İki Aşk Çiçeği

2007
Semerkand Yayınları

İki Aşk Çiçeği - Ömer Nasuhi Bilmen
2021 95. kitabı
Hayatının sonuna kadar ilmi çalışmalarını sürdüren Ömer Nasuhi Bilmen Hoca Efendi, sekiz ciltlik tefsirini emekli olduktan sonra yazmıştır. Arapça, Farsça ve Fransızca'yı çok iyi bilirdi. Edebiyata, özellikle de şiire meraklıydı. Zaten kitapta da çokça şiirlere tesadüf ediliyor. Ömer Nasuhi Efendi bir İslam Âlimi. Bir romanı olduğunu Ümraniye kitap fuarında öğrendim. Bir alimin yazdığı romanı merak ettim. Açıkçası bu sebeple aldım. İçerik olarak iki gencin flört olmayan, kalbten kalbe akan aşkını konu ediniyor. Ailelerin kız isteme, alma gibi usullerini, o dönemin hanımları ve beylerinin bir biriyle olan ailevi ilişkilerine dair izler var. Özellikle anne ve babaların aralarındaki istişare şekilleri bakımından ele alıyor. Bir başka bölümde ise gerçek aşkın ne olduğunu Ömer Nasuhi Efendi'den okuyoruz. Kitabın olmazsa olmazı ise olayı anlatırken vaaz niteliğindeki notlar çok önemli. Müslümanca bir bakış açısı ve bir alimin, bir Osmanlı aliminin yazdığı eser olması hasebiyle okunabilir. Edebi yönüne gelince; zaten Ömer Nasuhi Efendi de kendisinin o kadar iddialı bir roman yazamayacağını ama bu eseri de yırtıp atmaya kıyamadığını ifade ediyor. Bu arada yeni yazılan birçok roman diye adlandırılan hezeyanlardan çok daha hoş...
2018 5. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2018 21:47
Yazarın yirmi bir yaşındayken bu kitabı yazdığını düşünerek okumaya başladım. Bazı zaman gülümsedim ,bazı zaman gözlerim doldu. Çok etkilendim. Sonunu böyle düşünmemiştim aslında. Çok söz de söylemek istemiyorum,okumak isteyen olursa diye. Ömer Nasuhi Bilmen'i Büyük İslam İlmihali ile tanımış,ilmine hayran olmuş biri olarak; bu kitabını okuyunca ne kadar güzel bir yüreği de saklıyormuş içinde diye düşündüm. Edebi kaygı da barındırmıyor yazar. Başında bunu düşündüğüm için beklentim de düşüktü. Beklediğimin üstünde bir romandı.
·88 syf.·
2021 7. kitabı
Keşke daha uzun olsaymış İnsanı çok farklı yerlere götürüyor. Mutlaka okuyun zaten bir kaç saatinizi alır almaz. Güzel bir kitap tavsiyesi ederim :)
2021 18. kitabı
Her mevsim içinde ebediyet taşır. Ebediyet mevsimler halinde görünür bize. Bir mısra, bir baharı yüreğimize ebediyet coşkusuyla getirir. Şair, kelimelerden taze bir bahar kurar, kâri bir mısra ile ebedî baharın hayalini kurar. Nasuhî Bilmen, "mensur dahi olsa, edebiyatın en güzîde parçası şiirdir." der. Beşir Ayvazoğlu Aşk Estetiği'de şu ifadeleri kullanır: "Müslüman sanatçı rengin aslına yani nur'a doğru devamlı bir arayış içindedir." Bu aslında geleneğin tanımıdır. Nasuhî Bilmen geleneğin bir parçasıdır ve bunu devam ettirmiştir. Kaleme aldığı metin nesirdir ama özü şiirdir. 2014 Tahran Uluslararası Kitap Fuarında Semerkand Yayınevinin standına uğramıştım. Görevlilerle sohbet ederken daha önce varlığından haberdar olduğum ama sahip olamadığım bir kitabı gördüm. Orijinal ismi İki Şükûfe-i Taaşşuk. Müellifi Ömer Nasuhî Bilmen. Muhtemelen pek çok kişinin bilmediği bir kitap. Son devrin kıymetli âlimlerinden Ömer Nasuhî Bilmen'in gençlik yıllarında kaleme aldığı bir aşk romanı. 88 sahife. Kitabın önsözünde "imhasına gönlün razı olmuyor" notunu düşmüş. Nedenini ise bir ümide bağlamış: "Islam ahlakını geliştirmek!" Belki bu yüzden hikaye basit ama tasvirler ve tasvirlerle anlatılmak istenenler uzun. Tasvirleri dikkatle okursanız divan edebiyatından mısralar okuyor gibi hissediyorsunuz. O satırlar size ebedî baharın şualarını sunuyor. Aşkın insandan insana olan kısa güzergâhından çıkıp, insandan Allaha olan uzun güzergâhına giriyorsunuz. Son olarak, metin sadeleştirme olayını hala anlamış değilim. Orijinalini okumayı çok isterdim.
