İbn Sînâ Felsefesinde Suret Cevher ve Varlık

İbrahim Halil Üçer

İbn Sînâ Felsefesinde Suret Cevher ve Varlık Sözleri ve Alıntıları

İbn Sînâ Felsefesinde Suret Cevher ve Varlık sözleri ve alıntılarını, İbn Sînâ Felsefesinde Suret Cevher ve Varlık kitap alıntılarını, İbn Sînâ Felsefesinde Suret Cevher ve Varlık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn Sina'ya göre suret ve maddeden her biri üçüncü bir nedene tekabül eden hakiki metafizik fail nedenin eseridir, ancak bu hakiki nedene daha yakın olan suretin varoluşu maddeyi önceler ve bu öncelik maddenin suret "vasıtasıyla" var kılınmasını sağlar.
"Bileşik, suret ve maddenin toplamıdır (mecmu'). İşte bu, bileşik olan şeydir. Mahiyet ise bu terkiptir. Bu durumda suret, terkibin kendisine izafe edildiği şeylerden biridir. Mahiyet ise suret ve maddeyi ve bunlardan oluşan birin birliğini toplayan söz konusu terkibin kendisidir." Eş-şifa/ilahiyyat V/8
Reklam
Arstotales'te fiil olarak eidos güçle özdeşleşerek varlık anlamının nihai temsilcisi konumuna yükselirken, İbn Sina'da fiil hiçbir zaman güç veya imkanla özdeşleşerek varlık anlamının nihai temsilcisi olmaz. Fiil olarak suret İbn Sina'da mutlak bir ilke değil, varlık anlamının izharı için "aracı" (vasıta) bir nedendir.
Aristotales sureti bilfiillik (energia) ve tam tahakkuk (entelekheia) kavramlarıyla tanımlar. Bilfiil olmak, var olmak demektir. Şu ya da bu formda mevcudiyet kazanmış şeylerin bilfiilliğinin tamamen onların içkin suretlerinden kaynaklandığı hesaba katıldığında; suretin onların varlıklarının ve ne iseler o şekilde var olmaları yönündeki zorunluluklarının nedeni olduğu söylenecektir. Dolayısıyla suret, bir şeyin hem varoluşunun, hem ne oluşunun, hem de tüm parçalarını uyuma kavuşturarak onu bir yığın olmaktan kurtaran birliğinin nedenidir.
Aristotalesçileri suretlerin varlığa gelişiyle ilgili bir açıklamadan yoksun bırakan şey, suret olması bakımından suretin varlık, fiil ve zorunluluk anlamını örneklediğini ve ezeli maddede kuvve halinde bulunan bu anlamın bilfiil hale gelmesi için yalnızca harekete ihtiyaç duyulduğunu düşünmeleridir.
İbni Sina'nın gerçekleştirdiği nerdeyse tüm dönüşümlerin arka planında bileşik cisimlerin cevheri birliğini koruyarak suretin varlığını açıklama gayesi bulunmaktadır. Bu amaca uygun olarak İbni Sina, ilk olarak, bilfiil suretler ve suret-madde bileşimlerinden ibaret olan evrende varlık verici fail nedene ihtiyaç doğuracak bir yoksunluk bulunduğunu göstermeli ve evrenin ihtiyaç duyduğu tek şeyin sürekli hareket değil, harekete ihtiyacı önceleyecek biçimde varoluş olduğunu ispatlamalıdır.
Reklam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.