Çevirmen:
Ciltli

2023 38. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2023 18:58
Mieko Kawakami
okuduğum ilk kitap oldu. Yıllardır yabancı booktuberlardan methini duyduğum bir yazar olana Kawakami’nin neden Türkçeleştirilmediğini de merak edip durdum neyse ki yakın dönemde Doğan Kitap sesimizi ya da yazarın yarattığı sesi duydu. Kitabın okurken içimi paramparça eden ve aşırı boyutlara varan akran zorbalığı kısımları çok gerçekçi ama onun dışında yazarın kelimeleri kullanma seçimi çok nahif bunu çeviri eserde bile fark etmek mümkün. Değinmek istediğim diğer bir nokta ise nedense bu akran zorbalığı meselesi uzak doğu ve Japonya’da çok sık rastlanan bir problem. Sosyologlar bu konuda nasıl bir yorum getirir çok merak ediyorum.
HeavenMieko Kawakami · Europa Editions · 2021364 okunma
2022 17. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2022 22:06
sürekli zorbalığa uğrayan iki lise öğrencisini anlatıyor. normalde kolay etkilenmem ama kitaptaki bazı ögeler beni rahatsız etti. severek okudum ama bazı sahneleri düşününce hâlâ mideme yumruk yemiş gibi hissediyorum. yazarın breasts and eggs adlı kitabını öneririm.
Breasts and Eggs
Breasts and Eggs
HeavenMieko Kawakami · Europa Editions · 2021364 okunma
“Eğer bir cehennem varsa zaten içindeyiz...”
2024 3. kitabı
Mieko Kawakami'nin ”Memeler ve Yumurtalar” kitabını okuyup beğenmiştim. Uzun zamandır bu kitabını da okumak istiyordum. Çevrilmiş olduğunu görünce hemen okudum. “Suyu içtiğinde kaynağını
İnceleme
“Biz arkadaşız”
2025 1. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 20:34
İlk incelememle karşınızdayııım!! Bu kitap benim için çok ayrı bir yer edindi. Adı verilmeyen ama bunun farkına kitabı bitirip düşündüğüm zaman ancak vardığım bir ortaokul öğrencisi etrafında olan olaylar konu alınmış. Bu öğrencimiz okulda çok ağır zorbalıklara maruz kalıyor. Fakat sesini çıkartmıyor ve sadece sabrediyor. Bir gün Kojima adlı bir kız ona not yazıyor ve olaylar başlıyor. “Biz arkadaşız.” Beni bu iki kelime çok etkiledi. Nedenini düşünürken sınıfımda olup hiç konuşmadığım, konuşmayı bırak doğru düzgün bakmadığım kişiler olduğunu farkettim. Evet, bu çocuklar sessiz, kimseyle konuşmayan insanlar. Onlarla arkadaş olmak istediğimi farkettim. Ah, yine farklı konulara kaydım ama çıkartmak istemiyorum bu kısmı. Üzgünüm. Neyse, bu iki çocuk da hiç konuşmayan tipler. Bahsettiğim gibi. Hatta birbirleriyle bile konuşmamışlar. Birbirleriyle bu mektuplar sayesinde yazışmaya, birbirlerini tanımaya başlıyorlar. En keyifli kısımlarından biriydi benim için. Kitap ilerledikçe bazı zorbalıklara şahit oluyoruz. İnsanların kaldıramayacağı şeyleri normal gibi anlatması tekrar ve tekrar bu olayları her yerde yaşanabileceğini, bunun sadece bir kitap olmadığını hatırlattı bana. Kitabın sonlarında farklı bakış açıları tek bir sonuca bağlanıyor. Tüm taşlar yerine oturuyor. Spoiler vermek istemiyorum. Sadece okuyun. Beğeneceğinizi düşünüyorum
Sıradışı!!