2020 1. kitabı
Ömer Nasûhî Bilmen(rahimehullâh)’in, kendi beyânı ile edebî cihette iddiâ gütmeksizin yazdığı yegâne romanı. Hakîkî ve menfâatsiz bir sevdânın tasvîri; Hasan Tahsin Bey ile Sabiha Hanım’ın hikâyesi.. Okurken zaman zaman gözlerimin dolup, boğazımın düğümlendiğini farkettiğim ve farklı bir müessiriyetinin olduğunu düşündüğüm tavsiye edilesi bir eser. Kitabın arka kapağından: ''Bu roman balolarda, dans ve eğlence salonlarında büyük aşkını herkese açıklayarak gördüğü erkeklere karşı naz ve eda saçan yabancı kadınlara dair yazılmamıştır. Aksine, pırlanta elmaslardan daha değerli olan namusunu masumiyet örtüsü ile koruyan, Müslüman, tertemiz bir hanımın tertemiz sevdasını anlatmak ve gözlerinden çiğ taneleri boşanır gibi dökülen aşkının gözyaşlarını kimseye göstermeyerek bu içli derdini gizleyen bir aşıkzedenin hislerini ve hüzünlü hallerini tasvir etmek için yazılmıştır.''
2020 193. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2020 06:32
Ömer Nasuhi Bilmen'in tek romanını okurken ilk bölümde okuyucuya hitaplar ve nasihatlerle karşılar hatta öyle ki romana başladığında bile yeri geldiğinde parantez açar ve Ey okuyucu diye başlayarak devam eder söyleyeceğini söyler ve parntezi kapatır. Edebi yönden bolca şiir barındırması, cümlelerini ve özellikle de karakterleri betimlemelerle süsleyerek anlatması kitabı daha zengin ve okunmasını keyifli hale getirmiş. İçerik olarak zenginliği sadece şiirsellikle kalmamış fakih kişiliği bolca satır aralarında kendini göstererek romanını fikri bir boyuta da taşımış. Bu dünyadan kopmadan ahireti de unutmadan yazmış olması çok etkiledi beni. Konuya da değinecek olursak Hasan Tahsin karakterinin eğitimi ve evliliği ön planda yer alıyor. İlmihali ile tanınan Ömer Nasuhi Bilmen'in ismi yeter dedirtiyor başlamanız için. Keyifli okumalar.
İki Aşk ÇiçeğiÖmer Nasuhi Bilmen · Semerkand Yayınları · 2011503 okunma
Ömer nasuhinin ilk okuduğum kitabi
2025 47. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 17:22
Kitap eski Türk filmlerini andıran nitelikte.akici ve çabuk bitti. Yazarın betimlemeleri ani ve o duyguları yaşatır nitelikteydi. Boş bir zamanınız varsa yarım saatlik bı kitap diyebilirim:⁠-⁠)
İki Aşk ÇiçeğiÖmer Nasuhi Bilmen · Semerkand Yayınları · 2011503 okunma
Gonca iken solmuş iki aşk çiçeği…
·88 syf.·
2023 5. kitabı
Tahsin ile Sabiha’nın hikayesi bu… Henüz açmamış iki çiçeğin öyküsü… *** İlm-i Hal ve tefsir yazarı olan bir alimden bir roman okumak çok başka bir ayrıcalık olsa gerek. Müslümanca roman nasıl yazılır, müslümanca doğa nasıl tasvir edilir, müslümanca anne, baba, eş ve evlat nasıl sevilir bu eser ile açıkça ortaya konmuş. Edebiyatın özünde edep vardır, ve roman türü de edebiyat içindedir. Dolayısıyla roman, edepten ve ahlaktan yoksun olmamalıdır. *** “İnsan kim ile oturup kalkarsa onun ahlakını kazanır.” diyor Ömer Nasuhi Bilmen kitabında. Hakikaten de öyle… Bu sözü kitaplar bazında tekrar yorumlarsak şöyle ifade edilebilir: İnsan hangi kitap ile hemhal olursa o kitabın yazarının ahlakıyla dem oluyor adeta. Yani ahlak kitaplar üzerinden de okuyucuya geçebilir. Yazarın ahlakı tesirli