Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü

Murat Bardakçı

Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü Gönderileri

Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü kitaplarını, Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü sözleri ve alıntılarını, Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü yazarlarını, Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"...orduyu seferber etmek için her türlü istidâdı yapıyoruz da, neden her köyde iyi bir mektep açmak, her köye yeni hayat, yeni harman makinesi vermek, mühim yolları bir an evvel açmak, uzak yerlerin mahsulâtını otomobillerle nakletmek için büyük himmetler gösteremiyoruz? acaba milletin fikren, iktisaden yükselmesi adalar'ı almaktan daha elzem mıdır? acaba bugünkü sermayenin iki-üç misli artması bir harp kazanmaktan daha kıymetsiz mıdır? bizim milletin yükselmesindeki ehemmiyete kavî imanımız olmadıkça her türlü siyasi muvaffakiyetlerin, buz üstüne yazılan yazıların geçici olacağına eminim..."
26 Ekim 1914Kitabı okudu
Behiye Sultanın Saltanat Hakkında düşünceleri
Bugün bu mektubu hür Fransa'nın toprağında, Türk milletine karşı gösterdiğimiz haksızlıkların pek tabii bir neticesi olarak çıktığımız hudud haricinde yazıyorum. Memleketimizde olsa idim, ailem tarafından bu kağıt üzerine maaşım kesilir ve kapıma iki süngülü konularak bir siyah maymun musahip tarafından ihtilâttan menolunduğum haberi gelirdi. Cenabı hakka şükür, iki odalı apartmanımda kimse asker koyamaz. Yaşasın cumhuriyet.
Sayfa 132Kitabı okudu
Reklam
Hemen zâbitan hastahanesini kısmen gezdim. İslam kadılarının baktığı yerler ne kadar temiz. Ah! Kadınlık, seni ne zaman layık olduğun mevkiinde göreceğim?
Sayfa 108Kitabı okudu
11 - Muhacirler meselesi bir felaket. Topların nakli için zavallıların öküzlerini de almışlar. "Keşke Rus elinde olup şehid olsa idik!" diye bağıranlardan gece gündüz kadın, çocuk vaveylası! Ah Enver! Ah! Bu kış seferini ta'cil etmek, sonra da bu parlak taarruzda 9. Kolordu'yu dörtnala kaldırmakla yüz bin masumun kanına girdin! Allah seni affetsin.
Bu halde Türk kadınlarına yalnız ev hizmetçiliği veren kara cahillerden iğreniyorum, nefret ediyorum. Yok! Yok! Kadınlara erkek gibi yaşamak ve iş görmek hakkı verilmedikçe memleketimizde ve bütün şarkta refah ve saadet, hürriyet ve istiklal kalmayacağına emin olmak zamanı gelmiştir, geçmek üzeredir. Buna bütün ruhumuzla iman edelim ve ona göre çalışalım Hafız Hakkı Paşa'nın Sarıkamış Günlüğü Sf.39
Ben eminim ki Türklük ve İslamlık, kadınlarına insanlığa mahsus bilumum hakları vermedikçe hiç bir zaman bahtiyar olmayacaktır.
Reklam
Seni biz bırakmayacaktık fakat gittikçe özü kuruyan bir ağaç gibi dallarımız, budaklarımız kendiliğinden kopmaya başladı. Hastalığı dallarda sandık, çırpındıkça kırıldık. Şimdi evet, belki şimdi hastalığımızı anladık, içimizde pek kuvvetli hayat saklı duran özü tedaviye başladık. Bir kere bugünü evlâtlara okutalım, bir kere elimizdeki tarlaları canlandıralım. Çok değil, milletimizinin onda birine Türklük kuvvetini, millî vicdanı hissettirelim, o zaman biz yine geleceğiz. Büyükbabalarımızın atlarını sulattığı o Zemzem suyuyla biz de yüzlerimizi, gözlerimizi yıkayacağız.
