Nisan 2017
Zeplin Yayınları
Orijinal Adı:
Frida

2022 17. kitabı
Kitabın ilerleyişi oldukça akıcı, Cristina’nın bir doktora anlattıklarını okuyoruz, Frida’nın çocukluğundan ölümüne kadar, her anında Frida’nın ve Cristinanın yanında hissediyorsunuz kendinizi,onlarla büyüyorsunuz adeta, her detayı müthiş bir zekayla kurgulanmış. Ablasını hep kıskanmış, bazen nefret etmiş, bazen ondan çok sıkılmış, bazen ona özenmiş ama hep onun yanında olmuş bir kız kardeşi görüyoruz kitapta. Okurken Cristina’ya bazen kızacaksınız, bazen üzüleceksiniz, belki de acıyacaksınız ama durup düşüneceksiniz, gerçekten, Cristina bu olayda ne hissetti acaba. Cristina’nın hisleri,düşünceleri tabi ki de tahmin olarak yazılmış ancak bunlar psikolojik açıdan oldukça güçlü. Umut dolu kitaplara...
Biyografi Edebiyat Roman
Kardeş, Rakip, Köle... Frida'nın Kardeşi
2023 25. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2023 09:36
Zeplin yayınlarının 7 kitaplık biyografi setinin 3 yıldır rafta bekleyen ilk kitabı oldu Frida. Kitabın cevirisi akıcı okumak konusunda iyi bir çeviriydi. Bazı yerlerde bir kaç kelime hatası vardı ama konu bütünlüğünü bozmuyordu. Frida'nın portrelerini seven, daha önce filmini izleyen, aforizmalarını okuyan biri olarak çok fazla alıntı yapacağım "vay bee" ne cümle diyeceğim bir kitap olacağını düşünmüştüm ama kitabı okuyunca bunu Frida anlatsaydı "vay bee" cümleleri ile dolu olurdu ancak kitabı anlatan bambaşka biri ve büyük cümleler kurarak anlatamazdı. Zira anlatıcı Frida'nın "silik ve cahil" kardeşi Cristina. Kitap Cristina'nın doktoru ile konuşmalarından oluşuyor ve tamamen kurgusal. Bir bölümde Frida'nın mektuplarını paylaşıyor, kitabın sonunda yazarın o kısımların da kurgusal olduğunu belirtmesi, beni şaşırttı. Aynı anne- babanın, aynı ortamda büyüyen çocuklarının bambaşka karakterleri olması ve popüler, ilgi odağı olan kardeşin diğeri üzerindeki etkisi, Cristina'nın ikilemleri okumayı akıcı hale getirdi. Umarım zeplin yayınlarının diğer 6 biyografisi de Frida kadar okuması kolay olur.
2023 Okuma Raporları
2018 10. kitabı
Frida hakkında ne diyebilirimki yada ne diyebiliriz? Gerçek bir kadın gerçek bir tutkun gerçek sanatçı aslında ona sanatçıda demek istemiyorum başkalarıyla onu bir tutamıyorum ayrı biri tablolarıyla aşkıyla belkide benim için tanımsız bilmiyorum ama dünyaya gelip giden harika bir kadın.
Felsefe
2020 1. kitabı
Şüphesiz her insan bir hikayedir.Ben ise bir hikayede kendimi buldum.Eğer bastırdığım duygularım ve istikrarım bir bedende bütünleşmiş olsaydı bu FRİDA KAHLO olurdu..
İlişkiler
2019 7. kitabı
Okunma: 04 Mart 2019 01:17
Yatağımın kenarına bir posterini asıp okumaya başladım bu kitabı. Her zaman asıl hikayesini merak etmiştim. Kitabın sonlarına doğru bu dünyadan geçmiş , çok özel bir kadın için içim sızladı. Kurmaca biyografi türünün en güzel örneklerinden olan bu kitabı; aşkın, acının, devrimin kadını Frida'nın hikayesini merak eden herkese tavsiye ederim!
