Göğü Delen Adam

Erich Scheurmann

Göğü Delen Adam Yorumları ve İncelemeleri

Göğü Delen Adam yorumları ve incelemelerini, Göğü Delen Adam kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Göğü Delen Adam puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Hani sözümona bir yerlerde, bir ‘şey’lerden mahrum olanlar iyilik diye kavuşturulur ya eksiklerine. Övünülür sonra yapılan bu ‘iyilik’ ile.. Ya değilse? Ya en büyük iyilik ‘mahrumiyet’ ise? Kim bilir belki de mahrum kalamamış olmanın acısı çıkarılıyordur. Belki de.. Bazı şeyleri bilmemek daha iyidir. Bu cahillik anlamında ya da kandırılmak anlamında değil. Saflık, temizlik anlamında... Bildikçe hırslanıyor çünkü insan. Ekleniyor sırtındaki semere yükler. Kitapta çoğu modern insanın gelişmemiş diye yaftaladığı bölgede yaşayan bir adamın, medeniyetin göbeği diye övünülen Avrupa’ya bakışı anlatılıyor. Gerim gerim gerindiğimiz ‘güzellik’ ‘iyilik’ ‘modernlik’ olarak isimlendirdiğimiz şeylere; yeni, taze ve bambaşka bir bakış açısı ile yeni ve kesinlikle gerçek anlamda bir ışık tutuyor. Cüzdandakinin, bankadakinin, çevçevelettirilip duvarlara asılanların, kağıtlarla tescillenmiş olan her ne var ise hepsinin aslında sırttaki bir kambur olduğunu gözler önüne seriyor. Zaman zaman uç noktalara gidilip zorlamalar yapılmış olsa da böylesi bir tokada günümüz insanının ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202014,1bin okunma
112 syf.
6/10 puan verdi
Okuduğum kitaplar arasında en farklı olanı diyebilirim. İnsanın bir canlı makinaya dönüşmüş halini anlatıyor. Kısa ve öz cümlelerle bizlere yoğun anlatım katmış. İlk okuyuşumda soğuk bir izlenim bırakmıştı devam ettiğim için mutlu oldum. Göğü delen adam insanının eşyayı nasıl putlaştırdığına insanlar arası sevginin yitirildiğine değiniyor. Modern dünyaya nasıl ayak uydurmuşuz da kendi benliğimizi nasıl unutmuşuz ah.. Görmediklerimizi tokat gibi çarpıyor yüzümüze. . . Eğer insan çok fazla “şey”e gereksinim duyuyorsa, bu büyük bir yoksulluğun göstergesidir. . Kendimizi, yaşama sevincimizi alıp götürecek, ruhumuzu karartıp içindeki aydınlığı alacak, bedenimizle kafamızı çatışmaya sürükleyecek her şeyden korumalıyız.
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202014,1bin okunma
Reklam
112 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
"Beyaz adam budala ve kördür. Gerçek mutluluğa karşı sağırdır ve bu utancını gizlemek için kat kat örtünmesi gerekir." Göğü Delen Adam, Alman yazar Erich Scheurmann tarfindan yazılan, Samoalı bir şefin modern insan ya da "papalagi" hakkındaki görüşlerini içeriyor. Papalagi, Samoa halkının dilinde beyazlar ya da yabancılar anlamına geliyor. Çevirisi yapıldığında ise "Göğü Delen Adam" karşılığını buluyor. Ufukta beyaz bir yelkenliyle, göğü delip gelen beyazlar... Scheurmann'ın yolu da bir şekilde Samoa'ya düşüyor. Tam da Avrupa'nın tuttuğu yolun Kıta'yı bir felakete götürdüğünü düşündüğü dönemde. "Uygar" Avrupalılara bir ayna tutmak amacıyla Samoa'da tanıştığı kabile reisi Tiaveva'lı Tuiavii'nin Avrupa insanı hakkındaki çarpıcı görüşlerini not ederek, onun ağzından aktardığı orijinal bir eser, Göğü Delen Adam. Kitapta insanoğlunun ne kadar gerçekçi bir şekilde eleştirildiğini göreceksiniz. Para, hırs, bencillik, zamansızlık, makineleşme bir kabile reisinin dilinden dökülen modern insan gerçeği. Papalagi, dünyaya verdiği zararla göğü delmeyi başardı.