Orduyu seferber etmek için her türlü istidâdı yapıyoruz da, neden her köyde iyi bir mektep açmak, her köye yeni hayat, yeni harman makinesi vermek, mühim yolları bir an evvel açmak, uzak yerlerini mahsulâtını otomobillere nakletmek için büyük himmetler gösteremiyoruz? Acaba milletin fikren, iktisaden yükselmesi Adalar'ı almaktan daha elzem midir? Acaba bugünkü sermayenin iki-üç misli artması harp kazanmaktan daha kıymetsiz midir?
Yaşamak için kuvvetli olmak lâzımsa, yaşamak için kuvvetli bir ordu, kuvvetli donanma lâzımsa bu yeni ordu, bu yeni donanma için fikren, iktisaden kuvvetli bir millet lâzımdır.
Enver Paşa’nın Mustafa Kemal Paşa’ya mektubu
... Şimdi sen, ben başta olmak üzere arkadaşların memlekete gelmemesini istiyorsun değil mi? Sebep de güya bizim gelmemizle memlekette bir ikilik çıkacak diyorsun, öyle mi? Halbuki ben ve arkadaşlarım o kanaatdeyiz ki , eğer biz memlekette bulunsaydık, belki de bugün devam eden lüzumsuz tazyiklere hiç hâcet kalmayacaktı. Çünki herkes görecekti ki, tazyik edilenleri aleyhinize teşvik değil teskîn edecek ve daha kolaylıkla birlikte yürütecektik. Maamafih, şimdilik Moskova'da bulunarak hâriçten yine memlekete yardım etmekte devam ettiğimizden gelmiyoruz. Fakat bunu da itiraf etmemiz lâzım gelir ki, hiçbir sebeb-i kanunî olmayarak memleket hâricine nefi ' şeklineki arzunuza ilelebed tahammül bize hakikaten pek ağır va sefilâne gelir. Maamafih, vatan için buna şimdilik katlanıyoruz. Binâenaleyh, hariçte kalmanın maksad-umûmîmiz olan başta Türkiye olmak üzere kurtarmaya çalıştığımız İslâm âlemi için fâidesiz ve belki de tehlikeli olduğunu hissettiğimiz anda memlekete geleceğiz. İşte, bu kadar! (16 Temmuz 1921'de Moskova'dan gönderdiği mektuptan).
Reklam
Ben eminim ki Türklük ve İslamlık kadınlarına insanlığa mahsus bilumum hakları vermedikçe hicbir zaman bahtiyar olmayacaktır.
Şeriatten bahsediyorsunuz. Cüm lemiz şeriate hürmet eder ve tâbi oluruz. Fakat şeriati bilen kim? Müfti, şeyhülislam kim? Şeriati kendi menfaatine âlet etmemeli ve şeriati yalan yanlış tefsir ve izah etmemeli. Burada şeriati bilen adamlar sizin iddianızın aksini söylüyorlar. 31 Mart V ak’ası gibi kanlı bir facia da şeriat namına çıkarılmıştı. Millet sevineceği esnada acı bir vak’a çıkmıştı.
Sayfa 140 - Türkiye iş bankasıKitabı okudu
Enver ile Hafız Hakkı ikbal basamaklarını beraberce çıkacak, rütbeleri o devirde eşi-emsâli görülmemiş şekilde hızla yükselecek, ikisi de genç yaşlarında ve süratle paşa olacak, hatta aynı sonu yaşayacak ve birkaç sene ara ile savaş meydanında can vereceklerdir. Hafız Hakkı Paşa hayatını 15 Şubat 1915'te Sarıkamış'taki büyük bozgunun ardından Erzurum'da noktalarken, Enver Paşa'nın macerası da bugün Tacikistan'ın sınırları içerisindeki Çegan Tepesi'nde bir Rus mitralyözü ile sona erecektir
Türkiye iş bankasıKitabı okudu
91 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.