Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Siyaset Sorunu Açısından Din-Felsefe İlişkileri

İslâm Düşüncesinin Siyasal Ufku

Zerrin Kurtoğlu

İslâm Düşüncesinin Siyasal Ufku Sözleri ve Alıntıları

İslâm Düşüncesinin Siyasal Ufku sözleri ve alıntılarını, İslâm Düşüncesinin Siyasal Ufku kitap alıntılarını, İslâm Düşüncesinin Siyasal Ufku en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Din ve dünyayı birbirine bağlayan, din ve dünya arasında ideal bir ilişki tesis edebilme imkanı yaratan bir "orta terim" olmuştur siyaset."
Sayfa 216Kitabı okudu
"Nitekim, siyasal teologu, siyasal teolog kılan özellik de, zaten, onun vahyedilmiş Yasa'yı siyasal otorite ve egemenliğin ilkesi kılması değil miydi?"
Sayfa 216Kitabı okudu
Reklam
Peygamberin sahabesinin ki, ilk dört halife de bunlardandır- temsil etmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, dinsel otoritenin tek başına halifeye (sonradan gelen) ait olmadığı dır. Abbasi yönetiminde din, devletin ideolojik bir aygıtı olarak, siyaset sahnesinin vazgeçilmez dekorlarından biri haline gelmiştir.
Sayfa 212Kitabı okudu
Muhammed' in peygamberliği esas olarak, hukuksal veya siyasal değil, ahlaksal vurgu taşımaktadır. Kur' an'ın öğretisel bir bütünlük arz etmemesi ona referansla oluşturulabilecek bir öğretiler çeşitliliği karşılaşmamıza neden olmaktadır.
Rosenthal' in yorumunda felsefenin dine verdiği bir taviz gibi görünen, şeriatin çizdiği sınırları kabulü, straus' un okumasında, felsefenin, ezoterik bir tarzda, Tanrı' ya karşı gizli isyanın, kendisi arkasına gizlendiği kavramsal sığınağın adı olacaktır.
İslam ile Hristiyanlık arasındaki fark
Hristiyan toplum ilahi bir yasa tarafından değil, kutsal bir öğreti tarafından tesis edilmiştir. Bu nedenle Hristiyanlıkta üstün olan bilim teolojidir.
Reklam
İslam siyasasında çok anlatılan bir hikaye vardır. Bir dönem, çok zalim olan ve durmadan halka eziyet eden bir Padişah, günün birinde tebaasına bir güzellik yapmak ister. Bunun üzerine dönemin en büyük alimini yanına çağırır ve sorar: Tebaama ne yapsam, onların gönüllerini kazanabilirim? Bunun üzerine alim; Padişahım siz, sabahtan öğlene kadar uyursanız, tebaanıza en büyük iyiliği yapmış olursunuz, der.
Farabi' ye göre, yine de bu şehirlerde, "cahil insanların yaşadığı şehir" gerçek anlamda erdemli olan birinin yönetici olma şansı yoktur. Bir şekilde bu mümkün olsa bile, erdemli yönetici, uzun süre iktidarda kalamayacaktır. Zira cahil şehirlerde yaşayan insanlar, yalnızca kendi arzu ve isteklerine ulaşmalarını kolaylaştıracak bir yönetici talep ederler.
Sayfa 153Kitabı okudu
İbni Teymiye
İbni Teymiye, bir kamu görevlisi olan muhtesibin, halka beş vakit namazı, vakitlerinde kılmayı emretmesi ve kılmayanı dayak ve hapisle cezalandırması gerektiğini söyleyerek, insan Tanrı ilişkisinin denetimini devletin görevleri arasında saymaktadır. Ona göre, "İyiliği emretme ve kötülükten alıkoyma, ancak şer'i cezalarla mümkün olur. Çünkü Allah, Kur' an'la yola gelmeyeni sultanla yola getirir.
Sayfa 237Kitabı okudu
İbni Rüşd' ün ideal devlet tanımı.
Elbett burada sözü edilen devlet, bilgelik, cesaret, ölçülülük ve adalet erdemlerine sahip olan ideal devlettir.
Sayfa 206Kitabı okudu
Reklam
Ahmet Arslan'ın haklı olarak dikkatimizi çektiği gibi, Gazali imkan, imkansızlık ve zorunluluk kategorilerinin varlığın kendisinde mevcut olduğunu düşünmenin ontolojik bir yanılgı olduğunu, dolayısıyla nedenselliğin varlık bakımından bir anlamı olamayacağını söyleyecektir. Çünkü söze edilen kategoriler Gazali' ye göre aklın kategorileridir.
Sayfa 221Kitabı okudu
vahiy ve akıl
İbni Rüşd' e göre, felsefi bilginin, vahyin ifşa ettiği hakikate aykırı olduğu iddiasının, vahyin bizzat kendisinden başka dayanağı yoktur.
Sayfa 187Kitabı okudu
İbni Teymiye
Yine, devlet başkanlarının zulmüne sabretmeyi önererek, namazı kıldıkları sürece onlara savaşmayı yasaklar. Der ki; Raiyyenin, (yönetilenlerin) zalim bile olsa sultana ödemesi gerekli hakları ödememeye yetkisi yoktur. İbni Teymiye es Siyaset
Sayfa 244Kitabı okudu
Fıkıh, yönetimin yalnızca dinsel değil, aynı zamanda siyasal formlarınıda belirleme çabası içindedir. Kelam, ona keza, kur' an'ın siyasal öğretilerini fıkıhın hizmetine sunmaktadır. İslam'ın siyasallaştırılması sürecine katkısı olmayan tek etkinlik tarzı en azından tarikatlaşmadan tasavvuftur.
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.