Fallus'un Anlamı

Sıralamalar

Baskının objeleştirdiği hayatların izdüşümü
2022 716. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2022 00:09
Lacan bu çalışmasında çok önemli bir durumu ifade ediyor. Fallus denen kavramı açıklaması bizler için çok değerlidir. Freud'un Oidipus kompleksi gibi örneklemeler yapabileceğimiz bu fallus durumu aslında fallik dönemdeki bir erkek çocuğun anne sevgisinde araya giren babaya duyulan nefreti temsil ediyor. Yukarıda az önce bahsettiğim Freud'ın Oidipus kompleksi ise erkek çocuğun annesine karşı duyduğu hazdan geliyor. Mitolojide Kral Oidipus deniz seferinde uzun zaman dönemeyince oğlu annesiyle yatmıştır. Hikaye buradan gelir. Lacan için bir de Öteki ve Büyük Öteki vardır. Öteki Freud'un İd kavramından gelse de Lacan bunu biz küçükken isteyip de yapmamıza engel olan şeylerden kaynaklanan duruma öteki denir. Ör: şeker isteyen çocuğa annesi şekeri asla vermez ve çocukta şekere karşı yoğun bir arzu oluşur. Büyük Öteki ise çocuğun babasından gelen yasa koyucu gücüdür. Nasıl ki devlet bir millet için neyse çocuk için de Büyük Öteki olan babası odur. Konuşacak konu çok ama bu kitap dışı bir konu olacağı için minik bir öneri vereceğim. Lacan benim için podcast serisi ile hayatıma girdi ve Lacan okurken bile Oğuzhan Nacak'ın sesi kafamdaydı. Çok etkili ve faydalı olacaktır. oguzhannacak.com/psikanalizsohbe...
2020 32. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2020 23:22
Lacan psikanaliz, felsefe, antropoloji alanlarında etkin olmuş bir isim. Dolayısıyla yazdıkları bunlarla alakalı. *''Lacan'ın, kendisini bir Freud savunucusu olarak ifade ettiği ve bunu özellikle Freud sonrası kuramsal adımlardan vazgeçen ya da onları yadsıyan psikiyatri eğilimine karşı ortaya koyduğu söylenebilir.'' Yine aynı kaynakta yazdığı gibi ''Lacan’ın genel teorik şeması ve argümanları anlaşılmakla birlikte, genelde sözlerinin oldukça karmaşık, belirsiz ve anlaşılması güç bir niteliğe sahip olduğu bilinir. Dolambaçlı ve çetrefil söz oyunları, eğretilemeler, anlaşılması ve yorumlanması güç göndermeler sürekli olarak bu dile hakimdir.'' Bu tespit, kitabın (anlaşılması) okunmasına dönük zorlukları vurgulaması bakımından önemli olduğundan görüşlerimi doğrudan yansıtıyor. Okurken kullanılan pek çok terimin ne olduğuna bakma ihtiyacı zorunlu bu kitapta adeta. Lacan nedir ne ne değildir anlama çabasında olduğum için okuduğum ikinci kitaptı. İlki 'Dün Bugün Jacques Lacan'dı. Aynı kitapta **Elisabeth Roudinesco şunu da vurgulamıştı: ''Ayrıca psikiyatrlar da psikanalize yönelmiyorlar artık, zira psikiyatri biyolojiye odaklanmış halde ve kimyasal tedavilerin hakimiyeti altında.'' Aynı kitabın sonunda ise soğuk damgasını vuran düşünceleriyle şöyle bir çağrıda bulunuyordu: ''Günümüzde Freud'a yönelik saldırılar eskisi kadar alçakça hala, ama İnternet sayesinde iyice yaygınlaşmış durumda. Acilen bir karşı saldırı gerekiyor. Psikanalizi savunmak için seferber olmak gerekiyor. Bunu da ancak psikanaliz çevrelerinin ötesine geçip güçlerimizi birleştirerek başarabiliriz. Herkes elini taşın altına koymalı: Bu bir uygarlık meselesi.'' Roudinesco'nun bakışını içeren fikirlerin küçük bir parçasını şunun için paylaştım, Lacan'dan etkilenmiş onun hakkında yazan düşünce insanlarının
Puan vermedi
Fallus'un Anlamı Jacques Lacan Öncelikle kitaba başlamadan önce.Tarafsız bir okumada vardığım sonuç şudur: Lacan'ın "fallus" kavramı, bir açıklayıcı model (heuristic model) veya güçlü bir metafor olarak değerlendirildiğinde paha biçilmezdir. İnsan olmanın trajik boyutunu, arzu ile eksiklik arasındaki bitmeyen diyalektiği ve dilin kimliğimizi nasıl şekillendirdiğini anlamak için zengin bir düşünsel çerçeve sunar. Özellikle felsefe, edebiyat eleştirisi ve sosyoloji gibi alanlara derinlemesine nüfuz etmesi, gücünün kanıtıdır. Ancak, bir bilimsel teori veya klinik uygulama kılavuzu olarak ele alındığında ciddi eksiklikleri vardır. Ampirik destekten yoksunluğu ve fallosentrik eleştirilere açık olması, onu modern ana-akım psikolojiden uzak bir adada konumlandırır. Teorinin Merkezi ve En Tartışmalı Sütunu Jacques Lacan'ın psikanalitik teorisi üzerine inşa edilmiş herhangi bir yapıyı incelerken, "fallus" kavramı, yapının hem taşıyıcı kolonu hem de en çok tartışma yaratan odası olarak karşımıza çıkar. Bu kavramı, Lacan'ın metinlerinden süzerek analitik bir "kitap" olarak ele aldığımızda, onu biyolojik bir organdan (penis) radikal bir kopuşla ele almak ve tamamen simgesel bir operatör olarak değerlendirmek, incelemenin ilk ve en temel kuralıdır. Tarafsız bir gözle bu kavram, hem insan psişesinin derinliklerine dair dahiyane bir formülasyon sunma potansiyeli taşır, hem de bilimsel metodolojinin ve modern kültürel eleştirinin sert duvarlarına çarpma riski barındırır. Bu inceleme, kavramın teorik temelini, psikolojik gelişimdeki rolünü, güçlü yönlerini, metodolojik zayıflıklarını ve çağdaş psikolojiye olan mesafesini objektif bir biçimde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Kavramın Tanımı ve İşlevsel Mekanizması Lacan'ın "fallus"u, en net tanımıyla, arzunun ana gösterenidir (master signifier). Bu
Psikoloji

