Mirze Elekber Sabir, Azerbaycan edebiyatının Fuzuli'den sonra gelen ikinci büyük şairi olarak olarak anılmaktadır. Çoğunluğu yergi, hiciv tarzında şiirler yazmış ve Hophopname kitabı bu yazdığı hiciv dolu şiirlerinden seçmelerden oluşmaktadır.
Tek bir oturuşta okumak mümkün değil, her bir şiiri sindirerek , ara vererek , düşünerek okumak en verimli okuma şekli olacaktır bu kitap için bana kalırsa. Eski kelimeler bendeki Hasan Ali Yücel klasikler dizisi baskısında alt sayfada şimdiki Türkçe karşılıkları verildiği için nispeten anlaşılır ve kolay okuyabildim.
Sayın İlber Ortaylı'nın kitabın başında yazdığı sunuş bölümü kitabı ve yazarı anlamak açısından çok önemliydi benim için.
Yergi şiirlerinden oluştuğu için yorum yapmam mümkün değil , herkesin kendi yolculuğunda alacağı tat bambaşka olacaktır. Farklı edebiyat türleri okumak isteyen kitap dostlarına mutlaka tavsiye ediyorum. Sevgi ve saygılarımla.
HophopnameMirzə Ələkbər Sabir · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016476 okunma
Hophopname esas olarak hiciv şiirlerinden oluşuyor. Mirzə Ələkbər Sabir bu eserde dönemin bütün kusurlarını cahilliği, ikiyüzlülüğü, din adı altında yapılan sömürüyü, geri kalmışlığı, kadın haklarının çiğnenmesini, eğitim düşmanlığını, rüşvetçiliği ve feodal kalıntıları acımasız, keskin ve bazen zalim bir mizahla ifşa ediyor.
Kitabın adı, şairin kendisi tarafından kullanılan takma adlardan biri olan "Hophop" kelimesinden gelir.Sabir, şiirlerini çeşitli takma isimlerle (mahlaslarla) yayımlardı ve en çok kullandığı, tanınmasını sağlayan isimlerden biri "Hophop" idi. Bu takma ad, şairin mizahî, alaycı ve hoplayan zıplayan (hoplayıp zıplayan gibi sıçrayan, yerinde duramayan, eleştirel) üslubunu yansıtan bir lakaptı.
Sunuş bölümünden kısa bir alıntıMirza Elekber Sabir, İslam dünyasında halkın topladığı bağış ile heykeli dikilen ilk büyük adam. Bu keyfiyet bile onun ne olduğunu anlatmaya kadirdir.
Mirza Elekber Sabir gibi bir halk dehasını ortaya çıkarmıştır. Kısa ömrü içinde doğduğu Şamahı'yı, ardından da Azerbaycan'ın tümünü, İran, Türkiye ve Orta Asya'nın ufuklarını onun şiirleri kaplamıştır. Şiirleri, Doğu Türkistan'dan Balkanlar'a kadar herkesin dilinde terennüm edilmiştir. Sadece Türkçede değil, Fars dilini konuşanlar ve Ermeniler arasında da tekrarlanagelmiştir.
O, Ortadoğu modernleşmesinin tipik öncülerinden biridir.
Dünkü Şark gibi bugünkü Şark ve yarınki Şark onu hep baştacı edecek, çünkü ele aldığı sorunlar aktüel olmaktan çok insan toplumlarına aittir.
Galiba onu hep canlı kılan da bu tarafıdır.
İlber Ortaylı
Kitapta bulunan ülkemizde bir çok sanatçının seslendirdiği korkirem #299662623 şiiri
Mustafa Özarslan yorumuyla...
youtu.be/49TsZMA-8bM?si=...
