Felsefi Risaleler

2015
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları

"Kindi-Üzüntüyü Yenmenin Çareleri" Dosyası-1: Düşünsel Özet
Puan vermedi
Düşünsel Özet; Kolektif Akıl Okulu’nda okuduğumuz metinlerin alışılmış, olay eksenli edebi kitap özetlerinin aksine, felsefe/düşünce alanındaki eserlerde yer alan iddiaları izahlardan arındırarak,
Felsefe
Felsefi RisalelerYa'kub B. İshak El-Kindi · Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları · 201574 okunma
Kindî
2023 70. kitabı
Kindî (Alchindus), Abbasiler döneminde Beytul Hikme de müdürlük ve çevirmenlik vazifesinde bulunmuş olan ilk İslam Arap filozofu. Kindî nin 4.gobekten dedesi, Hz. Ebû Bekir'in yiğeni. O,
İslâm Felsefesi
Kindi Felsefi RisalelerYa'kub B. İshak El-Kindi · Klasik Yayınları · 201874 okunma
Güncelleme...
2021 92. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2021 18:38
Ders kaynağı olduğu için belli bir bölümünü okuyacağım. Okuduğum kadarıyla felsefe olmadan yaşamın anlamsız olduğunu ifade eder. Tanrı vardır ve yaratıcı olmadan dünya akibetini düşünmek olanaksızdır. Ders için belli yerleri okudum. Kindi'de biraz Polyannacılık sezdim. Yani böyle yapmazsınız başınıza bu gelmez demek bazı şeyleri görmezden gelmek gibidir. Her şey bizim elimizde değildir ve bulunan durumda her an değişiklik yapamayız dolayısıyla Kindi'nin bu söylemini polyannacılık diye yorumladım. Çünkü görünen her şey güllük gülistanlık değildir
Mutlaka okuyun...
2022 25. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2022 02:37
İslam felsefesi ya da islamı felsefe ile barıştıran kişi diyebilirim. Okuduğumuz pek çok şeyi İslami Felsefe ile açıdan görebilir ve okuyabiliriz bu kitapta. Rahatlıkla okumanızı öneririm. İslam dünyasında ilmi ve felsefi çalışmaların en yoğun olduğu bir dönemde yetişmiş, felsefe başta olmak üzere teorik ve pratik tüm bilgi dallarında ürün vermiş önemli bir filozoftur. Felsefe ve kelam arasındaki spekülasyonların zirveye çıktığı, çeşitli din ve mezhepler arasında kıyasıya mücadelenin sürdüğü 9. Yüzyıldı, bu alandaki tüm tartışma ve çalışmalara en üst düeyde katılmıştır. İslam dünyasının tercüme eserlerle tanıştığı bir dönemde İslam düşüncesinin oluşumunda büyük katkıları olan Kindi, ele aldığı konularda uyguladığı yöntem ve kullandığı terminoloji ile kalemden felsefeye geçişi sağlayan ilk İslam filozofodur. İslam toplumu ilk kez felsefe ile tanıştıran Kindi, matematikten tıbba, astronomiden musikiye, psikolojiden kimyaya varıncaya kadar her alanda eser veren ansiklopedik bir filozoftur.
2020 59. kitabı
İslam dünyasında kayıtlara geçen ilk filozof olmasıyla bilinir. Onun akıla verdiği önem vermesi sayesinde Farabi, ibni sina gibiler cesaretle yazmaya başladı. Taki Gazali'nin felsefenin tutarsızlığı eserine kadar.

