2022
Luna Yayınları

2022 141. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2022 03:58
"Zor... Herkesinkinden daha zor bir hayat bekliyor seni. İyi olmak yetmeyecek, çok iyi olmalısın." Hemhâl, kendini bulan ve bunu artık saklamak istemeyenlerin romanı. Yağız ;on iki yaşındayken kendinde hissettiği farklılığı anlamaya çalışırken, bir taraftan da bu yanını törpülemesi, bastırması, saklaması gerektiğini öğrendi. Çünkü ondaki bu hâl dikkat çekiyor ve tepki alıyordu. İlkokul öğretmeninin, kızların oynadığı bir oyunda Yağız'ın ne işi olduğunu sorgulamış hattâ babasına oğlu ile konuşmasını söylemişti. Orta okulda futbol oynamak istememesi gibi... Lise ve üniversite yurtlarındaki erkekler onun sevgilisi olmamasını sorguladıkları gibi... Zor bir hâl idi Yağız'ın ki. Daha kendi benliğini bulamamışken, hâlâ durumunu sorgularken, anlamaya, anlamlandırmaya çalışırken kime neyi anlatabilirdi ki... Toplumun bu duruma bakış açısı belliydi, düşüncesi belliydi, alacağı tepkiler belliydi. En kötüsü de ailesine bu durumu açamamaktı. Korkuyor muydu? Evet korkuyordu, ailesinde bile ötekileştirmekten korkuyordu. Sevilmemekten, Değersizleşmekten korkuyordu... Annesinin birtanesi, babasının gurur kaynağıydı oysaki, tek erkek evlatlarıydı. Ama böyle saklanarak da yaşayamazdı artık, yirmi sekiz yaşındaydı. Kararını verdi, Açıklayacaktı.... Sonunda bulduğu, kabullendiği benliği ile özgürleşmeye doğru emin ve kararlı adımlarla giden Yağız'ın hikâyesi Hemhâl. Duygu Sancar 'ın güçlü kaleminden bir ÖTEKİ hikâyesi....
Edebiyat & Roman
Hemhal Kitap İncelemesi
2022 54. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2022 20:35
Hemhal Duygu Sancar’ın ilk kitabı benim de yazar ile tanışma kitabım. Benim açımdan yeni kalemler, yeni üslûplar ile tanışmak keyifli, heyecanlı bir durum. Bu kitaba başlamadan önce yeni bir yazım ile tanışacağım ve heyecanlı bir konuya - arka kapağından okuduğum kadarı ile- başlayacağımdan çok heyecanlıydım. Beklediğim gibi de oldu. Yazarın akıcı, okunaklı bir yazım tarzı var. Satırlar sizi yormadan yumuşakça sarıp sarmalıyor. Hikayesi ise çok derin, merak uyandırıcı ve ilgi çekici. Tüm bunlar birleşince okuması da çok keyifli. Kitabımız Yağızın hayatını anlatıyor. Onun kendini bulması, bu süreçte yaşadıklarını çevresine açma korkusu ve çabalarını okuyoruz. Eser üçüncü bir gözden ancak sık sık karakterimizin iç sesine yer vererek yazılmış. Bu durum karakteri her yönden ele alabilme imkanı sağlıyor. Aslınsa Yağız üzerinden tüm bunları yaşayan insanlar adına düşündürüyor. Süreçleri konuşmanın kolaylığını ancak yaşamanın ise ağırlığını hatırlatıyor. Keyifli, çekici bir okuma deneyimi oldu. Tüm bunların yanında sadece bu güzel satırların arasında diğer karakterlerin iç seslerine onların bakış açıları ile zenginleştirilmiş olmasını çok isterdim. Yağızın aile yapısına ve cocukluğuna daha yakından tanıklık etmek, biraz daha detaylara gömülmek güzel olurdu.Bu derin anlatım bunu hak ediyor.. Bir oturuşta bitireceğiniz keyifli bir kitap.
