Puan

186 kişi
İntihar
·480 syf.·
2025 1. kitabı
Emile Durkheim “Kolektif bilinç bireysel bilinçten büsbütün ayrı bir tür meydana getirir.” düşüncesinden hareketle “Toplumsal hayatın açıklamasını yine toplumsal hayatta aramak gerekir.” diyerek sosyal olayları bireysel olaylardan ayırır, kolektif bilinç ile bireysel bilinç arasında farklılık olduğunu ortaya koyar. Durkheim bu görüşten hareketle intihar gibi bir kavramı determinizm temelinde açıklamaya çalışmıştır bu kitapta, çeşitli istatistiki bilgiler, mezhepler, aile yapısı, sosyoekonomik yapı gibi kavramların intihar oranları ile arasındaki ilişkiyi incelemeye çalışmıştır. Aslen sosyolog olan Durkheim konunun psikolojik kısmına üstünkörü değinmiş ve derinine inmemiştir bu sebeple bazı noktalarda kitap kavramı anlamaktan uzak kalmıştır. Olaya değişik bir açıdan bakıp bazı temel noktaları anlamak isterseniz okunabilir. Ama patolojik kökenlere inilmediği için toplumsal itkilerin analizi tadında olmuş
İnceleme
İntihar
2025 112. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2025 10:31
Merhabalar ,incelemeye başlamadan belirtmeliyim ki öncelikle sosyoloji ve psikolojiye ilginiz yoksa bu eser sizin için fazla akademik ve bilimsel gelebilir.(Eserde çoğunlukla istatistiksel değerlere ve analizlere yer veriliyor.)Toplum ve birey arasında iletişim her zaman ilgimi çektiği için kitap bende heyecan uyandırdı (Belki işiminde etkisiyle tam olarak bilemiyorum). Durkheim’ı okurken şunu farkettim ; O, intiharı sadece bireyin kararı ya da ruhsal bir sorun olarak görmüyor. Tam aksine, toplumla olan ilişkimize bakıyor. Yani bir kişinin yalnız, baskı altında ya da kaos içinde hissetmesi ,intihar riskini arttırıyor ona göre. Îstatiksel değerlerle farklı toplumların bağlarını ve intihar üzerindeki etkilerini analiz ediyor.Bu eser, bende toplumun birey üzerindeki etkilerini fark etmek noktasında yeni ve farklı bir kapı açtı. İntihar, bireysel bir tercih gibi görünse de toplumla kurulan bağlar ve toplumsal düzenle doğrudan ilgili olduğu gerçeğiyle başbaşa bıraktı .İnsanların birbirine daha bağlı, toplumsal ilişkilerin daha sağlam olduğu bir dünyada yaşamayı diliyorum rabbimden İyi okumalar dilerim herkese Emile Durkheim İntihar
İntiharEmile Durkheim · Cem Yayınevi · 2011953 okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
2020 1. kitabı
İntiharın sadece toplumdaki bireyler tarafından verilen bir karar olmadığı tezini dönemin verileriyle kanıtlamaya çalışmaktadır . İntihar düşüncesinin oluşmasında bireysel sorunlar bir yana toplum tarafından şekillendiğini yansıtır . Aslında intihar mekanizmaların sigortasıdır toplum içerisindeki bozulan işleyişi devam ettirmek için ihtihar meşru sayılabilir. Çünkü toplum için işlemeyen parçalar(bireyler) sistem dışına itilir.
2024 2. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2024 22:48
Durkheim kitabın girişinde araştırmasının konusundan bahsetmiş ve bu bağlamda öncelikle intihar kavramının tanımını yapmış. İntihar toplum tarafından çok genel anlamlarda kullanılan bir kavramdır. Durkheim da bu sebeple önceki kitabında bahsettiği şeyi yapmış: Araştırmanın başında araştırma konusunun doğru bir tanımını yapmak. Yani bu kitabın başında da önce intihar kavramını gündelik dildeki kullanımından arındırmış ve onu kendi araştırması ekseninde tanımlamış. Ona göre intiharın doğru tanımı şudur: “Ölen şahıs tarafından ölümle sonuca ereceği bilinerek yapılan olumlu ya da olumsuz bir fiilin doğrudan ya da dolaylı sonucu olan her ölüm olayına intihar denir.” Sosyolojinin kürsüsü sayılan Durkheim, başarılı analizleri ile intihar olgusunu her yönüyle eserinde değerlendirmiştir. İntihar Emile Durkheim
1000k
2021 15. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2021 14:54
Durkheim her toplumun kendine özgü olan ve büyük toplumsal dönüşümler ya da olağandışı durumlar olmadıkça durağan kalan bir “toplumsal intihar oranı” bulunduğunu belirtir. İntihar oranları kendine özgü, belirli bir olgu türüdür. Durkheim’ın “İntihar” kitabında örnek olarak sunduğu çizelge tablolarındaki intihar oranlarının sürekliliğin ve değişkenliğinin gösterdiği budur. Çünkü birlikte ortaya çıkan çevre koşullarının türlülüğüne rağmen, birbirine bağlı ayırt edici bir sürü özelliklerle ilgili olmasaydı bu süreklilik açıklanamazdı. Kısaca verilen istatistiklerde görülen şey her toplumun karşı karşıya kaldığı intihar eğilimidir. Bu bakımdan Durkheim’ın amacı tek tek intiharların ortaya çıkışında söz konusu olan bütün koşulların mümkün olan tam bir dökümünü yapmak değildir yalnızca intiharların toplumsal oranı adı verilen bu belirli olgunun bağlı olduğu koşulları araştırmaktır. Başka bir ifadeyle, toplumsal intihar oranını belirleyen şey, intihar olayıyla birlikte görülen kimi toplumsal etkenlerdir ve intiharın nasıl oluştuğunu anlamamızı sağlayacak olan da bu etkendir. Bu toplumsal etkenleri oluşturan dinsel bağlılık, aile yaşamı, sevgililik ilişkileri, evlilik, ulusal veya siyasal(milliyetçilik gibi) öğeleri ile intihar oranları arasındaki bağları inceleyen Durkheim, dört ayrı intihar türü belirtir. 1. Bencil intihar: Bireylerin toplumsal çevresiyle bütünleşememesi sonucu olur. Durkheim bu saptamaya ulaşırken Katoliklerin topluluk yaşamıyla yoğun biçimde bütünleştiği için Katolikler arasında intihar oranlarının az görüldüğünü belirtir. Buna karşılık fertçiliğin ön planda olduğu, laikliğe özendirilen Protestanlıkta bireyle toplum arasındaki bağlar gevşeyip koptuğu için Protestanlar arası intihar oranının daha yüksek olduğunu söyler. Aynı şekilde aile bağlarının