Ya'kub B. İshak El-KindiYazar · 3 kitap
Kindî veya tam adıyla Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî, Arapça: أبو يوسف يعقوب بن إسحاق الصبّاح الكندي (d. 801 Basra - ö. 873 Bağdad), Kindî felsefe, tıp, matematik astronomi, ilahiyat, psikoloji, fizik, kimya ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eser yazan Arap bilim insanı. Abbasi halifelerinden özel ilgi ve destek gören Kindî, astronom ve astrolog olarak sarayda müneccimlik görevini de yürüttü. Ayrıca halife Mu'tasım'ın oğlu Ahmed'in eğitimini üstlendi. Kindî eserlerinin önemli bir kısmını aralarında hoca-talebe ilişkisinin ötesinde dostluğa dayanan bir yakınlık bulunan bu veliahdın isteği üzerine kaleme almış ve eserlerini de bu veliahta ithaf etmiştir. Ortaçağ Avrupası'nda "Alkindus" adıyla tanınan, ilk İslam filozofudur. Felsefesinde, Platon, Aristoteles ve Plotinus'un görüşlerinin bir sentezini yapmıştır. Felsefenin yönteminin kanıtlama, kanıtlamanın hedefinin maddeye biçim kazandıran özleri bilmek, felsefenin amacının ise Tanrı'ya erişmek olduğunu öne süren Kindî'ye göre, felsefi bilginin ilk basamağı akıl yürütmedir. İnsanın akıl yürütme yoluyla adım adım basitten bileşiğe ve en yetkin olana doğru yükseldiğini öne süren filozof, varlığa akılcı bir açıdan yaklaştığı için, Tanrı'nın özüne ait sıfatları inkar etmiştir. Tanrı'nın sıfatlarının ancak olumsuz bir biçimde bilinebileceğini savunan El-Kindî'ye göre, Tanrı mutlak Bir'dir. Mutlak varlık olması nedeniyle, Mutlak Bir'in şekli, niteliği, niceliği, maddesi yoktur ve O göreli bir varlık değildir. Soylu bir ailenin çocuğu olarak Kûfe'de doğdu. Dedesi Eş'as, Güney Arabistan'ın en büyük kabilelerinden biri olan Kinde'nin hükümdarıydı. Müslüman olduktan sonra kabilesinin ileri gelenleriyle Kûfe'ye yerleşmişti. Babası İshak b. es-Sabbah yıllarca Kûfe valiliği yaptı. Kindî'nin doğum tarihi gibi ölüm tarihi konusunda net bir bilgi yoktur. Filozofun vefat ettiği tarih olarak 860, 869, 870 ve 873 gibi farklı tarihler ortaya çıkıyorsa da Mustafa Addurrâzık bazı gerekçeler göstererek Kindî'nin 866 tarihinde ölmüş olabileceğini belirtmiştir. Kimi kaynaklarda ölüme sebep olan hastalıkların olduğu ve filozofun kronik romatizmal rahatsızlığından dolayı vefat etmiş olabileceğini söylemektedirler. (Kaya, 2002:3-6) Küçük yaşta babasını yitirdi. Çocukluk ve ilk gençlik yılları Kûfe ve Basra'da geçen Kindî, geleneksel temel eğitimden sonra dil ve edebiyat alanında eğitim gördü. Halife Me'mun'un 830'da kurduğu Beytü'l-hikme'deki bilginler topluluğu arasında yer aldı. Mutezili devlet yöneticilerinden destek gören Kindî Ehl-i Sünnet yanlısı Mütevekkil-Alellah'ın iktidarında saraydan uzak kaldı. Kindî felsefeden tıbba, matematikten astronomiye, ilahiyattan siyasete, psikolojiden diyalektiğe, astrolojiden kehanete ve optikten kimyaya kadar yirmi ayrı dalda eser vererek sayıları 277'yi bulan bir külliyat oluşturmuştur. Akla büyük bir yer veren Meşşaîlik felsefesini ilk başlatan kişi de olan Kindî'nin 17 eseri Latince'ye, 4'ü İbranice'ye tercüme edilmiştir. Mekân ve hareketin izafi olduğun-u, zamanın cisim ve hareketten ayrı düşünülemeyeceğini söylemiştir. "Yavaş dediğimiz şey, uzun zaman içinde belli bir mesafenin kat edilmesidir. Hızlılık ise kısa zaman içinde aynı mesafenin kat edilmesidir" Kindî, kriptoloji biliminde Jül Sezar (MÖ 50) tarafından bulunan ve uygulanan tek alfabeli yerine koyma şifreleme yöntemini geliştirerek frekans analizini bulan ilk kişidir.