Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika

A. Süheyl Ünver

Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika Gönderileri

Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika kitaplarını, Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika sözleri ve alıntılarını, Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika yazarlarını, Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
90 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
12 Eylül 1481 tarihinde İstanbul'dan Jean adlı birine yazılan mektubun Türkçe, Eski Fransızca ve Yeni Fransızca tercümesi ile orijinal metnin fotokopisi. Mektupta Fatih'in nasıl öldüğü, çeşitli rivayetlere konu olmuş son seferini Halep'e yaptığı, sözlü vasiyeti, naaşın İstanbul'a getirilişi, cenaze töreni ve oğulları Beyazıd ile Cem arasındaki mücadele sonucu Beyazıd'ın tahta çıkışı ve ilk icraatları anlatılıyor.
Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika
Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir VesikaA. Süheyl Ünver · İstanbul Üniversitesi Yayınları · 19527 okunma
Birikimli -Uydurma- Tarih..
" (...) Güneş kalkarken, mezkûr Sultanın sarayının kapıları açılınca büyük bir bölük dilber delikanlılar çıktı, takriben 200 kişi, hepsi matem urbaları giymişti, hepsi acı acı ağlaşıp bağrışıyorlardı. Bunlar, Sultanın en mühim adamlarının omuzları üstünde taşıdıkları ve sanduka içinde bulunan nâşın önünden gidiyorlardı. Sandukanın üstünde,
İstanbul Üniversitesi Yayınları
Reklam
Başlarken.. Süheyl Ünver’den.
" Times gazetesinden vesikanın aslı hakkında malûmat istedik. Londra civarında sahibi ölen hususî bir kütüphanede bulunduğunu ve Amerikalılar tarafından satın alınmak istenildiğini öğrendik. (...) Bu yegâne nüshanın başında Ingiliz Kralı IV’üncü Edward’in büyük ve küçük kızları Elizabeth ve Cecilia’nın imzaları mevcuttur. Bu sebeple yazma, York hanedanını şahsen alâkadar eden bir vesika itibar edilmektedir. "
İstanbul Üniversitesi Yayınları
90 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
İstanbul'da bulunan bir yabancının Fatih'in ölümü üzerine kısmen gördükleri, kısmen duydukları ve kısmen de hayal ettikleriyle alakalı bir dostuna yazdığı mektubun tahlili, çevirisi ve eski ile yeni fransızcası ve orijinal halinin yer aldığı bir kitapçık. İçeriği itibarıyla kitaptan ziyade kısa bir makale olarak yayınlanması gerekirdi. Kitabın tehlikeli kısmı mektubu yazan kişinin Fatih'in cenaze merasimini muhtemelen göremediği için Hıristiyan adetlerine göre anlatıyor olmasıdır. Ancak Süheyl Ünver'in de dediği gibi "Bu vesika bu şekilde kabul edilmeli ve bir kısmının doğru ve bir kısmının da yanlış olduğu nazarı dikkate alınarak o yolda istifadeye arzedilmelidir."
Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir Vesika
Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine Bir VesikaA. Süheyl Ünver · İstanbul Üniversitesi Yayınları · 19527 okunma
Nasıl devlet adamı olunur sorusuna güzel bir misal;
Ahmet Paşaya hüküm tebliğ edildiği zaman, sultana şu sözleri ulaştırdı: - Sultanım, eğer ölmem icap ederse, senin elinden ölmeğe mâni olamam, fakat benim ölümümün senin şahsına herhangi bir zarar getirmesi hiç te hoşuma gitmez. Binaenaleyh, Sultanım, dinle ve sözlerimi iyi anla: Diyorum ki eğer yeniçeriler emrin üzerine idam edildiğimi öğrenirlerse belki de sana zarar getirecek bir isyan çıkarırlar. Bu tehlikenin önüne geçmek için dediğimi yap. yeniçeriler gelip de hiddetle beni istemezlerse ve sen de hiddetlerini teskin etmek için beni onlara vermeğe mecbur olmazsan, yarına kadar sakla ve öldürme. Ve eğer yeniçeriler mevkuf olduğumu ve eziyet çektiğimi görünce hiçbir nümayişte bulunmazlarsa, o zaman bana istediğini yap.»
Sultan İldrem Bayezid bu hâdiseleri ve kardeşinin zaferini öğrenince, derhal 65.000 i aşan pek cesur erlerden mürekkep kuvvetleriyle İstanbul şehrinden hareket etti. Bursa civarındaki Yenişehir ordugâhına 12 mil kadar yaklaştı ve kardeşine şu sözleri ulaştırdı: -Eğer imparator oğlu isen, gel benimle savaşta ölçüş! Kim galip gelirse verasete ve taça o mâlik olsun! Cem Sultan, kumandanlarından Aştin oğlu Yakub Bey! (Yagup-beg Isstin) in kötü nasihatma uyarak, Bursadan çıktı ve 15.000 atlı ile kardeşinin ordusuna hücum etti. Sultan İldrem Bayezid’in ordusu derhal Cem Sultanın hemen bütün ordusunu bozguna ve hezimete uğrattı. 1500 e yakın Tatar ve İranlı esir alındı, Sultanın yanına getirildi ve hepsi ortadan ikiye bölündüler.
Reklam
Sarrazin: Hazreti İbrahim'in karısı Sâre evlâdı, yani Arab ve geniş mânasiyle müslüman demektir.
Bu minarelerin tepesinde birçok hoca bulunuyor ve yüksek ve dik seslerle gökyüzüne merhumun ruhuna fâtihalar okuyorlardı. Ve bu Kur’ân okumalar takriben gece saat birde başlayıp bütün gün durmaksızın devam etti. Gene gecenin aynı saatinde yeniçeriler ocaklarına yakın meydanlarda içtimaa çağırıldı. Sayıları acemiler (?) yani İstanbul’un denizaşırı çevresinde oturanlar dahil, takriben 20 bini buluyordu. Bunlar başlarından sarıklarını ve diğer esvaplarım çıkarıp, vücutlarını, kalın ve sert örtülerle ve başlarını da siyah örtüler ve siyah yün çarşaflarla örtmüşlerdi. Sık sık yere kapanarak yüzlerini tozlara gömüyorlar, gözyaşları ile ve acı acı içlerini çekerek ağlaşıyorlardı; ve feryat dolu şarkılarla merhum Sultanın kahramanlıklarını anlatıp, göğüslerine vuruyorlar ve gözlerini yoluyorlardı Bunu görmek hakikaten korkunçtu. Ve şafak söktüğü zaman, bütün bu ordu çok geniş olan Saray meydanına geldi, herkes hareketsiz yerinde durdu.
İkinci Sultan Bayezid’e İran büyüklerinden meselâ Molla Camî’den gelen mektuplarda — ki bunlar otantik vesikalardır — daima Yıldırım lakabiyle hitâb edilmektedir. Bu vesikadan anlaşılıyor ki Avrupada da İkinci Sultan Bayezid büyük ceddinin lâkabı ile tanınmıştır.