2022 17. kitabı
Herkese merhaba Bugün size tek solukta okuyup bitirdiğim Hemhâl’den bahsedeceğim. Öncelikle kitabı tek seferde okuyup bitirmemde yazarın üslubunun çok önemli bir etkisi var. Okuduğum en akıcı kitaplardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. ikinci olarak ise daha ilk sayfadan beni içine çekmeyi başaran kitabın konusuHer bi sayfayı sürekli artan bir merakla çevirdim. Hatta kitabı öylesine bi heyecanla okudum ki bittiğine resmen üzüldüm. Yağız’ın hikayesi beni çok etkiledi. Karakteriyle de kendine hayran bıraktı. Yaşadığı en kötü olayda bile doğrularından vazgeçmeyişi, hedeflerine giden yolda kendinden emin duruşu, ailesiyle kurduğu ve aslında kendine bile tam olarak itiraf edemediği o derin ve hassas bağ… Çevresiyle, ailesiyle ve en önemlisi kendisi ile verdiği savaşa rağmen benliğinden vazgeçmeyişi. Zor bir hayat ama sağlam bir karakter. Yağız benim için unutulmayacak kitap karakterleri arasında çoktan yerini aldı bile
Öykü Kitabı Hemhal
2024 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2024 23:27
Uzun süredir kitap okumadığım veya okumak istemediğim zamanlarda kitaplığın karşısına geçerim ve bana en akıcı geleceğini düşündüğüm kitabı seçer okumaya başlarım.Bu yüzden hem sade kitap tasarımı hem konusu hem de yazarın ilk kitabı olduğu için Hemhal’e bir şans vermek istedim. Uzun süredir Lgbti+ temalı bir kitap okumuyordum.Kitaba bu temayı bilerek başladım ki kitabı okumaya başlama sebebim de konusuydu zaten:Yağız kendisini yeni yeni kabul etmeye başlamış 27-28 yaşında gay bir bireydir.Akademik anlamda başarılı olan Yağız bir yazardır ve yazdıkları çevresi tarafından beğeni toplamaktadır.Uzaktan tüm hayatı kusursuz gibi görünen Yağız’ın,çok sevdiği ailesinden sakladığı bir sır vardır.Peki bu sırrı onlara söylemek mi daha doğrudur yoksa kimse bilmese daha mı iyidir?Yağız kararsızlığın kaygısını yaşarken kendinden bir şeylerin koptuğunu hissedecektir. Öncelikle kitabın çok akıcı olduğunu söyleyebilirim.Kitap okumaktan sıkıldığım bu dönemde ilaç gibi geldi.Okurken bir sonraki sayfada ne olacak diye merak ettiren temposu yüksek kitapları seviyorum.Ancak…Yazar Duygu Sancar kitabını öykü kitabı olarak yazdıysa bunda bir sorun görmüyorum.Ama okuduğum kitap bir romansa bana göre eksiklikleri var.Öncelikle hiç bir karakter(ana karakter Yağız dahil) tam olarak karakter gelişimini tamamlayamıyor kitapta.Yağızın geçmişini dinlemek istiyoruz,gay olması dışında nasıl bir insan olduğunu öğrenmek istiyoruz ancak kitap bunları bize sunmuyor.Her şey havada kalmış gibi.Ne olduğunu anlayamadan bir diğer bölüme atlıyoruz ve bu da okuyucuda kopukluk hissine sebep oluyor bana göre. Ayrıca değinmek istediğim çok çok önemli bir konu var.Hemhal’in yaratmak istediği etkiyi ve yazarı çok iyi anlıyorum.Ülkemizde bırakın yazılması konuşulması zor bir konuya değindiği için tebrik de ediyorum
LGBT
Hemhal
2022 12. kitabı
Bugün size "Hemhâl" kitabı ile geldim. Kitapta Yağız ile tanışıyoruz. Yağız yirmili yaşlarında bir senarist. Yağız daha ilk gençlik yıllarında hatta çocukluğunda kendisindeki bazı durumları sorgulayarak, düşünerek kendine bile itiraf etmekten korkarak geçirdiği yılların ardından kendini bulan bunu artık hiç kimseden saklamak istemeyen bir karakter. Kendi gerçeklerini kabul etmesi kendisi için kolay olsa da ailesi, çevresi,dostları onu kabul edebilecek miydi? Sevdiklerini, ailesini ,geçmişini bırakıp Berlin'e yerleşmeye karar veriyor Yağız. Giderken daha uçaktayken tüm sırlarını aile bireylerine bir mail olarak yolluyor. Peki bundan sonra Yağız ve ailesi için tüm bu sırları öğrenmek nasıl bir yola dogru savuracak bu aileyi. Her ebeveynin ,gencin okuması gereken bir kitap bence. Bazı konulara bakış açısının değişmesi farklı açılardan bakmanın önemi ve anlaşılması açısından güzel bir öneri.
