Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lokman Çilingir

Lokman ÇilingirAhlak Felsefesine Giriş yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.6/10
7 Kişi
60
Okunma
9
Beğeni
1.615
Görüntülenme

Hakkında

1965’te Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde dünyaya geldi. Samsun’da ortaöğrenimini tamamladıktan sonra girdiği Erzurum Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümünden 1985’te mezun oldu. Ondokuzmayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde, Schopenhauer’da Acı Olarak Dünya ve Kurtuluş Yolları adlı teziyle yüksek lisansını 1993’te tamamladı. Aynı yıl araştırma görevlisi olarak girdiği Kırıkkale Üniversitesi tarafından gönderildiği Almanya’nın Frankfurt J. W. Goethe Üniversitesinde, Das Problem einer Natürlichen Dialektik der praktischen Vernunft başlıklı teziyle çalış- masını tamamlayarak 1999’da felsefe doktoru unvanını aldı. Yazarın Elis Yayınları arasında çıkan Niçin Felsefe? (ed.), Ahlak Felsefesine Giriş (2003), Mantığa Giriş (çeviri, 2005), Umut Felsefesi (2004), Pratik Aklın Doğal Diyalektiği (2005), Farabi ve İbn Haldun’da Siyaset (2009), Felsefeye Giriş (2013), Ahlak Felsefesi Yazıları (ed.) isimli kitapları ve çeşitli makaleleri bulunmaktadır.
Unvan:
Türk Prof. Dr.
Doğum:
Trabzon, Türkiye, 1965

Okurlar

9 okur beğendi.
60 okur okudu.
3 okur okuyor.
33 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Yeniklere açık olduğumuz sürece bilgi elde etme şansına sahibiz demektir.
Sayfa 15
Büyük bilgelikler daima az ve genelde basit kelimelerle ifade edilir.
Sayfa 90
Felsefe soru sormaktır. Sorgusuz kabul edilenin sorgulanmaya başlanması; insanın gördüğü, algıladığı haliyle varlığın gerçekliğini sorgulaması felsefenin doğuşuna işarettir.
Sayfa 15
Hayret veya merak insanın herhangi bir karşılık beklemeden, sırf bilgi için bilgiyi elde etme gayretidir.
Sayfa 15
Schopenhauer ise bir eylemin ahlaklılığını sevinç ve mutluluğun ölçüsünde değil, aksine kişinin kendi sevincine engel olabilme ve başkalarının mutluluğuna yönelebilme niteliğinde görür.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
141 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın isminden yaptığım "Herhâlde bu kitapta, Farabi ve İbn Haldun'un yönetim, devlet ve toplum tasavvurları anlatılmıştır" çıkarımım beni yanılttığı için, açıkçası okurken biraz hayal kırıklığına uğradım. Eserin başlangıcında, verilen tarihî bilgilerin hata payı maalesef yüksekti. Bunlara rağmen kitabı okurken siyasetin daha geniş yelpazeye yayıldığını gördüm, bu anlamda kitap benim ufkumu açtı diyebiliriz. Kitaptan tam olarak umduğumu bulamasam da beni tatmin eden güzel tarafları da vardı. Farabi ve İbn Haldun'un şahsiyet olarak tasavvurlarımda farklı pencereler açıldı.
Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset
Farabi ve İbn Haldun'da SiyasetLokman Çilingir · Elis Yayınları · 200910 okunma
141 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
İslâm ilim tarihinin -Antik Yunan düşünürleri Platon ve Aristotales'e kıyasla- yeterince irdelenmemiş iki büyük dahisi... Muallim-i Sânî namıyla meşhur Farabî ve modern sosyolojinin öncüsü İbn-i Haldun... Hakikaten İslâm dünyasının bu iki büyük düşünürü, toplum ve inançlar üzerine biri "felsefi", diğeri "bilimsel" olmak üzere en orjinal fikirleri ortaya koymuşlardır. Her ne kadar, Farabî'de siyaset bilimi, İbn-i Haldun'da ise siyaset felsefesi kendilerine yeteri kadar yer bulamamış olsa da Farabî'nin rasyonel toplum anlayışı ile İbn-i Haldun'un deneysel/olgucu toplum anlayışı birbirlerini tamamladıklarında din-devlet ilişkisi ile siyaset bilimi ve felsefesi alanında önümüzde çok geniş ufuklar açılabilir... Sonuç olarak; Farabî'nin idealist felsefi olguları, İbn-î Haldun'un bilimsel ve realist bulguları ile bir araya getirildiğinde ideal toplum modeli ütopik olmaktan çıkıp yaşanabilir bir hâl alacaktır.
Farabi ve İbn Haldun'da Siyaset
Farabi ve İbn Haldun'da SiyasetLokman Çilingir · Elis Yayınları · 200910 okunma
191 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Lokman Çilingir'in Felsefeye Giriş'i; ontoloji, epistemoloji, ve ahlak felsefesini tanımlayarak bu alandaki yaklaşımları ana hatlarıyla okura sunuyor. Ek olarak felsefi bilgeliğe de yer veren kitap, son sayfalarında -yazarın kendi görüşlerine yer vermesiyle birlikte ideolojik bir hâl alıyor.
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişLokman Çilingir · Elis Yayınları · 201315 okunma