Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Halkların Rus Devrimi Tarihi

Neil Faulkner

Halkların Rus Devrimi Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Halkların Rus Devrimi Tarihi sözleri ve alıntılarını, Halkların Rus Devrimi Tarihi kitap alıntılarını, Halkların Rus Devrimi Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rus Devrimi, dünya tarihinin muhtemelen en yanlış anlaşılmış olayıdır.
Sayfa 19 - Yordam KitapKitabı okudu
Aydınlar kesimi bir sınıf değildir.Sınıfı, sömürüyü merkeze alan iktisadi süreçler ve toplumsal ilişkiler ortaya çıkarır. Aydınlar kesimi, meslek, eğitim ve yaşam tarzına göre tanımlanmış bir toplum katmanından başka bir şey değildir.
Sayfa 49 - Yordam KitapKitabı okudu
Reklam
Soğuk savaş bitinceye değin Batılı araştırmacılar, Bolşevik Devrimin'i, diktatörlük kurma amaçlı "Leninist" bir darbe olarak gören bir karikatürleşmenin hakimiyeti altındaydı.
Sayfa 21 - Yordam KitapKitabı okudu
İşçiler özel mülkiyete bireysel olarak el koymak yoluyla kendilerini özgürleştiremezlerdi. Öylesine karmaşık iş bölümünün parçasıydılar ki ancak üretim, bölüşüm ve mübadele araçlarının kolektif kontrolü, kapitalizme karşı inandırıcı bir alternatif olabilirdi.
Sayfa 71 - Yordam KitapKitabı okudu
Rusya kırsalının karanlık yığınları (yani köylüler, Rusçası ile müjikler) nasıl harekete geçirilecekti? 1874'te yaklaşık 2.500 radikal, köylüler arasında devrimci fikirler yaymak amacıyla çoğunlukla köylü kıyafetleri giyerek taşraya yollandılar,kelimenin tam anlamıyla "halka gittiler". Çar aleyhinde konuşanlar ya da Tanrının varlığını inkar edenler yetkililere ihbar edildi. Ekonomik sıkıntılara odaklanan kimileriyse daha iyi karşılandı. Ama hepsi bu kadardı: örgütlenme oluşturulamadı, mücadelenin kıvılcımı ateşlenemedi.
Sayfa 51 - Yordam KitapKitabı okudu
Romanovların saltanatı, fedailere ve rahiplere dayanıyordu. Düsturları Otokrasi, Ortodoksluk ve milliyetçilik idi. Aristokrasi, devlet görevlileri sınıfı hâline geldi. Köylüler dağıtılıp köleleştirildi. Şehirler az sayıda ve küçüktü. Ticaret sıklıkla devletinkontrolü altındaydı. Sivil toplum zayıf ve kayıtsızdı: girişkenlikten ve kendi kendine örgütlenme gücünden yoksundu. Rus yaşamının aktif kuvvetleri (dâhili süreçlere dinamizm kazandıran kuvvetler), Çarlık devleti ve yabancı güçlerin tehdidiydi. Böylece, üretim fazlaları siyasi-askeri birikim süreciyle yukarı doğru taşınırken, bu fazlaların kaynağı olan şehirlerle köylerin gelişmişlik düzeyi kahredici Ortaçağa takılıp kaldı.
Sayfa 33 - Yordam KitapKitabı yarım bıraktı
Reklam
Çarlık Rusya'sı, asker bir otokratın, yüz milyonlarca köylüden vergi toplamak, onları zorla askere almak ve denetim altında tutmak için 100.000 toprak sahibi ile 50.000 bürokratı çalıştırdığı dev bir kışlayı andırmaktaydı.
Sayfa 34 - Yordam KitapKitabı yarım bıraktı
Lenin, 1905'i Rus Devrimi'nin büyük "provası" olarak tanımlamıştı. Öyleydi. Savaş ve devrim sahnesinde Çarlığın çürümüşlüğü apaçık ortaya çıkmış, yıkılmasında rol alacak tüm oyuncular tanıtılmıştı-liberal burjuvazi, köylülük, işçiler, asker ve denizciler; kimi devrimci olan, kimi pek de devrimci olmayan siyasi partiler.
