Hophopnamə Yorumları ve İncelemeleri

Hophopnamə yorumları ve incelemelerini, Hophopnamə kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Hophopnamə puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.510 üzerinden
132 Kişi · 25 İnceleme
480 syf.
·
Puan vermedi
Bir çoxumuz Mirzə Ələkbər Sabir'in satirik şeirləri ilə uşaq vaxtından tanışıq. O vaxtdan bu yana ..pis yaxşı ilə əvəz olunubsa, yaxşıda pislə əvəz olunub. Dəyişiklik var ama yenə hər şey oxşar, eyni səviyyədə qalıb. Təəssüf ki bir çox şeiri bugünümüzə də aid etmək olar. Kitabda əsasən təhsil üzərində durulub, sonra cahil mollalar, xalqın avamlığı və Təbriz-İran münasibətləri. (kitabda 322 səhifədən sonra izahlar başlanır)
Hophopnamə 1. Cilt
Hophopnamə 1. CiltMirze Elekber Sabir · Şərq-Qərb Nəşriyyatı · 2004357 okunma
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mirze Elekber Sabir çok güzel yazar.Çok beyniyorum çok güzel satiraları var.Haphop nemede ıı cildedn oluşuyor.Hophopname Mirze Elekber Sabir öldükten sonra onun güzel şiirlerini topladılar ve hophopnamede birleştirdiler.
Hophopname
HophopnameMirze Elekber Sabir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016357 okunma
Reklam
200 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Mirza Elekber Sabir, İslam dünyasında halkın topladığı bağış ile heykeli dikilen ilk kişidir. Bu heralde halka yakınlığını ve ne kadar halktan birisi olduğunu açıklamaya mahal bırakmıyor.Azerbaycanın tüm ünlü şairleri onu Fuzuliden sonda gelen ikinci büyük Azeri şairi sayar.O eserlerinde o kadar müstehzi ve ironik bir dil kullanır ki bazen okurken gerçekten halkı küçümseyen bir şair olduğunu bile düşünebilirsiniz.Mirzanın kaleminden nerdeyse herkes payını almış. Hophopname tamamen satirizmin zirve yaptığı bir eser. Eserinde sahte dindarları,sermayesi din olanları,bürokratları,aydınları,milliyetçileri,sunnileri,şiileri,zenginleri,mollaları,zahitleri yani davasından işinden uzaklaşıp halkı aldatan,toplumun damarlarına sülük gibi yapışıp,sosyal değerlerden beslenen herkesi ciddi şekilde eleştirir.Bizim edebiyatımızda Şair Eşref,Neyzen Tevfik ve Sünbülzede Vehbi’nin başını çektiği Hicviye türünü o kadar güzel işlemiş ki eser her hecesinde yoğun bir istihza kokuyor. Eserin sürekli aynı konulara vurgu yapması ve hacim olarak yoğun olması biraz sıkıcı kılıyor.
Hophopname
HophopnameMirze Elekber Sabir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016357 okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
Hophopname'nin yazarı Sabir, Mehmet Emin Resulzade'ye göre Azerbaycan Türklerinin Fuzuli'den sonra en çok benimsedikleri şair. Türk dünyasının yetiştirmiş olduğu bu büyük şairin uluslar arası boyutta uyandırdığı ciddi ilgi bize pek sonraları gelmiş... Sanırım kültür dünyamızın değerlerine olan ilgimiz buna sebep olmuş(!) Ama her şeye rağmen Türkiye İş Bankasının bu yayını ile güzel şiirlerle buluşma imkanımız oldu. Sabir'in sivri dili, nüktedan kimliği ile bir hicviye bir taşlama şeklindeki şiirleri adeta bir kırbaç olup şaklıyor. Bazen imalı sataşmaları öylesine ciddi bir üsluba bürünüyor ki taşlamayı fark etmeyenler şairi takdir bile edebilirler. Bu nedenle şiirlerin lafı gediğine koyduğuna şüphe yok. Gülmek ve bir yerden sonra düşünmek kamil insan için okumayı manidar kılıyor. Sabir'de bunu görmek mümkün...
Hophopname
HophopnameMirze Elekber Sabir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016357 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Aslından Okunmalı
Azerilerin Fuzuli’den sonra gelen en büyük şair dedikleri Mirze Elekber Sabir, oldukça aykırı ve muhalif bir portre çiziyor şiirlerinde. Şahsen şiirin başka bir dilden çevrilmesi hoşuma gitmiyor. Özellikle de Türkçe’ye çok yakın bir dil olan Azerice’ den yapılan şiir çevirisi şiirlere fazlasıyla zarar vermiş. Aslından sözlük marifeti ile okumak çok daha iyi olabilir kanaatindeyim. Bu nedenle şiirlerden çok keyif almadım.
Hophopname
HophopnameMirze Elekber Sabir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016357 okunma
Reklam
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.