2023 143. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2023 23:56
Baştan sona empati duygusuyla okuduğum ki bence psikolojik kitap olarak düşünülüp büyük-küçük herkese okutulması lazım sıradışı bu bol ödüllü eserin. Kitabı okumadım bildiğiniz bizzat yaşadım desem abartı olmaz kesinlikle. Böylesine beni etkisi altına alan eserin konusuna gelmeden önce sizden şu soruyu cevaplandırmanızı istiyorum ; " hayatınızın herhangi bir döneminde akran zorbalığına uğradınız mı? " Benim cevabım maalesef ki evet. İlkokulda ; küçük şehirden büyük şehire geldiğimden dolayı fazlasıyla afallamıştım çok başarısızdım hatta sınıfımın en tembeliydim. Tembel teneke , tembel tavuk ... bilumum isimler takanlar bile olmuştu. Bu alaylara tepkim ise eve gidip ağlamak , tatillerde bile herkesten daha başarılı olmak için ağlaya/zırlaya hırslanıp ders çalışmak . Sonuçta başarısızlığı asla kabul edememe olgusu öyle bir yerleşti ki içime hayat felsefem oldu. İçimdeki cevher çıkmış oldu böylecr ama keşke o küçük kızın iyi niyeti , saf duyguları öldürülmeseydi , insanlara güveni zedelenmeseydi.. Japon edebiyatının önemli temsilcilerinden
nin
Cennet
eserindeki kahramanlarımız (iki küçük çocuğa ) arkadaşları tarafından yaşatılan zorbalığı , uğradıkları şiddeti okurken zaman zaman mideme kramplar girdi. Çocuklar nasıl bu kadar acımasız olabiliyor diye düşünürken şiddeti uygulayanların da ruh haline değiniyor yazar. İnanır mısınız bilmem ama onlara daha çok üzüldüm .. Yazarın kaleminden o kadar keyif aldım ki sımsıkı takipteyim artık. En yakın zamanda
Memeler ve Yumurtalar
Memeler ve Yumurtalar
da okunup incelemesi yapılacak.
2025 37. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2025 04:03
kitabın ortasından sonrası hızla bir düşüşe geçti benim için. ilk başta verdiği vibeı asla vermeye devam etmedi ve karakterleri SORGULAMAMA sebep oldu. çok güzel devam edebilirdi ama olmadı..... şimdi kendi ortaokul halimi hatırlamaya çalışıyorum da asla Momose karakteri gibi konuşabilecek birisi yoktu. hatta ortaokul çağında hiçkimse o şekilde felsefik konusamaz imkanı yok yani küçücük veletsin ne anlatabilirsin en fazla yani baslangıcı güzeldi, aralarındaki bağlar vs. özellikle saçımı kesebilirsin dediği yer kitapta en sevdiğim yer oldu bu kitabın filmi var mı bilmiyorum ama yapılırsa üstüne kata kata yapabilirler yani kitaptan daha basarılı olucagını düsünüyom sahsen. ayrıca neden kojimayı son kez gördük biz?? bizi soru işaretleriyle bıraktı yani okulu mu bıraktık? kız mı taşındı? hasta mı oldu noldu yani BİR ŞEY SÖYLE neyse sonuna doğru türk lirasının değerini kaybetmesi gibi kendi değerini kaybetse de gene de güzel bir kitap bence, okunur yani
Alıntı
2023 130. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2023 00:00
Zorbalık, akran zorbalığı, sistematik duygusal ve fiziksel şiddet.. Ne çok duyuyoruz değil mi artık bunları? Bu konuları merkezine alan dizi ve filmleri ne çok görüyoruz.. Peki bu gerçekten yeni bir şey mi? Kendini güçlü hissedenler yeni mi başladı zorbalık yapmaya? Hayır, artık sadece daha çok ifşa ediyoruz, seslerimizi daha yüksek çıkarabiliyoruz. Belki de gelişmesi bir yandan bizi korkutan teknolojinin en büyük faydalarından biridir sesimizi duyurabilmek. . Zorbalığa uğrayan iki öğrenciyi anlatıyor Cennet. Yaşanılanlara bu kadarı da olmaz-olmamalı demeniz gerçekleri değiştirmiyor elbette. Mieko Kawakami hem zorbayı hem kurbanı anlatıyor. Duygularla oynamadan, süslemeden, acındırmadan. Bundan sebep okuyana etkisi büyük oluyor. . Hepimiz maruz kalıyoruz zorbalığa hayatlarımızın bir döneminde. Bilhassa bize cennetten bir parça gibi görünen çocuklar yapıyor bunu. Ben ilkokulda harflerin bazılarını söyleyemediğim için dalga konusu oluyordum örneğin, büyüdükçe daha fiziksel ithamlar gelmeye başladı.. Kilo gibi.. Sonra medeni hal, şimdi de annelik.. Zorbalık sınırsız maske barındırıyor içinde. Bazen Cennet’te olduğu gibi yumruklar konuşuyor bazen de uzun uzun yüzüne bakılmakla yetiniliyor. Bir mesaj geliyor, yaranız deşiliyor, hep ‘ay canım senin iyiliğini düşünüyorum biliyorsun’a sığınılıyor. Koskoca bir Hayır’ı yüzlerine fırlatmak ise belki de güzel bir yol oluyor.. . Cennet 184 sayfalık bir kitap. Hissettirdikleri daha uzun sürüyor. Okumanızı isterim.. . Sinan Ceylan çevirisi, Geray Gençer kapak tasarımıyla ~
Onlar gibi olmamak...
