Etini Acıtmak

2022
Doğan Kitap

2022 98. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2022 20:26
11 kısa öykünün yer aldığı kitapta her bir öykü ile hayatın, insanların farklı acımasızlıklarına tanık oluyoruz. Her bir öyküde yaşadıklarına rağmen varolma mücadelesi veren karakterleri okuyor, onların bugünleri ile çocuklukları ya da biriktirdikleri acı yaşanmışlıkları arasındaki düşünce yolculuklarına konuk oluyoruz. Her bir öykü toplumun içinden, insanımızın bağrından kopmuş. Çoğu az ötemizde yaşanmış ve belki de bizim haberimiz bile olmamış. Hani hep başkalarının başına gelenler var ya bizden uzak dursun istediğimiz, işte o başına gelenlerin hikayeleri... Yazarın ilk kitabı olması beni şaşırttı. Hem yazım dilinin güzelliği ve akıcılığı hem de öykülerinde ele almış oldukları ile beğenimi kazandı. Türk edebiyatı içerisinde varoluşçu hikâye türünde önemli bir yere sahip olmayı hak ediyor bu kitap Sizler de benim gibi öyküseverseniz bu kitabı da okumalısınız.
Edebiyat Hikaye Öykü
2022 10. kitabı
Her biri birbirinden sarsıcı oykulerden oluşan bu kitap sağlam kafayla okunmalı. Ders alınacak, üzerinde düşünülecek çok ayrıntı var. Ama çoğu diyebilirim ki acı gerçekler. Öykü kitabı severlere tavsiyemdir.
2022 522. kitabı
Instagram sayesinde öyle güzel dostlar ediniyoruz ki. Bazen çok yakınımızdaki insanlardan bile daha iyi tanıyıp daha iyi anlıyorlar bizi. Onlardan biri Gözde “Hocam öyle güzel bir öykü kitabı okudum ki tam senlik, mutlaka okumalısın.”demişti bana. Her ay birbirinden güzel kitaplar seçip, hadi beraber okuyalım diyen @herayokuyanlarkulübü de kasım ayı için aynı kitabı seçince tamam dedim bu bir işaret ve böylece Orhan Murat Bahtiyar’ın Etini Acıtmak kitabını okumaya karar verdim. iyi ki de okumuşum dediğim şahane bir ilk kitaptı. İlk kitabında çıtayı böyle yükselten yazarlara hayranım. Gerçi özgeçmişine bakınca oldukça başarılı bir eğitim hayatının yanında çok farklı alanlarda da pırıl pırıl parlayan bir adam çıktı karşıma. Bence merak edip önce yazarımızın imza attığı müthiş işlere bir bakın derim. Zaten onları görünce insan ilk kitapta böyle muazzam bir iş çıkarmasına şaşırmıyor. Dediğim gibi Etini Acıtmak bir öykü kitabı. İçinde birbirinden başarılı 11 öykü var. Öykü az sözle çok şey anlatma sanatıdır. Evet artık bu tespiti bilmeyenimiz yoktur. Bundan dolayı da zordur öykü yazmak. Bir yazar için de riskli bir seçimdir bana göre. Ama bazı kalemlere de öyle yakışıyor ki öykü, o yarım kalmışlık hissinin okurla yazar arasında kurduğu bağın lezzeti paha biçilmez. Çünkü yazar öyküyü yazıp bitirmiştir belki ama okur için o öykü bitmez. Bir süre daha tıpkı ağzımızda erittiğimiz çikolatanın damağımızda bıraktığı müthiş keyifli lezzet gibi bizimle olmaya devam eder. Orhan Murat Bahtiyar’ın öykülerindeki tat bende koca bir kavanoz kakolu fındık kremasını kaşık kaşık yemişim hissi yarattı. O kadar mı lezzetliydi yani demeyin evet tam olarak o kadar lezzetliydi. Dili, nasıl anlatsam; sanki senelerdir tanıdığınız bir dostunuzla sohbet ediyormuşçasına doğal, samimi. Ve öykülerinde,
