Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset

Lokman Çilingir

Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset Gönderileri

Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset kitaplarını, Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset sözleri ve alıntılarını, Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset yazarlarını, Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Farabi doğuştan yetenekli olmasına karşın hiçbir eğitim sürecinden geçmemiş bir kişinin yönetim mesleğinde, eğitilmiş olana karşın ikinci planda yer alması gerektiğini savunur.
Sayfa 71 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
Şimdi sorgulanması gereken şey, demokratik toplumun niçin bilgisiz toplum yapılarından biri olarak kabul edildiği veya erdemli bir şehir olmasının önündeki engellerin neler olduğudur. Bu noktada Farabi'nin en önemli çekincesinin, bu toplum yapısında her tür arzunun var olduğu ve bunların arasında iyiden yana yapılan tercihlerin genel bir eğilim oluşturmadığı, dahası seçme özgürlüğünün bir ilke olarak kabul edildiği, bunun da kötü olanı dışta bırakmadığıdır. Bir başka ifadeyle, özgürce seçim ve özgürlük bu haliyle serbestlik, bağımsızlık anlamında her tür sahte ve geçici mutluluğu ilkesel olarak içermektedir.
Sayfa 70 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilgisiz (cahil) şehrin halkları, mutluluğa uzaklıkları açısından sınıflandırılır. Bunların başında, mutluluğu zorunlu maddi ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret sayan "zaruret şehri" gelir, bunu diğer bilgisiz şehirler olan "zenginlik şehri", "bayağılık ve düşüklük şehri", "şeref şehri", "güç, kuvvet şehri" ve "demokratik şehir" izler.
Sayfa 68 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
Erdemli bir toplumda adalet ve huzur hüküm sürer. Bunun karşıtı bilgisiz (cahil) toplumda hırs, düşmanlık ve adaletsizlik vardır. Bilgisiz şehir halkının en çok değer verdiği şey kuvvettir. Dolayısıyla güçlü olan ve herkese hükmeden en mutlu kişi kabul edilir.
Sayfa 68 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
İnsanların zorunlu olarak bir araya gelmesiyle oluşan toplumun ana gayesi, insanları hakiki mutluluğa eriştirmektir.
Sayfa 57 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
Farabi, evrendeki varlıklar arasında hiyerarşik bir yapı olduğuna, bu yapı ve işleyiş ile toplumdaki yapı ve işleyiş arasında bir ilişki bulunduğuna inanır.
Sayfa 50 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Farabi'nin adeta toplumsal gerçeklerden, siyasi hayatın dinamiklerinden bütünüyle kopuk yarı Hintli fakir, yarı fildişi kulesinde yaşayan bir filozof gibi tasvir edilmesi anlaşılır gibi değildir.
Sayfa 33 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
Farabi yaşadığı sürece felsefe ve sanat alanındaki başarıları pek dikkat çekmemiş, çoğu düşünür gibi ölümünden sonra özellikle İbn Sina ile birlikte gerçek değeri anlaşılmıştır.
Sayfa 33 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
Çoğu kez sekülerleşme kavramıyla eş anlamlı olarak kullanılan laiklik devletin yapısıyla, sekülerleşme ise toplumla ilgilidir. Bu bağlamda laiklik, siyasetin din kurumundan bağımsızlığını öngören bir örgütlenme tarzı olarak anlaşılabilir.
Sayfa 27 - Araştırma YayınlarıKitabı okudu
141 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
İslâm ilim tarihinin -Antik Yunan düşünürleri Platon ve Aristotales'e kıyasla- yeterince irdelenmemiş iki büyük dahisi... Muallim-i Sânî namıyla meşhur Farabî ve modern sosyolojinin öncüsü İbn-i Haldun... Hakikaten İslâm dünyasının bu iki büyük düşünürü, toplum ve inançlar üzerine biri "felsefi", diğeri "bilimsel" olmak üzere en orjinal fikirleri ortaya koymuşlardır. Her ne kadar, Farabî'de siyaset bilimi, İbn-i Haldun'da ise siyaset felsefesi kendilerine yeteri kadar yer bulamamış olsa da Farabî'nin rasyonel toplum anlayışı ile İbn-i Haldun'un deneysel/olgucu toplum anlayışı birbirlerini tamamladıklarında din-devlet ilişkisi ile siyaset bilimi ve felsefesi alanında önümüzde çok geniş ufuklar açılabilir... Sonuç olarak; Farabî'nin idealist felsefi olguları, İbn-î Haldun'un bilimsel ve realist bulguları ile bir araya getirildiğinde ideal toplum modeli ütopik olmaktan çıkıp yaşanabilir bir hâl alacaktır.
Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset
Farabi ve İbn Haldun'da SiyasetLokman Çilingir · Elis Yayınları · 200910 okunma
32 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.