Ekim 2018
9786052006443

Okuyamama Hastalığından Mustaripler İncelesin
2019 1. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2019 14:02
Kitabı 1 günde bitirdim. Oldukça akıcı ve sade bir dille yazılmış, ama tek numarası bu değil. Konu sizi bir karadelik gibi içine çekiyor. Evlilik programlarına seyirci olarak katılan bir genci anlatıyor. İşsizlik dönemlerinde hepimizin yaşadığı iş görüşmeleri ve sosyal medya çok çok iyi yansıtılmış. Televizyon dünyasına eleştiri niteliği taşıyan da bir sürü şey. Son zamanlarda “Reading Slump” diye tabir edilen “Okuyamama hastalığı”na tutulmuştum ve 3-4 kitabı yarım bırakmıştım. Bu kitap bana o kadar iyi geldi ki. “Damla’nın çok güzel gamzeleri vardı: İki mükemmel çukur; hiçbir meteor, hiçbir gezegene böyle nizami çukurlar açamazdı. Hani ölsem, “Beni o çukurlardan birine gömün, diğerinin de üstünü örtün, başkası girmesin,” diyebilirdim. Gülmüştü bir fotoğrafta. Hiçbir çizgi film kahramanı böyle tatlı gülemezdi. O gülüş için ben ölebilirdim mesela. Sonra bir gözleri vardı; keşfedilmemiş bir mağaradaki yemyeşil su. Suyun içinde de siyah, güzel bir balık: Kocaman ve insanı hipnotize edercesine yüzen… Teni desen, Sevimli Hayalet Casper…”
Televizyon
·224 syf.·
2019 89. kitabı
Üniversite mezunu Cengiz'in yerin dibine girdiği daha sonra göğün 7. katına yükseldiği bir hayat hikayesini anlatıyor #y:43700.. Bu incelemeye minik bir bahçede yazmaya başladım içinde mısır, fasulye, domates, salata olan.. Kitapta kimi zaman olaylar aynı olmasa da yaşadığınız duyguların aynısını görüyorsunuz. Üniversiteden sonra en çok çalışmak istediği şirkete başvuran Cengiz ve sonrasında kendini evlilik programında bulan bir fenomen karşılıyor sizi. Hayatın çetrefilli yollarında yürütüyor ilk başta. Sonra değişik ara yollara sokuyor ve sonunda çıkmaz sokak! İşte tam bu sırada talih yüzüne gülüyor.. Hiç sıkılmadan, ne olacak diyerek okudum. Yalın dil, akıcı olaylar kitabı bir an önce bitirmemi sağladı. Bir buçuk günün sonunda bitirdim. Keşke dediğim tek şey kitabın bitmeyip devam etmesini istemekti.. Tavsiye ederim, iyi okumalar :)
2019 118. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2019 01:03
Öncelikle ana karakterle adaş olmamız kitap için olumlu bakmamı zaten sağlamıştı. Küçükken keşke Cengiz isimli bir futbolcu olsa da onun ismi yazılı formayı alsam diye hayal kurardım, o olmadı. Neyse konumuz o değil. Ana karakteri ile adaş olmak kitapla oturup çay içmeme fırsat verdi. Böyle diyorum çünkü, kitap evlilik programlarına tadında, güzel dille eleştiriyor. Ayrıca yazarın dili, olayın içine çekişi, gayet başarılı.
2019 13. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2019 21:15
Yine çok keyifli bir okuması olan güzel bir kitabı bitirmiş olmanın huzurunu yaşıyorum. Yazarın okuduğum ikinci kitabı, ilk kitabı da yine çok beğenerek okuyup bitirmiştim. Kendine has anlatımı (diyorum çünkü her iki kitabı da baş karakterin ağzından gayet samimi bir dille anlatılmış ) ile yine gerçek hayatta ve günümüzde olagegelen olayların irdelenerek perde arkasında aslında neler olduğunu biraz da mizahi bir akış ile anlatılması çok hoşuma gitti doğrusu. Evlilik programları başta olmak üzere, reyting uğruna dönen dolapları, kamera arkasındaki işleyişi bir bir anlatan yazar aynı zamanda aile kavramını da bu konularla iç içe işliyor kitabında. Ben çok beğendim. Her yazdığını okuyacağım sanırım bundan böyle .
