuşmaları, ayrıntılı arazi betimlemeleri, ırkların, kavram ve olguların zihinde netleşmesine izin verilmeden yenilerinin ortaya çıkması, açıkça anlatılmayan olay örgüleri sebebiyle zorlu bir okuma süreci vaat ediyor. Malazan İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü Yedi Kent'te gittikçe büyüyen bir söylenti bütün kıtaya yayılmaktadır. Kutsal Çöl Raraku'da, Hortum Tanrıçası'nın Kutsal Kitabı Kahine Sha'ik tarafından açılacak ve Malazan İmparatorluğu'na yönelik büyük bir isyan başlayacaktır. Kabilelerin savaşa hazırlandığı ve Kıta'yı tekrar özgürlüğüne kavuşturmak için Sha'ik önderliğinde direnecekleri kehanet edilmektedir. İmparatorluğa sadık Wickan kabilesinden savaşçı Coltaine ise yeşerecek isyanı durdurmak için 7. Ordu'nun yeni "Yumruk"u ilan edilmiştir. İmparatorluk tarihçisi Duiker ve heyet büyücüsü Kulp bu yeni savaşçının ordusunda çıkacağı söylenen isyanda kilit gözlemciler olarak yer
2022 41. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2022 02:24
youtu.be/esj_9nAn4DY İmparatorluğun içerisindeki kopukluklar Yedi Kent 'e de sıçrıyor ve bir isyan söylentisi kulağa çalınıyor. Bir yandan da tanrıların neden işin içine girdiğini öğreniyoruz. Malazan serisinin her kitabını incelerken bu zorluğu yaşayacağım diye düşünüyorum, çünkü çok fazla olay ve çok fazla karakter var. Ve hepsinin de kendine ait bir hikayesi var. Yan karakterlerden tutun da ana karakterlere kadar hepsi kesinlikle çok derin ve güzel işlenmiş. Ek olarak da ilk kitapta yaşanan olayların ne anlama geldiğini öğreniyoruz. Bu denli büyük bir dünyanın içerisine girdiğim ve okuduğum için kesinlikle kendimi çok şanslı hissediyorum. Serinin her bir kitabının tadını çıkara çıkara, acele etmeden okuyacağım. Epik fantastik seviyorsanız bu seriye mutlaka göz atmalısınız. Gözünüz korkmasın efendim, okuması anlatmasından çok daha kolay bir seri emin olabilirsiniz.
Malazan Yitikler Serisi 2
2025 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 01:58
-2. kitap beklediğimden de iyiydi. Evreni cidden çok sevdim. Şunu anladım ki kitapların başlarındaki fazla isimler, yeni karakterlere alışmak, hangisinin hangisi olduğunu çözmek başlarda karmaşık gibi gelse de, hikâyeleri o kadar iyi ilerliyor ki, zamanla o karakterleri tanımış oluyor ve devamında neler yaşayacaklarını beklemeye başlıyorsunuz. Yine de ihtiyacınız olursa kitabın başında ve sonunda karakterleri ve evreni kısa kısa özetleyen sözlük kısımları da var. -Okudukça temposu artan ve kendine çeken bir seri. -Bölümler/ karakterler genel olarak kafileler hâlinde işleniyor. Üç dört farklı kafilenin hikâyesini bölüm bölüm takip ediyorsunuz. Her kafilede birbirinden ilgi çekici karakterler var. -Gerçekten güldüren, deliden hallice karakterlerin yanında, imparatorluğu için savaşan sıradan bir asker, herkes tarafından bilinen ünlü bir suikastçı, en dipten başlayıp tanrı mertebesine yükselmek üzere olan karakterlere kadar tiplemeler var... Diyeceğim şu ki: Karakter yelpazesi çok geniş cidden. Bu da her kafileyi ilgiyle takip etmenizi sağlıyor. -Hikaye ise zaten başlı başına ilgi çekici. Kehanetler, bu kehanetleri takip eden yaratıklar, insanlar. Diğer yandan bu ırklara kapalı perdeler ardından müdahale eden gizemli tanrılar. Tanrılara meydan okuyan insanlar... Diğer yandan evrende sürekli dönen büyük savaşlar, taht oyunları. -Genel olarak o kafilelerin maceralarını, bir yere yolculuklarını işleyen bir kitaptı ve severek okudum. -Her kitap, aslında 3-4 kitabın birleşimi ve sıradan kitaplardan büyük boyuta basılmış. Her kitabı konu bütünlüğü açısından büyük bir film üçlemesi gibi düşünebilirsiniz. Bu kitap 850 küsur sayfadan oluşuyor. Ve cidden öylesine yazılmış bir seri değil. Evren çok geniş ve benim en çok hoşuma giden yanı da buradaki karakter çeşitliliği. Karşınıza
Okudum bitti
2024 7. kitabı
Okunma: 31 Mart 2024 18:11
Gerçekten sürükleyici bir kitaptı. İlk kitapta tanıştığımız çoğu karakter Ölühane Kapıları'nda yoktu ama yeni karakterler de okutturdu baya. Malazan serisi favorilerim arasına girmeyi başardı. Şu ana kadar o listede yalnızca Kral Katili Güncesi ve Buz ve Ateşin Şarkısı vardı. Bu kadar başarılı bir seri neden bu kadar geç çevrildi anlamış değilim. Henüz sadece dört kitabı çevrilmiş durumda. Ben okumayı tamamlayana kadar en fazla bir kitap daha çevrilebilir muhtemelen. O da eğer şanslıysam. Bittiğinde devamını okumak için nasıl bekleyeceğim çok merak ediyorum. -Spoiler- Öncelikle beni en çok hayal kırıklığına uğratan serideki favori karakterlerimin bu kitapta yok denilebilecek kadar işlenmiş olmalarıydı. Ammanas'ın ilk görüldüğü sayfa 443. Kotilyon'dan bahsetmiyorum bile. Sonlara doğru bir kez çok kısa gözüktü sonra kayboldu. Zaten Ammanas da aynı şekilde bir kez daha kısaca gözüktü sadece. Toplamda 10 sayfa yer kaplamamışlardır. Yine de ilk kitaba oranla daha fazla şey öğrendik onlar hakkında. Ammanas'ın ve Kotilyon'un öldükleri sanılan Kellanved ve Dansçı çıkmasına baya şaşırdım. Hiç beklemiyordum. Kitaptaki favorilerim Mappo ve Icarium oldu. Hem hikayeleri çok ilgi çekiciydi hem de aralarındaki kopmaz bağ çok iyiydi. İkisinin de birbirleri için ölümü göze alabilecek olmaları, gizemli geçmişleri, Mappo'nun Icarium konusunda yalanlarla kandırılması... Hiç sıkılmadan sayfaları çevirdim oralarda. Sıkılmak demişken Duiker'in sahnelerinde yer yer çok bunaldım. Coltaine'in savaş dehası yönünü görmemiz açısından önemli bir roldü belki ama bir savaştan çıkıp diğerine koşması, devamlı olarak olumsuz ruh hali bazı sayfaları çevirmemde biraz zorladı. Muhtemelen okumaya ara verdiğim çoğu kısım da Duiker'in sahneleridir zaten. Aşırı kötüydü, bunaltıcıydı diyemem ama ara ara

Steven EriksonYazar · 19 kitap
Steven Erikson, hem arkeolog hem de antropolog olarak eğitim almış ve eğitilmiş bir Kanadalı romancı olan Steve Rune Lundin'in takma adıdır.