2024 26. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2024 00:11
Profesyonel olarak fotoğraf ve sinemayla da ilgilenen Orhan Murat Bahtiyar’ın ilk kitabı Etini Acıtmak, on bir kısa öyküden oluşuyor. Son zamanlarda öykü kitabı okumuyordum ta ki canım zümrem doğum günümde bu kitabı hediye edene kadar. Orhan Murat Bahtiyar insanlar ikiye değil, üçe ayrılır diyor kitabında: Yaşayanlar, yaşayamayanlar ve kendine ait bir yaşam kuramayanlar. Hemen her öykü, kitabın ismiyle müsemma... En sevdiğim öyküler; İstenmeyen Şeyler, Süt, Çamur ve Beton…
2022 213. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2022 20:01
“Etini Acıtmak” Kitabı bitirdiğinizde yazarın neden kitaba bu ismi verdiğini daha iyi anlıyorsunuz. On bir öykünün her biri bir toplumsal meseleyi ele alıyor ve tekdüze hayatları içindeki huzursuz ruhlara temas ediyoruz. Kimi havanda parçaladığı tek taş pırlantasını milföy üstüne serpip acıtıyor etini, kimi ruhunu özgür bırakıp koşmak istiyor tam kişneyecek ki kendine geliyor. Çok mu karışık bir cümle kurdum, korkmayın kitaptaki her öykü gayet yalın ve akıcı. Ama etkisi bir süre sizi bırakmıyor, durup düşünmeye itiyor. “Bedelini ödeyince hiçbir şeyden pişman da olmuyor insan biliyon mu! Üzüntüye de sıra gelmiyor yani, insanın hali kalmıyor.” “İnsanlar ikiye değil üçe ayrılıyor bence. Yaşayanlar, yaşamayanlar ve kendine ait bir yaşam kuramayanlar.” Orhan Murat Bahtiyar’ın ilk kitabı olan Etini Acıtmak okura bunun son kitap olmayacağının mesajını da veriyor.
2022 80. kitabı
Öykü kitaplarına düşkünlüğüm ile görür görmez ilgimi çeken #etiniacıtmak kitabından biraz konuşalım. Ben kitabı bir solukta okudum. Kitaptaki öykülerde estetik bir örüntü kullanılmış.İçtenlik taşıyan sayfalarla doluydu. Yalnızlık,aile,sevgi,sevgisizlik işlenen temalardan.Toplumsal meselelere yapılan göndermeler ise ince bir çizgi olarak gözüme çarptı,yerinde işlenişi ile beğenimi kazandı. Satırlar çoklu bir bakış yani. Hayatın kendisi gibi... "Belki şehre bir film gelir, bir güzel orman olur yazılarda. İklim değişir, Akdeniz olur. Gülümse... " Ezcümle kitap dili ve yazarının özgün tarzı ile keyifli bir okuma sağlıyor. İçerisinde onbir öykü barınıyor.Hepsi birbirinden güzel olmakla beraber; Süt, Çamur ve Beton en çok etkilendiğimdi.Öykünün sonunda o mekana ben hapsoldum, çıkmak ne mümkün! At Adam ile ötekileştirdiğimiz hayatlara gözüm daldı, Daha Modern Zamanlar öyküsünde ilkellikten uzak, bir nebze insanlık kırıntısı aradım ama bulamadım, Bir Kaplumbağa Bir Kelebek ile bilip de bilmezden gelinen gerçeklere içerledim. Velhasıl her birbirinden değerli hikayeler. Orhan Murat Bahtiyar'ın bu ilk öykü kitabı Türk edebiyatına yeni bir nefes olarak yerini almış. Kitabı bitirdiğimde yazarın daha nice kitabını okumayı diledim. Öykü sever olarak sağlam kalemlerin peşi sıra takipçisiyim.