Hophopname'nin yazarı Sabir, Mehmet Emin Resulzade'ye göre Azerbaycan Türklerinin Fuzuli'den sonra en çok benimsedikleri şair. Türk dünyasının yetiştirmiş olduğu bu büyük şairin uluslar arası boyutta uyandırdığı ciddi ilgi bize pek sonraları gelmiş... Sanırım kültür dünyamızın değerlerine olan ilgimiz buna sebep olmuş(!) Ama her şeye rağmen Türkiye İş Bankasının bu yayını ile güzel şiirlerle buluşma imkanımız oldu. Sabir'in sivri dili, nüktedan kimliği ile bir hicviye bir taşlama şeklindeki şiirleri adeta bir kırbaç olup şaklıyor. Bazen imalı sataşmaları öylesine ciddi bir üsluba bürünüyor ki taşlamayı fark etmeyenler şairi takdir bile edebilirler. Bu nedenle şiirlerin lafı gediğine koyduğuna şüphe yok. Gülmek ve bir yerden sonra düşünmek kamil insan için okumayı manidar kılıyor. Sabir'de bunu görmek mümkün...
Mirze Elekber Sabir çok güzel yazar.Çok beyniyorum çok güzel satiraları var.Haphop nemede ıı cildedn oluşuyor.Hophopname Mirze Elekber Sabir öldükten sonra onun güzel şiirlerini topladılar ve hophopnamede birleştirdiler.
Mirze elekber sabir maalesef Türkiye de hak ettiği değeri hala görememiş bir şair. Şiirleri gerçekten ilgiyi hak ediyor. Muhakkak okunması gerekiyor. Tavsiye ediyorum
Kıymetli müzik insanı Ahmet İhvani nin gorkmirem adlı türkünün kaynağını açıkladığı video ile tanıdım Sabir i, Vikipedia dan yaşamını ve eserlerini okuduktan sonra, Hophopname isimli bu kitabın dilimize çevrildiğini öğrendim, okudukça daha bir sevdim, yaşadığı dönemin aydınlanmasına müthiş katkıları olmuş, koca bir meşaleymiş Mirza Alekber Sabir, adını taşıyan Şehir ismi bile varmış Sabir in, Azerbaycan da. Çok beğendim, harika eserler. Eserin tarihine göre müthiş bir iğneli dil kullanmış. Kesinlikle okunmalı.
Azerbaycan’lı şair Mirze Elekber Sabir'in şiirlerinin seçmelerinden oluşan bir kitap. Tek sıkıntısı eski kelimeler olması. Bunu da altta dip not olarak yazmışlar ancak bence bu okumayı zorlaştırıyor. Arada durup alta bakmanız gerekiyor. Onun dışında güzel bir kitaptı.
“O kadar kırdık ki birbirimizi,yorulduk,
Kırdıkça yorulduk, yoruldukça kırıldık...” diyor #hophopname ‘de #mirzeelekbersabir Hiciv,taşlama,yergi tarzında yazılan şiirler en etkili olanlardır.Bazen bir kişiyi,bir toplumu,bazen bir düşünceyi,bir nesneyi yermek için-güldüren,güldürürken düşündüren,eğlenmek,dalga geçmek için yazıyla yapılmış karikatürlerdir.Hophopname bunun en güzel örneklerinden.Okumak isteyenlere tavsiye ederim #arkakapak Kısa ömrüne karşın, Hophopname’de bir araya getirilen şiirleriyle, pek çok yorumcuya göre Fuzuli’den sonra Azerbaycan’ın yetiştirdiği en önemli şairdir. Keskin mizahını Rusya’dan Osmanlı’ya, medrese mollalarından Batı özentilerine dek kimseden esirgemeyen Sabir, İlber Ortaylı’nın Sunuşu’ndaki ifadeleriyle, O "sıradan Azerbaycanlıdaki renkli mizahi ifadeyi" ve "milli hayatın folklorik özelliklerini" "en yüksek seviyede temsil eden", "Ortadoğu modernleşmesinin tipik öncülerinden biridir." #tavsiyekitap #hayallervekitaplar #türkiyeişbankasıkültüryayınları #hasanaliyücelklasiklerdizisi #seçmeler #hiciv #yergi #taşlama #şiir #okudumbitti #okudumokuyun #kitapkurduyumben
Gelelim bakalım incelemeye, bir türlü yazamadım ve bir şeye de açıklık getireyim, gerek yok ama ben gene de yazayım: Bu kitaptan hiç alıntı atmadım, çünkü şiir kitaplar da alıntı atmayı beceremiyorum. Her yer önemli gibi geliyor.
