Ölümüne Troçki mi neden oldu, Stalin mi, ecel mi? Ardında böyle bir tuhaf tartışma bırakarak son bulan bir yaşamı anlatıyor Troyat. Ama Gorki yalnızca bir biyografi değil. Mezun vermeyen "üniversite"lerden doğan bir büyük yazara atfedilen etiketlerin sorgulanması da...
Gorki'nin tanıklıklarıyla el ele tutuşarak bu yazarın alabildiğine detaylı bir portresini çizen Troyat, aynı zamanda Çarlık Rusyası'ndan Sovyetler Birliği'ne uzanan bir toplumun panoramasını da gözler önüne seriyor.
"İki kişilik çatışıp duruyor içimde" diyordu Gorki, umutsuz ve kırık, inziva özlemi yaşıyan ve büyük bir öfkeyle kavganın ta göbeğinde olmak isteyen... Gorki, bu parçalardan oluşan bütünün anlatımı. Gorki, "sosyalist gerçekçi" olarak tartışmasız nitelendirilen bir yazarın, "gerçekçiliği cehennemin dibine yollamanın zamanı geldi de geçiyor" diyen yönünün anımsatılması. Ve bunların toplamında, Gorki'nin yaşamöyküsü, uzun yıllar gündemden inmeyen, ineceğe de benzemeyen "sanatçı/angajman" sorunsalına bir mim koymadır.