Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hegel Felsefesine Giriş

Alexandre Kojeve

Hegel Felsefesine Giriş Gönderileri

Hegel Felsefesine Giriş kitaplarını, Hegel Felsefesine Giriş sözleri ve alıntılarını, Hegel Felsefesine Giriş yazarlarını, Hegel Felsefesine Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Efendinin, prestij Mücadelesinde hayatın tehlikeye atılması üzerinde temellenen Doğa üzerindeki üstünlüğü, Kölenin Çalışması (Emeği) dolayısıyla gerçekleşir. Bu çalışma, Efendi ile Köle arasında yer alır. Köle, varoluşun verilmiş koşullarını, Efendinin taleplerine uygun düşecek şekilde dönüşüme uğratır. Kölenin Çalışmasıyla dönüşüme uğratılan Doğa, Efendiye hizmet eder (yarar) ve buna karşılık Efendinin ona hizmet etme gereksinimi yoktur.
Tinin Fenomenolojisi, kesin ya da mutlak hakikate ulaşabileceğine inanan felsefenin şu sorusuna cevap vermek zorundadır: "Düşünüyorum, öyleyse varım; ama ben neyim?"
Reklam
İnsan var olan bir Varlık değildir ve Varlığın olumsuzlanma­sı, Eylemdir. Bundan ötürü Hegel, "insanın hakikî varlığı, onun eylemidir" der. Demek ki eylemde bulunmamak, hakikî insansal varlık olarak var olmamak demektir. Sein olarak, verilmiş ve doğal varlık olarak var olmaktır bu. Dolayısıyla da, seviyesiz- leşmektir, alıklaşmaktır. Ve bu metafizik hakikat, sıkılma feno­meniyle İnsanda açığa-vurur kendini: -eşya gibi, hayvan gibi, melek gibi- kendisiyle özdeşlik içinde kalan, olumsuzlamayan, kendini olumsuzlamayan, yani eylemde bulunmayan İnsan, sı­kılır. Ve sadece İnsan sıkılabilir.
Sayfa 60
Başlangıçta, -Çalışmasıyla- Özgürlüğünün soyut fikrine ulaşmış olan Köle, bu fikri gerçekleştirmeyi beceremez: çünkü, bu gerçekleştirmeyi amaç edinerek eylemde bulunmaya, yani Öz­gürlük uğruna bir savaşta Efendiye karşı mücadele etmeye ve hayatını tehlikeye atmaya cüret edemez. Böylece Köle, Özgürlüğü gerçekleştirmeden önce, kendi var­lığını haklı çıkarmaya, köleliğini haklı çıkarmaya, özgürlük ide­alini Kölelik gerçeğiyle uzaklaştırmaya çalıştığı bir dizi ideoloji tasarlar. Bu köle ideolojilerinin birincisi, Stoacılıktır. Bu ideolojide Köle, sadece özgür olduğunu bilmeyle, yani sadece Özgürlüğün soyutfikrine sahip olmayla, somut olarak özgür olduğuna inan­dırmaya çalışır kendini.
Sayfa 59
Bu mutsuzluktan kendini kurtarmasi ve Doyuma, yani varlığının gerçekleştirilmiş tamligina ( doluluğuna) ulaşması için Insanin, önce, ötedunya fikrini bir yana birakmasi gereklidir. Insan, hakiki ve benzersiz gerçekliğinin bu dünyada ve bu dünya icin özgürce gerçekleştirdiği eylemi olduğunu kabullenmelidir; doğduğu, yaşadığı ve öldüğü ve yetkinligini elde edebileceği Dünyadaki etkin varoluşunun dışında bir hiç olduğunu kavramalıdır. Ve insan, bunu kavramistir sonunda. Ve bunu kavrayarak da, mutsuz Bilinçte doruğuna ulaşan Kendininbilicinin Insani olmaktan çıkıp, Hegel'e göre, "dini olmayan" Akıl ( Vernunft) Insanı haline gelmistir.
Sayfa 21 - Yapi Kredi YayınlarıKitabı okuyor
Dinin ve dolayisiyla mutsuzluğun temelinde yer alan ikiciligin kaynağı, çifte bir kaynaktir. Bir yandan bireysel ölümsüzlük isteğidir ve ölümden duyulan kölece ve kölelestirici korkudur bu.
Sayfa 19 - Yapi Kredi YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
İnsanın doğaya karşı çıkma ve onu benliğinde olumsuzlama gücü vardır ve İnsan bunu yapmak zorundadır.
Sayfa 111 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
İnsan ancak kendisini bir başka insana kabul ettirmek, onun tarafindan bilinip tanınmasını sağlamak istediği ölçüde insansaldır.
Sayfa 85 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Her eylem olumsuzlayıcıdır.
Sayfa 75 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Demek ki eylemde bulunmamak hakiki insansal varlık olarak var olmamak demektir.
Sayfa 56 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Çalışmanın olduğu yerde zorunlu olarak değişim, ilerleme, tarihsel evrim vardır.
Sayfa 53 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
İnsan, ölümden korktuğu için Köle olmuştur.
Sayfa 40 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Tümel Tarih demek ki efendilik ile kölelik arasındaki diyalektik, yani etkin bağıntının tarihinden başka bir şey değildir.
Sayfa 45 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Hegel'e göre hem efendinin hem de kölenin diyalektik olarak ortadan kalkmasıyla Tarihin bu tamamlanışı Napoleon savaşlarıyla ve savaşlarında ve özellikle Jena Savaşı'nda gerçekleşir. Bundan ötürü Jena Savaşı'nın Hegel'in bilincindeki varlığı çok büyük bir önem taşır.
Sayfa 45 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
272 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.