İnsanların büyük bölümünün günlük yaşamı birdir, aynıdır, talihleri de öyle. Ve onlar sahnede kendi yaşamlarını görmek istemektedirler. Hem de olanca çıplaklığıyla, olduğu gibi. Bu hayat ağırdır. Bu hayat türlü güçlüklerle doludur. Öldürücüdür bu hayat.
... aşkın olduğu yerde mantık hareketsizdir. Mantık gönül işlerinin çoğunu aydınlatamaz. Bu güce sahip değildir de ondan. O, arkasında anlatılması güç bir mutluluk ateşinin yandığı, yokedici kuruntu bulutlarının ve insani olmayan çelişkilerin yer aldığı kapıyı açma yetkisine sahip değildir.
Aşkımızda yalnızca güneşin yer alacağını, sevgimizin yalnızca hoş, kaygısızca söylenen bir şarkı olacağını hiçbir zaman sanmadım. Hatta böylesi bir sevgiyi arzulamıyorum bile.
Sayfa 33 - N. Vaptsarov’un Eşi Boyka Vaptsarova’ya Yazdığı Aşk Mektubu·Kitabı okudu
Yaşam bizim önümüze bin bir sorun koyacaktır. Bunları herkes kendi tarzında çözümleyecektir. Ve sonra bu sorunları genelleştirmek için bizim kişiliklerimiz karşılaşacaktır. Bu uğraşta birinin ötekine dönüşümü benim için aşkta en yüksek aşamadır.