Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çocukta Ruhsal ve Zihinsel Gelişme

Genetik Epistemoloji

Jean Piaget

Genetik Epistemoloji Gönderileri

Genetik Epistemoloji kitaplarını, Genetik Epistemoloji sözleri ve alıntılarını, Genetik Epistemoloji yazarlarını, Genetik Epistemoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ya fiziksel dünya ussal değildir, ya da insan aklı güçsüzdür- dış gerçekliği kavrayabilmekten acizdir.
Bir genetik epistemolog için bilgi, sü­rekli kurulmanın bir sonucudur çünkü her anlama dav­ranışında, bir ölçüde yenilik de vardır.
Reklam
Duyusal-motor zeka, az çok edinilmeden dilin or­taya çıkmaması aslında gerçekten de çok çarpıcıdır. On­ dört ya da onaltı aylık bir çocukta varolan tek yapının dilin gelişebileceği düşünsel (entellektüel) yapı olduğu­nu kabul ediyorum, ancak bu yapılar doğuştan değildir­ler.
Dilin yokluğunda bile, bu çocuklarda (sağır ve dilsiz çocuklar) iyi gelişmiş bir mantıksal düşünüş vardır.
Genetik epistemoloji bilgiyi, özelde bilimsel bilgiyi, onun tarihi, toplumsal türeyişi (socio - genesis) ve özellikle de üzerinde kurulduğu kavram ve işlemlerin psikolojik kaynakları gibi temeller üzerinde açıklamaya çalışır. Bu kavram ve işlemler büyük ölçüde sağduyudan çıkarsandıkları için, kaynakları da daha yüksek bir düzeyden bir bilgi olarak önemlerine ışık tutabilir. Fakat genetik epistemoloji, biçimselleştirmeyi de -özelde dengeli düşünce yapılarına ve bazen de düşüncenin gelişmesinde bir düzeyden diğerine olan dönüşümlere uygulanan mantıksal biçimselleştirmeyi de- hesaba katar.
Psikolojinin şansızlığı, herkesin kendisini psikolog sanmasıdır.
Reklam
70 syf.
4/10 puan verdi
piaget’in temel epistemolojik bakış açısı nedir ve geleneksel felsefi epistemolojiden hangi yönüyle farklıdır? piaget’in bilgi teorisi temelde şu soruyla ilgilidir: “(gelişimsel olarak) belirli bir epistemik gerçek veya özellik nasıl mümkündür?” örneğin, mantık ve matematikte yer alan gerekli doğruların çocuğun ilk karşılaştığı olumsal
Genetik Epistemoloji
Genetik EpistemolojiJean Piaget · Birey ve Toplum Yayıncılık · 198418 okunma
Uzamsal aralık ile zamansal süre arasındaki ilişki olarak klasik hız kavramı, çocuk gelişiminde çok ileri yaşlarda, 9-10 yaşlarında ortaya çıkar.Bununla karşıtlık içinde, işlem-öncesi dönemde, 6 yaşından önce bile, bu orantıya dayandırılmayan hız sezgileri vardır.
7-8 aylık bir bebek ilgisini çeken bir nesneye doğru ilerlerken,birden nesneyle bebek arasına bir perde koyduğumuzda, bebek yalnızca nesne ortadan kalkmış gibi değil, artık ona ulaşamazmış gibi de davranacaktır. Elini çekecek, bir mendil kadar ince, zayıf olsa bile, perdeyi itmek için hiçbir girişimde bulunmayacaktır.
Mantıksal düşüncenin kökleri sadece dilde değil, fakat daha da sık olarak, yansıtıcı soyutlamayı temel olarak alan eylemlerin koordinasyonunda bulunur.
Reklam
Beth
Epistemolojinin sorunu, insan düşüncesinin bilimsel bilgiyi üretmeyi becerebileceğinin ne denli gerçek olup olmadığını açıklamaktır. Bunu yapmak için mantık ile psikoloji arasında bir koordinasyon kurmak zorundayız.
Aynı anda oluş bir ilkel sezgi değil, düşünsel bir kurulmadır.
“Psikolojinin şansızlığı , herkesin kendisini psikolog sanmasıdır.”
Sayfa 7
70 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Açıkçası kitap pek açıklayıcı bilgilere sahip değildi tabi ki eleştirecek konumda değilim ama ben örneklerin aşırı uçta olduğunu düşünüyorum okurken pek keyif alamadım.
Genetik Epistemoloji
Genetik EpistemolojiJean Piaget · Birey ve Toplum Yayıncılık · 198418 okunma
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.