Hedef Beyin

Destination Brain
Sıralamalar

2021 270. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2021 04:09
Geride bıraktığımız Nisan ayında da harika bir okuma oranı yakaladığımı düşünüyorum: 78 Kitap. Bu ortalamamı korumaya devam edersem Haziran gibi 365/365 hedefime de ulaşacağım hayırlısıyla. Günümüz odaklı düşünürsek, yaşadığımız yüzyılın sonunda başlıyor olaylar. Kitabın yazıldığı dönemki ABD – Rusya çatışması yerini farklı bir alana bırakmış. Bu iki ülke yine süper güçler ama bilim alanında yarışıyorlar artık. Bu düşünce çok güzel geldi bana. Albert Morrison adındaki fizikçi bizlerle yolculuk ediyor bu kitapta. Kendisi nörofizikçi ve beyince yaratıcı bir bölge olduğu konusuna ağır biçimde kafayı takmış. Baya takmış yani çok bilimsel kısım olunca anlamakta zorlandım, okumam bile normalden uzun sürdü. Daha sonra bu karakterin kendisiyle pek çok dalga geçilecek, ciddiye alınmayacak. Sonradan kendisine 2 teklif gelecek. Natalya Boranova karakteri de burada karşımıza çıkıyor. Morrison’u Rusya’ya davet ediyor. Bu teklifin arkasından otele dönerken de ABD’li bir ajanla karşılaşıyor. Aslında şöyle söyleyelim. Merhum Stan Lee’nin yazdığı Ant Man vardır, filmi de iyidir. Konu benziyor. Nasıl? Morrison beyinde keşfettiği bölgeyi bilgisayarla izleyip düşünceleri yakalamak ve bir insanın boyutunu küçültmek ile alakalı. Morrison karakterine çok sinir olacaksınız Gelişme’ bölümüne kadar çünkü kendisi tam bir ruh hastası. Önüne gelen bütün fırsatlara ‘HAYIR’ demesi Avrupalıların meşhur Mr. No hikayesini anımsattı bana. Bir yerden sonra ‘EVET’ dese ne olurdu diye siz kurmaya başlıyorsunuz hikayenin devamını. Gene de güzel bir kitaptı. İyi ve sabırlı okumalar dilerim..
2020 227. kitabı
İnsan beyninin sırlarını keşfetmek mümkün olabilir miydi ? Yazar bu kitabında uzaya olduğu kadar en yakına, yani insan vücuduna bile aslında ne kadar uzak ve yabancı olduğumuzu iyice hissettiriyor. Keşfedilecek ve öğrenilecek en yakın evren kendi içimizdekiler aslında. Ruslar, insanların düşüncelerini okuyabilmek üzerine deneyler yapan ve meslektaşlarının alay ettiği :) Amerikalı bir bilim adamını kaçırmıştır. Mikroskobik boyutlara küçültülen bir denizaltı ile ölmek üzere olan bir meslektaşının beyninde seyahat ederek, onun beyin hücrelerinden, Rusların çok ihtiyaç duydukları verileri bir şekilde almak üzere zorla yolculuğa çıkmalarını konu ediyor . Kitap '' Neye niyet neye kısmet '' finali ile bitiyor. İlginç bir deneyim.
ASIMOV Hedef Beyin
2023 14. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2023 11:25
Isaac Asimov'un 20. Yüzyılda kaleme aldığı 21 yüzyıla nokta atışı yapan bu kitapta Bilim, Teknoloji, Din, Kültür ne ararsam buldum ayrıca yaratıcı düşünme kabiliyeti dahi kazandırdığını söyleyebilirim. Serüvende hayal gücünü sonuna kadar zorlayan yazar insan vücudu hakkında derin bilgiler veriyor bunları okuyarak öğrenmek herkese nasip olmaz. Karakterler arasında olan gerilim çok gerçekçiydi, okurken siz bile gerilebilirsiniz. Soğuk Savaş sonrası Sovyetler ve Amerika arasındaki denge politikasının kitapta alınan kararlara verdiği yön harika. Prof. Morison ve Rus mürettebatın bilinmeyen alaşımlı bir gemi ile insan vücuduna seyahati ve karşısına çıkan zorluklar ile mücadelesi.
isaac asimov
2023 38. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2023 04:23
Bilimsel bir konunun roman akıcılığında anlatılması ve buna birde macera dozunun eklenmesi kitabı oldukça ilginç hale getirmiş. Amerika -Rusya arasındaki bilim ve istihbarat ve casusluk savaşları arasında biyoloji fizik dalında kuramsal bir çok bilinmezin araştırılması için izlenilen yolun konu edildiği kitap bana , 1990 ‘ların Vücudumuz çizgi filmini hatırlattıda diyebilirim. Uzay mekiğine binmiş akyuvarlar bilinmez mikroplara karşı savaşırken , alyuvarlar sırtlarında taşıdıkları oksiyenleri tüm vücutta gezdirirlerdi hatırlarsanız :) Bilim konularına ilgi duyanların ilgisini çekecek bir kitap ki bana göre , yazarın bir kaç kitabını daha okumayı da düşünüyorum açıkçası.
2020 22. kitabı
Aynı yazarın Kan Damarlarında Yolculuk kitabıyla paralellik taşısa da ondan çok daha geniş kapsamlı ve iç dünyayı daha detaylı anlatan bir öyküye sahip. -----spolier----- Anlayamadığım hatta biraz da sıkılma noktasına geldiğim konu ise kitabın %40lık bölümünden daha fazlasını (evet pdf ve epub okuyorum) Rusların Morrisonu ikna etme çalışmalarına ayırması. Morrison ikna olmuyor, adeta nazlanıyor, Ruslar ikna etmeye çalışıyor hatta tehdit ediyorlar. Tam ikna olacak deeken sonra her şey başa dönüyor... -------------------- Üstadın tüm kitapları gibi tadı damağımda kaldı. Okuyunuz efenim..

Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold