İğreti Surat

Orijinal Adı:
La Belle Image

2011 1. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2011 00:00
marcel ayme. bu isme ayrı, apayrı bir parantez açmak gerekir. o yüzden başka bir fasla bırakmak gerekiyor yazarı. romanın başkişisi raoul cérusier bir gün işi gereği evrak teslimi için banka memuresine fotoğrafını uzatır ve memure "sen benimle dalga mı geçiyorsun" dercesine bir bakış atar. her şey burada başlar ve çok gariptir, burada biter. fotoğraf kendisine ait değildir. hayır, fotoğraftaki adam raoul'un ta kendisidir ama aynadaki bambaşka bir adamdır. satırlar ilerledikçe tüylerin gerilmesi başlar. soluksuz bir anlatım, müthiş dil beceresi ve muazzam bir zeka örneğiyle, okuyucuyu direkt kitabın içine hapseder. romanın sonunu beğenmeyen okuyucuların ayme'den nasıl bir beklenti içinde olduklarını tam kestiremiyorum. çünkü olası en iyi sonla biter roman. aynı gustav meyrink'in muhteşem eseri golem gibi. salt, fantastik sevdiğiniz için okumayın, okuyacaksanız eğer. kaldı ki marcel ayme çoğu yapıtında olduğu gibi iğreti surat'ta da fantazyayı -o kendine has fantezisiyle- kurguya dahil ediyor ve öyle muhteşem bir karışım elde ediyor ki, fantastik bir kitabı, toplumsal gerçekçiliğin doruklarına ulaştırıyor. kendimize şunları sorabiliriz kitabı bitirdikten sonra: 1- dış görünüşümüz istediğimiz, zevk aldığımız biçimde değişseydi ne olurdu? 2- üzüntünün, kasvetin, mutsuzluğun tek sebebi düşüncelerimiz değil midir? 3- imrendiğimiz hayatlara sahip olduğumuzda bu imrenme duygusu, yerini, ruhumuzun derinliklerinde yavaşça beliren iğrenmek duygusuna bırakmaz mı? der ki, “demek bir kişinin yüzü ile ruhu arasında gerçekten birtakım uyuşmalar, uzlaşmalar varmış, birbirine işlermiş, birbirinin aynası olurlarmış." ne yazık ki baskısı bulunmamakta, fakat nadirkitap yahut kitapyurdu gibi sahaf ruhunu taşıyan sitelerde bulunabilir.
Anket
Absürt ve Canlı Bir Metin
2022 89. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2022 21:32
Şimdilerde okuma grubunda okuduğumuz kitaplardan biri İğreti Surat Sancısız ve kaygısız varoluşçu sorgulamaları garantileyen bir kitap. Benzerlerinden ayrıldığı nokta kesinlikle burasıdır! Sartre veya Camus okur gibi düşünün. Onlarınkilere göre daha eğlenceli ve canlı bir anlatım. Bir an olsun bunaltmıyor. Açılışından kapanışına kadar okuruyla birlikte kahramanını da merakta bırakan bir roman. Hele ki Milan Kundera okumayı seviyorsanız, mizaha bulanmış bu kimlik arayışına bayılacak, olaylar arasındaki bağlantılara şaşırıp kalacaksınız. Ayrıca geçen sene okuma grubunda okuduğumuz bir başka kitap Philip Roth un Meme si idi. O da değişim & dönüşüm temalı kitaplardandır. Bunu okurken hemen çağrıştırdı kendini. Meraklısına tavsiye. Bu sene Eugene Ionesco dan Yalnız Adam kitabını okumuştum. İğreti Surat'ı en az onun kadar sevdim!
Edebiyat & Roman
Puan vermedi
Bence eğlenceli ve canlı bir anlatım. Bir an olsun bunaltmıyor. Açılışından kapanışına kadar okuruyla birlikte kahramanını da merakta bırakan bir roman.

Marcel AyméYazar · 12 kitap
Marcel Aymé (d. 29 Mart 1902, Joigny, Yonne, Burgonya - ö. 14 Ekim 1967, Paris), Fransız romancı, çocuk edebiyatı, mizah,senaryo ve oyun yazarı. En çok bilinen öyküsü, Paris'te bulunan bir heykelin yapımı için de ilham vermiş olan Duvargeçen'dir. Biyografisi Aymé, 1902'de Burgonya'nın Yonne bölgesinde bulunan Joigny'de doğdu. Collège de Dole 'de okurken, Paris'te gazeteci olarak çalıştı. İlk romanı Brûlebois, 1926'da yayımlandı. 1929'da La Table aux crevés kitabıyla Prix Renaudot ödülünü kazandı. 1933'te yayımlanan kitabı La Jument verte 'nin elde ettiği başarıdan sonra, yoğunlukla edebiyata yöneldi.Çocuklara yönelik öyküler, romanlar ve seçkiler yayımladı. 1935'te senaryo yazmaya başladı. Tiyatro alanında, fars türündeki Lucienne et le boucher, Clérambard (1949) ve idam cezasını eleştiren Tête des autres (1952) ile başarı kaydetti. 1967 yılında Paris'te öldü. Mezarı, Paris'teki Montmartre bölgesinde bulunan Cimetière Saint-Vincent 'tadır. Marcel Aymé'nin mezar taşı. Cimetière Saint-Vincent, Paris. Yazarlığı Yazarın en ünlü kısa öykülerinden biri, Paris'te bir heykelle sembolize edilmiş olan Duvargeçen'dir. (Le Passe-Muraille) Öykü, 42 yaşındayken birden bire duvarların içinden kolaylıkla geçme yeteneğine sahip olduğunu keşfeden Dutilleul adlı kahramanı anlatır. Keşfedeceği her yeni tuhaflık Dutilleul'yu memnun eder ve bu yeteneği onun giderek daha tekinsiz uğraşlara yöneltir.