Puan

8.310 üzerinden
5,6bin kişi
2024 3. kitabı
Okunma: 09 Mart 2024 12:02
Romanımızın ana karakteri olan Muhsine Hanım, kendi geçimini sağlayabilmek için iş aramaktayken annesinin dostu olan Ayşe Hanım vasıtasıyla bir köşke hizmetçi olarak gider. Fakat bu köşk söylenenlere göre cinli, perili bir köşktür. Muhsine Hanım, bu köşke geldikten sonra bu söylentilerin gerçek olduğunu öğrenir ve karakterimizin etrafında olay örgüsü dönmeye başlar.
İnceleme
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · Palet Yayınları · 201518bin okunma
2025 12. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2025 14:07
Yer yer güldüm, yer yer gerildim ama elimden asla bırakmak istemedim. Sonunda cidden şaşırttı. Gerçekten çok ama çok güzeldi. Reşat Nuri Güntekin Gulyabani
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · Palet Yayınları · 201518bin okunma
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
2024 11. kitabı
Okunma: 25 Mart 2024 08:52
Rahmetli Kemal Sunal’ın rol aldığı Gulyabani teması olan Süt Kardeşler filmini yediden yetmişe herkes izlemiştir, halen de izlediğinde aynı tadı almaktadır. Kitabı okumaya başladığımda film ile bağlantısı var mı diye düşünürken okuduğumda benzer yanları olduğunu fark ettim. Kitapta Muhsine Hanım’ın genç bir kız iken hizmetli olarak gönderildiği Yediçobanlar Çiftliğine daha varmadan yolda faytoncunun anlattıkları ile tüyleri diken diken olur. Anlatılanlar karşısında Muhsine Hanım’ın korkunun yanında merak duygusu da uyanmıştır. Çiftliğin hanım ağası bu cin ve perilerden delirmiştir ayrıca çiftlikte çalışan iki tane daha hizmetçi vardır. Tabi asıl karakter olan Ahu Baba ismiyle boyu minare kadar uzun olan Gulyabani… Bazı gecelerde ortaya çıkıp ahaliyi korkuttuktan sonra ortadan kaybolur. Muhsine çiftliğe vardığında kendisine ilk başta nasıl davranması gerektiği öğretilir. Yatarken saçların örgüsünü açıp beyaz gecelik giyecek, boynunda takılı olan muskayı ne olursa olsun boynundan çıkarmayacak, camdan dışarı bakmayacak, yasaklanan odalara girmeyecek, gece kesinlikle dışarı çıkmayacak… Tabi bunların yanında Muhsine’ye bir de görev verirler; ağaçların dibine cinler ve periler faydalansın diye şerbet dökecektir. Olur da Muhsine bunu yapmayı unutursa cinlerin ve perilerin kendisini boğacağını da tembih ederler. Bundan sonra Muhsine’nin gözleri gördüklerine kör, kulakları duyduklarına sağır olur. Ama Muhsine’nin içerisindeki merak hiç dinmemiştir. Buraya kadar kitabın içeriğinden az çok bahsettim bundan sonra siz okuyucuların merakına kalsın. Okurken Süt Kardeşler isimli filmden kesitlerin gözünüzün önüne geleceği bu kitabı bitirdiğinizde yüzünüzde tebessüm oluşacağından eminim. Keyifli okumalar dilerim…
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202518bin okunma
·144 syf.·
2024 31. kitabı
Gulyabani - Hüseyin Rahmi Gürpınar Evet yoğun bir dönemde okuyabileceğim kitaplara yönelmişken Hüseyin Rahmi Gürpınar okumak çok iyi geldi. Bol bol gülümsemeli eğlenceli bir kitap okudum. Cadı kitabından sonra Gulyabani yi okumam lazımdı zaten, bu yoğun dönemde Gürpınar'ın diğer kitaplarıyla okuma durgunluğuna girmeden okumaya devam edebilirim. Cadı kitabı incelemem için buyurunuz ----> #237206124 Bir haminne (hanımnine) nin mektubuyla cinli, perili, gulyabanili bir hikaye yazan Gürpınar; yine döneminin batıl inançlarının mizahi bir şekilde topluma öğretici bir üslup takındığını görüyoruz. Okuyucuyu bilinçlendirmeye, boş inançlardan ve çağdışılıktan uzaklaştırırken haminneye olan cevabında da böyle varlıkları hiç görmediği için ne kadar güç bir vazife yüklediklerini de belirtir. Kitap içeriğini incelememde anlatmayan biri olarak beğendiğim yönlerine geçeyim. Maniler, diyaloglar, halk ağzının kullanımı, 1913 İstanbul insan yaşayışına tanımlamaları çok hoştu. Cadı kitabını özellikle orijinal metinden okumuştum incelemesinde belirttiğim gibi TDK sitesinde pdf olarak paylaşmış ki diğer Hüseyin Rahmi Gürpınar eserleri de mevcuttu. Ne kadar her sayfanın altında o sayfadaki osmanlıca kelimelerin çevirisi mevcutsa da okumamı yavaşlattığı için bu sefer günümüz Türkçesini tercih ettim. Diğer kitapta dilin o hali diyaloglara daha bir eğlence ve sevecenlik kattığı doğru. Başka bir zaman orijinal halinde de okumayı düşünüyorum açıkçası. İncelememde bahsetmek istediğim bir diğer konu kendimce yaptığım bir okur analizi. Bu platformdaki puanlama ve incelemelere göz gezdirdiğimde benim yaşıtım ve üzerindekiler kitabı çok beğenerek 10/10 puan verirken, daha genç arkadaşlar düşük puan verip beklentilerini karşılamadığını belirtmişler. Yüzyıllık Yalnızlık sunumumda da bahsettiğim
Türk Edebiyatı Klasikleri
2025 1. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 19:51
Kitabı incelemeden önce, bu kitabın giriş kısmından ve bu kitabın yazılış amacından biraz bahsetmek isterim, çünkü güzel bir amaca hizmet ediyor aslında. Okurlarından bir hanımnine'nin isteği üzerine yazılmış bu kitap. Hüseyin Rahmi Gürpınar'a gelen bir mektupta 'İşte sizden bu okuma yazma bilmeyen hanımninelerin sohbet meclislerinde okunacak bir hikaye yazmanızı istiyorum. Mevzuunuz esrarengiz cin, peri, gulyabani olacak. Kitap Muhsine Hanım'ın perili bir köşke, bir akrabası zoruyla hizmetçi olarak sokulması ile başlıyor. kitabın ilk yarısı son yarısına göre biraz sıkıcı gelmişti bana ama yine de genel olarak akıcıydı. Muhsine Hanım'ın köşkte yasadıkları, cinler, periler zaten olayları içine çekiciydi. Fazla spoiler vermek istemiyorum ama herkesin bildiği süt kardeşler filminin genel mantığı ile orantılı kitap, fakat olay örgüsü tamamen farklı işlenmiş, cinler ve perilerle dolu olaylar sonunda olayın aşk hikayesine bağlanması bence güzel olmuş. Genel olarak akıcı ve güzel bir hikayeydi. Ayrıca bu kitap ile birlikte Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Doğaüstü varlıkları ve bu tarz olayları işleyiş tarzını beğendiğimden, Efsuncu Baba ve Cadı gibi daha birçok kitabını da okumak için yol açtı diyebilirim.