Hangi Batı

Attila İlhan

Hangi Batı Sözleri ve Alıntıları

Hangi Batı sözleri ve alıntılarını, Hangi Batı kitap alıntılarını, Hangi Batı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uygarlığımızı değiştirmek ne laf? Toplumsal ve nesnel bir gerçek istekle değişir miymiş? Türk'üz, Türk kalacağız.
"VE İTİRAF..."
- “Cumhuriyetin ilk kuşaklarından itibaren, Türkiye’de bir Arap düşmanlığı almış yürümüştür. Temeli de aynı: Birinci Dünya Savaşı sırasında Lawrence’nin dağıttığı altınlar, bunlara satılıp Osmanlı’yı çöl savaşında arkasından hançerleyen Arap şeyhleri! Bunda hiç kuşkusuz gerçek bir yan bulunuyordu, bulunuyordu ama, İngiliz emperyalizminin bölgedeki petrol çıkarlarını güven altında tutmak için Türklerle Araplar arasında sürekli bir düşmanlığı körüklemenin ne kadar yararlı olacağı da açıktı. Bunu ne zaman anladım bilir misiniz, İkinci Dünya Savaşından sonra, ilk tanışmak olanağını bulduğum Mısırlı aydın solcular, bana Türkiye’nin Araplara ihanetinden söz ettikleri zaman! Aaa, adamlar bizim onlara yakıştırdığımız kusurların aynını, bizde buluyorlardı; onları yalnız bırakmışız, terk etmişiz, batılı olmuşuz, gâvur olmuşuz filân! Demek tavşana kaç tazıya tut politikasıyla, emperyalizm amacını bir güzel gerçekleştiriyordu...”
Sayfa 166
Reklam
Osmanlı devrimcisi, elinde olmadan bir komprador devrimcisiydi, iktidara geçtiği zaman mülkü on yılda batırmasının nedeni de elbette buydu.
Sayfa 191Kitabı okudu
Türk edebiyatının en önemli sorunu, bugün için bir öz kişiliğini bulma sorunu­dur. Öğrenmek güzel, öğrendiğini cakalı satmak da gü­zel. Ama bilmek başka, bilgiyi bizim kılabilmek; yöntem­den ulusal bir bileşim çıkarabilmek başka!
Öyle ya, Türk ozanının uygarlaşmak için sözgelişi "son­net"ye başvurup da, ulusal ve geleneksel biçimlerine bir gelişme yo­lu aramayı aşağılaması ne kadar da kompradorların din değiştirme­lerine benziyor. Çinhindi'nde tam Fransızlaşmak, tam Amerikan­laşmak için nasıl birtakım Kolu'lar çekik gözlerini ameliyatla düzelt­meye uğraşıyorlarsa, sen de tut dilini iğdiş et, sanatının imge düze­nini boz, ses uyumunu kır, sonra da artık batılı oldum diye övün!
Vah vahlayıp durmanın âlemi yok! Şimdi bu çığlıkları atanlar, işin garibi, yakındıkları bu politikaları başlangıçta uygun görüp önerenler, hatta uygulayanlar. Bunun üzerinde sık sık duruyorum, durmanın gereğine de inanıyorum. Uygar bir ülkede bu derece yüzsüzlük olmaz: Hem görev başındayken, inanılmaz bir saflık, gaflet ya da dalâletle, ülkenin yararına olmayacağı kesin kararlar al, uygulamaya geçir; hem de sonra, işler arapsaçına dönünce vah biz ne yapmışız diye dövünerek, hiçbir şey olmamış gibi, ulusun kaderinde söz söylemek hakkına talip ol, yok böyle şey!
Sayfa 129 - 1972Kitabı okudu
Reklam
894 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.