Meslek Seçiminden Önce Okunacak Kitap

Mayıs 2017
Kronik Kitap

·192 syf.·
2025 15. kitabı
Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu; hukuk, psikoloji ve felsefe alanlarında lisans ve yüksek lisans düzeylerinde eğitim almış biri. Uzun yıllar hukuk sektöründe görev yaptıktan sonra yönünü psikolojiye çevirmiş ve şu anda psikoterapist olarak kariyerini sürdürüyor. İşim ve Ben aslında yazarın felsefe yüksek lisans tezinin halka uygun bir dille yeniden düzenlenmiş hali. Bu kitabında bireylerin yapmaktan mutlu olacakları mesleği/işi seçmeleri için nelerin farkında olmaları gerektiği sorusuna cevap arıyor. Eser; yaşamın temel amacı, içe sinen bir iş seçmek, insan, çevresi ve seçimleri, bilinçli seçimin boyutları, kendini bilmek ve özüne uygun seçim olmak üzere altı bölümden oluşuyor. Altı bölümün her biri için ayrı ayrı kaynaklar var. Bu yönden yazarın düşüncelerini bilimsel temellere dayanarak paylaştığını söyleyebiliriz. Her bölümün sonunda bireyin kendisini daha iyi tanımasını, iş hayatından ve geleceğinden beklentilerini anlamasını sağlayacak "Keşif Soruları" yer alıyor. Hâlihazırda belli bir mesleği olan veya meslek seçim sürecinde olan gençler "İşim ve Ben"i gönül rahatlığıyla okuyabilir. Ben gerçekten yazarın üslubunu ve verdiği gerçek yaşam öykülerini çok beğendim. Gözlemlediğim tek sorun, günümüzde "meslek" kavramı artık değişiyor ve eskisi gibi mesleklerin sabit bir tanımı yok. Yakın gelecekte ise yeni meslekler oluşurken bazıları eskiyecek. Bu yüzden okurken bu yönler dikkate alınmalı. #kitapincelemesi #kitaplar #okumak
Seçimleriniz
2024 10. kitabı
Değerli okurlar, Meslek seçiminiz bir manada yaşamınız ile hemhal olacak anları seçmektir. Seçmek fiili ise bir bakıma diğer tüm ögelerden bir vazgeçiştir. Tercihlerimizi yaparken her durumda neye göre karar verdiğimizi kendimize mütemadiyen sormalıyız. Basit bir eylem gibi görülebilir ama bunu kişinin kendine alışkanlık olarak kazandırması önemli bir meziyettir. Kararlarımızı neler şekillendiriyor? Anlık duygu durumumuz mu çevre etkisi mi yoksa üzerine düşünülmüş bir iç görü mü… Kitabı hem meslek seçimi hem de diğer seçimlere bir nebze olsun doğru karar vermek için temin etmeniz dileğiyle….
BEĞENMEDİM, HAYAL KIRIKLIĞI,
2024 15. kitabı
Beğenmediğim bir kitap olunca benimle aynı düşünce olan insanların yorumlarını arar gözlerim :) nitekim bulurumda.Bu kitapta aradığım yorumu bulamadım. ilk olumsuz yorum benden gelsin benim gibi arayışta olanlar yanlız kalmasın istedim;).Yani yanlış zamandamı okudum bilemedim asla beni sarmadı.Oğlum için almıştım önce kendim okumak istedim .Asla gençlerin okuyup "aradığım işte bu " diyeceği bir kitap değil. Tam bir tez kitabı.Konu ilerlemiyor kendi ekseni etrafında dönüyor. Edebiyat sınavında kompozisyon yazarken yaptığımız satır çoğaltma derdindeki halimiz gibi gördüm. Ben okurken çok sıkıldım. Sadece kitap bitsin diye okudum. Bana bişey katmadı.daha kısa öz ve lafı uzatmadan yazılabilirdi
2020 50. kitabı
ALINTI: "İnsanlar çoğu zaman gerçeğe aç olduklarını iddia ederler ama (gerçek) servis edildiğinde nadiren severler. Oysa gerçeğe cesaretle bakmak doğru seçimler yapmaya çok önemli bir adım." KİTAP HİKAYESİ: Yıldız Hacıevliyagil, henüz ilkokuldayken seçeceği mesleğe karar vermiş ve avukat olmak istemiş. Üniversite tercih dönemi geldiğinde de ilk tercihi olan hukuk fakültesini kazanmış. İlerleyen süreçte okulu bitirene kadar ne adliyede bulunmuş, ne de avukat bürosunda. Okulu biter bitmez İzmir'de başladığı stajın ilk haftasında, çok şaşırmış ve bu mesleğin kendisine uygun olmadığını fark etmiş. Aradan yıllar geçtikten sonra da bu kitabı yazmış. HAKKINDA DÜŞÜNDÜKLERİM: Bu kitabı, seçtiğim mesleğin kafamda farklı bir meslekle ikilenmesi ve Doğan Cüceloğlu'nun tavsiyesi üzerine okumaya karar verdim. Meslek seçme konusunda ne kadar bilinçsiz ve bilgisiz, hem bizim hem de çevremizin, olduğumuzu fark ettim. İnsanlar sosyal statü, maaş ve de yanlış varsayımlar gibi birçok nedenden dolayı sevmedikleri meslekleri seçiyor. Bu seçim onları gerçek anlamda mutsuzluğa sürüklüyor. Bence bu kitabı, meslek seçim aşamasında olan bütün çocuklar ve ebeveynleri okumalı.
