Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İktisada Giriş

İktisat ve Ahlak

Salih Mirzabeyoğlu

İktisat ve Ahlak Gönderileri

İktisat ve Ahlak kitaplarını, İktisat ve Ahlak sözleri ve alıntılarını, İktisat ve Ahlak yazarlarını, İktisat ve Ahlak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şüphesiz ki, Batı bizi yaşatmak niyetinde değildir! Fakat öldürmek kudretinde de değil... Kendi kendimizi öldürmeye giden biziz!
Fikrî mesleğimiz ve mezhebimizce her şeyi ruha bağlayan biz, onun ilişik olduğu madde âletini tasarruf işinde yine ruha bağlı bir zaruret görürüz ve maddesine tahakküm edemeyen ruhu, ruhtan saymayız.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Sır
İşin sırrı, kararda, muvazenede, ve bedahet hissinde, gözucuyla hep Allah'ın rızasını kollamakta...
İSTİHSAL FAALİYETLERİ ve ŞUUR...
-"İstihsal faaliyetlerinin, insanın düşünce ve şuur faaliyetlerini tam mânâsıyla geliştirdiğini kabul etsek bile, jimnastiğin vücutta bulunmayan uzuvların inkişafına nasıl hiçbir faydası yoksa, istihsal faaliyetinin de şuurun ilk meydana çıkışı ânında ona hiçbir fayda sağlamayacağı açıktır."
Sayfa 15 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
ŞUUR ve BAKIŞ AÇISI...
- "İlk çıkış noktası, "bakış açısı" olarak, isterse değerlendirici "tenkid şuuru" karakteriyle görülsün, nihayet şuurdur; hâdiseye yanaşan insan şuuru... Hiç bilmediğim bir meselede bile, onu bilmediğime dair bir ilk bilgiye sahibim...
Sayfa 15 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
İNSAN, DÜŞÜNEN OLMADAN ÖNCE ÂLET YAPANDIR!..
- "Üretim ilişkileri"nin doğuşu ve "üretim araçları"nın temini, sebep, netice, gâye ve hedef olarak şuurun maksadı içinde... Öz olarak, «insan düşünen olmadan önce âlet yapandır.» ifadesinde beliren ve iktisadi faaliyeti de kapsayan şuuru pratikten çıkarma düşüncesine karşı, "insan ne yaptığını bilmeden, yaptığının ne olduğunu da bilmez ki!» cevabı yeter..."
Sayfa 15 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
CAN: RUHUN BEDENDEKİ FENOMENİ...
- "Canlılık... Halk âleminde bedenle birleşen ruhun, bedendeki fenomeni! İnsanda canlılık "iradesi" beş hasse plânı içinde izâh edilemeyeceğine göre, iktisadi ilişkilerin ve buna bağlı bütün oluş ve kuruluşların "temelini" ruhî çaba-şuurda gördüğümüz açıktır..."
Sayfa 15 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
İKTİSAT: İÇ ÂLEM DÜZENİNE BAĞLI BİR İHTİYAÇ...
- "İktisat, eşyaya yönelmiş bir iç alem düzenine ,yani ruha bağlı bir zaruret olarak mücerret ruh ve fikrin doğurduğu "faydacı değerler" çerçevesinde bir ihtiyaçtır ki, bu alet, ihtiyaçları doğurur; ihtiyaç kavramının izâfi oluşuyla birlikte düşünülecek iç içe zincirleme bir oluş..."
Sayfa 19 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
İKTİSAT-RUH-AHLÂK...
- "Yerken, içerken, uyurken, gezerken, hatta nefes alırken, evet; bütün bu davranışlar içindeyken, varoluş memuriyetimizin bastırılamayan sesini duyuyoruz: "Bütün bunlar niçin?" İktisatla ruh ve ahlâk arasında ayrılması imkânsız ilişki belli değil mi?
Sayfa 20 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
ZIT KUTUPLAR ARASI MUVAZENENİN ÜSTÜN NİZAMI...
- "Biz, mihraksız bir tümevarımla değil, "Mutlak Fikrin Mutlak Diyalektik"ine, zıt kutuplar arası muvazenenin üstün nizamına bağlı; ideal ve gerçek, teori ve pratik, DEĞİŞME ve DEĞİŞMEZLİK arasındaki zıtlığı "bir-sır"rın hasrı içinde beliriş bilici, böylece de değişmez temele dayanan değişme tavırlarının "niçin" ve "nasıl" soruları çerçevesinde pay alma mânâsına anlaşılacağı bir görüşe mensubuz..."
Sayfa 202 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsanların faydasına sarfedecek bir vaziyeti bulunduğu halde bundan kaçan, yeryüzünün umranında pay sahibi olmak istemeyen ve üstelik bunun ismini, dünyayı terk, zühd ve takva koyan insan, Şeytandan başka kimseye tâbi değildir...
Toprağından bin batman mahsul çıkacak bir insan, eğer ihmâl ve isteksizlik yüzünden dokuz yüz batman mal elde edecek olur ve aradaki yüz batman fark insanların istifadesinden uzak kalırsa biliriz ki, bunun hesabı kendinden sorulacaktır.
Eğer halk dünya mamurluğundan ne fayda erişeceğini ve yeryüzünü kupkuru bırakmaktan ne günah doğacağını bilseydi, gayesini ve vücut hikmetini tamamiyle anlamış olurdu.
HAYAT TARZI ve EKONOMİ...
- "Her ekonomik sistemin temelinde bir doktrin, bir düşünce vardır. İnsanların, düşünceleri, kötü veya iyi diyerek yaptıkları değerlendirmelerden doğan inançlar, moral ve ahlâkî kurallar, gelenekler ve bunlara dayanarak hazırlanmış kanunlar, ekonomik sistemlerin müesseselerini hazırlarlar ve oluştururlar. Böyle olunca her ekonomik sistemin müesseselerini, işleyişini, gelişim ve geleceğini incelemeden önce gözden geçirmek gerekir ki, bu mesele bize, mihraksız bir "ekonomi" anlayışı yerine, ekonominin dayandığı "tez"i bildirme borcunu yükler. Hangi hayat tarzına ait ekonomi? Bizim için ne olduğu malûm; İSLÂM!"
Sayfa 18 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
''Dünyayı imar, hakikatte, dünyayı gaye sananların değil, vasıta kabul edenlerin, yani bizim davamızın, İslam inkılâbının hak ve vazifesidir.''
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.