2021 28. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 19:27
Kitabı uzun sürede okuduğuma bakmayın yaz dönemine denk geldi Bugüne kadar okumadığım için pişman oldum. Kitap o kadar akıcı bir dil ile yazılmış ki elinizden düşüremeyecek ve acaba kitap nasıl bitecek diye merak içinde kalacaksınız
FridaBarbara Mujica · Zeplin Kitap · 2017678 okunma
2026 28. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 19:54
Barbara Mujica'nın Frida Kahlo için yazdığı aslında gerçek ama biraz da kurmaca hikayeli biyografik türden kitabıdır. Frida'nın yaşadıkları tamamen gerçektir. Başına o kadar olay geldi ama yılmadı, kendini resim yapmaya adadı, resim yapmaya devam etti, kardeşi Christina ve eşi Diego'nun ihanetiyle sarsıldı, üzüldü yine de tüm bunlar onu güçlü bir kişilik olmasından da alıkoyamadı. Frida Kahlo sevdiğim ressamdı ve ona olan saygım daha da artmış oldu.
2022 43. kitabı
İlk defa, beğenmediğim bir kitabı okumuş olduğuma pişman olmadım. Çünkü; biliyorum ki bu incelememi okuyanların, bu kitabı alıp okumalarına engel olacağım. Daha önce de önermediğim kitaplar olmuştur ama bu sefer bunu bangır bangır yapacak ve bundan esef duymayacağım. Nefesini kesen acılarını, kahkahalarıyla bastırdığını; başarının doruklarına hasta bir vücut ve paramparça bir kalple ama bitmek bilmeyen bir yaşama azmiyle tırmandığını bilin sadece Frida’nın. Bugün; tabaktan nevresim takımına, duvar süsünden kitap ayracına, her yerde karşımıza çıkan çiçekli saçlı kadın.. Onun hakkında şimdiye kadar bildiklerinizle kalın, asla bu kitabı okumayın. Sadece çizdiği resimlere bakın ve kafanızdaki idole, bu kitabın vuracağı darbeye asla aldanmayın. Saçma sapan bir kurguyla Frida’yı gözünüzde küçültecek bu kitabı asla ama asla okumayın. Çizdiği resimlerin her birine tek tek bakın ve Frida’yı, kâfi olan o yolla anlayın.
2018 18. kitabı
Frida Kahlo’nun sağlık sorunları daha çocukken başladı.6 yaşındayken çocuk felci geçiren,bir ayağı topal kalan Frida,18 yaşındayken de sevgilisi Alejandro ile bindikleri otobüs bir tramvayla çarpışınca, ölümden döndü.Bir demir çubuk sol kalçasından girip leğen kemiğinden çıkmıştı. Haftalar,aylar boyunca süren zorunlu yatak seansları,alçılar,demirden korseler ve geçirdiği 32 ameliyat. Ve bunların yanında büyük bir aşk yaşadığı Diego... Sonsuza kadar onu başka kadınlarla paylaşacağını bile bile buna razı olması... Resim yapmaya nasıl başladığı,aile ilişkileri,aşk hayatı ve ölümü. ' Kitaptaki her şey kardeşi Cristina Kahlo tarafından anlatılıyor.Frida'nın hayatını merak edenler bu kitapla onu,en yakını olan kız kardeşinden dinleyebilirler. Merakla ve keyifle okuduğum bir kitaptı
2024 41. kitabı
Frida’yı okurken/inceledikçe onun acısını ve direncini hayranlıkla izlediğimi fark ediyorum; yaşadığı fiziksel ve duygusal kırılmaları sanatına dönüştürme gücü beni etkiliyor. Ancak zaman zaman Frida’nın hayatındaki acının ve dramın, sanatının önüne geçtiğini hissediyorum; sanki eserleri kadar yaşadığı trajediler de sürekli öne çıkarılıyor. Bu durum, onun sanatsal üretiminin derinliğini gölgede bırakabiliyor. Yine de ben Frida’yı, tüm kırılganlığına rağmen kimliğini cesurca savunan, acıyı saklamayan ve bunu estetik bir dile dönüştürmeyi başaran güçlü bir sanatçı olarak görüyorum.
Duygu ve Düşünce