2024 51. kitabı
İngilizcesinden çevirilmesini çok beklediğim bir kitaptı ve çevirildiğine gidip direkt almıştım.İngilizce kapağını çok beğeniyordum ki Türkçe kapağının da öyle olmasını bekliyordum da sadece bir beklenti oldu bu ah... Japonya'da gerek animelerde gerek filmlerde gerekte her alanda gördüğümüz bu akran zorbalığı cidden farklı bir mesele,yeni bir mesele de değil ki yıllardır hakkında dolu yazı olan bir konu kendisi.Mieko Kawakami bu konuyu çok iyi betimlemesinden yana karakterin iç dünyasındaki kimsesizliği çok güzel betimleyerek anlatmış bence ve çok başarılı buldum kalemini.Kitapta rahatsız eden kısımlar varsa ki bu yazarın çok güzel bir aktarım yaptığını gösteriyor.Sonu için ise tam bir Japon Edebiyatı sonu demek isterim...
Japon Edebiyatı
Puan vermedi
CENNET |#baykuşlukızyorumluyor . Kısa ama çarpıcı bir kitap okumak istiyorsanız buyurun, Cennet tam size göre. Okurken ruhumun dar bir alanda sıkışıp kaldığını hissettim. Çoğu yerde "Yeter ama
Puan vermedi·184 syf.·
2025 458. kitabı
"Hep acı çektiğimiz için, başkasını incitmenin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz.
Mieko Kawakami
Uzak doğu edebiyatını severmısıniz? Arada değişiklik iyi ruha da ferahlık olsun dıye severek okudum
Cennet
'mızı "Cennet, Kitabımız çokça ödüllü bır Japon kıtabı n2010’da kadın edebiyatçılara verilen Murasaki Shikibu Ödülü’nü aldı, İngilizce çevirisiyle 2022’de Uluslararası Booker Ödülü kısa listesine girdi. 14 yaşında ortaokul öğrencisi sürekli olarak sınıftaki bir grubun ağır zorbalığına uğrar ama yardım istemeyip sessizce acı çeker. Onu anlayan tek kişi Kojima adlı bir kızdır çünkü Kojima da kötü muamele görür. Aralarında başlayan arkadaşlıkta teselli bulup yakınlaşırlar. Ancak ortak noktanın korku olduğu bir arkadaşlığın doğası nihayetinde nedir? Keyıfle okundu
Roman-Edebiyat

Mieko KawakamiYazar · 4 kitap
Mieko Kawakami, TIME’ın 2020’nin en iyi 10, New York Times’ın ise en iyi 100 kitabından biri seçilen, uluslararası çoksatan Memeler ve Yumurtalar romanının yazarıdır. Osaka’da doğan Kawakami, edebi çıkışını şair olarak 2006 yılında yaptı ve ilk romanı Watakushi ritsuin hā, mata wa sekai (My Ego, My Teeth, and the World) 2007’de yayımlandı. Şiirsel dili kadın bedeni, etik ve modern toplumun sorunlarına dair felsefi içgörülerle doludur. Eserleri birçok farklı dile çevrildi ve otuzdan fazla ülkede yayımlandı. Akutagawa Ödülü, Tanizaki Ödülü ve Murasaki Shikibu Ödülü de dahil olmak üzere Japonya’da çok sayıda prestijli edebiyat ödülünü kazandı. Tokyo’da yaşıyor.