Eğitim
2023 3. kitabı
Dili oldukça hafif bir kitap. Özellikle anne babaların (çocuklarını meslek seçimi konusunda doğru yönlendirebilmeleri için) ve meslek seçimi konusunda endişeli olan gençlerin okuması gerekiyor bence. Meslek değiştirmek konusunda kafası karışık olanlar da çekinmeden okuyabilir. Kitapda anlatılmak istenen çoğu şey yaşanmış olaylardan kesitlerle renklendiriliyor. "Herkes doktor, savcı olmak zorunda değil." Tamirci, garson, taksi şoförü de olabilirsin. Önemli olan yaptığın işi severek mi yapıyorsun yoksa her gün işe asılmaya gider gibi mi gidiyorsun? Sevmediğin bir işi yapıyorsan ona devam etmek zorunda değilsin belki severek yapabileceğin başka bir iş vardır. Başka bir iş yapmak istemiyorsan yaptığın işi kendin için anlamlı bir hale getirebilirsin. "Bir iş/meslek seçerken o işi yapan insanlar hangi şartlarda çalışıyor, ne kadar maaş alıyor, bir günleri nasıl geçiyor? Bunları bilmek gerekiyor. O işi yapan birkaç insanla muhabbet edip çalıştıkları ortamı görmek, gözlemlemek gerekiyor." Eğer o işle ilgili bilgi sahibi olmadan rastgele bir seçim yapılırsa insan, hayatındaki en büyük hatalardan birini yapmış olabiliyor. İşle ilgili meseleler hayatımızın oldukça büyük bir kısmını kaplıyorken yanlış bir karar vermek ya da verilen yanlış karar fark edildikten sonra bu kararı değiştirme imkânı varsa değiştirmemek insana işkence etmeye başlıyor. O sebeple bu noktada insanın kendisini tanıması ve seçimlerini çevre ve aile baskısı altında kalmadan kendi kararı ile yapması önemli...
Kişisel Gelişim
2021 38. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2021 01:15
İşim ve Ben, kapağında da yazdığı gibi meslek seçiminden önce okunması gereken bir kitap. Fakat kitabın içeriğine baktığımızda mesleğini istemeyerek yapan insanların da bu kitabı okuması gerektiğini görüyoruz. Lisans eğitimimin son demlerini yaşadığım şu zamanlarda, belki de bir çok son sınıf öğrencisinin paylaştığı " Acaba doğru yerde miyim? İş hayatında başarılı olabilecek miyim?" sorularıyla boğuşurken bu kitabı okumaya karar verdim ve bir kez daha gördüm ki, sevdiğin işi yapıyorsan bu yolda hiçbir engel seni sonsuza dek yere düşüremez. İş konusundaki kaygılar da şayet, işin en iyi şekilde nasıl yapılabileceğine dairse tatlı kaygılardır aslında. Ancak sevdiğin mesleği yaptığında mutlu ve anlamlı bir hayat sürebilirsin. Ülkemizde de işini, ailesi öyle istedi diye veya para için yapan birçok insan var ve işlerini yaparkenki bu isteksizlikleri aslında hem onları hem de hizmet verdikleri kişileri olumsuz etkiliyor. Senelerce aslında ne istediklerini bilmeden, sadece vakit doldurmak ve para kazanmak için yapılan bu işler insanlara mutluluk getirmiyor. İşte bu kitap da bu insanların yaşamlarından örnekler sunuyor bize. Farklı sebeplerden ötürü sevmedikleri bölümlerde okuyup, istemediği işlerde çalışan bu insanların bazısının hayallerini fark edip oraya yönelip mutlu olduklarını, bazılarınınsa bu değişikliği göze alamayıp mutsuz hayatlarına devam ettiklerini görüyoruz. Üstelik yazarın kendisi de uzun yıllar sevmeyerek çalıştığı işten ayrılıp yeni bir yaşam kurmuş bir insan. Bu yönüyle baktığımızda, kitabın bizzat bu yollardan geçmiş bir insanın tarafından yazılması onu daha etkileyici kılıyor. *** Kitabın yazarı Yıldız Evliyagil hakkında kısa bir araştırma yaptım ve rahmetli Doğan Cüceloğlu' nun eşi olduğunu öğrendim. Gerçekten yaptıkları işi severek yapan ve insanlara
Hayat
İşim ve BenYıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 2017228 okunma
Meslek seçimi sürecinin hakkını verdiğini düşünüyor musunuz?