Sayfa 42 - Yordam KitapKitabı yarım bıraktı
Reform zorunluydu. Avrupa'nın diğer yerleri sanayileşirken Rusya yerinde sayıyordu. Batı Avrupa'nın kapitalist ulus devletleri ile Çarların Ortaçağ imparatorluğu arasındaki mesafe giderek açılıyordu. 19. yüzyılın sonunda büyük güç statüsü artık demiryollarına, havan toplarına ve makineli tüfeklere bağlıydı. Büyük bir güç olarak kalması için Rusya'nın bunlara sahip olması lazımdı, yani bunları üretmesi için kömür madenleri, çelik ve makine fabrikaları olmalıydı. Sanayi Devrimi artık bir ulusal varoluş sorunu hâline gelmişti.
Sayfa 36 - Yordam KitapKitabı yarım bıraktı
Çarların otokrat yönetimi (ve Rusya'da düzenin dayandığı militarist tarz), 3 etkenin etkileşiminin sonucuydu: ekonominin geriliği, sivil toplumun zayıflığı ve rakip güçlerle rekabet.
Sayfa 29 - Yordam KitapKitabı yarım bıraktı
Reklam
Narodnikler
Başarısız isyanın ardından Rus radikalizmi salon toplantılarının mahremiyetine sığındı. Radikal görüşler aydınlar kesimi [entelijansiya] (yazarlar, profesyoneller, liberal burjuvazi, genç asiller) arasında yaygındı ama sıradan halka henüz sirayet etmemişti. Aleksandr Herzen (1812-70), bu aydın kesimin en parlak yıldızlarından birisiydi. Düşündüklerini açıkça ifade etme özgürlüğüne sahip olmak için daimi sürgün hayatını seçmişti. 1848 Devrimi sırasında Paris'te olan Herzen, ardından Rusya'da da dağıtımı yapılan Kolokol (Çan) gazetesini Londra'da yayınlamaya başladı. St. Petersburg Üniversitesi'nden atılan radikal öğrencilere ne yapmaları gerektiğini söylüyordu: "Don ve Ural'dan Volga ve Dinyeper'e kadar uzanan engin vatanımızın her köşesinde sızlanmalar artıyor, homurtular yükse liyor. Uzun ve can sıkıcı bir sükûnetin ardından fırtınaya gebe kabarmaya başlamış o büyük dalganın ilk gümbürtüsüdür bu. Narod. Halka. Ey bilginin sürgünleri, sizin yeriniz işte orasıdır." Fikir buydu: Narod'a. Herzen'in çağrısı, tam da bu amaca sahip bir devrimciler kuşağı ortaya çıkaracaktı: Narodnikler.
Sayfa 48 - Yordam KitapKitabı yarım bıraktı
Bir somun ekmek insana gözyaşı döktürüyorsa, devrim yakındır.
Sayfa 120Kitabı okudu
Narodniklerin hedefi
Radikallerin çoğu Narodnik ("Halkçı") idi. Rusya 1914'te bile ağırlıklı olarak bir tarım ve köylü ülkesiydi; geleneksel, kapitalizm öncesinin köy komünü (mir), daha kapsamlı bir toplumsal reform modeli sunuyor gibiydi. Narodniklerin kafasına Çarı, toprak ağalarını ve rahipleri devirecek bir köylü devrimi; köyleri, özgür çiftlikleri ve yerek üretimi temel alan bir devrim sonrası ütopyası vardı.
Sayfa 51 - Yordam KitapKitabı yarım bıraktı
“Devrim, Marx’ın bir keresinde dediği üzere, zaman zaman karşı-devrimin kamçısına ihtiyaç duyar.”
Küçük bir azınlık muazzam refah içinde keyif sürerken, milyonlar yoksulluk çekiyordu.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.