Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ve Batı Anadolu Beylikler Dünyası

İlk Osmanlılar

Feridun M. Emecen

İlk Osmanlılar Gönderileri

İlk Osmanlılar kitaplarını, İlk Osmanlılar sözleri ve alıntılarını, İlk Osmanlılar yazarlarını, İlk Osmanlılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
368 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Osmanlı Devletinin kuruluşunun nasıl zuhur ettiğini merak edenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap, zira Osmanlının kuruluş aşamasında yeterli yazılı kaynak yok denecek kadar azdır. Feridun Emecen bu kısıtlı kaynakları bir araya getirerek ortaya bu kitabı çıkarmıştır.
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201684 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Timaş Yayınları Osmanlı Beyliği'nin kurucularının kimliği ve devlete adını veren ailenin menşei hakkında bugün doğrudan dönemin çağdaş kaynaklarına dayalı olarak çok az şey bilinmektedir. Bu durum haliyle bu konu üzerinde çalışan araştırmacılar için ciddi bir problem oluşturmuştur. İlk dönem Osmanlı tarihiyle ilgilenen tarihçilerin çoğu bu sağlam kaynaklara dayalı bilgi boşluklarını, teorik çıkarımlara kapatma yolunu tercih etmişlerdir. Bununla beraber mevcut kaynaklardan elde edilen menkıbevi bilgiler, bazı tarihçiler için gerçek bir bilgi gibi algılanıp bir ölçüde kurgulanmış bir tarih yazımına da yol açmıştır. O kadar ki bunlar bazen genel kabullerle benimsenerek iyice yerleşmiş, hatta ders kitaplarına kadar yansımıştır. Aslında bu kaynaklardan tarihi gerçekliğe tam anlamıyla erişmek pek de kolay görünmemektedir. Feridun M. Emecen
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201684 okunma
Reklam
1402'deki Ankara savaşı, Osmanlılar'ın kat'î mağlubiyeti ile ne­ticelendiği gibi merkezi devletlerinin de parçalanmasına yol açtı. Osmanlılar iç mücadele içine düştüler; küçük bir beylik haline gel­diler. Yeniden toparlanmaları ise yaklaşık yarım asır sürdü. Bu pek muhataralı senelerin acı izleri, uzun süre hatıralarda yer etti. Istanbul'un fatihi
Türkçe olarak kaleme alınmış ilk standart Osmanlı tarihi olan Âşıkpaşazâde'nin Tevârih-i Âl-i Os­man'ında, Osmanlı beyliğinin menşei basit şekilde belirtilmiş ve yukarıda adları zikredilen müverrihlerin bilgileri tekrarlanmamıştır. Burada üstü kapalı olarak Acem ve Arap mücadelesinden, Arab'ın Rum'u ve Acem'i mağlup etmesinden; bilahare Acem'in
Kaynaklara yansıdığına göre Osmanoğlu Orhan Bey'in Bi­zans'a karşı faaliyetleri dolayısıyla III. Andronikos (1328-1341), Saruhan Bey ile ittifak yaptı. Aydımoğlu Umur'un İzmir'i sıkıştırması, denize açılarak Bozcaada'ya yönelmesi; öte yandan bundan da da­ha ciddi olarak Sakız'da çıkan problem, Andronikos'u sefere çıkmaya mecbur etmiş, 1329'da
Coğrafî maksadlara yönelik de olsa aynı zamanda askerî teşkilât çerçevesinde idâri birim özelliği de kazanmış olan bu tâbirler, Anadolu'nun batısındaki Türkmen beyliklerinde ortak bir kullanım sahası bulmuştur denilebilir. Anlaşılacağı gibi söz konusu kitâbı kaynaklar oldukça kısıtlı bilgiler vermektedir. Bununla birlikte Osmanlılar'a intikal eden statüyü tebarüz ettiren XV. yüzyıla âit Tahrir defterleri, ilk idârî birimleri aksettirdikleri gibi bu beyliklerin coğrafî sınırları ve idârî yapılanmaları hakkında da son derece kıymetli bilgiler sağlayabilmektedir. Şu halde özellikle Osmanlılara intikal eden uç bölgesindeki Türkmen beylikleri hakkında söz konusu edilen hususiyetler çerçevesinde ne gibi bilgilere ulaşılabilir? Bu sualin cevabı herşeyden önce beyliklerin Osmanlılafa ilhak süreci ile yakından alakalı görülmektedir. Burada hemen belirtilmelidir ki, Türkmen beyliklerinin Osmanlılafla bütünleşmesi konusu üzerinde pek fazla durulmayan fakat aslında Osmanlı beyliğinin yükseliş sırlarını içinde taşıyan çok önemli bir mevzudur. Bunun bir yönünü ise beyliklerin birer Osmanlı sancağı haline gelini vetiresi teşkil etmektedir. Bu konuda hareket noktası, sondan başa doğru bir seyir izlemekte; Osmanlı arşiv kaynaklarının özellikle vakıf ve timar kayıtlarını hâvi defterlerinin incelenip bu bölgelerin Osmanlı devri idârî taksimâtmdan yola çıkarak eski idâre ünitele­rinin tespiti imkân dâhilinde gözükmektedir.
Reklam
Anadolu'nun iç mıntıkalarındaki eski Selçuklu şehirle­rinden olduğu gibi Memlûk ve İran sahasından birçok ulema, fakih bu bölgelere gelerek manevî hayatın düzenlenmesinde etkili ol­muşlardır. Özellikle 1350'li yıllarda artık bu bölgedeki beylerin merkezlerinin sabitleşmiş, tanınmış hale gelişi bunda etkili rol oy­namış, inşa edilen birçok dinî
