Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlimlerin Sayımı

Farabi

İlimlerin Sayımı Gönderileri

İlimlerin Sayımı kitaplarını, İlimlerin Sayımı sözleri ve alıntılarını, İlimlerin Sayımı yazarlarını, İlimlerin Sayımı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizim en çok reddettiğimiz ve kabul etmek istemeyeceğimiz şeylerin bize en yararlı şeyler olmaları mümkündür.
Olduğu gibi kalmayı tercih eden ve düşüncelerinde zanlarla yetinen, onlarla kanaat eden biri için ise mantık zorunlu değildir...
Reklam
"Çünkü insanın fiilleri genellikle zan ve ilminden çok tahayyüllerine tâbidir. Çünkü birçok durumda insanın zan ve ilmi, tasavvuruna aykırıdır ve insan zan ile ilmine göre değil, tasavvuruna göre fiile koyar."
Sayfa 20 - Mantık İlmi HakkındaKitabı okudu
"Çünkü bir başkasının görüşünü de, ancak kendimizdeki bir görüşü düzeltmek için kullandığımız şeyler ve yollarla düzeltiriz."
Sayfa 11 - Mantık İlmi HakkındaKitabı okudu
İlahiyat ilmi hakkında Aziz ve ulu Rab hakkında, onun kendisinde, fiillerinde ve yarattığı varlıklarda kusur bulunduğu yönünde sahip olunan bozuk inançları çürütmeye girişir. Bu bozuk inançların hepsini, insanın kendisinden şüphe etmesi ve tereddüde düşmesi asla mümkün olmayan, kendisinden dönülmesi asla kabil olmayan kesin bir bilgi ile çürütür.
Sayfa 47 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
58 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Gerçekten çok büyük bir insan (bence, alanında). Hayranlığım her bir kitabını okuduğumda katbekat artmakta. Nasıl artmasın ki . Her bir ilmin konusu ve değerleri hakkında Aristo'dan etkilendiği havasıyla bilgilendirmekte olup ayrıca herhangi bir ilmi kazandığımızda hangi üstünlüğü elde etmiş olacağımıza dair bizleri aydınlatmıştır. Şunu da söylemek mümkün olacaktır ki bu kitabın yazılmasında Farabi'nin bu angaje olmayan tutumunu anlamamız veya bu varsayımı kabul etmemiz, hakkında olumlu düşünmediği aşikâr olan fıkıh ve kelamı, kullandıkları yöntemlere sempati duymadığı fıkıhçı ve kelamcılaeı neden siyaset bilimi ve siyaset felsefesi içinde andığını da mümkün kılar.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019677 okunma
Reklam
Mantık İlmi Hakkında
Kıyasi sözler, ruhta olanları tek bir şeyin düzeltilmesinde birbirine yardımcı olan, birbiriyle bağlantılı olan ve bir düzen içinde bulunan birçok akılsaldan meydana gelir.
Sayfa 21 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
İnsan öyle bir varlıktır ki aklı ile idrak edemeyeceği ve aklının anlamakta aciz kaldığı şeyleri ancak vahiy yoluyla dinlerden öğrenebilir. Aksi takdirde yani vahyin insana yalnızca bilmekte olduğu ve üzerinde düşündüğü takdirde aklı ile bilmesinin mümkün olduğu şeyi bildirmesi durumunda vahyin hiçbir anlamı ve faydası olamaz. Eğer durum böyle olsaydı, insanlar akıllarına başvurur ve herhangi bir peygamberliğe ve vahye ihtiyaç duymazlardı. Ancak insan böyle yaratılmamıştır. Bundan dolayı dinlerin verdiği bilgilerin aklımızın kavrama gücüne sahip olmadığı bilgiler olmamaları gerekir. Onlar sadece bu tür bilgiler de olmamalı, hatta aklımızın inkar edeceği bilgiler olmalıdırlar.
Farabi'nin İstihzası
"Bu kitaptan her ilimde bulunan bütünleri bilmek isteyen kültürlü ve zengin bilgi sahibi kimselerle, bilgin zannedilmek için onlara benzemeyi arzu eden kişiler de faydalanabilirler."
Sayfa 2 - GirizgâhKitabı okudu
Bunlar Aristötâlîs'in (Aristo) «Bölîtika kitabı»'nda. bulunur ki, bu «Siyaset kitabı» demektir. Bu aynı zamanda, Eflâtunun «Siyaset kitabı'nda ve Eflâtunun ve başkalarının başka kitaplarında açıklanmıştır.
Sayfa 129
Reklam
Uklîdes el-Fîsâgöri' nin yazdığı söylenen kitapta, hendese ve savının esasları vardır. Bu el-Ustukussât kitâbı diye tanınmıştır.
Sayfa 96
Geometri
Hendese (geometri) ilmi: Hendese ilmine gelince, bu ad ile bilinen ilim iki şeydir: 1. Amelî hendese, 2. Nazarî hendese.
Sayfa 94
Yıldızlar ile ilgili
2. Müsbet (ta'limî) yıldızlar ilmi. ilimler ve öğretmeler (talimler) arasında sayılan budur. Ötekisi ise, ancak rüya tabiri, falcılık,
Sayfa 101
10/10 puan verdi
Farabi'nin eserlerinden biri. İlimleri saymış. Sırasıyla dil, mantık, öğretim, tabiyat ve ilahiyat, medeni ilim fıkıh kelam. Sofistlikten ve sofistlerden de bahsetmiş, Aristo'nun Organon'undaki Aristo Mantığı diye bilinen mantıktan da. Bilindiği gibi Farabi Platon ve Aristo'yu okumuş bir düşünürdür. Farabi İbn Rüşd ve Memun gibi düşünürleri de etkilemiş bir düşünürdür. Kendisine ayrıca Magister Secundus, ing. Second Master yani ikinci büyükusta denir. Birincisi Aristo'dur. Batıda da tanınır Alpharabius olarak. Antik Yunan'ı batıya tekrar tanıtmış deninen adamlardan. Okunmalı.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · MEB Yayınları · 1989677 okunma
489 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.