Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Günümüz Meselelerine Fetvalar 4 Cilt Takım

Halil Günenç

Günümüz Meselelerine Fetvalar 4 Cilt Takım Gönderileri

Günümüz Meselelerine Fetvalar 4 Cilt Takım kitaplarını, Günümüz Meselelerine Fetvalar 4 Cilt Takım sözleri ve alıntılarını, Günümüz Meselelerine Fetvalar 4 Cilt Takım yazarlarını, Günümüz Meselelerine Fetvalar 4 Cilt Takım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hazreti Muâviye (Radıyallâhu Anh) Hakkında
Soru 36 - Muâviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Onu savunan olduğu gibi lanetleyen de vardır. Bu adam nasıl bir zattır, sahâbi sayılır mı? CEVAP: Muâviye (ra) 'hı sahâbe olduğunda şüphe yoktur. O, İslâm'a karşı büyük mücâdeleler veren Ebû Süfyan'ın oğludur. Babasından gizli olarak müslüman olmuştur. İmâm Nevevi onun hakkında şöyle diyor: "Muâviye (ra) Hudeybiye günü müslüman oldu. Ve müslümanlığını anne ve babasından gizli tuttu. Peygamber (sav) ile birlikte Huneyn savaşında bulundu. Peygambere gelen vahyi yazan kâtiplerden biriydi." Hz. Peygamber'den yüzaltmışüç hadîs rivâyet etmiştir. Buhâri ile Müslim bunlardan dört hadîs üzerine ittifâk etmişlerdir. Ayrıca Buhâri dört, Müslim de beş hadîsini ayrı ayrı rivâyet etmişlerdir. O, bazı hadîsleri sahâbelerden rivâyet ettiği gibi, bazı sahâbeler de ondan hadîs rivâyet etmiştir. Ebû Bekir (ra) onu Şam'a vali olarak tayin etti. Ömer (ra) ve Osman da Şam'da vali olarak bıraktılar. Peygamber (sav) kendisine şöyle dua etmiş: "Allah'ım onu yol gösteren ve hidâyete eren bir kimse kıl." Vefat etmeden önce, Peygamber'in kendisine hediye ettiği bir elbiseyle kefenlenmesini vasiyet etti. Peygamber'e o kadar âşık idi ki, kendisinde olan Peygamber'e ait üç tırnak parçasının vefatından sonra ufalanıp gözüne ve ağzına konulmasını vasiyet etti. "Bunu yapın ve beni Erhamü er-Râhimîn'e bırakın" dedi.
c.1, s.54,55, Soru 36
Bir kızla evlenmeyi düşünmek ve nişanlanmak evlenmek mânâsında değildir. Bunun için kişinin nişanlısıyla gezip dolaşması ve onunla yalnız kalması kesinlikle haram ve büyük bir vebaldir. Peygamber (asm): "Herhangi bir kimse, bir kadınla yalnız kaldığı takdirde mutlaka onların üçüncüsü şeytandır." buyurmuşlardır. Bir çok nişanlılar, tenha yerde yalnız kaldıklarında istenmeyen ve meşru olmayan bir takım menfî neticeler meydana gelmekte ve sonunda herhangi bir nedenle nişan da bozulmaktadır. Geride kalan şey vebal ve iffetsizliktir. Bunun için dinini, dünyasını ve şerefini düşünen kimseler, meşru olmayan bu gibi şeylere dikkat etmeleri gerekir. (el-Fıkh'ul-İslâmî ve Edilletuha, 7/25; Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, II/112)
Reklam
Bir kimse hıristiyan, yahudi ve mecusîlerin bayramını kutlar, ona tazim eder veya o günde yaptıkları yemeği pişirirse mürted olur.
Sarık konusunda da hadis kitaplarında birçok haber gelmiştir. Bunların ekserisinde Hz. Peygamber (sav)'in başına sarık sardığı ve bunun değişik renklerde olduğu belirtilir (41). Bazılarında da bu hadisler pek kuvvetli değildir. Rükâne (ra) Peygamber (sav) ile görüşmüştür. Rükâne der ki: “Resûlüllah (sav)’in şüphesiz bizimle müşrikler
Sayfa 179 - Yasin Yayınevi, Cilt 2
Şu hadislerde Hz. Peygamber (sav) açıkça sakalı uzatmayı ve bıyığı kısaltmayı emretmiştir: “Bıyığı kısaltınız (veya kazıvınız), sakalı uzatınız” (38). “Hz. Peygamber bize bıyıkları kısaltıp sakalları uzatmamızı emretti” (39). “Bıyıkları kırpınız, sakalları uzatınız. Mecusîlere muhalefet ediniz” (Müslîm). “Bıyıkları kesiniz, sakalları uzatınız” (40). “Müşriklere muhalefet ediniz. Sakalları çoğaltınız, bıyıkları kesiniz” (Buhâri). “Bıyığından almayan bizden değildir” (Nesâî. Tirmizî). Peygamber (sav)'in bu emirleri sakalın İslâm'ın bir şiari olduğunu ortaya koymaktadır. Zaten öyle olmasaydı müctehid imamlar sakalın kesilmesine haram demezlerdi ve Peygamber onu emretmez, sadece kendi uzatmakla iktifa ederdi. Oysa görüyoruz ki Resûlullah (sav) sakalı uzatıp bıyığı kısaltmayı birçok hadisle emretmiştir. 38 Tirmizî, Edep, 6 39 Ebu Davud Terccül, 6 40 Buhârî. Libas, 65
Sayfa 178 - Yasin Yayınevi, Cilt 2
65 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.