Roman
2023 21. kitabı
Yazarımızın ilk kitabı Hemhal edebi yönden oldukça başarılı bir eser.Akıcı,içten ve güçlü bir dile sahip.Yazar derinlikli karakterleri,betimlemeleri ve kendine has üslubuyla sizi kitabın içine çekmeyi başarıyor.Farklı ve sıradışı konusu ile ana karakteri Yağız’ın kendini bulma ve özgürleşme yolunda attığı adımları anlatıyor. Kitapta Yağız’ın içsel konuşmalarına kendi kimliği ,duygusu ve farklı hislerine olan bakışacısına şahit oluyorsunuz.Ailesi ile kendi benliği arasında kalıp zor zamanlar geçiren Yağız’ın sonunda kendi özgürlüğünü nasıl seçtiğini okuyorsunuz. Hemhal kendini bulan ve bunu artık saklamak istemeyenlerin romanı
1000k
2022 43. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2022 15:45
Hemhal Duygu Sancar Merhaba dostlar. Yeni kitap yorumuyla sizinleyim. Yazar Duygu Sancar'ın ilk kitabı olan Hemhâl'i okumadan önce genç yazarlara karşı biraz ön yargımın olması hasebiyle çekinmiştim. Ancak bu düşüncelerin yerini okurken, kalemine ve betimlemelerine hayran kalınacak bir eserle karşılaştım. Kitap, gençliğinden beri benliğini arayan, hissettikleri açısından toplumsal ön yargılardan çekinen Yağız'ın hayata ve ailesine bakış açısını anlatır. Kendi değer yargılarıyla ailesinin düşünce yapısı arasında gidip gelen, durumu daha net açıklamak için yurt dışına giden, bir yandan da senaryo yazarak iş kurmaya çalışan Yağız'ın, bazıları tarafından kabul edilse de yalnız kalışına şahit oluyoruz. Akıcı üsluba sahip eser, toplumsal olarak farkındalık oluşturması açısından da nitelikli bir kitap. Yazar Duygu Sancar'a teşekkürler. Herkese keyifli okumalar dilerim.
1000k
Puan vermedi
DUYGU SANCAR // Hemhâl #alıntı “ İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır. “ #kitapyorumu : Kolay değildir 30 yıl boyunca olmadığın biri gibi davranmak. Kendini hiçbir yere ait hissedememek. Benliğini, özünü herkesten saklamak zorunda kalmak. Kabullenilmek için ait olmadığın bir hayatı yaşamak… Duygu Sancar’ın kaleminden okuduğum ‘Hemhâl’ isimli eser, yerli yazarlarımıza olan umudumu bir kez daha artırdı. Kitabın gerek konusu, konunun işleniş şekli, akıcılığı ve yalın diliyle su gibi aktı gitti eser. Kitabımızın baş karakteri Yağız, kendisinin hep farkında olan birisidir. Cinsel tercihleri alışılagelmişin dışındadır. Bunu ailesiyle paylaşmaya karar verir. Bu süreçte yaşadıklarını anlatan yazar, bir karakterin anlaşılmasını amaç edinmiştir aslında. Önyargılarınızı bir kenara bırakıp, “EMPATİ” kurarak okumanız gereken bu eserde, karakterin iç dünyasında yaşadıklarını özümseyeceksiniz. Sizden olan belki de olmayan bir karakterin yaşadıklarıyla, o insanların da iç dünyalarını anlayabileceksiniz. Yazarın da dediği gibi insan anlayamadığını, reddediyor. Evet konu olarak , inançlarıma ters lakin herkesin aynı inançlara sahip olmak zorunda olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Ben insanların dışlanmasına karşıyım. Her ne sebeple olursa olsun, insanların dışlanmadığı, anlaşılmaya çalışıldığı bir dünya daha güzel olurdu bana göre. Eminim bu sözlerime birçok kişi katılmayacak çünkü saygının henüz tam olarak anlaşılmadığı bir çağdayız. İnsan insanı yargılamamalı, onu yargılayacak bir yaratıcı var zaten. Ayrıca yargılayanlar , pis bulduğu gerekçesiyle yargıladıklarından, çok daha temiz midir acaba? Özgürlük topluma kötü örnek teşkil etmiyorsa, dışlamak daha fazla kaos oluşturmaz mı?Yazmış olduğu ilk eser bu kadar başarılı ele alınmışsa, yazarın yazacağı diğer kitapları ben