2020 29. kitabı
Okunma: 17 Mart 2020 22:41
Guguk Doruk Kirezci Cengiz acayip komik ve şanssız bir karakter. Başına neler geleceğini ve neler yapacağını kestirmek oldukça zor. Hikayesini okurken gülüp düşünüyorsunuz. Hayatınıza bir mola getirecek eğlenceli güzel bir kitap bence. ''Babam geçmişte, 'Sigara almaya gidiyorum,' diyerek evden çıksaydı ve yıllar sonra da bir köprünün altında cesedi bulunsaydı- evet, biliyorum, bu acı bir olay- en azından benim için 'babam' olarak kalırdı. Onu güzel anılarla hatırlar, arkasından ağlar ve onu hiç unutmazdım. Anısını da hayatımın sonuna kadar yaşatmak için çabalar ve 'dedeniz' ile başlayan cümlelerle çocuklarıma aktarırdım.'' Televizyonun şaşalı dünyasından evlerimize sızan sahte dünyaların altında yatanları gün yüzüne çıkarıyor. Göz kamaştıran yaşamların mutlulukları yuttuğunu bir kez daha fark ediyorsunuz. Dili kendini okutturan ve elinden bırakmak istemeyeceğin bir dil. Her türlü kendini okutturacak cinsten bir kitap ortaya çıkmış.Hikeyenin akışından dolayı, komedi unsuru son sayfalara doğru azalsa da büyük bir kısmı hüzün yüklü. Okumanızı öneririm,genç bir yazar mizahi ve ironiyi hüzünle iyi harmanlıyor. Keyifli okumalar Gürbüz Deniz
2019 16. kitabı
Herkese merhaba. Çok severek ve acayip merak ettiğim bir kitaptan bahsetmek istiyorum sizlere. İnanın bu kitap da her sayfasını çevirdiğinizde "acaba ne olucak?" sorusunu binlerce kez kendinize sorucaksınız buna eminim. Guguk kitabımızda Cengiz adında bir karakterimiz var. Cengiz su ürünleri mühendisi ve bu hayattan tek istediği şey "Kardelen Ton" şirketinde çalışmaktır. Ama bir yandan da seyirci olarak gittiği bir evlenme programı var tabi. Kitap genel olarak çok güzel bir şekilde günümüzün en büyük sorununu ele alıyor. Okurken yabancılık çekceğinizi sanmıyorum. Belki bazılarınız okuduğunuzda şaşıracaksınız ya da şaşırmayacaksınız evlilik programında yaşananlara. Yazarın gerçekten akıcı bir dili var. Çok severek okudum ben. Okurken her sayfasını çevirdiğimde meraklar içindeydim. Elimden bile düşüremedim. 1 gün içinde elime aldığım gibi bitirdim. Bu kitabı çok sevdim. Kesinlikle alıp okuyun. Kitaplığınızda yer açın. Tavsiye ediyorum herkese. Mutlaka okuyun.
