Falaka Yorumları ve İncelemeleri

Falaka yorumları ve incelemelerini, Falaka kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Falaka puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
116 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Merhabalar. Yazardan okuduğum ilk kitap Falaka. Sonrasında yine İş Bankası'nın bastığı "Gecelerim" kitabını okuyacağım. Falaka'da yazar altı yaşındaki Rasim'in mektebe başlamasıyla mektebin ilk günü yapılan amin alayını, 1870'li yılların eğitimini ve mekteplerin durumunu bizlere yansıtıyor. Bu mekteplerdeki falakayı aslında ana konu edinmiş yazar. Bunu da altı yaşındaki çocuğun gözünden bize yansıtmış. Rasim belirli sebeplerle mektepler değiştiriyor. Bu mekteplerde bazen kalfa bazen de hoca sinirli oluyor. O dönemin cezası olan falaka öğrencilerde nasıl bir korkulu rüyaya dönüşüyor, bunu okuyoruz. Yazar bir dönemin eğitimini bir çocuğun bakış açısıyla sunarken daha roman gibi bir roman okumak isterdim. Ama yazar daha çok bilgi vermek amacıyla yazmış gibiydi. Edebî dil biraz daha basitti. Ama yine de yazarın vermek istediği mesajı sevdim. Hocalara, dadılara, anne babalara dayakla çocuğu korkutmanın aslında ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatıyor. Bu durumun değişmesini cânı gönülden istiyor ve adeta "çocuk deyip geçmeyin" diyor. Dili mükemmel olmasa da içindeki mesajla okumaya değer buluyorum, keyifli okumalar.
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,198 okunma
116 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Falaka Okudum bitti. Yazarın kalemiyle ilk defa tanıştım ve beğendim. Akıcı ve sürükleyici bir kitap. Bir günde biter. Yer yer resimlerle anlatılması çok hoşuma gitti. Ahmet Rasim kendi yaşadığı çocukluğunu anlatıyor. Ben seviyorum bu tarz kitapları okumayı. Acaba eski dönemlerde yaşasaydım nasıl olurdu diye düşünüp duruyorum. Osmanlı döneminde çocukluk nasıl olurdu, güzel olabilir miydi? Bazı konularda evet güzel olabilirdi diye düşünüyorum. Mesela okula başlayacak bir kişiye "Amin Alayı" yapılıyormuş . Okula daha hevesli başlasın diye yapılır. Bu hoşuma gitti günümüzde devam edilebilirdi herkes severek giderdi. Ama okula hevesle gidip, hevesle devam edilmiyor. Okulda ceza vardı, falaka vardı. Bu da okula gitme isteğini yok ediyordu. Bu açıdan kötü. Zaten falakayla eğitimin olacağına inanan birisi değilim. Yazarımız okul eğitimden başlayıp Darüşşafaka eğitimden devam ediyor anlatmaya. Okuyun derim. Evet kimler okudu?
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,198 okunma
Reklam
116 syf.
9/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Osmanlı'da çocuk olmak ne demekti? Çocuklar nasıl yetiştirilir, nasıl okula başlar ve nasıl bir eğitim alırlardı? Ahmet Rasim Falaka'da kendisinin çocukluktan ilk gençliğine uzanan hatıraları eşliğinde bu soruların cevaplarını verir. Fatih'teki Sofular Mektebi'nde başladığı ve Darüşşafaka'da tamamladığı eğitimini anlatırken bir yandan da 19. yüzyıl İstanbul'unun gündelik hayatını ve çocukluğunu tasvir eder. Reşat Ekrem Koçu'nun ifadesiyle, Ahmet Rasim'in yazılarında İstanbul, manzaraları ve insanlarıyla sesli ve renkli bir film halinde akar. Falaka da bu filmin en renkli sahbelerini barındırıyor.
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,198 okunma
113 syf.
7/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Ahmet Rasim’in 1927 yılında yayımlanan çocukluk günlerini anlattığı kitaptır. Yazarın çocukluk dönemi anlatılırken bir yandan da dönemin geleneksel mahalle yaşantısını, eğlenceli oyunları, amin alayları gibi bir çok olay da canlı tasvirlerle anlatılmıştır. Özellikle falaka gibi eğitimde kullanılan cezaların nefrete yol açtığını, eğitimde ve terbiyede dayağa yer verilmemesini savunan yazarın bu eserini okumanız dileğiyle..
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,198 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
80 günde okudu
FALAKA - Dikkat spoiler içerebilir!
Falaka Türk edebiyatında Ahmet Rasim'in erken dönem eğitimin hayatı ve çocukluk izlenimlerinin yer aldığı anı tarzında bir eseridir. Kitapta ağırlıklı olarak sevgi beslemesi gereken hocalarına karşı duyduğu korkuya yer verilmektedir. 1927 yılında yazılan bu eser Osmanlı dönemi eğitim sistemi ve zamanın İstanbul yaşama tarzı hakkında bilgiler vermektedir. Ayrıca millî eğitim 100 temel eser arasındadır. Sade bir üslupla yazılan eser kolaylıkla okunabilecek tarzdadır. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Nesil Yayınları · 20133,198 okunma
116 syf.
8/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Falaka, Ahmet Rasim’in Fatih’teki Sofular Mektebinde başlayıp Darüşşafaka'yı bitirene kadar geçen süredeki eğitim hayatını anıları eşliğinde anlattığı eserdir. Kitaba bir dönem incelemesi gözüyle bakabiliriz. 19. yüzyıl eğitim hayatı, toplumsal yapı, geleneksel ve kültürel olgular (amin töreni), gündelik yaşantılar güzel tasvirlerle anlatılmış. Osmanlı toplum yapısı hakkında bilgiler bulmak mümkün. Kitapta üzerinde durulan genel konu acımasız hocalar ve öğrencilerin yaşadığı hoca korkusu. Küçücük çocukların hoca baskısıyla yaşadıkları, aldıkları eğitimler, yediği dayaklar, yatırıldıkları falakalar ve bu baskı ortamında alınan eğitimin çocuklar üzerindeki etkisi. Okuyucuyu sıkmayan bir üslubu var. Sohbet havasında yazılmış bir eser. Dönemle ilgili bilgi sahibi olmak isteyen herkese önerebilirim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Sınavların yaklaşması sebebiyle kitap okuma sürelerimiz birazcık azaldı ☹☹
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,198 okunma
Reklam
168 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.