Forrest Gump

İnkılap Kitabevi
Sıralamalar

2022 52. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2022 17:46
Merhaba arkadaşlar; Bu güzel kitabın yıllar önce filmini izledim. Geçen hafta tesadüfen kurum kütüphanesinde denk gelince alıp okumak istedim. Hiç geri veresim gelmedi çünkü ender bulunan bir eser. Bence filminden daha güzel. Ben pek film izlemeyi sevmem belki bana öyle gelmiş olabilir. Tavsiye ederim. Kitapla Kalın.
2023 20. kitabı
Forrest Gump: "Aptal olmak öyle kolay bir şey değildir, ama en azından ben can sıkıcı bir hayat sürmüyorum . .. " Forrest Gump bir ileri "geri zekalı"dır. Belki ağır bir tabir oldu diyeceksiniz.. Bunu biraz açıklayayım. Bizim Forrest yüksek matematik problemleri çözebilen, beyni bir robot mantığında çalışan, 1.90 boyunda, 120 kilo ağırlığında ama 100 metreyi 9.5 saniye gibi kısa bir sürede koşabilen( Forrest çocukken bacaklarında değişik bir mekanizma ile ayakta duruyor ve ilk kez dayak yememek için koşuyor ) girdiği neredeyse her spor dalında başarılı olan, son derece geniş bir müzik kabiliyetine sahip, muazzam bir satranç oyuncusu... Forrest' in de katıldığı Vietnam Savaşı'nın eleştirisi, savaşın anlamsızlığı ve insanların üzerinde yarattığı baskı ve depresyon( Forrest in komutanı yaralandığı için intihar ediyor başarısız görülme düşüncesine dayanamadığı için evet evet ölmüyor merak etmeyin) siyasetçilerin ahmaklığı ( Bizim Forrest Gump, "çişim geldi "sloganıyla neredeyse senatör seçilme olanağını bulur fakat son anda olamaz) Kitabı okurken Hollywood filmlerinin saçmalığı gibi birtakım ince ironilerle karşı karşıya kalıyorsunuz. Yazar bunu hep Forrest Gump karakteri üzerinden yaptığı için eleştirilerini kısa kısa satır aralarında bulursunuz. Romanın içinde geçen birçok absürt olay, kitapta kimi zaman sıkıcılığa da neden olmakta.. Kitapla kalın:)
İnceleme
·252 syf.·
2014 6. kitabı
Forrest Gump ( Winston Groom) (Run Forrest, run! ) Koş Forrest koş! İşte bu söz ve o Tom Hanks'in sakalı uzamış haldeki maraton sahneleri... Evet Forrest Gump filmi , zamanında gişe rekorları kıran, ödüllere sahip, en sevdiğimiz filmlerden biridir çoğumuzun... Hele takım elbisesiyle o bankta oturuşu ve Alabama aksanı ile başından geçenleri anlatması, unutulmazdır... İşte filmin senaryosuna konu olan bu kitabı , çok beğenerek okumuştum. "Aptal olmak öyle kolay bir şey değildir, ama en azından ben can sıkıcı bir hayat sürmüyorum." diyor Forrest Gump, gerçekten de dediği gibi, hayatının büyük bir bölümünü, o maceradan bu maceraya sürüklenerek geçiriyor kitapta... Bakıyorsunuz bir gün uzay mekiğinin içinde uzayda, bir gün yamyamların arasında, bir gün bir satranç turnuvasında , bazen de bir masa tenisi maçında... Kesinlikle kitap, filminden çok farklı, daha eğlenceli, daha komik ve sürükleyiciydi bence! Çünkü filmde kitabın ilk bölümleriyle bir örtüşme vardı ve ilerleyen çoğu bölümler filmde yoktu. Bir de o ünlü olan ve film de çokça geçen "Annem hep şöyle derdi 'Hayat bir kutu çikolata gibidir, asla ne alacağını bilemezsin.' " sözü yoktu! Yine bu kitapta o ünlü "Koş Forrest koş! " sözü ve "maraton olayı " da yoktu. Filmin sonundan da oldukça farklıydı kitap...Elinize geçerse okuyun ,bu kitabı pişman olmazsınız... Bir dip not, romanın devamı niteliğinde 1995 yılında Winston Groom "Gump and Co.” kitabını da çıkarmış, hatta filmi de yapılacakmış ama vazgeçilmiş. Öğrendiğime göre, devam niteliğindeki bu ikinci romanın ilk sayfasında Forrest Gump okuyuculara: “Asla birilerinin sizin hayat hikayenizi filme çevirmesine izin vermeyin, doğru veya yanlış anlamaları önemli değil.” demiş. Kitabın ilk bölümünde, filmde anlatılan gerçekleşmiş olayların, Forrest’ın öyküsüyle