2022 47. kitabı
"İnsanlar ikiye değil, üçe ayrılıyor bence; Yaşayanlar, yaşamayanlar ve bir de kendine ait bir yaşam kuramayanlar." Bazı kitapları okurken yaşadığım olaylar kitabın içeriği ile uyuşmuşsa, o kitabın hem kitaplığımda hem de kalbimde yeri ayrı oluyor. İşte bugün sizlere o kitaplardan bir tanesi olan "Etini Acıtmak" ın yorumunu getirdim. İçerisinde onbir kısa öykü bulunan bu kitaba kendi öykümüde ekledim ki ne zaman bu kitabı elime alsam etimi acıtan o hikayeyi hatırlayayım... "Etini Acıtmak" Değerli ve taze yazarımız Orhan Murat Bahtiyar'ın ilk kitabı ama öyle kusursuz bir şekilde kaleme almış ki sanki yıllardır yazıyor ve bir çok kitabı basılmış hissini veriyor. Betimlemeler, anlatımdaki yalınlık ve değindiği toplumsal meselelere kattığı farklı bakış açıları ile ne kadar güçlü bir kalemi olduğunu anlıyorsunuz. Yazarımızın kaleme aldığı her bir öykünün uzun uzun okuyabileceğim romanlara dönüşmesini çok istedim. 5-6 sayfadan oluşan öyküler bu kadar mı insanı içine çeker ve duyguyu iliklerine kadar yaşatır! Ayrıca bu öykülerin final bölümü metinlerin arasında gizli, size bulup tamamlaması kalıyor. Ve en güzel tarafı ise betimlemeler sayesinde okurken kişiler ve mekanlar hayalinizde canlanıyor. Kitabın içeriği tam da adına yakışır bir şekilde okurken etinizi acıtıyor... Bir öykünün ardından hemen diğer bir öyküye geçemiyorsunuz. Önce okuduklarınızı sindirmeye çalışıyor ve üzerine uzun uzun düşünüyorsunuz. Sizlere tavsiyem kitabın ince oluşuna aldanmamanız yönünde olacaktır. Zira ben kitabı bir kaç saatte okuyup, bitiririm diye elime aldım ama iki günde okuyup, bitirdim. Üzerine uzun uzun konuşulacak, buram buram edebiyat kokan bir kitaptı ve ben tadına doyamadım. Yazarımız Orhan Murat Bahtiyar ın kalemine, yüreğine sağlık. Kalemi daim, okuru bol olsun. bibliyofil okuur
Edebiyat & Roman
Puan vermedi·136 syf.·
2022 59. kitabı
Merhaba Sevgili Okur Orhan Murat Bahtiyar ın özenle kaleme aldığı @dogan_kitap ın yayımladığı #etiniacıtmak adlı eserin yorumu ile karşınızdayım. Ölüm, kayıp, değişim gibi kavramların irdelendiği bu eserde yakın tarihimizin yönünü değiştiren toplumsal meselelerin içinden geçen hikâyeler anlatıyor. (Irkçılık , cinsiyetçilik … gibi gibi) Tekdüze hayatların dikkatli bakıldığında ne kadar büyülü olabileceğini yalın bir dil ve kusursuz bir gerçeklikle, hayatın gündelik bir parçası gibi ele alan yazarın betimlemeleri, nokta alıntıları, ve karakterlerin duygusal dünyalarındaki içsel savaşlar harika bir dille anlatılmış. Öykü seven herkese tavsiyedir.