2020 5. kitabı
Selamlar,sevgiler dileyerek mutlu bir akşama doğru ilerlerken saatler;geride kalan Mart ayı biten üç kitap ile: Stefan Zweig/Geçmişe YolculukHeather Burch/Ağlayan SöğütDoruk Kirezci/Guguk Kuşu Nisan ayına güzel umutlarla merhaba diyorumOkuduğum kitapların üç'ü de birbirinden farklı kimyası,kurgusu,öğrettikleri ve yaşattığı duygular ile çok keyifli bir ay yaşamama sebep oldu.Ben bu akşam biten işler sonrası #gugukkuşu yorumu ile geldim sizlere Konusu itibari ile oldukça tanıdık bir temadan ilerliyor kitap.Bir döneme damga vuran,her kanalda birbirinin aynısı evlilik programlarının arka planında ki oyun ve kurgularını kendine has bir dille buluşturuyor yazar.Oldukça samimi bir anlatıma da sahip olduğu için hiç mi hiç sıkılmıyor,sonra ki sayfada ne olacak merakı ile okumaya devam ediyorsunuz Cengiz, nam-ı diğer 'Cengo' ana karakterimiz.Su ürünleri mühendislik bölümünden mezun olan Cengiz'in yegâne hayali Kardelen Ton isimli şirkette çalışmak lakin öyle aksilikler,trajikomik biçimde ilerleyen talihsizlikler yaşıyor ki karakterimiz hem gülümsüyor hemde evlilik programlarına ücreti karşılığı yorumcu,izleyici olarak uzanan hikâyesine kapılıp gidiyorsunuz.Peki ya adaylar arasında kimi görseniz deliye dönerdiniz 🤏şu kadar bir spoi bile veremeyecek oluşum,kitabın olay kurgusuna olan bağlılığımdan canlarım yoksa kendimi zor tutuyorum şu oldu,sonra bu yaşandı aaa yetmedi böyle oldu! Dememek için Yazarla ilk tanışma kitabımdı guguk kuşu ve diyebilirim ki; hızlı okunsun,beni sıkmasın,gülümsetsin hepsi bir arada olsun o zaman okuyacak olanlara hayırlı olsun diyerek veda ediyorum kitap dostlarım. Sıra da #debbiemacomber #bahçemdeyeşerenumutlar kitabı var.Nisan ayının ilk kitabı Yeniden görüşene değin kendinize çok iyi bakın,evde kalın,sağlıkla ve kitapla kalın
2018 87. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2018 01:24
Guguk için yazmaya çalıştığım ikinci yorum denemem.. Bu sefer silmeden yazacağım.🤤 Son bir itiraf: Ben kitabın adını Guguk Kuşu zannediyordum fakat sadece Guguk imiş.. inşallah ortamlarda o kuşu eklememişimdir.. Her yorumunu yazmakta zorlandığım kitaplar gibi önce kokusundan değineceğim.. Cengiz abimiz kendine münhasır bir adam üniversiteden mezun olmuş, kendince yakışıklı ama bir o kadar da işsiz.. Ailevi sorunlarının yanına bir de parasızlık eklenince bir evlilik programında gedikli seyircilik yapmaya başlıyor. Hani şu televizyonda gördüğünde "Bunlar kesin para alıyor." Dediklerimizden.. Neyse efendim bir gün bir olay oluyor ve Cengiz Veziroğlu bir gün herkesin olacağı gibi "15 dakikalığına" fenomen oluyor. Ama ne fenomen.. Kitap çok eğlenceliydi özellikle seçilen isimler senin benim bildiğimiz isimler bunlar çok yabancı değiller bize.. siyah bir kutunun ardında açılmayı bekliyorlar sadece yanımızda oturmak için.. Kitabının anlatımı oldukça sürükleyici ve eğlenceli olmasının yanı sıra çok ciddi bir toplum eleştirisi vardı. (En azından bana göre vardı.) Günümüzde  fenomen olmanın ne kadar kolay olduğu, insanların fenomen olmak için kendilerinden ne gibi tavizler verebileceği, ne kadar aşağı düşeceklerini yazarımız traji-komik bir şekilde suratımıza çarpıyor.. Kitabın anlatımı oldukça sürükleyici olmakla birlikte naçizane görüşüm yazarın dilinin ilk kitaba göre daha fazla oturmuş olduğunu görmekti.. biliyorum üçüncü kitapta okumalara doymayacağım.. Kitaba puanım: 5/5
2019 12. kitabı
Öncelikle kitabın akıcı bir dille yazıldığını söyleyebilirim.Olaylar arası geçişler hızlı, insanı sıkılmadan içine çeken türden.Kitap bana çok modern geldi.Yani sadece klasik okumayı sevenleri hayal kırıklığına uğratabilir.Günümüzde sık sık karşımıza çıkan evlilik programlarının arka perdesini bizlere sunmuş geneli itibariyle aslında.Baş karakterimiz Cengiz'in yaşadıkları durumlar ise hepimizin başına gelebilecek olaylar.Bu yüzden baş karakteri çok kolay hayal edebiliyorsunuz.Okumanızı tavsiye ederim alışılmışın dışında bir kitap.