Sinema
Forrest GumpWinston Groom · İnkılap Kitabevi · 1994605 okunma
Ortaokulda bitirdiğim ilk kitabım :)
1996 1. kitabı
Okunma: 20 Haziran 1996 02:36
Dünyaya bir de Forrest Gump'ın gözlerinden bakın... Her şeyin değiştiğini göreceksiniz! 'Kendinize Bir İyilik Yapın ve Forrest Gump'ı Okuyun! Sanırım, Şimdiye Kadar Okuduğum En Komik Hikaye :) komik hikayenin anlayışlı kahramanı Forrest Gump: 'Aptal olmak öyle kolay bir şey değildir, ama en azından ben can sıkıcı bir hayat sürmüyorum...' der. Alabama Üniversitesi'nin futbol takımına yazılır ve bir yıldız olur. Bu, onun için sadece bir başlangıçtır. Okul sınavlarında başarısız olunca, Vietnam'a 'Savaş Kahraman'ı olmaya gider. Dünya çapında bir ping pong oyuncusu, güreşçi ve iş aleminde önemli bir kimse olur. Lyndon Johnson ile savaşın izlerini karşılaştırır. Richard Nixon hakkındaki gerçekleri görür... Gerçek aşkı bulduğunu sandığı sırada bu sevginin iniş ve çıkışları arasında ıstırap çeker... Şimdi, Forrest Gump her şeyi anlatıyor ve tıpkı bir delifişek gibi Amerikan topraklarından tam otuz yıldır oradan oraya sıçrıyor... Bütün Bunlara İnanmanız İçin Gump'ın Bu Şaşkın Yolculuğunu Mutlaka Okumanız Gerekli... Winston Groom Forrest Gump
Hayat
İleri "Geri" Zekalı Bir Adamın Hikayesi
2019 51. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2019 19:49
Hani üçüncü nesil kahvecilere gittiğinizde farklı içim lezzetlerine sahip bir sürü kahve çeşidi bulursunuz ve bu kahve çeşitleri de yoğunluklarına göre sert, orta ve yumuşak içim olarak ayrılır. İşte Forrest Gump, yumuşak içimli bir kahve gibi son derece lezzetli ama okuması da bir o kadar kolay bir kitap. Kitap edebi nitelikler anlamında son derece zayıf ama hikaye o kadar naif bir anlatıma sahip ve karaktere o kadar çok ısınıyorsunuz ki elinizden bir türlü düşmüyor. Ben her ne kadar üç günde bitirmiş olsam da zorlarsanız kendinizi rahatlıkla bir günde bitebileceğiniz, güzel mi güzel bir kitapla başbaşasınız. Forrest Gump, kendi tabiriyle bir geri zekalıdır. Söylenenleri pek anlayamaz, kafası karışır, çok konuşamaz sadece kimi zaman baş hareketleriyle ve kimi zaman da birkaç kelimeyle yetinir. Bazen de onu zorluklardan kurtaran cümle "Çişim geldi" olur. Forrest Gump bir ileri "geri zekalı"dır. Nasıl mi diyeceksiniz? Hemen anlatayım. Yüksek matematik problemleri çözebilen, beyni bir robot mantığında çalışan, 1.90 boyunda, 120 kilo ağırlığında ama 100 metreyi 9.5 saniyede koşabilen, girdiği neredeyse her spor dalında başarılı olan, son derece geniş bir müzik kabiliyetine sahip, muazzam bir satranç oyuncusu... Forrest Gump, kitap boyunca maceradan maceraya atlar. Bazen kimi maceralarında ahmaklığı yüzünden sorun yaşarken üstün yetenekleri sayesinde her zaman bir şekilde ün, para ve birçok şeye ulaşır. Kitap aslında, içinde de bahsettiği gibi edebiyatın ünlü yazarlarının "ahmak" karakteriyle yaptığı şeyi daha naif bir anlatımla yapar: Forrest Gump üzerinden ince(likli) bir ironi yapar. Vietnam Savaşı'nın eleştirisi, savaşın anlamsızlığı ve insanların üzerinde yarattığı çöküntü, siyasetçilerin ahmaklığı (Forrest Gump, çişim geldi sloganıyla neredeyse senatör seçilme
2015 251. kitabı
Bana kalırsa filmi daha efsane gibi duruyor.Tom Hanks Gump rolünde ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu kanıtlamış.Aldığı ödüller bunu zaten ortaya koyuyor.Kitabı bana göre filmin gölgesinde kalmış gibi duruyor ama okumanızı tavsiye ederim.Ben önce filmini izledim kitabı olduğunu bilmiyordum.Kitaba biraz seviyeli yaklaştım.Beklediğim etkiyi bıraktı mı derseniz bir kitapta olabilecek duyguyu aktardı.Filmi izlemenizi kitabı da okumanızı tavsiye ederim.
