Friedrich Nietzsche - Cosima Wagner

Joachim Köhler

Friedrich Nietzsche - Cosima Wagner Sözleri ve Alıntıları

Friedrich Nietzsche - Cosima Wagner sözleri ve alıntılarını, Friedrich Nietzsche - Cosima Wagner kitap alıntılarını, Friedrich Nietzsche - Cosima Wagner en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Seri Katil
Wagner’in ölümcül kalp krizinin pek çok sebebi vardı ve Nietzsche’nin de bunlardan biri olduğu söylenebilir.
Sayfa 181
Wagner 1876 yılında Sorent’deki o akşam gezintisinde aynı misyonerlik gayretini Nietzsche üzerinde de uygulamaya çalışmış olsa bile, bunu en geç Schopenhauer’in etkisiyle ateizmi kabul eden Nietzsche’yi tekrar kilisenin bağrına döndürebilmek gibi safça bir hayal yüzünden yapmamıştır. Bu arada, Nietzsche’nin tuttuğu notlara göre, Wagner Nietzsche’nin Vittoria Oteli’nde anlattığı ve Cosima’yı öfkelendiren yeni fikirlerini de duymuş olmalıydı. Wagner, sağır kulaklara hitap etmeyecek kadar kurnazdı. En azından Richard Wagner Bayreuth’da kitabını okuduğundan beri Nietzsche’nin ne düşündüğünü ve Nietzsche’nin nerede durduğunu biliyordu ve bu nedenle “dönek” müridini cezalandırmaktan başka hiçbir ciddi amacı olamazdı.
Sayfa 151
Reklam
Nietzsche kendinden istenileni yaptı. Sanki “Müzikte Yahudilik” kendi kaleminden çıkmış gibi, bu makaledeki Yahudi nefretini “tahsilli darkafalı” Strauss üzerine uyguladı. Wagner bir zamanlar Yahudilerin ölmekte olan Alman sanatının bedenine, onu paramparça etmek üzere el koyduğunu söylemişti; “bu bedenin eti, binlerce kurdun kaynaştığı bir yaşam çeşitliliğine dönüşecekti”. Nietzsche de teolog Strauss’u “yok ettiği sürece yaşayan, yediği sürece hayranlık duyan, sindirdiği sürece tapınan o kurtlara” benzetiyor ve “Yahudilik” yazarının yaptığı gibi tiksintisini şu tabloyla ortaya koyuyordu: “Bir ceset, bir kurt için güzel bir düşüncedir, fakat bir kurt, her canlı için korkunç bir şeydir”. Ve sonunda Nietzsche yaşam kuvvetinin savaşan temsilcisi olarak, Wagner’in “Yahudilik” risalesindeki taleplerini yerine getirmeye zorunlu hissediyordu kendisini.
Sayfa 113
Nietzsche’nin Cosima’ya kendisini Dionysos olarak tanıtması, sadece Wagner’in mirasçısı olarak onun üzerindeki hak iddiasını güçlendirmekle kalmayıp, o zamana kadar gizli kalan yapısını da açığa vuruyordu - o, kendi karşıtı olan, hem hayatın sarhoşluğunu, hem de ölümün korkunçluğunu temsil eden, hem zevk, hem acı, hem erkek, hem de kadın olan bir tanrıydı.
Sayfa 201
Yaşamak, acı çekmektir. Hayatta kalmak ise, bu acıda Bi anlam bulabilmektir.
Büyük dahiler, sıradan insanlar için anlaşılmaz ve ne yapacakları asla kestirilemez kişilerdir.
Reklam
29 öğeden 31 ile 29 arasındakiler gösteriliyor.