Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jacques Derrida ile Julia Kristeva Arasında Söyleşi

Göstergebilim ve Gramatoloji

Jacques Derrida

Göstergebilim ve Gramatoloji Sözleri ve Alıntıları

Göstergebilim ve Gramatoloji sözleri ve alıntılarını, Göstergebilim ve Gramatoloji kitap alıntılarını, Göstergebilim ve Gramatoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Her deneyim anlamın (sens, Sinn) deneyimidir. Bilince görünen her şey, genel olarak bir bilinç için olan her şey anlamdır (sens). Anlam görüngünün (phenomene) görüngüselliğidir (phenomena).
Sayfa 57 - afa
"Formalizm ve matematizmin ikincil işlevlerinden biri metafizik içinde, akıl-merkezli (logocentirique) tanrıbilimini tamamlamak ve doğrulamak olmuştur."
Sayfa 69 - Afa Yay. 1.Baskı, Ekim 1994
Reklam
"Mantık Araştırmaları’nda., Husserl, Frege’nın Sinn ve Bedeutung ayırımını reddetmektedir. Daha sonra, bu ayırım ona yararlı görünmüştür, ama onu Frege gibi anladığı için değil, anlamın en genel kapsamındaki anlam (Sinn) ile, mantıksal veya dilsel bir bildirinin nesnesi olan anlatım (signification) (Bedeutung) şeklindeki anlamın arasındaki ayırımı vurgulamak için."
Sayfa 58 - afa
"İnsana doğal olan sözlü dil (langage parlé) değildir, ama bir dil kurma özelliğidir (faculté) yani birbirlerinden ayırdedilir olan bir göstergeler sistemi...", yani tözden örneğin sesçil tözden bağımsız olan kod ve artikülasyon olanağı (possibilité)."
Sayfa 39 - afa
Dil ve yazı birbirinden ayrı iki gösterge sistemdir; ikincinin tek varoluş nedeni birinciyi temsil etmektir.
Sayfa 46 - Afa Yay. 1.Baskı, Ekim 1994
"Saussure’ün, giriştiği eleştirel çalışmanın bütün sonuçlarını çıkarmayı reddetmek zorunda kaldığı hiç değilse bir nokta vardır, bu da yerine koyacak daha iyi bir şey bulunmadığı için "gösterge" ("signe") sözcüğünü kullanmaya boyun eğdiği pek de beklenmedik olmayan o andır. "Gösteren" ve "gösterilen" sözcüklerinin ortaya atılmasının gerekçesini açıkladıktan sonra Saussure şöyle yazar: "Gösterge"ye gelince, biz bununla yetiniyoruz, çünkü gündelik dil bize bir başkasını esinlemediği için onun yerini ne ile değiştirebileceğimizi bilmiyoruz."
Sayfa 33 - afa
Reklam
"Dil/söz, kod/mesaj vb. onlarla dayanışma içinde olan her şeyi ayırımından önce, ayrımların sistematik bir üretimini, bir ayrımlar sisteminin üretimini bir "différance"i kabul etmeliyiz ki nihayet onun etkileri içinden soyutlama ile ve belirlenmiş güdülenmelere göre dilin bir dilbilim ve sözün bir dilbilimin vb. çerçevesini çizip çıkarabilelim."
Sayfa 54 - afa
"Göstergebilimin yerini tam olarak belirlemek psikologa aittir."
Sayfa 42 - afa
"Derrida’nın yapıtlarının dünyadaki etkilerine genel olarak baktığımız zaman, onun amaçlarının ve düşüncelerinin çoğu zaman yanlış anlaşıldığı görülüyor. Bunun nedeni 1972’den sonra yazılarında alışılmışın çok dışında bir biçem kullanması ve zengin göndermelerle örülü olması kadar, onun düşüncesinin geleneksel mantıkla anlaşılması olanaksız çok değişik bir mantığın ürünü olmasındadır (zaten alışılmamış biçemini de bu değişik mantık zorunlu kılmaktadır)."
Sayfa 14 - afa
Reklam
"Kesintiler, her zaman kaçınılmaz bir şekilde, çözmeğe devam ettikleri eski dokulara kendilerini yeniden yazarlar, hiç sona ermemecesine..."
Sayfa 44
"face"
"Biz, çıkış noktası olarak, dışavurumunun bedensel taraf denen duyulur (sensible) yüz ve duyulur olmayan, "ruhsal" (spirituelle) yüz arasındaki çok tanınmış ayırımı kabul ediyoruz."
Sayfa 59 - afa
Saussure’ün dil çalışmalarını "kısıtlayan" şey olarak tanıdığı, sesçil - alfabetik yazı kullanımına bağlıdır. Alfabetik yazı, gerçekten sözü temsil eder ve aynı zamanda onun karşısında kendini siler gibidir. Gerçekte, benim yapmaya çalıştığım gibi, tam saltlıkta fonetik olan bir yazı bulunmadığını ve sesçiliğin (phonologisme) bir
Sayfa 47 - afa
Tertemiz..
"Ben konuştuğum zaman, yalnızca düşündüğüm şeyden ötürü var olduğumun, bilincine varmıyorum, ama düşüncemin ve "kavramın" en yakınında, dünya içine düşmeyen, dışarı verdikçe duyduğum- anladığım (j'entends), benim salt ve özgür kendiliğindenliğime (spontanéité) dayalı gibi görünen, hiçbir aleti, aksesuarı, dünyadan almana hiçbir gücü kullanmayı gereksindirmeyen, bir göstereni de muhafaza ettiğimi biliyorum."
Sayfa 40 - afa
"Derrida, metafizik düşüncede (‘présence’ felsefesinde) konuşan ses (la phonie) logos ile dolaysız yakınlıkta bulunduğundan, ayrıcalıklı bir konumu olduğuna işaret etmektedir."
Sayfa 32 - afa
47 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.