Jacques LacanYazar · 12 kitap
Jacques Marie Émile Lacan, "Freud'dan bu yana en tartışmalı psikanalist" olarak anılan Fransız psikanalist ve psikiyatrdır. Geliştirdiği psikanaliz kuramlarının yanısıra 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan Lacan, yapısalcılık, postyapısalcılık, eleştirel teori, feminist teori, sinema, kültürel çalışmalar gibi pek çok alanda ve çağdaş kıta felsefesinde oldukça etkili olmuştur. Her ne kadar Lacan kendi çalışmalarını "Freud'a bir şerh" olarak sunsa da, döneminin dilbilim, antropoloji ve felsefe gibi geniş bir literatürünü Freud'un psikanaliz teorileriyle birlikte yorumlayan ve kullanan Lacan, oldukça özgün bir düşünce sistemi ortaya koymuştur. Michel Foucault, Gilles Deleuze, Felix Guattari, Luce Irigaray, Julia Kristeva, Alain Badiou, Louis Althusser, Slavoj Žižek gibi pek çok düşünür kendi düşüncelerini, destekleyerek ya da karşı çıkarak, Lacan'ı temel alarak geliştirmiştir. 1977'de Fransız parlamentosuna rıza yaşına ilişkin birkaç maddenin yürürlükten kaldırılması için verilen bir dilekçede Jean Paul Sartre, Foucault gibi isimlerle birlikte Lacan'ın da imzası vardı. Asıl ve tam adı Jacques-Marie Emile Lacan’dır. Jacques Lacan olarak bilinir. 13 Nisan 1901'de Paris’te doğmuş, 9 Eylül 1981 de aynı yerde ölmüştür. Tıp eğitimi aldıktan sonra, 1932'de "Kişilikle İlişkileri Açısından Paranoyak Psikoz" adlı doktora teziyle psikiyatr olur. Daha sonraki çalışmaları da yine özellikle kuramsal-felsefi alanda yoğunlaşacak ve yeni bir Freud okumasıyla psikanalizi yeniden temellendirmeye yönelecektir. Lacan’ın genel teorik şeması ve argümanları anlaşılmakla birlikte, genelde sözlerinin oldukça karmaşık, belirsiz ve anlaşılması güç bir niteliğe sahip olduğu bilinir. Dolambaçlı ve çetrefilli söz oyunları, eğretilemeler, anlaşılması ve yorumlanması güç göndermeler sürekli olarak bu dile hakimdir. Lacan güç bir yazardır, ama Lacan’ın yazmaktan çok konuşmuş olduğunu da belirtmek gerekir. Onun yazıları daha çok öğrencileri ve izleyicilerinin tuttuğu notlar ve ses kayıtlardan oluşur. Konuşmaları, daha doğrusu seminerleriyle ünlüdür. Dönemin Fransız aydınları seminerlerinin sıkı bir takipçisi olmuşlardır. Başlıca çalışması Ecrits (Yazılar) 1966'da yayımlanmıştır. Bu dönem, bir yandan yapısalcılığın Fransa’da çok etkili ve güçlü olduğu, bir yandan da postyapısalcı düşüncenin kendini geliştirmekte olduğu bir zamandır. Dolayısıyla Lacan’ın konuşmaları dönemini derinden etkilemiş ve sonrasında da sürekli yeniden yorumlanmıştır. Kuramsal psikanaliz alanındaki çalışmaları Sigmund Freud’un yeniden yorumlanmasıyla yapısalcılık'tan postyapısalcılığa (Yapısalcılık ötesi) uzanan bir yol izler. Dolayısıyla Lacan, yalnızca önemli bir psikanaliz kuramcısı olarak değil, daha başlangıçta psikanaliz, dilbilim, antropoloji ve felsefe alanındaki geçişkenliği sağlamasıyla ve ardından da geliştirdiği formülasyonların ve kavramların felsefi düzlemde yol açtığı sarsıcı sonuçlarıyla 20. yüzyıl felsefesinin önemli isimleri arasında yerini almıştır. Kaynak ve detay:tr.wikipedia.org/wiki/Jacques_Lacan