YENİ!!!
Üzüntüyü Yenmenin Çareleri üzerine hazırladığımız video serimizin 10. Bölümünde "Üzüntü ve Korku Yönetimi" konusunu ele aldık. İlgilenen dostlarımız videoya linkten erişebilirler.
Video Linki:
youtube.com/watch?v=xzaAOvE...
Müzakere Soruları:
İnsan niçin korkar? İnsanların ne tür korkuları vardır? Korku yönetilebilir mi? İnsanların elde ettiği şeyleri kaybetmekten korkması nasıl sonuçlar doğurur? İnsan, istediklerini elde edememekten niçin korkar? Korku ve Kaygı diğer insanlar tarafından fark edilirse nasıl sonuçlar doğurur? Korku niçin denetim mekanizması olarak kullanılır? Korkunun kontrol için kullanılması sağlıklı mıdır? Kindi'nin İslam Felsefesi açısından korku ve üzüntü ilişkisine dair önerisi nedir? Korkunun sebebini bulabilir miyiz? Hayır diyebilmenin insan hayatındaki önemi nedir? Hiç korkulmayan ve hiç üzüntü olmayan bir yaşam var mıdır? Korkunun insan üzerinde ne tür etkileri vardır? Korkak insan, güç bulduğunda niçin baskı yapar? Korkularını yönetemeyen insanların ilişkileri nasıldır? Korku ve kaygı ilişkisi nedir? Gelecek kaygısı aşırı olduğunda ne tür sonuçlar doğurur? Korkularımızla yüzleşebilir miyiz? Baskı, Korku ve Şiddet insan üzerinde ne tür sonuçlar doğurur? Çocukluktaki tecrübeler yaşamda nasıl sonuçlar doğurur? Kibir ve Eziklik korku açısından nasıl sonuçlar doğurur?
Ya'kub B. İshak El-KindiKindi Felsefi Risaleler
YENİ!!!
İlk İslam filozofu olarak nitelendirilen Kindi'nin "Üzüntüyü Yenmenin Çareleri" başlıklı çalışmasından hareketle Üzüntü Kavramına GİRİŞ yaptık. İlgilenen dostlarımız videoya linkten erişebilirler...
Video Linki
youtube.com/watch?v=voBHNJ6...Ya'kub B. İshak El-KindiKindi Felsefi RisalelerÜzüntüden Kurtulma Yolları
Müzakere Soruları:
Üzüntü Nedir? Mutluluk Nedir? Üzüntünün sebebini nasıl anlarız? İnsan sevdiklerini nasıl belirler? Herkesin sevdiği şeyler aynı mıdır? Sevilenlerin kaybını nasıl yorumlamamız gerekiyor? Mutluluğa düşkün olmak ne demektir? Aklın mutlulukla ilişkisi nedir? Kaybettiklerimize üzülmemek mümkün mü? Kazandığımız şeyler bütünüyle bize ait midir? İnsan için kazanç ne demektir?
YENİ!!!
İlk İslam Filozofu olarak nitelenen Kindi'nin İlk Felsefe Kitap Müzakeresine devam ediyoruz. Müzakerelerimizin dördüncü kısmı, "Yobazlık ve Bağnazlık Ne Kazandırır?" başlığını taşıyor, ilgilenen dostlarımızı yarın akşam saat: 21:00 da YouTube kanalımıza bekleriz.