sözlerle satırların arasından okuyucuya geçebilir. Bu kaçınılmazdır. Tersi de mümkündür. Bu yüzden hikaye ve roman yazarlığı bir toplumun inşasında çok önemli bir yere sahip. Doğru şekilde kullanılırsa toplumu irşad etmek kolaylaşır. *** Müslümanca bir dille yazılan bu eserde tabiatın sesi “Allah” diyor. Karakterler, yaşadıkları olaylara elbet bir hikmeti vardır diyerek tam bir teslimiyetle tevekkül ederek yaklaşıyor. Ölüm hakikati sık sık yineleniyor. Çok farklı bir kurgusu olmasa da romanın İslami bir bakışla yazılması onu diğerlerden daha kıymetli hale getirmiş. Bu şekilde roman yazmak isteyen günümüz yazarlarına da model olabilir. Hüzün ve ibret dolu olan bu eser, okunmaya değer… Keyifli okumalar…
2023 8. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2023 20:49
Fıkıh ve tefsir dalının kıymetli isimlerinden Ömer Nasuhi Bilmen ... Romanı olduğunu hiç bilmiyordum. Fuarda görünce heyecanlandım. İslam aliminden aşk romanı okumak Muazzamdı
2025 1. kitabı
Kitabı bitirdim ve şunu dedim; “Aşk, insanı yoktan var etmez ama yokken var eder miş. Herkes bu duyguyu aynı şekil yaşasaymış bel ki de kalpler bu kadar kapanmış ve karamsar olmazmış.
Duygu ve Düşünce

Ömer Nasuhi BilmenYazar · 54 kitap
Ömer Nasuhi Bilmen, (d. 1882, Erzurum) - (ö. 13 Ekim 1971. Ankara), 1960-61'de Diyanet İşleri Başkanı olan Türk din alimi. İlk tahsiline Ahmediye Medresesi müderrisi Abdürrezzak İlmi ile Erzurum Müftüsü Müderris Hüseyin Raki Efendilerden okuyarak başladı. 1908 yılında İstanbul'a gelen Bilmen, Fatih Dersiamlarından Tokatlı Şakir Efendi'nin derslerine devam etti ve icazet aldı. Daha sonra Medreset'ül Kuzat'a girdi. Burada dört yıl hukuk tahsil etti. 1912 yılında açılan ruus imtihanını da kazandı. Fatih dersiamları arasına katıldı. Fatih Camiinde, Satırlı Medresesinde ve Dar'üş'Şafaka'da dersler veren ve kısa bir zaman içerisinde istidat ve kabiliyeti ile kendisini tanıtan Ö.Nasuhi Bilmen, ayrıca İstanbul İmam-Hatip Okulu ve Yüksek İslâm Enstitüsü'nde usul-i fıkıh ve ilm-i kelam dersleri okuttu. Temyiz Mahkemesi Şer'iyye Dairesi Mümeyyizliğinde de bulundu. 1941 yılında seçimle İstanbul Müftülüğüne tayin oldu. 30 Haziran 1960 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığına getirilen Ömer Nasuhi BİLMEN, bir yıl kadar sonra emekliye ayrıldı ve 13 Ekim 1971 tarihinde yaşamını yitirdi. Dini konularda yazdığı eserleri ile tanınan Ömer Nasuhi BİLMEN'in başlıca eserleri olan "Hukuk-u İslâmiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye kamûsu", "Kur'an-ı Kerim'in Meâl-i Âlisi ve Tefsiri" ile "Büyük İslâm İlmihali" yanında yayınlanmış ve yayınlanmamış pek çok eseri bulunmaktadır. Kitapları İslam Hukukunda Manevi Zararların Tazmini, 1941. Kuran-ı kerim'den Dersler ve Öğütler, 1947-50, 3 cilt. Eshabı Kiram, 1948. Yüksek İslam Ahlakı, 1949. Büyük İslam ilmihali, 1949. Hukuku islamiye ve ıstılahatı fıkhiye kamusu, 1949-52, 6 cilt. Sureti Feth Tefsiri, 1953. Tefsir Tarihi, 1955. Kuranı Kerim'in Tefsiri ve Türkçe Meali Alisi, 1956. Sualli Cevaplı Dini Bilgiler, 1959. Muvazzah İlmi Kelam, 1959. İlmi Tevhid, 1962. Beşyüz Hadisi Şerif -( Semerkand Yayınları)