Öykü
2023 5. kitabı
Sizlere çok beğendiğim bir öykü kitabı ile geldim yorumlarına denk geldiğim ve merak ettiğim bir kitaptı #etiniacıtmak Öykülere geçmeden önce kitabın adı için bir kaç kelime yazmak istiyorum Etini acıtmak ne kadar çok anlamı var değil mi Canını yakmak zarar vermek .... Ama bende çağrışım yapan canını yakmak yaralamak oldu ve içerisinde öykülerde aynı öyle her bir öykü bir okadar insanın canını yakıyor bir okadar da düşündürüyor Öykü kitaplarını okumayı çok seviyorum ve Orhan Murat Bahtiyar ın #etiniacıtmak kitabı bugünlerde okuduğum ve bana ilaç gibi gelen kitaplardan birisi oldu Öykü okumayı seviyorsanız bu kitap tam size göre ...
2022 104. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2022 10:20
Elektrik Elektronik Mühendisi ORHAN MURAT BAHTİYAR; New York National Academy ( Ulusal Akademi ) ve New York School of Visual Arts ( Görsel Sanatlar Okulu ) eğitim almış. Ankara, İstanbul, New York 'ta Karma Fotoğrafçılık dalında sergilere katılım sağlamış. Yaratıcılık ve yeteneklerinin ürünü birde kısa bir filmi New York Creative Mischief Show 'da gösterime girmiş. New York Üniversitesi'nde Teknoloji Yönetimi ve İnovasyon üzerine Yüksek Lisans tamamlamış. Ve fakat halen hazırda Berlin-Humboldt Üniversitesi'nde Dijital Yaratıcılık üzerine Akademik Çalışmaları devam etmekte. Gazete ve Dergilerde makale, öykü derken; ' Sahip olduğumuz kadar değil, Ürettiğimiz kadar yaşarız!' Sözünün doğruluğunu destekleyen, sinematografik bir dille kaleme aldığı #etiniacıtmak adlı eseriyle Edebiyat dünyasına da sağlam bir adımla giriş yapmış. Yakın Tarihimizin karanlık yanı kimlerin evini yasa boğmadı ki... Ve halen hangi evde kayıplarının izleri yok ki... İlk öykü Serin bir Cumartesi. Bu öyküde yaşanan olayın bir benzerini yaşamış biriyim. Tanık olduğum Annenin kaybını, sarsıcı gerçekliğini okumak o ânı tekrar yaşattı. Etkilenen hayatlara dokunamamak yaralarını sarmamak, eli kolu bağlı kalmak ne acı... Okudukça her öyküde tanık olduğum olaylara benzer ve bu olayların canımı acıtan yanları, kaybettiğim, musalla taşında vedalaştığım, simdi rahmetle andığım tanıdık simalar saklandıkları dimağımdan çıkıp karşımda birer siluet gibi belirdiler. Eserin adı anlam kazandı benliğimde. Yazarın anlatım üslubu, yer-mekan tasvirleri kelimelerin ahenkli uyumuyla şahane betimlemelerle kusursuz bir okuma sunmuş. Sarsıcı olayların yakıcı gerçekliğini 11 başlık altında kolay kolay unutamayacağım karakterlerin dilinden anlatmış. Kesinlikle okuyun okutun.

Orhan Murat BahtiyarYazar · 1 kitap
2008'de TOBB ETÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mühendisliğin yanında profesyonel olarak edebiyat, fotoğraf ve sinemayla da ilgilenen Bahtiyar, New York Ulusal Akademi ve Görsel Sanatlar Enstitüsü'nde fotoğraf ve sinema eğitimi aldı. İlk kısa filmi "Boşluk" New York Creative Mischief Show'da gösterilen ilk Türk filmi oldu. Öykü ve makaleleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı, ulusal çapta ödüller kazandı. Fotoğrafları Ankara, İstanbul ve New York'ta kişisel ve karma sergilerde yer aldı. 2016 yılında New York Üniversitesi'nde Teknoloji Yönetimi ve İnovasyon üzerine yüksek lisansını tamamladı. Tezinde, Türkiye örneği üzerinden gelişmekte olan ülkelerdeki teknoloji ve inovasyon algısını araştırdı. Şu anda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde teknoloji ve inovasyon danışmanı olarak görev yapıyor.