İlk Osmanlı tari­hi hakkında verdikleri bilgiler, başka kaynakların yardımıyla bir öl­çüde kontrol edilebilir vasıftadır. Asıl problem ilk Osmanlıların bi­zatihi kimlikleri üzerinde düğümlenmiş gözükmektedir. Zira Os­manlı kaynaklarının bu konuda verdikleri bilgileri gerek kontrol gerekse karşılaştırmaya yarayacak herhangi bir kaynak mevcut de­ğildir. Hal böyle olunca bu tip bilgiler, kroniklere yönelik güvensiz­liğin bir delili gibi sunulmaktadır. Ancak bu efsanevî hikayelerin, düzmece bilgilerin nereden kaynaklandığı ve bunların nasıl ortaya çıktığı hususunda herhangi bir fikir ileri sürülememektedir. Özel­likle C.Imber'in Osmanlı hanedanı hakkındaki efsaneleri ele alarak bunlardan tarihî gerçeğe ulaşmanın muhal bir iş olduğunu göster­me amacıyla kaleme aldığı yazısı, Osman Bey'in geçmişteki atala­rına ait hikâyelerin hayal ürünü olduğu ana fikri üzerine inşa edil­miştir
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Genel olarak beylikler dönemi, özel olarak Batı Anadolu beylikleri ve özellikle de Osmanlıların kuruluş ve ortaya çıkış şartları ile bu şartlarda, beylikler dünyasının kroniklerde hemen hiç yer almayan sessiz tabanının oynadığı rol.
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201684 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Devlet-i Âli-i Osman
Osmanlıların beylikler dünyasında seçkinlesip ön plana çıkışında bizans ile münasebetler ve özellikle Rumeli'ye geçiş oldukça etkili olmuştur. Osmanlı idaresi altında bulunan beylikler sadece eski sınırlarını değil adlarını da korumuşlardır. Germiyan, saruhan, menteşe, aydın gibi Bunun en önemli sebeplerinden biri de Osmanlıların uyguladıkları fetih politikasıdır. Ayrıca aynı dil, kültür ve inanca sahip toplulukların bir araya gelmelerinde büyük bir direniş olmamıştır. Osmanlı sıfırdan kurulmuş bir devletten ziyade; kendinden önce kurulan aynı köken ve geleneklerin temsilcilerinin devamıdır. Muhafazakâr tarihçilerinin esfaneleri ile yıllarca beynimizi yıkadılar.
İlk Osmanlılar
İlk Osmanlılar
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201684 okunma
Reklam
368 syf.
8/10 puan verdi
Makaleler halinde beylikleri ayrıntılı bir şekilde ele alan bir kitap. Osmanlının nasıl uç beyliğinden devlet haline geldiğini anlatmakta. Ayrıca Saruhan Beyliği hakkında da detaylı bir şekilde anlatmakta.
İlk Osmanlılar
İlk OsmanlılarFeridun M. Emecen · Timaş Yayınları · 201684 okunma
Osmanlı Devleti'nin menşe; meselesini ele alan ilk Osmanlı kronikleri, XV. yüzyılda, yani kuruluştan 100-150 yıl sonrasına ait bulunmaktadır.Bu kaynaklar çoğu defa birbirleriyle irtibatlı olarak menşe meselesini ele alırken kuvvetli bir Türkmen/Oğuz geleneğini ortaya koymuşlar ve beyliğin meş­ru zeminini bu etnik yapıda aramışlardır.
Sayfa 152 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Saruhanoğulları, 1300 yıllarında Manisa bölgesinde faaliyet gösterip Manisa'yı zabtettikten sonra bölgedeki güçlü Türkmen beyliklerinden biri olmuşlardı. Özellikle Bizans'a karşı düzenledikleri akın seferleri yanında denize açılmak suretiyle adalara ve Trakya sahillerine çıkmışlar, elde ettikleri esir ve ganimetlerle iktisadî güçlerini artırmışlardı. Aynı zamanda yakın komşuları Aydınoğulları ile de müşterek hareket etmişler, genellikle uç bölgesindeki diğer beyliklerle iyi geçinmeye çalışmışlardı. Moğol baskısı altında bulunan beylikler arasında, herhangi bir dış tehlikeye karşı zaman zaman siyasî dayanışma oluşmakta, hatta bunlar bazen içlerindeki -mesela Germiyanoğulları veya Karamanoğulları gibi- güçlü beyliklerden birini lider olarak tanımaktaydı.
Sayfa 134 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Mevlânâ'nın vefatından sonra Mevlevilik bir tarikat şeklini ala­rak özellikle Anadolu'nun şehir merkezlerinde yayılmış ve buralarda Mevlevî tekkeleri inşa edilmiştir. XIII-XIV. yüzyıl Anadolu'sunun içinde bulunduğu fevkalade siyasî ve sosyal gelişmeler bu yeni ma­nevî hareketin yayılmasında önemli bir rol oynadığı gibi bu faali­yet de değişik ve farklı bir yaklaşımla cemiyetin üst kademelerine nüfuz ederek siyasî birlik, toplum ahengini temin yönlerinden yep­ yeni oluşumlara imkân vermiştir. Özellikle Anadolu'daki Moğol hakimiyeti sırasında başlayan ve Karamanoğulları, sonra da Os­manlılar döneminde adetâ resmî bir nitelik kazandığı bilinen Mev­leviliğin aynı zamanda Anadolu'nun uç mıntıkalarında kurulan Türkmen beylikleri üzerinde de tesiri olmuştur.
Sayfa 133 - Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.