2023 8. kitabı
Okunma: 18 Mart 2023 10:23
Uzun zaman sonra Doruk Kirezci okumak güzeldi. Biraz Uyusam Düzelirim'i unutmuş değilim ve Bilge'yi hâlâ iyi hatırlıyorum. Guguk'ta yazarımız ilk kitabını andıran bir anlatım tarzıyla hikâyesini anlatıyor: hızlı, bir çok olayın yaşandığı ve açık, duru bir anlatımın kullanıldığı Guguk meramını çok iyi anlatıyor. Doruk Kirezci en azından bu iki kitabında belli ki zaafları, bağımlılıkları olan ya da bu bağımlılık ve zaafları büyüten karakterleri anlatıyor. Doruk Kirezci'nin öncelikle övülmeyi hak eden ilk yönü, bence kitabın olaylarla dolu olması. 'Edebiyat yapmaya' çalışmıyor yazarımız, onun anlatmak istediği bir hikâye var ve o da bu hikâyeyi anlatıyor. Bu hikâyeyi anlatırken tutturduğu hız kesinlikle kitaba uygun bir hız. Çok olay var, çok karakter var ve bunlar asla derin değiller ancak hikâyenin akışına uygun düşen bir derinlik de taşıyorlar. Bence iki kitap da gayret göstermenin, çabalamanın ve bu çabanın insaniliği içerisinde insan olmanın ne olduğunun gösterilmesi anlamına geliyor. Bilge de Cengiz de kendilerini aşan koşullar içerisinde kendilerini zehirleyen, yok eden, çürüten olay ve durumlarla karşılaştıkça seçimler yapıyor ve o seçimlerin sonuçlarıyla karşılaşıyorlar. yani, yaşıyorlar. İşte 'guguk' da 'biraz uyusam düzelirim' de bu yaşama gayreti içerisinden iki insanın hikâyesi. Yazarın hikâyesini anlattığı çizginin edebiyatın kıyıları olduğunu da söylemek isterim. Karakter yaratabilmek, onun kanlı canlı hale getirebilmek ve bir de bunu edebiyatın kendi yollarında, alanlarında gerçekleştirebilmek kolay değil, herkes başaramıyor bunu. Doruk Kirezci'nin dolaştığı yerler edebiyatın dışı asla değil, kesinlikle kendine özgü, kolay ama asla kötü olmayan bir üslûp içerisinde cümleler kurarak bir anlatım tarzı oluşturmaya başladığı söylenebilir. Bir çok olayın

Doruk KirezciYazar · 6 kitap
Doruk Kirezci, 1983 yılinda Edirne'de doğdu ve yine orada yaşıyor. Evli. Mercan isimli bir kızı var. Kariyer hedeflerinin ilki: iyi bir baba olabilmek. Yazabildiği sürece yazmak, hep okumak ve kızına miras olarak kitaplar bırakmak istiyor. Biraz Uyusam Düzelirim (2018) onun ilk romanı ve ilk göz ağrısı. Guguk (2018) ikinci romanı. 2020 yılında yedi büfecinin öyküsünü barındıran Büfeler ve İnsanlar isimli öykü kitabını yazdı. 2022 yılında ise Daha iyi Günlerim Olmuştu isimli romanı yazdı. Kitapları elden ele dolaşsın, en ücra köşelere kadar ulaşsın istiyor. Doğayı ve diğer canlıları zaman zaman insanlardan daha çok sevdiği için kendine doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği gibi hobiler edindi.