2020 19. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 00:12
Mesleğinizi seçerken bu sürecin hakkını verdiniz mi? Detaylıca araştırdınız mı? Mesleğiniz hangi yaşam kriterlerinizi karşılıyor? Şu an gerçekten sevdiğiniz, istediğiniz mesleği mi yapıyorsunuz? Meslek seçim süreci bazılarımız için kolay gibi görünse de aslında gerçekten detaylıca düşünülmesi gereken, hakkının verilmesi gereken bir süreçtir. Avukat olmak için sadece ağzının iyi iş yapması yetmez, ya da öğretmen olmak için sadece çocukları sevmek yetmez. Bu sürecin hakkını vermek için kendimize sormamız gereken bazı sorular, izlememiz gereken bazı yollar olmalıdır. Tek bir etkene bakarak karar vermek aslında bizim için doğru bir karar olmayabilir. Yazar elinden geldiğince yol göstermeye çalışmış bu kitapta. Kendi yaşadıklarından, tanıdıklarından yola çıkarak bizlere, meslek seçiminde olan gençlere, ya da şu anda çalışan insanlara, meslek seçimi ile ilgili yardımcı olmak istemiş. Mesleğinizi çoktan seçmiş ve şu an çalışıyor olsanız bile her şey için geç olmayabilir. Hayatta tahmin edemeyeceğimiz kadar çok olasılık ve etken vardır. Her şey tam istediğimiz gibi olmayabilir ama bunun için uğraşmak, kendimize hedefler koymak ve elimizdekilerle de mutlu olabilmek yine bizim elimizdedir. İşim ve Ben kitabı sadece gençlerin değil herkesin okuması gereken bir kitap. İçerisinde bulunan keşif soruları ile kendinizi sorgulamanızı sağlıyor. Anlatılan gerçek hikâyelerin her birinde kendinizden bir şeyler bulabiliyorsunuz.
2021 20. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2021 14:58
Ne yalan söyleyeyim okumaya başlamadan önce acaba sıradan meslek seçimi önerileri olan bir kitap mıdır gibi sorularım vardı fakat okudukça kitabı çok beğendim. Özellikle gerçek yaşam öykülerinden oluşan kısımlar o kadar tesirli ki kendi hislerinizden parçalar bulabiliyorsunuz. Kitap dört bölümden oluşuyor ve dördüncü bölümde çok vurucu örnekler vardı. Üstelik yazarın felsefe yüksek lisans geçmişi avukatlık geçmişi ve psikoloji alanındaki tecrübelerini okurken fark edebiliyorsunuz. Hem felsefeden yararlanıp hem bu kadar sohbet havasında akademik dilden arındırılmış bir kitap okumak çok zevkliydi ek olarak lisede üniversite tercihi sürecinde olan birçok öğrenciye de faydası olacağı kanaatindeyim. Kitapta en çok Simin ve Umut'un öyküsünden etkilendim. Kısaca lise çağındaki genç arkadaşlarımıza tavsiye edebileceğimiz güzel bir kitap. Fakat kitabı okurken şunu da fark ediyorsunuz ki hiçbir şey için geç değil insan her şeye rağmen severek ve hayat felsefesini gerçekleştirerek yapabileceği bir iş bulabilir.
·160 syf.·
2025 9. kitabı
Yazara çok teşekkür ederim görür mü bilmiyorum ama buna inanıyorum ki kendisi gibi ruh güzelliğine sahip bir eş bulacağım bunun sözünü de kendime veriyorum. Kendimize ait olan içten gelen güzellikler demek istiyorum buna.
2025 3. kitabı
Öğrencilerime meslek seçimi için yardımcı olabilir mi düşüncesiyle okumaya niyetlenmiştim. Çok kısa bir süre içinde okudum sizler de okuyabilirsiniz, oldukça akıcı. Mutluluk nedir, işimiz hangi unsurları barındırırsa bizi mutlu edebilir, kendini bilmeye gayret etme, imza karakter güçleri, kariyer seçiminde sistem kuramı vb. hakkında bilgilendirmelerde bulunulmuş ve kariyer yolculuğunu farklı yollar izleyerek şekillendiren kişilerden örneklere yer verilmiş. Kitapta filozofların görüşlerine (yazarın felsefe yüksek lisansı tezinden hareketle yazılmış kitap), araştırmalara ve bazı şahıslara atıflar bulunuyor. Öğrencilerime kesinlikle tavsiye ederim, faydalı olacağına inanıyorum. Yazara teşekkürler.

Yıldız Hacıevliyagil CüceloğluYazar · 2 kitap
Üç çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak İzmir’de doğdu. Sırasıyla İzmir Saint Joseph Ortaokulu, İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1988-1997 yılları arasında İzmir’de serbest avukat olarak, İstanbul’a taşındığı 1997 yılından 2011 yılına kadar farklı şirketlerde hukuk departmanı yöneticisi olarak çalıştı. 2011 yılından beri kurucusu olduğu hukuk bürosunda serbest avukat olarak çalışmalarını sürdürüyor. Öğrenci olmayı seviyor. 2010 yılında Bahçeşehir Üniversitesi’nde Kariyer Geliştirme Danışmanlığı (Global Career Development Facilitator- GCDF) sertifika programını ve 2016 yılında Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe Yüksek Lisansını tamamladı. Halen Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans öğrencisi. Evli ve bir kızı var.