Onun dışında...
İlk kez Azerbaycan edebiyatında eser okuyorum, doğrusu kitabın adından yola çıkarak roman ya da deneme tarzı gibi bir şey sandım ama şiir kitabıymış.
Şairimiz bana göre çok gizemli değil. Anlatmak istediği şeyi okurun anlamasına müsaade ediyor. Ama gene de Azerbaycan Türkçesine özgü kelimeler olması ve derslerden dolayı yavaş okudum.
Birçok konuya değinilse de genel olarak eğitim, okuma-yazma özerine şiirler okudum.
Severek okuduğum, bol bol altını çizdiğim, bazı şiirlere yıldız attığım bir kitap oldu.
Tavsiye eder miyim? Elbette ederim. :)
HophopnameMirzə Ələkbər Sabir
Kardeş ülke Azerbaycan'ın önemli şairlerinden Mirze Elekber Sabir ile bu şiirleri ile tanıştım. Her şiirin bir anlamı bir sitemi var anlayarak okunmalıdır.
Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade (Azerice: Mirzə Ələkbər Zeynalabdin oğlu Tahirzadə, 30 Mayıs 1862 - 12 Temmuz 1911), Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.
Tüccar olan babası oğlunu din adamı gibi görmek istiyordu ve 7 yaşında mollahaneye verildi. İlk şiirini 8 yaşında yazdı. 1874'te Seyid Ezim Şirvani'nin Şamahı'da açtığı yeni usûl-i cedid okulunda tahsil gördü.
Bir süre Aşkabat, Buhara, Semerkand, Merv, Horasan şehirlerinde yaşadı. 1903'te Tiflis'te, "Şark-i Rus" gazetesinde ilk şiiri yayınlandı. Bu aynı zamanda Sabir'in yazdığı sosyal içerikli ilk şiirdi.
1906'da Celil Memmedguluzade'nin başyazarlığında Tiflis'te Molla Nasreddin mizahi dergisi çıkmaya başladı ve Sabir'in edebî başarısının ortaya çıkması da bu dergide yayınlattığı mizahî şiirleri ile gerçekleşti. "Hophop", "Ağlar güleyen", "Abunasr Şeybani", "Boynuburuk", "Sevdayi" ve diğer takma adları ile 1906-1911 yıllarda yayınlanan ve geriliği, cehaleti kamçılayan bu satirik şiirler ateş gibi yakıcıydı ve Azeri şiiri tarihinde yeni bir devrin başlangıcı oldu.
1908'de Şamahı'da "Ümid" adındaki okulu açtı, 1910'da Bakü'ye göçerek Balahanı okulunda öğretmenlik yaptı. Ağır hasta olan şair aynı yılda tedavi için Tiflis'e gitti, ancak artık tedaviye geç kalındığından Şamahı'ya getirildi ve 12 Temmuz 1911'de burada 49 yaşında yaşamını yitirdi. "Şahi Hendan" mezarlığında defnedildi.
Sağlığında hiçbir kitabı basılmadı. Ölümünden sonra 1912 yılında birçok Azerbaycan aydınlarının müşterek çabalarıyla gün yüzü gören "Hophopname" adlı kitabı kısa bir süre içinde Azerbaycan'da çok popüler oldu.
Sabirabad şehri ve Sabirabad Rayonu adlarını Sabir'den aldı, Bakü'de Sabirabad'da ve Şamahı'da heykelleri dikildi.