Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam Felsefesine Giriş

Mehmet Bayrakdar

İslam Felsefesine Giriş Gönderileri

İslam Felsefesine Giriş kitaplarını, İslam Felsefesine Giriş sözleri ve alıntılarını, İslam Felsefesine Giriş yazarlarını, İslam Felsefesine Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"...Gazâli'ya göre, çocuğu aşırı bur sekilde zevk ve sefaya alıştırmamalı, küçükten çocuğu onlarla şartlandırmamalıdır. Eğer böyle yapılmazsa çocuk büyüdüğü zaman, onları elde edemediğinde, ömrü boyunca mutsuz olabilir."
Sayfa 294 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Kötü davranışında çocuğa nasıl davranmalı
Gazâli 1-Çocuk bazen hatalı davranabilir onu gormezlikten gelmelidir ve gizli kusurlarini hemen teşir etmemelidir 2- aksi takdirde çocuğun bu kusurunu duzeltmek isterken her hareket için vara yoğa çocuğa karşı gelmek onun bu kusurlarda inada varması, cesaretlenmesi ve onlari tekrar tekrar yapmasina sebeb olabilir.
Reklam
Aristo
Zamanın "an" denilen zaman atomlarından meydana geldiğini bu an'ın devamlı değişmez ve sonsuz olduğunu söyler.
Kindî
Geromino gardona onu insanlığın on iki harikasından biri sayar. Mutezili olduğu soylenir ve cimri bir karaktere sahiptir :/
Reklam
Nur asıl, karanlık onun gölgesidir; karanlık Nur'a kavuşmak ister, bunun için ona sevgi ve aşk besler. Karanlık, Nur'a doğru yükseldikçe, kendi kesifliğinden kurtulur; derece derece aydınlanır. Nurların Nuru, Allah'tır. Her şey bu Nur'a varmak ister. Bu Nur ile aydınlanabilen karanlıklar (Varlıklar ve İnsan) gerçek bilgiyi ve varlığın sınırlarını aydınlanma ölçüsünde anlayabilirler ve çözebilirler. İlk kesif karanlık, maddedir. İnsanın en karanlık kısmı cesedidir.
Sayfa 111
Allah Teala'yı tam bir marifet ve bilgi ile tanımak isteyen kimseye varlıktaki hikmet ve gayeleri araştırmak vaciptir.
Sayfa 237 - 4. İbn Rüşd
Gazali’ye göre insanın var olmasının esas gayesi Allah’ı bilmektir. Fakat Allah’ın bilinmesi de, insanın ancak kendini ve alemleri yani varlıkların çeşit ve cinslerini bilmesi ile gerçekleşebilir. İşte bunun için, yani bilme için, insanda idrakler ve bilgi aletleri yaratılmıştır. (El-Munkız S.34)
Sayfa 220 - 4. Gazali
Bilginin Değeri
Gazali, bilginin şu üç değeri üzerinde durmaktadır: gerçeklik değeri, faydacılık değeri ve ahlaki değeri. Gazali’ye göre, her şeyden önce kesin bilgi bize varlığın gerçekliğini yansıtmalıdır. Bilginin gerçekliğinin iki kriteri vardır. Birincisi, genelde, dini nassların açık manalarına aykırı olmaması; ikincisi, objektif bir karakterde olmasıdır. İşte bu iki kritere birden uyan bilgi ancak gerçeklik değerine sahiptir. Aksi takdirde bilgi şahsi ve indi inançlar ve fikirlerden öteye geçemez.
Sayfa 217 - 4.Gazali
Reklam
Eğer bilmek fiilinin konusu metafizik alemle ilgiliyse, bunu kalbe havale etmeli, deruni veya içsel bir tecrübe, yani sezgi yoluyla bilgi elde edebilmelidir. Burada hatırlanması gereken nokta, insanın kalbini bir bilgi vasıtası olarak kullanabilmesi için, önce kalbin temizlenmesi, bilme işinde esas rolü olan ruhun, bedenin baskılarından kurtarılması gerektiğidir ki, bunun tasavvufta bazı metotları vardır. Hatta Gazaliye göre ruhunu bedenin arzularından bağımsızlaştırabilen ve kalp gözü ile görme mertebesine erebilen kimseler, sadece metafizik alemin bilgisini değil fiziki dünyanın bilgisini bile doğrudan doğruya elde edebilirler. (Ek Munkız Min ed Dalal syf34-35)
Sayfa 216 - 4.Gazali
Gazaliye göre doğru bilginin ilk şartı şüphedir. İnsan ancak şüphelenirse bildiği şeyleri yeniden araştırır; dolayısıyla neticede kesin bilgiye ulaşır. O halde Gazali için yapılması gereken şey neydi? Birincisi, bilen olarak yani bilginin süjesi olarak gerçekten insanın kendisini, yani yetilerini tanıması; ikincisi de, herkesin veya en azından insanların çoğunluğunun doğru olarak kabul ettiği ölçüleri tespit etmektir. İşte Gazaliye göre, insan kendini gerçekten tanır, neyine güveneceğini, neyine güvenemeyeceğini bilir ve hiç kimsenin şüphelenmediği doğru kriterler tespit ederek bilgiyi bu sağlam temellere oturtursa, insanın elde edeceği bilgi doğru ve kesin bilgidir; bu şartlar altında doğru bilmek mümkündür.
Sayfa 214 - 4.Gazali
Zira Gazali bilgiyi şu şekilde tanımlar: “Okuyucum, bilmiş ol ki, ilim, insan ruhunun, müfret halde veya mürekkep halde olsun eşyanın hakikatlerini ve çeşitlerini niteliğiyle, niceliğiyle, mahiyetiyle, cevheriyle, özüyle madeden mücerret olarak tasavvur etmesidir… Bilinen bilgisi akla (hafızaya) nakşedilen şeyin kendisidir…“ (Er-Risaletül-Ledünniye)
Sayfa 214 - 4. Gazali
..herkes Allah'a nasıl ve ne ile inanıyorsa, bu "nasıllık ve ne ilelik" o kimse için bir delildir.
Sayfa 190 - 4. Bölüm Farabi
Gazali’nin bilgi tanımı
Okuyucum, bilmiş ol ki, ilim, insan ruhunun, müfred halde veya mürekkep halde olsun esyanin hakikatlerini ve çesitlerini niteligiyle, niceligiyle, mahiyetiyle, cevheriyle, özüyle maddeden mücerret olarak tasavvur etmesidir... Bilinen bilgisi akla (hafizaya) naksedilen seyin kendisidir...
Sayfa 214Kitabı okudu
122 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.