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202014,1bin okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Merhaba canlarım size yaşam hikayedine hayran kaldığım bir yazarın eseriyle geldim . Kitabı almamın nedeni Erich'in hayatı boyunca birçık sorun yaşaması ve her engelden başarıyla çıkması olmuştu. Kitaba çok güzel bir hevesle başladım ama biraz anlamakta zorluk çektim. . Halkının lideri olan Tuivaii gezdiği ve gördüğü bazı kabileler ve çağdaş yaşan süren toplumları gözlemleyip kendi halkına bir mektup, sesleniş oluşturuyor. Kitabın asıl konusu bı çağrıların derlemesi diyebiliriz. Kitapta çokça duyduğumuz Papalagi aslında kitabın orijinal ismi. Kelime anlamı beyaz insanlar olarak biliniyor ama çeviriden dolayı anlam Göğü Delen Adam olarak karşımıza çıkıyor. . Farklı bir medeniyetten gelen bu adam, günlük yaşamımızda bize çok normal gelen 'şeylerin' diğer insanlar için olağanüstü oluşunu anlatıyor. Dediğim gibi bazı pasajlarda altı çizilesi çok yerler olsa da genel olarak her kesime hitap eden ve anlayabileceği bir kitap değil. .
Göğü Delen Adam
Göğü Delen Adam
Erich Scheurmann
Erich Scheurmann
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202014,1bin okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Papalagi ilk sayfada yazilan gibi beyazlar ya da yabancılar anlaşılır ama sözcüğü sözcüğüne çevrilirse Göğü Delen Adam anlamına gelir. Papalagi beyaz adam'in modern dünyasına doğanın gözüyle bakan bir kızılderilinin beyaz adamlara verdiği isimdir. Ve yaşamımızı kendi gözüyle eleştirir. Hayatımızi baştan sona sorgulatacak düşündürecek önemsediğimiz şeyleri belki bir daha gözden gecirmemiz gerektiğini hatırlatan güzel bir kitap. Kitaptan yazarın içimizde kötülük olusturmaya çalışan iyilik tohumlarını yakan kötüye seslenen ve kötüyü kötülüğü elinin tersiyle itip Yaratıcıya sarılan en sevdigim paragrafı paylaşıp iyi okumalar diliyorum. "Zevklerin, sevinçlerin uzak dursun bizden, bütün zenginlikleri vahşice elinde ya da kafanda toplaman, kardeşinden daha üstün olma hırsın, anlamsız işlerin, türlü düşüncen, ne idüğü belirsiz goz boyamaların, meraklı düşüncen, hiçbişey bilmeyen bilgin bizden uzak dursun. Senin bile uykularını kaçıran, döşeğinde rahatını hozan bütün çılgınlıkların uzak dursun. Bizim bunların hiç birine gereksinmemiz yok, yeter bize Tanrı'nın bol bol sunduğu soylu güzel mutluluklar ışığının gözümüzü kamastırıp bizi yanılgıya sürüklemek yerine yolumuzu aydınlatması için yardımcı olsun bize. Onun ışığında ilerlememiz, o ışığının bizi kavraması için yardım etsin. Bu ışık birbirimizi sevmemizdir, yürekten talofa° diyebilmemizdir. (°: selam)" Talofa dostlarım hoşçakalın
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202014,1bin okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
İnsan için iki çeşit "şey" vardır. Sahip olması gereken "şey" Ve sahip olmak istediği "şey" insan sahip olmak istediği "şey"i o kadar çok arzular ki nasıl yemeden yaşayamazsa "şey"siz de yaşamayacağını düşünür. Bazen "Şey"leri elde etmek için her türlü kötülüğü göze alır. Hatta o kadar ileri giderler ki yalnızca "şey"ler uğruna birbirleriyle savaşırlar. Bir de Bütün "şey" lere "Benimdir" muamelesi yapmak vardır. Bu "benimler" insanı pençesine alır, doyumsuz bir canavara dönüştürür. Böylece asıl sahip olması gereken "şey"ler ehmemiyetini yitirir ve sahip olmak istediği "şey"lerle dünyaya hükmedeceğini düşünürken ancak sahip olduğu hiçbir "şey" in akıp giden zamanı durduramayacağını düşünmez. İnsanların farkında olup değer vermesi gereken soyut bir gerçek varsa o da zamandır. İnsanın yüksek bir arzuyla sahip olmak istediği "şey" zamanla eskiyecek hatta zamanın getirdiği yeni "şey"lere alay konusu bile olacak. Ancak insanın sahip olması gereken "şey" bu gezegen mevcudiyet de olduğu sürece hiçbir zaman eskimeyecek, değerini yitirmeyecek, insanlık için en önemli çözüm yolu olacak. Kitabın vermek istediği o kadar çok mesaj var ki dikkatimi çeken mesaj bu idi. "Şey"lerin ne olduğunu öğrenmek için okuyun derim...
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202014,1bin okunma
Reklam
798 öğeden 571 ile 580 arasındakiler gösteriliyor.