2021 16. kitabı
Gözden Kaçırılan Bir Figür Olarak Forrest Gump Forrest Gump, çocukluğunda 70 IQ'nun altında olduğu düşünülse de, kendine düşkün bir karakterdir. Kitapta kendisini şöyle ifade ediyor: "Ben bir embesil veya hatta bir gerizekalı olmaya daha yakınım, ama şahsen kendimi yarı zekalı veya onun gibi bir şey olarak düşünmeyi tercih ederim - bir aptal olarak değil - çünkü insanlar bir aptal olduğumu düşündüğünde, daha çok Moğol salaklarından birini düşünüyorlar – yani Moğol derken gözleri birbirine çok yakın olanlar, Çinlilere benzeyenler ve kendileriyle saçma sapan çok fazla oyun oynayanlar." Düşünüldüğünde böyle bir insanın kendisiyle barışık olması kendini gerçekleştirme düzeyinde olan ama asla fark edilmeyen bir kişilik olduğunu ortaya çıkarıyor. En nihayetinde yarı zekalı olduğunu düşünen Gump bile Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre kendi düzeyinde kendini gerçekleştirmiştir. Sevdiklerine ve görevlerine olan bağlılığı, hayatını değiştiren birçok olayı beraberinde getirmiştir. Hayatı boyunca tarihte yer almış pek çok figür ve olayla karşılaşan Forrest Gump, engelini aşan ve dünyayı maceracı bir şekilde keşfeden zihinsel engelli bir adamdır. Yaşamda yönü yoktur; her gün, ona rehberlik edecek herhangi bir plan ya da program olmadan, dünyayı daha fazla keşfetmek için zaman harcar. Forrest’ın arkadaş edinmekte zorlanması onu karşı tarafa hissettiği duyguların önüne geçilemeyen ve kasıtlı olarak içinde olup biten şeyleri bastırdığı bir duruma ittiği aşikardır. Buna rağmen kendine has düşünceleriyle, yaşadığı durumları farklılaştırmaya ve iyileştirmeye çalıştığını asla gözden kaçıramayız. İşte bu durum da bizi Fransız düşünür M. Foucault’un fikrine götürür: “Foucault'nun vurguladığı şey, bireyin kendisini eylemlerinin ahlaki öznesi olarak kurma biçimi, yani kendini geliştirme
2021 251. kitabı
Çok uzun zaman önce filmini izlemiş ve beğenmiştim. Kitabı olduğunu bilmiyordum ama bu yıl araştırıp bulunca, okumak da kısmet oldu. Filme göre çok daha fazla artısı var. Forrest'ın hayatında olan biten eğlenceli ve bir yandan da dramatik maceralara, kitapta daha fazla yer verilmiş... Ayrıca kitabın anlatım dili ve akışı da çok iyiydi. Tavsiye ederim.
run forrest run
2019 52. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2019 00:11
Aptallar, sadece aptal gibi davrananlardır diye filmin ana konusunda geçiyor kitapta bu cümleye rastlamadım :) Lakin kitapla filmi karşılaştırmak istemesemde ufak bir film hakkında şunu diyebilirim ki film daha oturaklı gerçeğe yakın bütünlü şekilde duygusal olmuş :) Kitabımız ise çok daha eğlenceli filme göre. Çünkü oradan oraya gidiyoruz. Bir futbol takımındayız bir uzayda, bir satranç turnuvasındayız bir pinponda , bir askerdeyiz bir karidesçilikte :) kitap eğlendiriyor lakin bu hızlı geçişler kompakt yapıyı bozuyor ve kısa sürdüğü için insan üzülüyor bazı bölümler için. Kitabı anlatmaya gerek yok bence fırsat bulursanız okuyun sonra da filmi tekrar izleyin :) (çünkü kitaptaki bazı yerlere gönderme var uzaya gitme gibi) Tonlarca arkadaş edinen (orangutan dahil) ve hepsine mantığına uydukça en doğru şekilde davranan forrest :) Kitabın sonu bu arada filmin sonuna göre daha duygusal ekliyeyim :(
Puan vermedi·
Filmini buyuk zevkle izledim oyunculuk gercekten enfesti ve kitabini da okumak istiyorum.Kekse once kitabini okuma firsatim olsaydi.Yine de ilk firsatta okuyacagim insallah .

Winston GroomYazar · 1 kitap
Winston Francis Groom, Jr. (23 Mart 1943 doğumlu) Amerikalı bir romancı ve kurgu olmayan yazar. En çok, Robert Zemeckis'in 1994'te bir film haline getirdiği Forrest Gump adlı kitabı ile tanınır. Film, kültürel bir fenomen haline geldi ve altı Akademi Ödülü kazandı. Ayrıca Amerikan İç Savaşı ve I. Dünya Savaşı gibi farklı konularda çok sayıda kurgusal olmayan eser yazdı. 1965-1969 yılları arasında Ordu'da görev yaptı ve Vietnam Savaşı'nda görev aldı.Ordu hizmetlerinin çoğunda Dördüncü Piyade Bölüğü'ndeydi. Yazarın romanından uyarlanarak aynı isimle çekilen “Forrest Gump” filmi 1994’te altı dalda Oscar ödülünün sahibi olmuştu. Groom, “Forrest Gump” ile tanınmasına karşın Amerikan iç savaşı da dahil olmak üzere gerçek olaylara dayanan 16 roman yazdı. Amerikalı yazarın Vietnam Savaşı sırasında bir denizciyi takip ederek yazdığı “Düşmanla Sohbetler” adlı kitabı da 1984’te Pulitzer Ödülü finalisti olmuştu.