Müzakere Soruları:
İnsanlar niçin yozluk ve yobazlığı tercih eder? Yobazlık insana ne kazandırır? İnsan nasıl yobazlaşmaya başlar? Yobazlığın düşünce ile ilişkisi nedir? Sosyal kabulün yobazlıktaki rolü nedir? Yobaz niçin kendisinin dışındakileri hedef seçer? İnat ve yobazlık ilişkisi nedir? Yobazlık kişiye zarar verir mi? Yobazın zararı niçin kendisiyle sınırlı kalmaz, etrafındakiler ne zarar görür? Yobazlar neden, din, ideoloji gibi toplumun önemsediği unsurları kullanır? Bildiklerinden emin olmak niçin yobazlığın en büyük getirisidir? Yobaz niçin kimliğini kitleye göre şekillendirir? Yobaz için toplumsal kabul niçin önemlidir? Yanlışta ortaklık insanı niçin yanlışları yaparken rahatlatır? Hz. Peygamberin inançlı insanlar hata/yanlış/yalan üzere uzlaşmaz/icma etmez ifadesinin yobaz tipolojinin engellenmesi açısından önemi nedir? Korku, baskı, sindirme yobazı niçin mutlu eder? Yobaz toplumu etkileyebilir mi? Toplumu bastırmak, sindirmek toplumu baskı yapana yaklaştırır mı? Ya'kub B. İshak El-KindiKindi Felsefi Risaleler
İslam Felsefesi Tarihi Dersini alan arkadaşlarımız Kindi ve İlk Felsefe Risalesini analiz ettiğimiz videoya linkten erişebilirler... İlgilenen dostlarımızın bilgisine...
Müzakere Linki:
youtube.com/watch?v=yaK5uQ7...
Müzakere Soruları:
Kindi'nin İlk Felsefe Risalesinden hareketle, Kindi'nin İlk Felsefe Risalesinin konusu nedir? Varlığın hakikatini bilmek nasıl insanı korur? Hakikati bilmek ve hakikate göre davranmak nasıl gerçekleşir? Kindi'ye göre din taciri ne demektir? Neden insanlar dini değerleri kendi emelleri için kullanır... İnsanlar niçin aldatır ya da aldanır? Felsefe, kandırılmamak için niçin önemlidir? İlk gerçeğin bilgisine nasıl ulaşılır? konularına dair müzakeremize linkten erişebilirsiniz... Ya'kub B. İshak El-KindiKindi Felsefi Risaleler
YENİ!!!
Kindi'nin İlk Felsefe eserine dair yaptığımız müzakerelerin Üçüncü Bölümünde "ARİSTOTELES VE KİNDİ'DE DÖRT NEDEN" konusunu ele alacağız. İlgi duyan dostlarımızı yarın akşam saat: 21:00 da YouTube kanalımıza beklerim.
Müzakere Soruları:
İlk Felsefe Nedir? Neden İlk Felsefe en yüce ve en üstün disiplindir? Filozofun İlk Sebebi bilmesi niçin önemlidir? İnsanın akademik açıdan sağlam bir temele dayanmasında nedenselliğin önemi nedir? Akademik ve felsefi tartışmaları çatışmaya dönüştüren şey nedir? Aristoteles dört nedeni nasıl açıklıyordu? Dört Neden nedir? Dört Nedeni bilmenin önemi nedir? Nesneleri bilmenin yolu nedir? Var mıdır, Nedir, Hangisidir, Kim, Niçin sorularının nesneleri bilmedeki önemi nedir? Beş Tümel ile dört neden ilişkisi nasıl açıklanabilir? Cins, Tür, Fasıl, Hassa ve İlinek ile ilgili bilgiler nedensellik açısından niçin önemlidir? Maddi Neden, Forme Neden, Fail Neden ve Ereksel Neden nasıl açıklanır? Dört Neden öğrenildiğinde nesneye dair bilgimiz nasıl şekillenir? Tanım/Had ve Tanıtım/Resmi bilmede dört neden niçin önemlidir? Nesnelerin mahiyetini kavramanın hayata etkisi nedir? Tanrı’yı bilmede sebepliliğin önemi nedir? Tanrı için bir mahiyetten bahsedilebilir mi? İbn Sina Tanımlar Kitabında/Kitabu’l-Hudud’ta Tanrı’yı bilmeye dair ne der? İlk Sebebi bilmede nedenselliğin önemi nedir? AristotelesAygün AkyolYa'kub B. İshak El-KindiMetafizikKindi Felsefi Risaleler